Ti tuka ja sporesuvas Tundrata so Daikin navodno za 33000den isto dobivas na -15stepeni.
Daikin e institucija za nekoi japonski marki kamoli za haier da ne se lazeme samo manata im e sto se skapi.
A vo vrska so defrostite navodno mnogu retko (ednas vo sezona kako kaj tebe)gi pravi eve drugi korisnici sto imaat napisano.
Zdravo na site
da se nadovrzam na postot na Nkola
Koristam tundra 5.5 vo kukja od 65 kv slabo izolirana(samo stiropor fasada,visoko prizemje,tavan otvoren,dolu podrum i garaza)
smetkite za struja mi se dvizat od 5200 do 5950 najgolemata(prethodno koga se greev na drva idea do 3000)
za tundrata mozam da kazam deka do 0 stepeni e neekonomicna(barem kaj mene posto raboti kako on off klima)podesena na 24 stepena(vo3 brzina,a ima 123 auto i turbo brzini) i vo dnevnata imam stalno 23 stepena,vo spalna varira od 18 do 20
koga bese ladno 2-3 dena so snegot pravese po 4 ili 5 defrosti vo denot,megjutoa koga se topese snegot ili imase magla pravese defrost na tocno 55 minuti(defrostot traese od 3 do 5 min)
za toa kolku trosela samo klimata pojma nemam posto mi e bitna vkupnata smetka a so nea sum zadovolen,posto koga se greev na drva trosev 1,5 kubika drva vo mesecot ako gream 24 casa
sega da se nadopolnam za okolu servis i podrska na energija:
imam problem so ventilatorot na natresnata edinica,vo sred rapota nesto pukna i mislam deka srce ke me stegnese za malce posto sedev pod klimata
vo sred rabota se skrsija perki od ventilatorot i izletaa 4-5 parcinja plastika
ona sto me iritira e deka:se javiv vo energija i im kazav za problemot sto se sluci i nemozeme da se pogodime nikako za termin(posto nivniot servis raboti samo od pon do petok od 8 do 16 casot)a nie drugite rabotime i malce bodolgo
sega treba da cekam letovo koga ke zemam odmor oa da mi smenat ventilator
pozdrav
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1175#post-8347722