Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886

Троши о,1кг ТНГ гас на час при испорака на 1,5kW, а ... колку ке ти треба топлина и колку часа во ходник кој верувам е поголем од 15м2 (за што е предвидена печкава)... инаку велат има двојна заштита и од CO2 и од истекување плин! За брзо загревање и за 2-3-4 часа дневна изгледа ми изгледа ТОП!
Извини ама не доаѓа во обѕир вакво нешто и враќање во 19ти век. Имам вакво. Секогаш клима ќе изберам.

Особено за загревање на 18ц каде цоп на климата ќе е над 5.

Ходникот е со скали 50 тина квадрати и скали за 2 спрата. Идеално ќе е некое Ломо Еко или слично. Само да има акција за 17000 да се земе.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Извини ама не доаѓа во обѕир вакво нешто и враќање во 19ти век. Имам вакво. Секогаш клима ќе изберам.

Особено за загревање на 18ц каде цоп на климата ќе е над 5.

Ходникот е со скали 50 тина квадрати и скали за 2 спрата. Идеално ќе е некое Ломо Еко или слично. Само да има акција за 17000 да се земе.
За гасот...
Во дилема дали гас или Сонце, јас сум без размислување за второто, бидејки го имаме (не денес, земено генерално мислев се разбира)...
А за технологијава од 19 век нешто, светов се спрема да оди у три лепе... поради таа технологија од 19 век, со години веќе гори Сирија, за да нема гасовод од Катар (кој е најголем извозник на земен гас на Светот), се разбира требеше pipeline да транзитира преку Сирија... највеќе како резултат на тоа Европа има 2 мил избеглици, a Шведска по 200 год неутралност наскоро станува членка на NATO ... и реков опасно звецкаат со оружје најсилните поради разноразни токови: Северен, Северен II, Јужен (кој го нема, нема ни да го има!) Турски да ...Токму поради ваквото нешто од 19 век...
малку геополитика! Инаку не го сакам ни јас... но мислев мал ходник кој има потреба од кратко а брзо загревање....
Сигурен си во математиките дека таков ходник 50квадрати (отворени веројатно скали) клима од 18-20,000 би можела со COP 5 зимските месеци макар и на 19*С?

Член од
12 декември 2018
Мислења
17
Поени од реакции
6

Троши според спецификација о,1кг ТНГ на час (при најмала моќ) при тоа испорачува на 1,5kW, (може и 2,8kW и 4,2kW) ... колку ке ти треба топлина и колку часа во ходник кој верувам е поголем од 15м2 (за што е предвидена печкава)... инаку велат има двојна заштита и од CO2 и од истекување плин! За брзо загревање и за 2-3-4 часа дневна употреба ми изгледа OK!?
Dali vakva Pecka na plin ke e dovolna za greenje na soba 16m2 so pvc prozori i abrip fasada
Dali mirisa na plin koga zagreva ovaa Pecka ?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
50м2 влез со скали е мало место?

Мало место брзо да го загрее?

Јас сакам да ставам ломо еко или еквивалент вивакс рецимо или хаиер и да ја ставам на 19ц и да ја заборавам дека постои. Исто како другиве клими.

Нема да ми бега топлина натаму. Ќе крене цоп на другиве две клими зошто ќе им олесни и сметката ќе е симболично различна. Само не ми се даваа 24000 за климата искрено. За таму. Ако спадне на 16 17 ќе размислам. Ваљда на некоја следна акција.
За гасот...
Во дилема дали гас или Сонце, јас сум без размислување за второто, бидејки го имаме (не денес, земено генерално мислев се разбира)...
А за технологијава од 19 век нешто, светов се спрема да оди у три лепе... поради таа технологија од 19 век, со години веќе гори Сирија, за да нема гасовод од Катар (кој е најголем извозник на земен гас на Светот), се разбира требеше pipeline да транзитира преку Сирија... највеќе како резултат на тоа Европа има 2 мил избеглици, a Шведска по 200 год неутралност наскоро станува членка на NATO ... и реков опасно звецкаат со оружје најсилните поради разноразни токови: Северен, Северен II, Јужен (кој го нема, нема ни да го има!) Турски да ...Токму поради ваквото нешто од 19 век...
малку геополитика! Инаку не го сакам ни јас... но мислев мал ходник кој има потреба од кратко а брзо загревање....
Сигурен си во математиките дека таков ходник 50квадрати (отворени веројатно скали) клима од 18-20,000 би можела со COP 5 зимските месеци макар и на 19*С?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Dali vakva Pecka na plin ke e dovolna za greenje na soba 16m2 so pvc prozori i abrip fasada
Dali mirisa na plin koga zagreva ovaa Pecka ?
Не ја препорачувам воопшто за греење на простории каде што се престојува цел ден... ја препорачав за ходник во индивидуална куќа за брзо (и претпоставувам кратко 2-3-5часа) греење на ходникот. Инаку искрено незнам дали мириса (оние што имаат шпорети велат не) но имаше некои што се греева порано на гас, а се жалеа дека болело глава од испарувањата иако не мирисало! Е сега искрено па овакви муабети слушав пред 10 години!!!
Иако оваа печка погледнав и на странски сајтови има двојна заштита и од евентуално течење гас и од снемување на кислород во просторијата (сензор) бидејки секое согорување нели го јаде кислородот!... ќе повторам не ја препорачувам за греење на 16м2! За повремено и брзо греење 2-3-4 часа во некоја што знам работна просторија гаража хоби работилница... која ќе се проветрува веднаш по употребата да!!! Барем јас така мислам се надевам ќе чуеш и директно од корисник на ваква печка! Од трета страна и 24/7 ако ја користиш е прескапо... сега ѕирнав цената на гасот била отров!?.... Вели гас ТНГ во боци 61 Денар (1 Евро литро човече - грабеж!)... а за коли ваљда Ultra LPG+ e 32 денари! И сега земи математика и да загреваш на 1,5кW што е едвај доволно за твоите 16м2...тоа е на најмала потрошувачка која ја декларираат 0,110лит Х 20 часа дневно тоа е 2,2 литри ти ојде на 140 Денари дневно, а месечно 4000! Дури и да ја користиш пола од тоа време, па премноногу е тоа! Заборави гас! Грабеж прават со гасот особено оној во боци - за домаќинства!
За 16 м2 Економично греење, инвертер Hаier Tundra 3,5 од лично искуство (чини 22К)... или Vivax AEQI или Lomo ECO (чинат по 20,000 Денари Ломото е на акција инаку е поскапо!)....поскапа е како трошок за грејно тело, но греењето ќе биде евтино (зимските не повеќе од 1000 ден. од летните сметки)...!!!

Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не ја препорачувам воопшто за греење на простории каде што се престојува цел ден... ја препорачав за ходник во индивидуална куќа за брзо греење на просторијата. Инаку искрено незнам дали мириса (оние што имаат шпорети велат не) но имаше некои што се греева порано на гас, а се жалеа дека болело глава од испарувањата иако не мирисало! Е сега искрено па овакви муабети слушав пред 10 години!!!
Иако оваа печка погледнав и на странски сајтови има двојна заштита и од евентуално течење гас и од снемување на кислород во просторијата (сензор) бидејки секое согорување нели го јаде кислородот!... ќе повторам не ја препорачувам за греење на 16м2! За повремено и брзо греење 2-3-4 часа во некоја работна просторија која ќе се проветрува веднаш по употребата!!! Барем јас така мислам се надевам ќе чуеш и директно од корисник на ваква печка! Од трета страна и 24/7 ако ја користиш е прескапо... сега ѕирнав цената на гасот била отров!?.... Вели гас ТНГ во боци 61 Денар (1 Евро литро човече - грабеж!)... а за коли ваљда Ultra LPG+ e 32 денари! И сега земи математика и да загреваш на 1,5кW што е едвај доволно за твоите 16м2...тоа е на најмала потрошувачка која ја декларираат 0,110лит Х 20 часа дневно тоа е 2,2 литри ти ојде на 140 Денари дневно, а месечно 4000! Дури и да ја користиш пола од тоа време, па премноногу е тоа! Заборави гас! Грабеж прават со гасот особено оној во боци - за домаќинства!
За 16 м2 Економично греење, инвертер Hаier Tundra 3,5 од лично искуство (чини 22К)... или Vivax AEQI или Lomo ECO (чинат по 20,000 Денари Ломото е на акција инаку е поскапо!)....поскапа е како трошок за грејно тело, но греењето ќе биде евтино (зимските не повеќе од 1000 ден. од летните сметки)...!!!
ako potrosuvackata na plin e navedena vo kg, vo litri e skoro duplo. 1kg e ustvari 1.8-1.9 litra plin to est duplo poskapo.
0.1kg na cas e znaci 0.2l na cas, isto ili poskapo od bilo koe grejno telo na struja so cop1, kaj nas plinot propan butan i lpg se prodava vo litri. metanot se prodava vo kg.

Последно уредено:
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
ako potrosuvackata na plin e navedena vo kg, vo litri e skoro duplo. 1kg e ustvari 1.8-1.9 litra plin to est duplo poskapo.
0.1kg na cas e znaci 0.2l na cas, kaj nas plinot propan butan i lpg se prodava vo litri. metanot se prodava vo kg.
da da vo kg e potrosuvackata moja greska!... uste pogolema pricina da se bega od TNG gasot za greenje PRESKAPO!!!
Fala za informacijata! Ne go zabelezav toa!

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Najgolema glupost i majmunluk e isto i gasifikacijata, alo ima li pilot vo avionot? Kolku milioni ke se frlat za gabe, za na kraj da se ugotovi deka narodot nema standard za zatopluvanje na gas i deka klimite i toplotnite pumpi se mnogu poekonomicni i poekoloski?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Najgolema glupost i majmunluk e isto i gasifikacijata, alo ima li pilot vo avionot? Kolku milioni ke se frlat za gabe, za na kraj da se ugotovi deka narodot nema standard za zatopluvanje na gas i deka klimite i toplotnite pumpi se mnogu poekonomicni i poekoloski?
Така е! Ќе потрошиме 300 мил Евра на гасификација на поголемите градови, додека повеќето од луѓето немаат пари да се префрлат на гас, а оние што имаат, нема да сакаат бидејки и струјата им е евтина!.... Ќе излезе дека ќе потрошиме неколку стотици мил. Евра само за индустријата у распад и за странските компании у зоните на кои им дадовме сѐ џабе и ослободивме од сите давачки...па сега остана и евтин енергенс да им донесеме за нив бидејки мал им бил профитот! :cautious:... за нив гасификација и нешто за малку наши капацитети и фабрики!
За 500 мил Евра можевме да ги направиме ХЕЦ Чебрен и Галиште и ќе бевме енергетски независни ... или како опција за нешто над една милијарда Евра како што прочитав лани (ако добро ме служи меморија) на површина голема само колку 1/4 од територијата на Скопје, може да се изгради фотоволтаична централа (сончева енергија)... која би била со капацитет доволен да ја снабдува цела Македонија со електрична Енергија!... Би ја заборавиле во двата случаја РЕК БТ, како и загадувањето од неа, а со останатите ХЕЦ би имале струја и за извоз!

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Апсолутно се согласувам! Гасот си е за големи капацитети и фабрики. Чат пат за некои како чевахир со одржавање. Ама во секое домаќинство цевки и прекопување на цел град е ужас. Хаос.

Не смее да се гасифицираат домаќинствата кај нас. Со припраени мајстори со самоправски вентили и печки.

СТРОГО ИНВЕРТЕРИ. Ќе се научат на инвертер и најтврдокорните дрваџии.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
А зошто се прекопува цел Карпош? Прво ставаа цевки за парно, сега слушам она што раскопуваат кај стара телевизија кон Илинденска било за гас. Дали е точно не знам. Исто и кај студентскиот Гоце
СТРОГО ИНВЕРТЕРИ. Ќе се научат на инвертер и најтврдокорните дрваџии.
Зависи кои и каде. Генерално за во куќа колку може да загрее инвертер како што може гусана печка на дрва. Плус ќумбе може да користиш за сушење алишта, некои се користат и за варење/печење...инвертерите колку што гледам повеќе се за во згради. Повеќето од куќите реално се без некоја изолација ниту имаат горе, доле и од страна други станови. За куќа на 2 спрата па е уште поспецифично. Минимум 2 инвертери по 800-1000 евра како овде што се рекламираат се прилично големо вложување. Ова е субјективно затоа што не мерам потрошувачка на кабел него гледам што и како се користи и колку чини.
Евентуално некоја комбинација дрва на приземје со сите погодности за сушење и затоплување и на спрат некој инвертер од 20тина до 22 илјади денари.

Последно уредено:

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
А зошто се прекопува цел Карпош? Прво ставаа цевки за парно, сега слушам она што раскопуваат кај стара телевизија кон Илинденска било за гас. Дали е точно не знам. Исто и кај студентскиот Гоце
Зависи кои и каде. Генерално за во куќа колку може да загрее инвертер како што може гусана печка на дрва. Плус ќумбе може да користиш за сушење алишта, некои се користат и за варење/печење...инвертерите колку што гледам повеќе се за во згради. Повеќето од куќите реално се без некоја изолација ниту имаат горе, доле и од страна други станови. За куќа на 2 спрата па е уште поспецифично. Минимум 2 инвертери по 800-1000 евра како овде што се рекламираат се прилично големо вложување. Ова е субјективно затоа што не мерам потрошувачка на кабел него гледам што и како се користи и колку чини.
Евентуално некоја комбинација дрва на приземје со сите погодности за сушење и затоплување и на спрат некој инвертер од 20тина до 22 илјади денари.
Ако го грееш и приземјето тогаш немаш проблем со инвертер и на прв спрат и на приземје, се сушат алишта и на инвертер.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Да сум знаел дека е само 2000 евра инвестицијата за инвертери за моиве два спрата немаше да фрлам 3000 за парно на времето.

Живо џабе е 2000 евра за инвертери. Особено што за две-три сезони се враќа инвестицијста. Кај некои и за една сезона.

D

Deleted member 95595

Гостин
Да сум знаел дека е само 2000 евра инвестицијата за инвертери за моиве два спрата немаше да фрлам 3000 за парно на времето.

Живо џабе е 2000 евра за инвертери. Особено што за две-три сезони се враќа инвестицијста. Кај некои и за една сезона.
i toa 2000 evra zatoa shto si odluchil da kupis poskapi inverteri. I za mnogu pomalku od toa mozes da se obezbedis so inverteri.

Kajgana Shop

На врв Bottom