Најекономично греење и ладење

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Дали Хансолот е способен да згрее соба од 33 м2 со просечна изолација (дрвени прозорци/дупло стакло, соба исток/југ)? Кога ја купував ме убедуваа дека ќе згрее иако бев спремен да купам појака и поскапа. Од 20 степени не мрдна (нека се земе во предвид дека се гаси 30-50 пати у ден по 10 минути). Ќе се јавам брзо у сервис или стрелецот нека дојде да ја види.

Член од
27 мај 2018
Мислења
931
Поени од реакции
1.590
Vajvaxot so edvaj 2 godisna garacija (jaka Osigurancija) shitkan po kolonijalcinja i kooperacii nad gajbi crknal na prvata zima....pred 5minuti postirano Osigurancija do Francija haha :pos:
Taka da, ke ja vklucis ama neraboti i greska F5 hahaha....Klime sea ke ti ja popravi sto neprocital ni bukvar za osnovno a ne pa Servis manual za klima :D
Прегледај го приврзокот 200515
https://forum.it.mk/threads/izbor-na-klima-ured-link-so-rezultati-od-merenja-ima-vo-prviot-post.17093/page-169#post-1105428
Kaj i da e ke pocnat i Thundrive da mjaukaat mjau mjau ne grejt monterov nigde go nemat da pustit greenje :)
pak se ismevas na tuga maka, ajde bidi mas kazi kako I zasto crkana hansolot? ili za nego kutis? 800 w pri nadvoresna 19 c ? sto e tuka porazlicno od vivaxot sto go sporeduvas pogore ???

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Mislam deka kompletnata matematika e gresna. Mislam deka vkupniot kapacitet na termopeckite e 5KW. Klimata moze da trosi i po 0.85KW i ima COP3, a vo prostorot osloboduva 2.55KW za eden cas. Ova znacai deka termopeckata kompletno bi se ispraznila za eve da receme 2 casa. Sto znaci deka vo denot bi pominala po 12 ciklusi na polnenje i praznenje. E sega dokolku termopeckata ima kapacitet od 30KW, i minimalno opteretuvanje 2.5KW e togas vo red.
Epten vesela mamtematika ti e ova. Si pomesal kapacitet so instalrana snaga, Snagata se se meri vo W ili kW, a kapacitetot ili ako sakas vo slucajov akumulranata el. energija ili vkupna toplinska energija vo kWh. Mnogu e lesno da se presmeta akumuliranata energija, ako peckata e so instalrana vkupna snaga 5kW, za 7 h ce sobere ili akumulra 35kWh energija. Od mrezata ce povlece povece od ovie 35kWh (bidejci za vreme na akumulacijata ce mora i da ja zagreva prostorijata t.e. da gi nadoknaduva gubitocite na toplina od prostorijata), za kolku povece e vo zavisnost od izolacijata i kvadraturata.
Kaj tebe nesto DEBELO ne vo red, kako da imas otvoren prozorec, po ovaa priblizna matemetika ne smee klimata da trosi povece od 350W/h. Za 20m2 na ova vreme ne smee da bide trosokot pogolem od 1000-1200den.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.490
Поени од реакции
11.440
pak se ismevas na tuga maka, ajde bidi mas kazi kako I zasto crkana hansolot? ili za nego kutis? 800 w pri nadvoresna 19 c ? sto e tuka porazlicno od vivaxot sto go sporeduvas pogore ???
седи мирен бе сеа ке ти извади скринови као некој јапанец се расипал дупло платен од хансолот
проверена шема, нема објаснување него директива плукање по друг бремд као и тој потфрлил

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
може објаснување за каква полиуретанска фолија се работи? Каде може да се набави?
Пред едно 2 години читав негде по нет и кога барав тепих на пластичарска сретнав ролна. Го прашав тој зелкарот таму ми рече за изолација под тепих.
Од тогаш ниту сум бил таму ниту знам дали има сеуште. Ама штом тогаш имало треба да има и сега.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Epten vesela mamtematika ti e ova
Nema vesela matematika ovdeka. Zboruvame za istoto.
E sega dokolku termopeckata ima kapacitet od 30KW
Vo mnogu ladni periodi koga COP e nizok, vo situacii koga ima cesti defrosti i sl, koga i potrosuvackata preku denot e visoka, vakvata opcija mozebi ima smisla.

Drugata rabota koja mene mi smeta e terminot "slaba izolacija" i koga toa se odnesuva za PVC prozori. PVC prozorite se identicni kako i drvenite vo smisla na izolacija. Zboruvam za drveni prozori od pred 10tina godini so termopan stakla. Izolativnata sposobnost na PVC prifilot e prakticno identicna so taa na drvoto, a istoto vazi i stakloto. 4mm flot+16mm+4mm flot staklopaket ima ista sposobnost za izolacija bez ogled dali e montiran na PVC ili drvena ramka.

Slaba izolacija e 5cm stiropot na zid i tavan, dobra izolacija e 10cm stiropor na zid i tavan.

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Има и понуда на вакви ТА печки http://www.kamini.com.mk/dimplex-vfmi-40/ со регулација на потрошувачка, ма да не ми е јасно како и што, кога треба да се загреат шамотни цигли... не разбирам многу термодинамика, ама ист материјал циглите, па дали ќе ги грееш 10 часа со 2,5kW или 5 часа со 5kW не гледам разлика во потрошувачката!? Некој ако разбира повеќе во што би била цаката кај овие печки и објасни името: Термо акумулациона печка со термо-механичка контрола и динамично празнење...!?
Но и цените на овие ТА печки се како и на јапонските инвертери! Изгор!
Сомнителни во секој сл. особено ме чуди и димензијата што се толку тенки по димензија!? Само 25 цм... не сум сигурен дека и некој би ризикувал со вакво нешто!?
Ovie novive termo pecki se poubavi Ama pa i baegi soleni ( skapi ).

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Дали Хансолот е способен да згрее соба од 33 м2 со просечна изолација (дрвени прозорци/дупло стакло, соба исток/југ)? Кога ја купував ме убедуваа дека ќе згрее иако бев спремен да купам појака и поскапа. Од 20 степени не мрдна (нека се земе во предвид дека се гаси 30-50 пати у ден по 10 минути). Ќе се јавам брзо у сервис или стрелецот нека дојде да ја види.
За исклучувањето нем да ти е климта така поставена или имаш ниски плафони каде се одбива одма топлиот воздух и се враќа кај неа и ја лаже дека е достигнта температурата па исклучува.
Пробај стави ги перките во највисока можна позиција најгоре и остави ја да топли дали ќе исклучува 30-50 пати у денот. И сподели искуство.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
топлинска грее, леле среќно. буквално среќно. ќе ти треба и на тебе и на грее, само температуриве да се погодат. мери ја од март до мај на греење, никако порано.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
И ја ке инсталирам топлотна пумпа за 20дена, монтажа за брзо ама инфо немислам да ви дадам за брзо туку дури следната зима :D
Успут пумпата ме чини 50% поефтино од Даикинот :)
Даикинот е 12.000евра со подно 15,000....јас ја земав за 4000евра хаха
Браво, сите сме среќни за тебе.
П.С. Цената збори сама за себе.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Се отепувате од докажување, која клима трошела помалку и ве боли главата за глупости. Се потсетив кога бев 6-то одд. Имав APN-6 исто и другар ми. По цели денови се докажувавме кое моторче е побрзо иако моето одеше 67km/h а неговото 64km/h. Мооооре дури 3km/h.
Сега истава ситуација со климиве . :-D. Дали е вреден сиов муабет и навредување помеѓу вас, зошто некоја клима ќе потрошела
500-1000-1500 денари фазла од другата?? Ако не ја уклучуваш нема ич да троши.
Гледајте да во зима да ве топлат, во лето да ве ладат. Да имаат ефикасност и квалитет пред се. Не велам дека климата треба да троши како некој авион, ама сепак да има некоја нормала.
Јапонските клими го изградиле брендот со долгогодишна работа и квалитет, и според мене имаат право да бидат со високи цени. Кога кинеските или било кои други ќе опстанат најмалце 20 години, и во тој период ќе покажат квалитет и ефикасност, тогаш ќе видиме дали цените ќе им бидат како на јапонските или како сега. Тоа е моето мислење имајте убав ден и не се навредувајте. Инаку јас пред два дена си порачав
Daikin FTXF50A/RXF-50A па ќе видиме како ќе топли и колку ќе биде квалитетна. Трошењето не ми е битно. Поздрав

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
За исклучувањето нем да ти е климта така поставена или имаш ниски плафони каде се одбива одма топлиот воздух и се враќа кај неа и ја лаже дека е достигнта температурата па исклучува.
Пробај стави ги перките во највисока можна позиција најгоре и остави ја да топли дали ќе исклучува 30-50 пати у денот. И сподели искуство.

3 метра е плафонот. Али ќе пробам и ова.

Kajgana Shop

На врв Bottom