Ne znam sto kur bara vo EU koga nie Evropa ke ja donesime vo Republika Severna.Друже, среќен пат утре, и убаво да се прилагодиш каде и да одиш, многу пари да спечалиш.Се надевам нема да не заборавиш на форумов.
![]()
Ne znam sto kur bara vo EU koga nie Evropa ke ja donesime vo Republika Severna.Друже, среќен пат утре, и убаво да се прилагодиш каде и да одиш, многу пари да спечалиш.Се надевам нема да не заборавиш на форумов.
![]()
Ајде среќен пат, се најдобро ти посакувам, па за 10 години да се вратиш овде како голем инвеститор.Не можеш поинаку да размислуваш кога иднината и е многу црна на државата.А малку ако ги разбираш работите ќе видиш дека е така.[DOUBLEPOST=1544478775][/DOUBLEPOST]
Ние имавме шанса од 91 до 01 да направиме силна национална и економска држава и не успеавме.Се е џабе после војната веќе кога Македонија не е веќе држава.
Тој што го прочита ова цело, навистина му е досаден живототВо контекст на овие константни децениски напади врз нашата јазична историја.
Исечоци од интервју од крајот на 90тите со г-ѓа Коробар-Белчева, директор на Институтот за македонски јазик
„Конески е напаѓан постојано, за жал, од многу одамна, од 1948 година, кога велеа дека литературниот македонски е „вештачка творба, т.е. јазик на скопските титовисти“, се до неговата смрт. Јасен е стремежот да се урне угледот што го имаат и нашата наука за јазикот и нејзиниот основоположник, Блаже Конески. Точно е дека во одреден период на развојот на македонскиот јазик, па и денес, србизмите се впечатливо присутни. Но, да се тврди дека тоа е дело на Конески во најмала рака е невкусно. Нападите врз нашата јазична норма се атакување врз столбот на Македонија - јазикот. А доаѓаат или од центри надвор од земјава, од чисто политички причини, или од поединци што со ништо не придонеле за неговиот развој и афирмација.“
„Обвинувањата дека Конески го србизирал македонскиот јазик се многу тешки и навредливи. Точно се знае од кој центар доаѓаат и каква им е целта. Не сум сретнала написи од македонисти на таа тема. Тие што го напаѓаат во нашата земја се главно луѓе со други професии што по секоја цена сакаат да бидат присутни во јавноста. Треба добро да се познава делото на Конески за да може да се напаѓа. Конески беше човек со големи доблести и извонредни лингвистички способности. Па, него со право го нарекуваат духовен творец на Македонија. Писателот Петре М. Андреевски по еден повод убаво рече: „Камо среќа на секои сто години да ни се раѓа по еден Конески“. Покрај тоа, македонскиот литературен, или уште поточно, стандарден јазик, е кодифициран пред сј на народна основа и сосема е видлива неговата блискост со народниот јазичен израз. Исто така, нашиот литературен јазик не се создаваше во 1945 година од Конески со група луѓе во Комисијата, ами се градеше и се оформуваше со векови. Зарем ќе ја заборавиме јазикотворечката дејност на Крсте Мисирков и на неговите претходници? Впрочем, сите образувани луѓе, не само во Македонија, убаво знаат дека Конески само ги реализирал визиите на Мисирков за македонскиот литературен јазик, а тој, Мисирков, сигурно не го србизирал македонскиот јазик.“
„Обвинувањата постојат речиси цело столетие. Тие особено зачестија во последните години, откако се зголеми афирмацијата на Република Македонија во светот. А Конески е напаѓан постојано, за жал, од многу одамна, од 1948., кога велеа дека литературниот македонски е „вештачка творба, т.е. јазик на скопските титовисти“, сј до неговата смрт. Јасен е стремежот да се урне угледот што го имаат и нашата наука за јазикот и нејзиниот основоположник, Блаже Конески.
Точно е дека во одреден период на развојот на македонскиот јазик, па и денес, србизмите се впечатливо присутни. Но, да се тврди дека тоа е дело на Конески во најмала рака е невкусно.“
„Ставот на Институтот е многу јасен. Нападите на нашата јазична норма и на делото на Конески се големо и тенденциозно атакување врз македонскиот јазик, врз столбот на нашата куќа што се вика Република Македонија. А го напаѓаат или одредени центри надвор од земјава, од чисто политички причини, или поединци што со ништо не придонеле за неговиот развој и афирмација.“
Фала брат се е можно.Само немој од утре кога ќе пишам нешто одма да ми викате кој си ти да ни кажуваш што да правиме во нашата државаАјде среќен пат, се најдобро ти посакувам, па за 10 години да се вратиш овде како голем инвеститор.
Се надевам дека ќе продолжиш со активноста на форумот.
Само ако пишуваш со уклучен Caps Lock, како шо доликува.Фала брат се е можно.Само немој од утре кога ќе пишам нешто одма да ми викате кој си ти да ни кажуваш што да правиме во нашата држава
Дајте ми барем некоја недела![]()
Оправдано ќе биде за тебе, не си ти 40 години во ОустрејлијаФала брат се е можно.Само немој од утре кога ќе пишам нешто одма да ми викате кој си ти да ни кажуваш што да правиме во нашата држава
Дајте ми барем некоја недела![]()
Не знам дали е и он за на лекар. Веројатно е.@Beric Dondarrion имало поманга од мене бе
https://www.radiomof.mk/skopjanec-zastrelal-kuche-srede-bel-den-bidejkji-mu-gi-brkalo-kokoshkite-anima-mundi-bara-policija-za-zhivotni/
Да се покрене донаторска кампања за сопственикот на пушката, да може да си купи нова помодерна и попрецизна.
Под итно да се казни сопственикот на кучето:
- не го чувал врзано
- нема маска на муцката
- кој знае дали е чипирано или вакцинирано
- да му плати оштета на соседот, чии што кокошки му се единствен извор да преживее, а кучето ги напаѓало и немал да се прехрани себеси и децата.
Под итно да се казни Амина Мунди
- на секоја жртва со повреди нанесени од страна на кучињата да им исплати по 500 евра (кој К па нејзе и платија 500 еур за кучето кај Круг)
- да се испрати контрола за нивните приливи и одливи
Преку таквото од невладини кои глумат загрижени, а деца немаат за јадење, топол дом или патуваат до школо преку 7 планини и 7 реки.
Прво да праша како е во Данска.[DOUBLEPOST=1544530491][/DOUBLEPOST]Браво што ти текна, еве сега ќе му кажам.
Супер! Ќе си свиркаме после.
Јас ги кажав моите мислења, ќе повторам: Конески има грандиозно дело, но (сигурно по директива) создавање на нова азбука е на некој начин менување на идентитетот, непотребно. Не треба(ло) да се срамиме од она што го имаме, па да го менуваме. Иако, јасна е целта и намерата со менувањето.[DOUBLEPOST=1544530747][/DOUBLEPOST]http://www.mn.mk/kultura/492-blaze-konevski?format=pdf
Значи биле во заблуда оние кои направиле спот со дело од Конески.
https://www.facebook.com/NGruevski/videos/блаже-конески-молитва/10156501321292716/
Требало од Кнчев нешто да смислат. Спаси ме Боже
Што ти е бе? За што да се извинам? Не гледаш ли дека максимално сум воздржан да не возвраќам на вакви простачки навреди?Ти си огромно говно на пример, коа сме кај огромности веќе.
Нема да ти го пријавам тајно постот, туку јавно....и да се извиниш, смрдле необразувано!
Тие за тебе се џинови, моеш да им плукнеш под пенџере на такви ликови. Ексдиректорката фино ве опишува вас таквите.Прво да праша како е во Данска.[DOUBLEPOST=1544530491][/DOUBLEPOST]
Јас ги кажав моите мислења, ќе повторам: Конески има грандиозно дело, но (сигурно по директива) создавање на нова азбука е на некој начин менување на идентитетот, непотребно.
А што лошо јас реков за нив? Напротив, грандиозно е делото. Ама, факт е дека ни се наметна азбука која е туѓа, во случајов, српска. Нашиот народ ја користел кирилицата, што имало потреба да се измислува нова, модифицирана караџица.Тие за тебе се џинови, моеш да им плукнеш под пенџере на такви ликови. Ексдиректорката фино ве опишува вас таквите.
https://forum.kajgana.com/threads/Случувања-во-Македонија-Генерална-дискусија.82818/page-6717#post-8553449
Поголема реклама, ништо друго..[DOUBLEPOST=1544535156][/DOUBLEPOST]Бојкотирам со ново ниво на очајност
Овие излегуваат со сооштенија само ко ќе има некоја ваква случка, само тогаш креваат фама. Каде се да протестираат и да ги кажуваат барањата куче ко ќе нападни човек? или зошто не протестираја некни за тоа девојчето?@Beric Dondarrion имало поманга од мене бе
https://www.radiomof.mk/skopjanec-zastrelal-kuche-srede-bel-den-bidejkji-mu-gi-brkalo-kokoshkite-anima-mundi-bara-policija-za-zhivotni/
Да се покрене донаторска кампања за сопственикот на пушката, да може да си купи нова помодерна и попрецизна.
Под итно да се казни сопственикот на кучето:
- не го чувал врзано
- нема маска на муцката
- кој знае дали е чипирано или вакцинирано
- да му плати оштета на соседот, чии што кокошки му се единствен извор да преживее, а кучето ги напаѓало и немал да се прехрани себеси и децата.
Под итно да се казни Амина Мунди
- на секоја жртва со повреди нанесени од страна на кучињата да им исплати по 500 евра (кој К па нејзе и платија 500 еур за кучето кај Круг)
- да се испрати контрола за нивните приливи и одливи
Преку таквото од невладини кои глумат загрижени, а деца немаат за јадење, топол дом или патуваат до школо преку 7 планини и 7 реки.
Не ми глуми "невина" собарица. Навредуваш македонски интелектуалец, научник, воспоставувач на културна и научна дејност и тоа не еднаш, туку редовно. Не ми глуми лудило многу и не не навредувај сите овде. Многу убаво знаеш за што ти зборам. Оди си у татарленд и со каракачанов свињата праи вакви муабети, ако не ти паше овде!Прво да праша како е во Данска.[DOUBLEPOST=1544530491][/DOUBLEPOST]
Јас ги кажав моите мислења, ќе повторам: Конески има грандиозно дело, но (сигурно по директива) создавање на нова азбука е на некој начин менување на идентитетот, непотребно. Не треба(ло) да се срамиме од она што го имаме, па да го менуваме. Иако, јасна е целта и намерата со менувањето.[DOUBLEPOST=1544530747][/DOUBLEPOST]
Што ти е бе? За што да се извинам? Не гледаш ли дека максимално сум воздржан да не возвраќам на вакви простачки навреди?
Сериозно да те прашам: Имаш ли некој проблем во животот, со нервите, со психата? Навредите кон другите ти е како „добро утро“ и само тоа го знаеш. До толку ли си на дното? Дај, те молам разговарај човечки.
За што да се извинам, пишувам пристојно. Се надевам дека ќе добиеш траен бан, навистина немаш мерка.