Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 95595

Гостин
Ako imas 200m2, grubo ke imas 150m2 podno greenje. 150 x 20Eur/m2= 3000 Eur, toplinska pumpa 16kw GREE, EUR 3900, FCU 5 kom x 200 EUR= 1000 EUR, instalacija za FCU grubo 500 EUR , bojler 200 EUR, trokrak/dvokrak ventil/ termostati/spoen materilaj 500EUR, VKUPNO EUR 9100. Toa ti e realna cena.
Ostavi gi "naucnicive".[DOUBLEPOST=1541439784][/DOUBLEPOST]Kako gi lupaat ovie 20000Eur a vo zivot ne videle takva cifra. Ne tresete zeleni.[DOUBLEPOST=1541439851][/DOUBLEPOST]Ako najdat ovca za sisanje ke mu go ucukaat i za 20000EUR.[DOUBLEPOST=1541440311][/DOUBLEPOST]
Ti na Strelec mozes voda da mu nosis. A za GREE konstatacijata imas takva gluost kazano da ne si svesen. Za pomaganjeto na lugevo ti si najnekompetentnata licnost tuka.
Direktorot vo mojata firma za vo kujna si kupi stolici 40000 denari EDNA! Za nas obichnite shto rabotime za fiksna plata, normalno e da mislime deka 10000€ se nauchna fantastika ama ne smees da trgnuvas od taa logika. " Ovca za strizenje" e izraz, prazen izraz shto koga se koristi vo smisla na pari, obichno go koristat tie lugje shto nemaat pari i shto zarabotuvaat prosechno.

Ne gledam nikakov problem da dojde presmetka za postavuvanje na toplotna pumpa 15000€ za kvadratura od 200m2, ako se odbere nekoja skapa varijanta. Vprochem, na presmetkata shto ti ja dade, jas odma dodavam ushte edno 20/25% zoshto ednostavno taka idat rabotite, pazarot doma ne e ist so pazarot na pazar shto znaci deka i od Gree ponudata ke dojde nekade 11000€ koga bi dobil covekot detalna ponuda. Ito toa od Gree. Pa ako od Gree ponudata e 10/110000€ togas shto e cudno od japonskite firmi da bide 14/15000€?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Mnogu naucnici brzaat so zakljucoci, mislam deka prvo edukacija im treba za Windows i Google prebaruvanje i Al+Shift izgleda koristat koga baraat :)
Toj post na Valvoline e sve Ok i za kapacitet i za kompresor i za cena.....i prikaskata e OK sve do momentot Regulacija. A toj moment Regulacija neznam dali i slovencite go imaat reseno ili samo ke se kupi pa posle ke se cudat.
Znaci neide nikakva elektronika so nea za regulacija, baska sto e monoblok. Na postignata T na vodata pumpata Gasi i pak se pali pak koga ke padne za 5 ili 10C ne se sekjavam odamna go citav korisnikot so nea.
Ima iskustva so pumpata i ne e sve bas taka rozevo.[DOUBLEPOST=1541449930][/DOUBLEPOST]
ne se razbiram ama koga kje uklucish quiet mode mislam deka najslabo duva i najmalce trosi.... neka me popravi nekoj ako gresam...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bas obratno, COPot e sekogas pogolem pri posilno duvanje/so poladen izduv ama na pojak Fan sekogas ima pomala potrosuvacka.
Taka e i kaj Mitsubishi na AutoFan....duva zesko ama trosi 500W....ili trosi nesto pojse kao za Japanec pa mesto 250W kaj Hansolov pod 350W ne spusta a ako treba da spusti ke ugasi i za 5min pak ke ukljuci :) Zatoa FH im e najcesto vo 3ta brzina staven za da pomalce trosi .Toshiba raboti slicno samo sto na 250W gasi i ne se pali podolgo vreme :)
@petna treba da ja izmeri na pojak izduv vo 3ta brzina manuelen Fan, togas i pod 250W ke i bide prosek.

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
За 1000еур да си го конвертирам парното на вода-воздух е премија. Макар и да нема никаква регулација. Со еден термостат и арсуино ќе решам се. Исто како што ми беше решено пред да имам инвертер.

А и ако има температура на вода тогаш ништо повеќе не ми треба. И онака имам термостатски вентили на радијаторите и подното.

Не ми треба да грее, туку само да ги замлачи радијаторите, секако главното греење ќе си го тераат хиперинвертери.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
За 1000еур да си го конвертирам парното на вода-воздух е премија. Макар и да нема никаква регулација. Со еден термостат и арсуино ќе решам се. Исто како што ми беше решено пред да имам инвертер.

А и ако има температура на вода тогаш ништо повеќе не ми треба. И онака имам термостатски вентили на радијаторите и подното.

Не ми треба да грее, туку само да ги замлачи радијаторите, секако главното греење ќе си го тераат хиперинвертери.
Па што не го конертираш ако е толку едноставно со термостат и ардуино...па ако функционира ке копираме од тебе, ама ако не го бидне тебе ти е маката па не го ни правиш, а не е ефтино за пробати нели па не ти се ни пробува.[DOUBLEPOST=1541451310][/DOUBLEPOST]Имаше негде по форумиве некој пост напишано сега скоро колку реда код во софтверот има кај обичен сплит инвертер, па кај ТП воздух -вода и најмногу мислам имаше кај VRV.
И сеа еден термостат ке реши све тоа и ардуино секоја чест.

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Mnogu naucnici brzaat so zakljucoci, mislam deka prvo edukacija im treba za Windows i Google prebaruvanje i Al+Shift izgleda koristat koga baraat :)
Toj post na Valvoline e sve Ok i za kapacitet i za kompresor i za cena.....i prikaskata e OK sve do momentot Regulacija. A toj moment Regulacija neznam dali i slovencite go imaat reseno ili samo ke se kupi pa posle ke se cudat.
Znaci neide nikakva elektronika so nea za regulacija, baska sto e monoblok. Na postignata T na vodata pumpata Gasi i pak se pali pak koga ke padne za 5 ili 10C ne se sekjavam odamna go citav korisnikot so nea.
Ima iskustva so pumpata i ne e sve bas taka rozevo.[DOUBLEPOST=1541449930][/DOUBLEPOST]
Bas obratno, COPot e sekogas pogolem pri posilno duvanje/so poladen izduv ama na pojak Fan sekogas ima pomala potrosuvacka.
Taka e i kaj Mitsubishi na AutoFan....duva zesko ama trosi 500W....ili trosi nesto pojse kao za Japanec pa mesto 250W kaj Hansolov pod 350W ne spusta a ako treba da spusti ke ugasi i za 5min pak ke ukljuci :) Zatoa FH im e najcesto vo 3ta brzina staven za da pomalce trosi .Toshiba raboti slicno samo sto na 250W gasi i ne se pali podolgo vreme :)
@petna treba da ja izmeri na pojak izduv vo 3ta brzina manuelen Fan, togas i pod 250W ke i bide prosek.
ne zboram jas za najjak mode, jas zborev za quiet mode, togas mislam deka automatski se stava na slab mode na duvanje?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
ne zboram jas za najjak mode, jas zborev za quiet mode, togas mislam deka automatski se stava na slab mode na duvanje?

Логички е следново....ако најслабо дува како ке ја одржи просторијата топла?
Quit ili Silent mode е посебно копче на даљинското и кај Хансолот и кај Митсубиши....Quiet се користи ако спиеш под климата и само во тој случај (или ако читаш реклами во каталози за Db а немаш мерач па незнаеш колку лапа тогаш)
Слаба бучавост се плаќа кроз сметката за струја, за џабе не викаат комфорот кошта, и Воздух-Вода кошта зашто и конфорот без дување е друг.
Па ке ја одржи топла само со потопол издув, ама потопол издув значи и компресорот да заврти и повлече повеке струја оти нема друг начин како да извади Температура на издув -и потопол воздух а да има помала потрошувачка од онаа со појак издув.
Имаш равенка за капацитет во зависност од издувот побарај ја.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Прегледај го приврзокот 199139
ne e loso koga se zboruva za toplotni pumpi, da se prisetime na postot na Valvoline od neodamna...
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1296#post-8513876 iako ne mi e jasno kako simnale cena do 700 Evra! Toa e cena na inverter 5.5kW... dokolku e navistina taka, vredi da rizikuva onoj sto ima potreba za vakva toplotna pumpa (se raboti za Mitubishi kompresor od 9.2kW...!?
Не заборавај дека си на македонски форум каде претежно главната цел е да се заеби некој за да може вечерта насмеан да се спие. Накрцај си 4 хансоли, ем ќе ти штедат, дури и ќе враќаат струја на ЕВН, со заштедените пари ќе пушташ бојлер само на вечер, а во кујна нема потреба да загреваш вода, ионака прежешко ќе биде со хансолите. Во таа технологија вода - воздух дрога ставаат, подалеку од неа.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@HEKOJ од тие што ги монтираш немаш ниедна што вреди како Hansol, само можеш да пукаш со корци.
Da ti gi nabrojam ? Hansolot e zakon za ovie!!
Која од овие 3 канти е подобра за цената и со која подобро би ги загрела?
Има уште вакви канти овие први ми се појавива али ке ја допполнам листата, по 40к има канти колку сакаш.
ниедна od ovie 3 dole нема тwin компресор, 27kg најтешката, некои сe и на капилара, ниедна нема PdesignH pogolem od 2,5Kw, SCOP низок А или едвај А+ и средна класа.
Sporedba1.jpg
Sporedba2.jpg

Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
@Strelec
Ovaa e podobra od Hansolot a cenata e isto kako pred da bude na popust Hansolot so toa sto za razlika od tezgereto Hansol
Daikin e dokazan brent so eurovent
Ne e kinesko tezgere

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
@HEKOJ од тие што ги монтираш немаш ниедна што вреди како Hansol, само можеш да пукаш со корци.
Da ti gi nabrojam ? Hansolot e zakon za ovie!!
Која од овие 3 канти е подобра за цената и со која подобро би ги загрела?
Има уште вакви канти овие први ми се појавива али ке ја допполнам листата, по 40к има канти колку сакаш.
ниедна od ovie 3 dole нема тwin компресор, 27kg најтешката, некои сe и на капилара, ниедна нема PdesignH pogolem od 2,5Kw, SCOP низок А или едвај А+ и средна класа.
Прегледај го приврзокот 199143
Прегледај го приврзокот 199144
Od site ovie na slikive, mojata WN35 ima najvisok SCOP, dobar sum :-D

Ventud Supreme-ov pishuva deka ima SCOP 5,1 ama spored energy label-ot, toj SCOP vazi samo za zapadna Evropa, za nashi kraishta SCOP-ot i e 4. Od najslabite, sum ja zemal najjakata !!!! :-D

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Strelec
Ovaa e podobra od Hansolot a centara e isto kako pred da bude na popust Hansolot so toa sto za razlika ovaa od Hansolot e dokazan brent so eurovent
Ne e kinesko tezgere
Надевај се ти само, Даикин за тие пари недава клима со капацитет за 35м2 за тоа треба да доплатиш доста пари.
Даикин на Еуровент има 23 страници со модели па бирај....за споредба Тошиба е само на 6 страни застапена на Евент а Митсубиши со 5 страни, во делот Инвертер до 12Kw.
..на темава имаше еден со Даикин Емура платена дупло од оваа што ти ја наведе ама максимум 19Ц имаше дома измерено и се чудеше зашто климата неповлекува над 1,3Kw и со максимални 31Ц зададена.
Е па неиде зашто за тие пари таа клима е ограничена да недава толку ама да биде економична и наменета за помал простор, кошта највеке дизајнот ама капацитет нема да добие.
Како викаат србите, ако сакаш моќна Тошиба узми Fujitsu за јефтиније, исцедени се до кмаксимум Fujitsu во основна/средна класа и појако греат од Тошиба, за Тошиба треба да земеш појака единица за да го добиеш истиот капаците или у превод да те кошта уште 50% плус :)
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-787#post-7954698
Мерењата се овде, 19,5Ц внатре му е најголемата Температура во просторот на -3Ц надворешна.
https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-781#post-7950672[DOUBLEPOST=1541457556][/DOUBLEPOST]
Od site ovie na slikive, mojata WN35 ima najvisok SCOP, dobar sum :-D

Ventud Supreme-ov pishuva deka ima SCOP 5,1 ama spored energy label-ot, toj SCOP vazi samo za zapadna Evropa, za nashi kraishta SCOP-ot i e 4. Od najslabite, sum ja zemal najjakata !!!! :-D
Ventus e прво на капилара, второ гарант произведена у Мидеа, и реално е во рангот на LomoEco12, кај нас со цена 100евра поскапо од Грчка заради царината, но тоа што е кај нас 36.000ден ниту twin компресор ке и вгради а ниту EXV ке има внатре, и ке си остане ЕCO модел на капилара. Со проток од 510м3 едвај вади 2,6Kw na -7Ц. А бе машиниште :D
Ventus.jpg

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Momentalna sostojba kaj mene na FHto....
Momentalna nadvoreshna:
Прегледај го приврзокот 199150

Temperatura na 11 metri od klimata:
Прегледај го приврзокот 199151

Zadadena temperatura i potroshuvacka. Maksimum e 430W shto kreva, minimum 390W.
Прегледај го приврзокот 199153
kazi mi isklucuva kompresorot ili celo vreme raboti, odnosno dali ima potrosnja od samo 10-20w nekat?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
So 2 Termometra fali najbitniot podatok.....koja e Temeraturata na izduvot !?
A toa sto na 11m e 21C niti COP ke kaze nitu kolku Kw dava u ovie uslovi so 7,3C nadvoresna.

Kajgana Shop

На врв Bottom