Zamena na tezi pravis, namerno ili ne ne znam a i ne e bitno, jas DPMNE nikade ne go staviv vo delot patriotski, naprotiv, isto kako shto poddrshkata za SDSM dekemvri 2016 vo sushtina beshe glas protiv apashlukot na DPMNE, sega artukuliranjeto na PROTIV dokumentot od Prespa ne znachi i poddrshka na DPMNE.
Апсолутно НЕ ЗНАЧИ, ни едното, ни другото.
Ima mnogu koi glasale za DPMNE poradi uslovno recheno nivni patriotski stavovi pa posle bombite se distanciraa, potpolno isto imash od drugata strana, borba so korupcija i zachuvuvanje na nacinalni i drzhavni interesi, dostoinstveni reshenija itn pa qrac, znachi ne e taka razlichna situaciajata, momentot koga ima treta seriozna alternativa e momentot koga se krshi spregata koja ja imaat, zatoa shto i DPMNE i SDSM celo vreme manipuliraat so revolotot koj go sozdavaat odredeni senzibilni prasanja, vo relaniot zhivot se isti qrac razlichno pakovanje. Vo dobar del osobeno okolu cicanjeto budzetski sredstva i vdomuvanje na cedata partiski imaat dzentlmenski dogovor na koj ne mu e jasno, se menuva samo procentualniot iznos vo odnos na toa dali se vlast/opozicja i toa e se.
Хм. Прилично компактно тело остана. Многу малку се дистанцираа, најмногу заради инволвираноста на повеќе членови во криминал. Сега, сакам да верувам дека е така - има многу, многу повеќе луѓе што ќе му свртат грб на сдс. Од мои сознанија, у овој филм останаа луѓе со српско потекло, влашко потекло и други - што више мање ги боли к како се вика државава. Тоа се оние што го дркаат на Путин, Новак Ѓоковиќ, навиваат за звезда итн. Тоа за мене никогаш не биле Македонци, иако често се од мешани бракови у кои асимилацијата била и повеќе од изразена. Све друго, што е со македонско потекло (зборам искуствено, од контакти и замарање по фејсбук) - неќат да чујат ни за референдум, ни за заев, ни за договорот...господ бог нема да ги натера да се конвертираат. Е сега, впечатокот дека вморонски ориентираните познаници стојат многу резервирано
Ushte eden moment, t.n antikvizacija na grujche jas lichno sakam da veruvam deka e eden kriminogeno razuznavachki proekt koj parlaleno im ovozmozhuvashe da ispumpuvaat pari od drzhavata i da go prodlabochuvaat jazot pomegju junanistan i MKD chisto od aspekt na javno mnenie, vo sprotivno treba struchno lice da diskutira za ideologot na taa pizdarija. E sea tauka go otvoram prashanjeto, kako toa grchki razuznavach (agent, asset kako sakash) go mesti brat Ljube vo prilog na familijata ako tie vekje odat protiv interesite na Grcija t.e nejziniot bezbednosen aparat? Ili kako istovremeno se sorabotuvaat na ova pole a gi tuzat grcite na megjunaroden sud kade go gubat sporot? Znachi ne e bash crno na belo kako nekoj saka da prikazhe.
Криминоген е. Продлабочувањето на јазот е повеќе од очигледно. Пред 2008 или кога и да беше преименувањето на автопатот (мислам со тоа почна), такво гласно изразување иридентизам, спојување, бацување знамиња од „големи“ држави НЕМАШЕ. Тоа порано го имаше по утакмици, комити, знамиња, а паторот беше прв премиер што го праеше тоа. Тоа значеше ВАГОН аргументи на грчка страна.
Мој став за „идеален“ договор - да се откажеме територијално (што не е мала работа), значи да си ја прифатиме унитарноста на Грција и да побараме да ни го признае малцинството таму, без да бара големи држави, спојувања исл. Реално, у ниедна консталација немаме шанси со нив, ни воено, ни дипломатски. Во спорот со Грција на наша страна не е ни САД, ни Русија, ни никој друг поголем од овие две (а нема таков).
Да се договори име за билатерална употреба меѓу нас и нив. Ако сакаат и „Пенис“ нека не викаат, а ние да си го искористиме правото на самоопределување и да продужи животот понатаму.
Ushte neshto, metaforata so smrtnata kazna ne ti stoi, zatoa shto da glasah za ili protiv e del od igrata i vo suhstina e tokmu prifakjanje na presudata kakva i da e t.e si prisuten na izrekuvanje na kaznata chisto figurativno, bojkotiranjeto e neshto drugo a toa e deligitmiranje na sudot i avtomatsko ne prifakjanje na bilo kakva odluka i so toa avtomatski otpochnuvanje na zhalben proces...
Грешка си. Ништо овде нема фигуративно. Сети се дека Шутка, Свиларе, Арачиново, Кондово ќе ти ја пресудат судбината (што и веќе на големо ти го праат). Да не ме разбере некој погрешно - јас не повикувам да се излезе на референдум. Уште кога ја напраија анкетава на темава - јас си пишав што ми е ставот, а оваа „иницијативава“ патетична не ни постоеше. Во секој случај „големите“ искачаат на мегдан и си го изборуваат своето.
На прогласување на талат за претседател на собрание - одиш протестираш.
На промена на живот (не име, не идентитет) - седиш дома и горд си - не би рекол дека звучи многу триумфално, ниту па некој ќе го испочитува.