Најекономично греење и ладење

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262

Троши според спецификација о,1кг ТНГ на час (при најмала моќ) при тоа испорачува на 1,5kW, (може и 2,8kW и 4,2kW) ...
нешто да не си грешка?

LPG (propane) litres to kWh: 1L = 6.9kWh

што значи не може да троши 0.1 л а да давс 1.5 кв

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Да сум знаел дека е само 2000 евра инвестицијата за инвертери за моиве два спрата немаше да фрлам 3000 за парно на времето.

Живо џабе е 2000 евра за инвертери. Особено што за две-три сезони се враќа инвестицијста. Кај некои и за една сезона.
Тоа го зборам, не е 2000 евра, повеќе ќе чини. Ако така брзо се враќа, зошто за над 30 м2 се препорачува инвертер 5ка, а не 3.5ка. Со тоа нели велите дека и потрошувачката расте.
Со инвертер не сум сигурен дека може да се загрее просечно изградена куќа (со слаба или никаква изолација, со 4 надворешни ѕидови и подрум и таваница да грееш) каде 1 соба ти е просек 50м2, плус ходинци, скали, горни спрат...како што можеш со дрва и веројатно струја комбинирано. И тоа за 150-250 евра печка. Постојано ја следам темава и малце ова ми е збунувачки за куќиве и инвертериве што се споменуваат.
Домашно парно на струја инаку е изгор скапо.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
позз сакам да прашам живеам во кука имам 45 квадрати цигла малтер е градбата прозори врати пвц нови сакам да ставам клима или инвентар за греенје доста беше со дрва е сеа се мислам од овие две од грее хансолот 3.5кв сто е 33900 на промоциа или ломо 5.5кв таа е 39990 првпат купувам клима инвентар па ако може мисленје дали би се загеало нормално фала однапред

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Кој користел нека каже. Јас имам ваква стара 5 години на плин што е за бекап ако снема струја. Ја имаме користено и мене воопшто не ми се свиѓа.
1. Не грее.
2. Скапо испаѓа греењето.
3. Го влажи воздухот.
4. Тешко е во собата за дишење.
5. Подмириснува на плин.

Ако е за недај боже океј, ама инаку јок.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
позз сакам да прашам живеам во кука имам 45 квадрати цигла малтер е градбата прозори врати пвц нови сакам да ставам клима или инвентар за греенје доста беше со дрва е сеа се мислам од овие две од грее хансолот 3.5кв сто е 33900 на промоциа или ломо 5.5кв таа е 39990 првпат купувам клима инвентар па ако може мисленје дали би се загеало нормално фала однапред
Kupi si japonski brend,ne kupuvas klima sekoja godina

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
нешто да не си грешка?

LPG (propane) litres to kWh: 1L = 6.9kWh

што значи не може да троши 0.1 л а да давс 1.5 кв
да реков грешка (ме исправи Valvoline) напишав литри, а треба грама значи 109гр/час.. за 1,5kW, 207 za 2.85kW.... во секој случај нееконимично и скапо за греење... реков да се има само за бекап што вели мдени погоре.... или за помошни простории кои не се грее и треба брзо и кратко греење, што знам гаража надземен подрум (мора да има прозор и проветрување) ... за греење НЕ Е! https://www.comtradeshop.com/delonghi-sri-plinska-grejalica-4200w.html така е барем декларирано, а колку троши...„?
  • Maksimalna potrošnja plina (g/h):305-109
  • Snaga zagrevanja - Max (W):4200
  • Snaga zagrevanja - Med (W):2850
  • Snaga zagrevanja - Min (W):1500

upload_2018-12-15_17-1-45.png

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Дома за греење сме имале скоро све можно досега освен тие топлотни пуми и некои грејни плочи. Плинското конкретно од она што сме го користеле, е за брзо загревање или догревање. Едно наум, го троши и кислородот.

Нешто што во списанијата "Уради сам" се нудеше уште во 80тите беше печка слична на оваа
https://www.koper.com.mk/zeus/
со тоа што имаше предложени решенија за загревање на 2 соби со една ваква, со систем на цевки и топол воздух.
Пишува номинална моќ 16 киловати и 80 м2 што би било повеќе од доволно макар и со послаба изолација. Колку е исплатлива, не знам.

Се извинувам ако не е согласно темава, се греам со инвертер оти во стан нема веќе дрва. Чисто ме интересира мислење за алтернатива на сегашни печки и инвертери за загревање поголем простор со помало вложување со вакви системи со топол воздух.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Инвертер е најмала инвестиција и најекономично греење.

Згора на тоа што не ги труе комшиите.

Може парапетен инвертер исто така.

Член од
12 декември 2018
Мислења
17
Поени од реакции
6
Bidejki ne odgovorivre na prethodnoto mislenje dali ovaa inverter klima ke e dovolna za greenje i ladenje na 28m2 prostor so pvc prozori i abrip fasada.
I dali klimata ima eurovent sertifikat ?

D

Deleted member 95595

Гостин
Na eden sprat e kukjava, na dva? Malku podetalno opishi. 3,5ka ne doagja vo predvid za 45m2 so obichna fasada, za 5,5ka ke vidime otkako malku podetalno ke opishesh za kukjata.[DOUBLEPOST=1544898510][/DOUBLEPOST]
Decki aj pomos.
Inverter za 35 m2 gree ili ???????
I ceni priblizni ako moze.
Bate, 35m2 sho? Soba od kukja, stan? Kakva izolacija ima prostorot? Kakva dograma? Pred trbe, zad tebe, pod tebe, nad tebe se grejt ili nemat nikoj? Daj malce detalji pojke, za da mojme da ti pomignime.

Член од
5 мај 2007
Мислења
97
Поени од реакции
48
Na eden sprat e kukjava, na dva? Malku podetalno opishi. 3,5ka ne doagja vo predvid za 45m2 so obichna fasada, za 5,5ka ke vidime otkako malku podetalno ke opishesh za kukjata.[DOUBLEPOST=1544898510][/DOUBLEPOST]
Bate, 35m2 sho? Soba od kukja, stan? Kakva izolacija ima prostorot? Kakva dograma? Pred trbe, zad tebe, pod tebe, nad tebe se grejt ili nemat nikoj? Daj malce detalji pojke, za da mojme da ti pomignime.

Dnevna soba so kujna vo kuka ,pvc dograma ,izolacija dobra.
Fala

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Sega se setiv na nesto mnogu bitno sto i te kako vlijae na kvalitet na rabota na inverterite, a ne go ni spomnuvame vo muabetive, sto treba da poseduva edna krstena klima: povece reden nadv. izmenuvac ( jas ako se prasuvam tipuvam na ednoreden sto pogolem izmenuvac, bidejci poveceto redovi pravat problem pri topenje na mrazot pri defrost,pa baraat podolgi defrosti), pogolema kolicina na freon, dvostepen sto pogolem rotacionen kompresor so visok COP od barem 3.5-3.8, povece brzinski vn.ventilator, dvoreden vn. izmenuvac........
Se raboti za nadvoresniot ventilator. Kaj dobrite klimi brzinata na vrtenje se kontrolra so poseben invertorski sklop i raboti vo eden sirok diapazon na broj na vrtezi. Zosto e ova bitno? Od krucijalna vaznost e da ima kontrolirano pribiranje na toplina od okolinata. Nekoj ce rece koja toplina ako nadvor e -20C! Ne zaboravajte deka so R32 freon izmenuvacot mozer da bide oladen do -45C, pa razlikata od 25C e i te kako visok potencijal za greenje.
Po mene dobro kontrolirana brzina na ventilatorot pri konstantni vrtezi na kompresorot ( se razbira na onie na koi dava najdobri karakteristiki i dobar COP so najmalo trosenje na elementite) moze so promena samo na brzinata na ventilatorot da se odrzuva konstantna T vo prostorijata.
Ako ventilatorot ima samo edna brzina, elektronikata mora da go gasi poradi stvoreniot previsok pritisok, kompresorot da uspori, da ubrza, pak da go zapali ventilatorot i taka vo krug. Dosta klimi imaat dvobrzinski ventilatori, tuka e podobra regulacijata, no sepak e stepenesta i bara cesti promeni na brzinite na kompresorot. Zatoa treba da se bara ventilator so kontinuirana regulacija na brzinata na vrtenje.

Член од
2 декември 2018
Мислења
72
Поени од реакции
86
Bidejki ne odgovorivre na prethodnoto mislenje dali ovaa inverter klima ke e dovolna za greenje i ladenje na 28m2 prostor so pvc prozori i abrip fasada.
Panasonik ima eurovent eve mozes ovde da ja proveris
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=AC&select_partic=49&select_marque=PANASONIC&select_class=AC1+/+A+/+S+/+R&tri_chp=&debut_affiche=94&indice_affiche=5
Klimata e top A+++ ima i na ladenje i na greenje za tie pari sve drugo e so poslab eurovent za 28m2 i poevtino ke ti vrsi rabota ama ovaa ke dade povise toplina i pomalku ke potrosi . So R32 freon zimaj panasonik ti e dobar brend,sigurno ke dobies i drugi predlozi ama u sustina kolku pari tolku muzika i vidi negde poeftina da ne ja najdes klimi ja davaat 52K

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
за тие пари подобар е моделот z12skew
https://klimi.mk/sporedba.php?id1=325&id2=252

го имаш тука
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169&product_id=70337
и тука
https://tehnomarket.com.mk/product/740476/panasonic-cscu-z12skew-m

upload_2018-12-15_20-52-1.png

Kajgana Shop

На врв Bottom