Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.402
Поени од реакции
7.851
Апсолутно НЕ ЗНАЧИ, ни едното, ни другото.
Nachisto sme znachi, odime ponatamu...

Хм. Прилично компактно тело остана. Многу малку се дистанцираа, најмногу заради инволвираноста на повеќе членови во криминал. Сега, сакам да верувам дека е така - има многу, многу повеќе луѓе што ќе му свртат грб на сдс. Од мои сознанија, у овој филм останаа луѓе со српско потекло, влашко потекло и други - што више мање ги боли к како се вика државава. Тоа се оние што го дркаат на Путин, Новак Ѓоковиќ, навиваат за звезда итн. Тоа за мене никогаш не биле Македонци, иако често се од мешани бракови у кои асимилацијата била и повеќе од изразена. Све друго, што е со македонско потекло (зборам искуствено, од контакти и замарање по фејсбук) - неќат да чујат ни за референдум, ни за заев, ни за договорот...господ бог нема да ги натера да се конвертираат. Е сега, впечатокот дека вморонски ориентираните познаници стојат многу резервирано
Gore dolu takva e situacijata, megjutoa sepak se raboti za subjektivna procenka, sepak ima golem broj na likovi koi pred nosot go gledaat vetuvanjeto od partiskoto pleme (vrabotuvanje, sudska presuda vo polza, namaluvanje na kazna, tender itn) i apsolutno se poslushni bez pogovor, kolkav del se tie zaedno so gorenaborjanite ke vidime vo nedela.

Криминоген е. Продлабочувањето на јазот е повеќе од очигледно. Пред 2008 или кога и да беше преименувањето на автопатот (мислам со тоа почна), такво гласно изразување иридентизам, спојување, бацување знамиња од „големи“ држави НЕМАШЕ. Тоа порано го имаше по утакмици, комити, знамиња, а паторот беше прв премиер што го праеше тоа. Тоа значеше ВАГОН аргументи на грчка страна.
Мој став за „идеален“ договор - да се откажеме територијално (што не е мала работа), значи да си ја прифатиме унитарноста на Грција и да побараме да ни го признае малцинството таму, без да бара големи држави, спојувања исл. Реално, у ниедна консталација немаме шанси со нив, ни воено, ни дипломатски. Во спорот со Грција на наша страна не е ни САД, ни Русија, ни никој друг поголем од овие две (а нема таков).
Да се договори име за билатерална употреба меѓу нас и нив. Ако сакаат и „Пенис“ нека не викаат, а ние да си го искористиме правото на самоопределување и да продужи животот понатаму.
Krimigoen da, no samo i samo toa sigurno ne e. Tochno e deka toa bese nechij proekt, megjutoa spored odredeni informacii liferuvani vo javnosta 2008 i kratko posle toa, direktno Bajden togasniot potpretsedatel na SAD najgrubo ja napadnal nasata (MKD) delegacija na nekoj megjunaroden sobir, pritoa velejki deka nie sme bugari, sloveni itn i nema sho da barame... :blablab: znachi inicijalna kapisla za vodenje na poinakva politika sepak imalo, vistinata e skoro sekogash nekade na sredinataa.

Po odnos na toa list hartija sho se potpisha vo Nivici, Apasiev odlichno interpretira od legalistichki aspekt deka sam po sebe toj dokument tretira materja sho ne mozhe da ja opfati dokument od takov format, presedan. Tuka bi dodal deka nevozmozhno e so politichki dokument ti da tretiras istorija, po nitu eden osnov.
Hipotetichki, spored ova, deneshna Germanija kako praven naslednik na tretiot rajh ako potpsihe dogovor so Izrael kako sega i oficijalno zemja na narodot koj beshe zrtva na nacizmot, toa ke napravi da ischezne od istorijata holokaustot?

Istoto i sega, egzodusot vrz makedoncite od Egejska MKD ili eve firomcite od SEverna Grcija e istoriski fakt, i toa preku qr koj stoi pozadi junansitancite, ne moze toa da go zibrishat od istorijata nikogash. Zgora na toa samo maloumen chovek bi prifatil deka makeodncite tuka se makedonci od severna MKD dodeka onie vo Severna Grcija se sloveniziriani grci koga pola makedonci imaat poteko od tamu i seushte imaat rodnini.

Toa ti sho si pishal e ona sho grcite i nashite 'prijateli' po sekoja cena se obiduvaat da go anuliraat, fakt e deka sistematski go izbrishaa t.e gojdata nashi prifatija da ne postoi makeodnsko malcinstvo nikade vo sosedstvoto, so iskluchok na Albanija kade shto ne nasochuvaat za na eden sreden rok postaneme chisto hibirdna zemja. Nema dilema vekje, kartite se otvoreni.

Грешка си. Ништо овде нема фигуративно. Сети се дека Шутка, Свиларе, Арачиново, Кондово ќе ти ја пресудат судбината (што и веќе на големо ти го праат). Да не ме разбере некој погрешно - јас не повикувам да се излезе на референдум. Уште кога ја напраија анкетава на темава - јас си пишав што ми е ставот, а оваа „иницијативава“ патетична не ни постоеше. Во секој случај „големите“ искачаат на мегдан и си го изборуваат своето.

На прогласување на талат за претседател на собрание - одиш протестираш.
На промена на живот (не име, не идентитет) - седиш дома и горд си - не би рекол дека звучи многу триумфално, ниту па некој ќе го испочитува.
Nema sho da se setam, ako se drzavjani na RM togash imaat pravo na mislenje i pravo na glas se dodeka toa e vo ramkite na zakonot e legitimno i go pochituvam.
Proverka na fakti, postojat jasno propishani pravila na igra kako se odi na krupni promeni t.e redefiniranje na zemjata, sekoe izleguvanje nadvor od toa povlekuva refleksna reakcija, znachi nedemokratskiot izbor na komandant forina za precednik dava za pravo da im go pravat toa sho im pravea na 27mi April.
Istoto vazhi i sega, ako odat na prifakjanje na dokumentot od Prespa bez legitimitet, toa dava polno pravo na sprotivstavenata strana da deluva kako znae i umee, i ovoj pat sum siguren deka SDSM ke ima apsolutno marginalna poddrshka i simpatii kaj mnozinstvoto makeodnci, vkluchuvajki me i mene.

Kreatorot na t.n Tiranska platforma otvoreno stavi do znaenje deka postoenjeto na unitarna Republika Makedonija za niv e neprifatlivo i so toa postavi frontovska linija vo bukvalen smisol, taka da ako nema promena na pozicii togash nema prostor za kompromis.

Site megjuetnichki problemi kaj nas se resheni so kompromisna legislativa, donesena so konsenzus i taa ednata od stranite koi uchestvuva pri nosnejeto na tie odluki ne gi pochituva voopshto, taka da nema diskusija tuka, istoto vazhi so junansitsncite, Vremenata spogodba formalno pravno gi obvrzuvse no ne ja ispochituvaa, sega nemaat apsolutno nikakvi obvrski prema nas formalno pravno dodeka za pravo im se dava mesanje vo vnatreshna politika.

Ednostavno e, nie sme borci za sloboda i demokratija, vladeenje na pravo megjutoa nishto od toa ne prakticirame.
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Кога веќе е спомната пијаната баба, да му честитам на Апасиев, според Мирка станал новиот македонски водач, па аналогија веројатно ќе стане иден премиер кој ќе не ебава едно десетина години,ќе направи национални катастрофи од кои нема никогаш да се опоравиме и ќе се збогати доволно за пет генерации негови.

Оти такви испаднаа претходните двајца „синчиња“ кои Мирка Скојевка ги препорача за “национални лидери“ и ги обожуваше до болест дури беа на власт.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.402
Поени од реакции
7.851
За овој дел како тоа сметаш ќе помине... божем народот не ја прифаќа играта и процесот ќе се стопира !! Или пак нема вина, како што други рекоа. Кога гледаш некој ти ја пали куќата, ќе реагираш или ќе викаш, не ја палам јас, немам јас вина :toe:

А за жалење не знам дали си го слушнал вицот:
Тужила Јана Стојана да је силована. Суд је донео решење, да се понови јебење :D
Da beshe taka ednostavno nemashe odamna da postoime...ako odat na taka agresiven pristap tuka, nekade na drugo mesto vo svetot ke imaat refleksna reakcija...nastrana za posledicite tuka, koga ke pochne primenata togash ke vidat site sho prifatil nekoj.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.493
Дното е допрено :popce:

Зошто Бојкотирам/Апстинирам/Не гласам е самодеградирање на сопствената сувереност

Доколку не гласате, доколку останете дома, потсетете се дека сте се откажале од она што оние пред нас го немале, она за што нашите претци се бореа – сами да ја решаваме својата иднина.

:oleee:
https://www.mkd.mk/kolumni/zoshto-bojkotiramapstiniramne-glasam-e-samodegradiranje-na-sopstvenata-suverenost
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.402
Поени од реакции
7.851
Дното е допрено :popce:

Зошто Бојкотирам/Апстинирам/Не гласам е самодеградирање на сопствената сувереност

Доколку не гласате, доколку останете дома, потсетете се дека сте се откажале од она што оние пред нас го немале, она за што нашите претци се бореа – сами да ја решаваме својата иднина.

:oleee:
https://www.mkd.mk/kolumni/zoshto-bojkotiramapstiniramne-glasam-e-samodegradiranje-na-sopstvenata-suverenost

Ne znam dali tezata iznesena vo pisanievo vazi i za onie koi go bojkotiraa i referendumot za nezavisnost i onoj za teritorijalna preraspredelba...ili selektivna e primenata :icon_lol:
 
Член од
22 февруари 2015
Мислења
192
Поени од реакции
279
Народот не сакал да биде крив, полесно им е во кафана да зборуваат Заев ни го смени името, отколку да се свестат и да одат да си изгласат против. Ќе си бојкотираат, ќе остават да си помине договорот, и нема сами да се окривуват, туку Заев ќе им биде крив што им го сменил името, а тие жалните не сакале ама немало што да направат и онака ќе си мрмкаат некое време, додека не се привикнат и така.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.266
Поени од реакции
36.152
Дното е допрено :popce:

Зошто Бојкотирам/Апстинирам/Не гласам е самодеградирање на сопствената сувереност

Доколку не гласате, доколку останете дома, потсетете се дека сте се откажале од она што оние пред нас го немале, она за што нашите претци се бореа – сами да ја решаваме својата иднина.

:oleee:
https://www.mkd.mk/kolumni/zoshto-bojkotiramapstiniramne-glasam-e-samodegradiranje-na-sopstvenata-suverenost
Јако удараат оваа недела. Мислам дека либертас и плусинфо по десет "независни" колумнисти на ден објавуваат кои повикуваат, осудуваат, обвинуваат. "Колумнистите" апсолутни анонимуси. Не би ме чудело ако им даваат спремни текстови и самотреба да се сликаат за една слика у статија.
 

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.358
Поени од реакции
3.136
Народот не сакал да биде крив, полесно им е во кафана да зборуваат Заев ни го смени името, отколку да се свестат и да одат да си изгласат против. Ќе си бојкотираат, ќе остават да си помине договорот, и нема сами да се окривуват, туку Заев ќе им биде крив што им го сменил името, а тие жалните не сакале ама немало што да направат и онака ќе си мрмкаат некое време, додека не се привикнат и така.
Многу критички се однесуваш кон власта ! Имаш целосна подршка од народот !:angel:
 

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
26.810
Поени од реакции
83.588
Абе денес на полноќ завршува пропагандата, или утре? 48 часа треба да има молк пред референдумот...

Апсолутно ДНО им беше цела кампања, ама важно си лапнаа пари и од тој дел :icon_mrgr:
 
Член од
27 октомври 2017
Мислења
520
Поени од реакции
787
Како тргнала работава, или че го учиме албански или че го врачаме у русиа
 
Член од
15 ноември 2014
Мислења
324
Поени од реакции
314
Граматиката на цел западен свет налага дека граѓанин на North Macedonia е North Macedonian.
Koga bea Istochna i Zapadna Germanija razdeleni koja gramatika beshe togas, i sto se ovie deneshnite Germanci tie od istok ili tie od zapad.

Pred nekoja nedela imashe sredba na Koreanci, od Severna i Juzhna, brakja i sestri razdeleni pred 50+ god. Sega prvpat se vidoa i se otepaa od plachenje. Koja gramatika e tuka?

Ne go tupete nepotrebno, glasajte kako sakate, bojkotirajte pravete shto sakate, vasha rabota, samo ne prodavajte mudrost, na ovie strani teshko takvo nesto. I mislete na denot posle referendumot, shto kje bidi potoa. Da bea Makedoncite drzhavotvoren narod kje napravea drzhava ushte vo 19 vek, a ne vaka, ama se videlo koj e shto e !
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.992
Tochno e deka toa bese nechij proekt, megjutoa spored odredeni informacii liferuvani vo javnosta 2008 i kratko posle toa, direktno Bajden togasniot potpretsedatel na SAD najgrubo ja napadnal nasata (MKD) delegacija na nekoj megjunaroden sobir, pritoa velejki deka nie sme bugari, sloveni itn i nema sho da barame... :blablab: znachi inicijalna kapisla za vodenje na poinakva politika sepak imalo, vistinata e skoro sekogash nekade na sredinataa.

Po odnos na toa list hartija sho se potpisha vo Nivici, Apasiev odlichno interpretira od legalistichki aspekt deka sam po sebe toj dokument tretira materja sho ne mozhe da ja opfati dokument od takov format, presedan. Tuka bi dodal deka nevozmozhno e so politichki dokument ti da tretiras istorija, po nitu eden osnov.
Hipotetichki, spored ova, deneshna Germanija kako praven naslednik na tretiot rajh ako potpsihe dogovor so Izrael kako sega i oficijalno zemja na narodot koj beshe zrtva na nacizmot, toa ke napravi da ischezne od istorijata holokaustot?

Istoto i sega, egzodusot vrz makedoncite od Egejska MKD ili eve firomcite od SEverna Grcija e istoriski fakt, i toa preku qr koj stoi pozadi junansitancite, ne moze toa da go zibrishat od istorijata nikogash. Zgora na toa samo maloumen chovek bi prifatil deka makeodncite tuka se makedonci od severna MKD dodeka onie vo Severna Grcija se sloveniziriani grci koga pola makedonci imaat poteko od tamu i seushte imaat rodnini.

Toa ti sho si pishal e ona sho grcite i nashite 'prijateli' po sekoja cena se obiduvaat da go anuliraat, fakt e deka sistematski go izbrishaa t.e gojdata nashi prifatija da ne postoi makeodnsko malcinstvo nikade vo sosedstvoto, so iskluchok na Albanija kade shto ne nasochuvaat za na eden sreden rok postaneme chisto hibirdna zemja. Nema dilema vekje, kartite se otvoreni.
За антиквизацијата, мој личен став е дека е потег што не беше вон контрола, од проста причина што чинеше многу и за тоа добивавме кредити. Значи ги добивавме парите - никој не не шлапна по рака за да ни каже „доста е!“. Дека е направено само штета, според мене е тоа што само се посегна по антиката, а блиската историја и фамозните „егејци“ од кои и самиот потекнува скоро да не беа спомнати. Па не може Израел секоја година да финансира ебена „вистинита“ приказна за холокаустот што ќе добие оскар, а ти да имаш кард-бланш, тотална власт и НИКОГАШ да не повикаш на обесправеност на твое, асимилирано малцинство, протерано население - само мафтај со картите за голема Македонија, а за егзодусот никој ни видел, ни чул. Па од кај знае светот дека таму живееле Македонци (од наш тип, не хеленските непостоечки). Значи не му била добра намерата или бил глуп као коњ (или и двете).

Сега, во моментов се сеќавам дека имам со г***а фрлано овде на форумов против егејското лоби у државава, поради кое бааги патиме реално и пак само јас зборам за нивното заборавање во договоров. „Бојкотирачиве“ не го контаат тоа. Тоа не оди во прилог и на Албанија и на Бугарија, каде исто имаме малцинство, кое апсолутно ќе наебе баш заради овој договор. Значи не праиме штета само на државава, туку и на наши луѓе вон границите.


Nema sho da se setam, ako se drzavjani na RM togash imaat pravo na mislenje i pravo na glas se dodeka toa e vo ramkite na zakonot e legitimno i go pochituvam.
Proverka na fakti, postojat jasno propishani pravila na igra kako se odi na krupni promeni t.e redefiniranje na zemjata, sekoe izleguvanje nadvor od toa povlekuva refleksna reakcija, znachi nedemokratskiot izbor na komandant forina za precednik dava za pravo da im go pravat toa sho im pravea na 27mi April.
Немој да мислиш дека јас не го оправдувам тоа што му се случи на љочката села на пример. Ама целата форма тогаш имаше друга идеја. И си забораил дека потполно истата ја прифати нг - и ова не го пишувам од инает на вмороните, туку е жива вистина.
Вистински, суштински непријател на државата се шип тарските националисти. Дури и со редефинирање и преименување наметнато од Грција, оваа држава ќе постои. Дури и безимена да е - ќе постои. Заканата е од шип тарите и таа е отворена и ден денешен. Уцената што ја слушаме од разноразни куртонски „експерти“ ала зибери и слични, дека „они ќе се наљутат ако пропадне референдумот“ се јасен знак за тоа. Двете банди, сдс и дпне, со вакви гнаси коалицираат веќе 17 години. Јас ќе ја прифатев легитимноста на 27 април, ако се случеше кога истиот беше предложен за министер за одбрана....не, порано, кога истиот го блокираше законот за воените ветерани со читање поезија и ќутење, затоа што работеше отворено против придобивки на семејства на наши бранители. Во тоа време немаше дамовски, бетмен, јовановски....го немаше крсто мукоски да отвара порти по наредба. Зошто би им верувал сега во „добри намери“?
За да се одблокира и смири државава треба да се случат некои работи. Прво е да се појави нов субјект политички што ќе ги лустрира овие испрдени „транзициони“ гнаси и ќе ги избрише од политиката. Истиот ќе биде коректор во пост-изборното коалицирање и нема да дозволи вакви кадровски решенија какви што ни се случуваат денеска - корумпирани и неспособни. Политичкото крило на учк да ги „пензионира“ закрвените команданти и да ги исклучи од политика и дпне конечно да го избрише ВМРО од своето име затоа што и повеќе од доволно го изрезили и го испосра. Дури тогаш може да се каже дека ќе се почне од некаква нула.

Абе денес на полноќ завршува пропагандата, или утре? 48 часа треба да има молк пред референдумот...

Апсолутно ДНО им беше цела кампања, ама важно си лапнаа пари и од тој дел :icon_mrgr:
Разбрав дека нема да има молк, затоа што тоа се однесувало на избори....бла бла...веројатно е полулегално, ама очекувам уште еднаш да не признае Америка у петок вечер и да мора митинг да се организира у сабота навечер.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Народот не сакал да биде крив, полесно им е во кафана да зборуваат Заев ни го смени името, отколку да се свестат и да одат да си изгласат против. Ќе си бојкотираат, ќе остават да си помине договорот, и нема сами да се окривуват, туку Заев ќе им биде крив што им го сменил името, а тие жалните не сакале ама немало што да направат и онака ќе си мрмкаат некое време, додека не се привикнат и така.
Борбата за идентитетот на крај секако се сведува со излегување на улица. Ако не излезат барем 500 000 луѓе на улица после сите овие срамови што ни ги наметнуваат ондак немаме проблем со самоубиствово. Денот на гласање у парламент треба да искочи се што е против и што мрда....друго чаре нема.
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Абе денес на полноќ завршува пропагандата, или утре? 48 часа треба да има молк пред референдумот...

Апсолутно ДНО им беше цела кампања, ама важно си лапнаа пари и од тој дел :icon_mrgr:
Вечер на полноќ завршува. Читав дека само на ДИК ќе и биде дозволено да емитува реклами за „Твој глас, твое право“.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.266
Поени од реакции
36.152
Koga bea Istochna i Zapadna Germanija razdeleni koja gramatika beshe togas, i sto se ovie deneshnite Germanci tie od istok ili tie od zapad.

Pred nekoja nedela imashe sredba na Koreanci, od Severna i Juzhna, brakja i sestri razdeleni pred 50+ god. Sega prvpat se vidoa i se otepaa od plachenje. Koja gramatika e tuka?

Ne go tupete nepotrebno, glasajte kako sakate, bojkotirajte pravete shto sakate, vasha rabota, samo ne prodavajte mudrost, na ovie strani teshko takvo nesto. I mislete na denot posle referendumot, shto kje bidi potoa. Da bea Makedoncite drzhavotvoren narod kje napravea drzhava ushte vo 19 vek, a ne vaka, ama se videlo koj e shto e !
Ај оди провери кои беа официјалните имиња на Источна и Западна Германија и кои се имињата на Северна и Јужна Кореја.

Прво описменување па после коментирање молим те.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.510
Поени од реакции
79.665
Кога веќе е спомната пијаната баба, да му честитам на Апасиев, според Мирка станал новиот македонски водач, па аналогија веројатно ќе стане иден премиер кој ќе не ебава едно десетина години,ќе направи национални катастрофи од кои нема никогаш да се опоравиме и ќе се збогати доволно за пет генерации негови.

Оти такви испаднаа претходните двајца „синчиња“ кои Мирка Скојевка ги препорача за “национални лидери“ и ги обожуваше до болест дури беа на власт.
Треча љубав ќе и биде изглеа он, после Бранко и Никола.[DOUBLEPOST=1538051501][/DOUBLEPOST]
. Ако не излезат барем 500 000 луѓе на улица после сите овие срамови што ни ги наметнуваат ондак немаме проблем со самоубиствово.
Не излегоа до сеа четврт век за безброј вакви работи, па нема ни сега да излезат пола миљон.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom