Македонска берза

B

Bafra

Гостин
Море теле едно, за да ми раскинеш, треба прво да сум те онадел. А не сум модерен.

Кога некој лаже, кога трипа дека сум го молел, нормално ќе го наречам како сакам.
Еве сега побарав и за среќа, најдов што сме размениле во пораки со тебе за берза. Ниту сум те прашал за некоја акција нит сум свршувал.

Ова е мојата порака до тебе, а ти признај дали е таа од 29.11.2017:
"Сошиете во Франција моментално планира да намали број на вработени и експозитури.
Халк барем заменик директор Хакан Атила си има проблеми со Американците.

Тргуваш ли на други берзи надвор од МКД ?
Го пратиш ли Martin Armstrong врска валути, берзи, капитал и предвидувања кој правец фаќаме ..

Кај тука има дека сум те молел за акции или било што. :toe:
Одговорот твој нема да го споделам оти мислам дека е забрането јавно споделување меѓусебни пораки :icon_mrgr:

Его бустањето ти е на најјако пред нова година или што.
Ако чекав ја од теле ко тебе да јадам, ко ти што си чекал од Грујо, сега ќе ти лижев дупе, а не да ти објаснувам дека задолжување, посебно за стиропор и администрација е неуспех.
Терај си патот и не се замарај со мене. Што сум ти ја крив што КБ ти се заглави.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ме интересира дали ако УЈП утврди дека имаш прилив од над 2000 еур во некои 30 дена (толку мислам беше) ќе ти лупнат над таа сума 18/100 данок? Или ако тргуваше со акции и имаш вкупен прилив од на 1 милион мкд ДДВ од 18/100 плус?
Sega e demokratija na vlast i gledam uctivo prasuvas zamisli porano koga bese rezim ne te prasuva i site plakaat isto :)
Vidi prasaj koga ke pominat da ti zemat merka na anus gledam deka si naviknal :) :)
Ovaa bagra neka ne gi laze moronite za svoite celi i neka ne bara opravduvanje za toa sto se spremin da zemat poveke pari od stopanstvoto !! Ili mozebi gi razbiraat ovie sto cekaat prvo vrabotuvanje do ministerska fotelja pa da pomognata posto kakvo vreme doaga od zavod za vrabotuvanje odma stanuvas funkcioner ???

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ме интересира дали ако УЈП утврди дека имаш прилив од над 2000 еур во некои 30 дена (толку мислам беше) ќе ти лупнат над таа сума 18/100 данок? Или ако тргуваше со акции и имаш вкупен прилив од на 1 милион мкд ДДВ од 18/100 плус?
тоа е најлошото нешто со воведувањето на увид во сметки, сега тие пари ке треба да ги правдаме. Ако приметиш во приливите од брокерот стои името на брокерската кукја не стои сметката твоја што брокерот мора да ја има за секој клиент во нбрм па приливот да биде од Крсте Крстевски на Крсте Крстевски како личен трансфер. Практично парите нас ни стигаат од правно лице како бесготовински прилив исто како дивидендите.
Затоа и мислам дека со новиот закон за прогресивно оданочување за кратко време на сите ке ни биде потребен сметководител.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.149
Поени од реакции
8.944
тоа е најлошото нешто со воведувањето на увид во сметки, сега тие пари ке треба да ги правдаме. Ако приметиш во приливите од брокерот стои името на брокерската кукја не стои сметката твоја што брокерот мора да ја има за секој клиент во нбрм па приливот да биде од Крсте Крстевски на Крсте Крстевски како личен трансфер. Практично парите нас ни стигаат од правно лице како бесготовински прилив исто како дивидендите.
Затоа и мислам дека со новиот закон за прогресивно оданочување за кратко време на сите ке ни биде потребен сметководител.
Приливите ќе се обележуваат, така што ќе постои разлика од пренос на средства и приходи. Додека се разработи системот ќе има проблеми ама искрено оние што имаат приходи од работни односи, дивиденда или капитални добивки немаат никаква причина за страв.

Очекувам да имаат проблеми оние што работат преку нет, се обложуваат или слично кои што досега лесно го избегнуваа даночниот товар.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.149
Поени од реакции
8.944
Капитална добивка и дивиденда се оданочува со 15 проценти. Дали имаш 1000 денари или 10м нема никакво значење.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Приливите ќе се обележуваат, така што ќе постои разлика од пренос на средства и приходи. Додека се разработи системот ќе има проблеми ама искрено оние што имаат приходи од работни односи, дивиденда или капитални добивки немаат никаква причина за страв.

Очекувам да имаат проблеми оние што работат преку нет, се обложуваат или слично кои што досега лесно го избегнуваа даночниот товар.
Пола од банките користат шифра дрги и останти плаќања за ова се имам лично расправано во нлб, не се нормални. Има уште една шифра купување/продавање на хартии од вредност каде што приливот е уште по проблематичен што од продажбата е добивка кога нема аконтативен систем за пријавување за определување на добивката, тоа дури 2021. Проблеми ке има огромни, ке паднат врз наш грб да докажуваме се на крајот на годината со еден куп документи во некое собиче во ујп. Пример кај фирмите и другите правни ентитети има посебни шифри за враќање на средствата лични, значи што се средства што се приливи, ако памтам добро од 450 до шифра 530 токму намената е таа враќање средства само не од брокерски куки туку од депозитна на обична и слично. Слушај ми го зборот немој да се изненадиш кога ке се најавиш во ујп и ке видиш годишни бруто преливи боли глава.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ako se oslonat na prilivot t.e prometot na ziro smetkata na klientot tek togas ke bide ziv cirkus so presmetkata na danokot ?
Ne znam dali centralniot registar vodi evidencija po koi ceni se kuoeni a po koi prodadeni akciite ako ne ke mora da go napravat toa pa vrz baza na taa presmetka da baraat da bide platen danoko no ima eden problem sto ako ima negativno saldo t.e. klientot izgubi ?
Malku specificno e pa najverojatno i zatoa se odlozi ovoj cirkus za idna godina tek od nova godina ke bide cirkus kako ke se rrsavaat tekovnite problemi od ovoj zakon a im sledi da go resat ovoj sto e uste pokompliciran !!

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Ako se oslonat na prilivot t.e prometot na ziro smetkata na klientot tek togas ke bide ziv cirkus so presmetkata na danokot ?
Ne znam dali centralniot registar vodi evidencija po koi ceni se kuoeni a po koi prodadeni akciite ako ne ke mora da go napravat toa pa vrz baza na taa presmetka da baraat da bide platen danoko no ima eden problem sto ako ima negativno saldo t.e. klientot izgubi ?
Malku specificno e pa najverojatno i zatoa se odlozi ovoj cirkus za idna godina tek od nova godina ke bide cirkus kako ke se rrsavaat tekovnite problemi od ovoj zakon a im sledi da go resat ovoj sto e uste pokompliciran !!
Колку што знам може да се пријавува и капитална загуба и има рок од 3 години да се пребие загубата со добивка и да не се плати данок или помалку да се плати. Така беше до пред да го стават во мирување данокот на капитална.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.116
Поени од реакции
713
PPIV veke nekolku dena nema kupovni nalozi.Dali veke stana izvesno deka ovaa godina nema dividenda ili e vo sklop na opstiot pad na trguvanje ovoj period?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
PPIV veke nekolku dena nema kupovni nalozi.Dali veke stana izvesno deka ovaa godina nema dividenda ili e vo sklop na opstiot pad na trguvanje ovoj period?
За очекување е во сите фирми каде има мнозински сопстевник да нема никаква дивиденда, веројатно знаеле дека ќе има нов данок, па дадоа 3к дивиденда, Раде Кончар извади 400, 20 пати повеќе од нормалната, Тетекс комплетно цедење,
очекувам да има пад на дивидендата кај оние фирми со немнозински сопственици, а бидејки до сега се групирани можно е и таму некоја компанија да изненади со 0 дивиденда.

Се на се никој не е глупав да даде 5% данок повеќе, директорите си имаат милионски плати, како што гледаме нема странци да купуваат, така да ќе си имаат шанса да си купат нешто на попуст.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.176
Поени од реакции
16.308
Добро е сам да имаш папир од купување на акциите, а до некој период ги чува веројатно и брокерот кај си купил... мислам АКО нема папирологија за купување се зема како НАБАВНА цена од предходната година ...

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Со Налог за заплена на удел од Извршител Снежана Андреевска И.бр.1335/18 од 11.12.2018 година се врши заплена на уделот во големина од 96.111.100,00 денари од главнината на Трговското друштво за угостителство, трговија и услуги ФИНЕ ДОО Скопје со ЕДБ 4026003123999, ЕМБС 5749751 и седиште на бул. Војводина бр.5 Скопје - Гази Баба, на должникот/авалист Фијат Цаноски од Струга со ЕМБГ 0210960xxxxxx и живеалиште на ул.Вељко Влаховиќ бр. 10, заради наплата на побарување.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Еве уште една мерка која дополнително ќе ја “ослободи” економијата

https://denar.mk/195241/ekonomija/analiza-od-prvi-januari-zelenite-pazari-ke-ostanat-polu-prazni

Јас па мислев дека повисоки даноци и пообемна регулатива ја намалуваат слободата, ама видиш имало и други гледишта.

И сега што да им правам на акциите СПАЗ?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kurnaz politika se sto im e vo polza koristat 100% no vo cel na budzetot a ne vo interes na stopanstvoto i razvonja komponenta !!
Sega e momentot koga ja ebaa berzata i najavija danok na kapitalna da im udrat shamar so izim na steriev na bankite kako konkurencija da se javat sitni ribi da kupat drzavni obvrznici ? Em gi ucenuvaat bankite da gi namalat kamatite zatoa sto nema razvoj t.e. vrijat so pari pa ke mora radi pokrienost na pasivnata kamata da se tepa so tipci koi sto so 10.000 denari ke im konkurira za kakva takva kamata pa makar i da plati personalen danok ;)
Toa e toa koga na vlast ke dojdat tipovi koi sto imale zelba nekogas da imaat firma pa se natprevaruva so stopanstvoto koj e podobar pa duri i koga pobeduva on e gord sto ja ima vlasta pa si pomaga sam na sebe so cel sistem !!

Kajgana Shop

На врв Bottom