Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Кај ги најде овие кој никој не ги знае, по смрта на Самуил го наследува син му Гаврило Радомир, ама и него ќе го скинат, па го наследува Јован Владислав, син на братот на Самуил и кога и он умрел власта оди кај Византија.
"Никоj" си ти, неписмен и затуцан, така да даваш очекувано глуп одговор на едноставно наградно прашање. Седи, кец!

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Јас не негирам дека границите не ти се побезбедни во воен сојуз, јас се смеам на тезата дека ако не влеземе ќе ни ја земат државата.
Јас не реков дека ќе ни ја земат сигурно, ама шансите тоа да се деси се огромни, посебно ако се стави точка на евроатлантските интеграции.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
@Beric Dondarrion, ти ли си бре ?

Вчера едно, денес друго, утре трето, секогаш незадоволен.

А баш пред 11 месеци Зоран Божиновски се радуваше и славеше по повод лавинската победа на плавите жолтици на редовните локални избори кои се одржаа во октомври 2017, со коментари од типот ДОЈДЕ ЖИВОТ.

https://www.facebook.com/zoranburevesnik11/posts/10217304189139333

AROGANCIJA

10.09.2018 16:53

Зоран Буревесник Божиновски

Koga 2002 narodot ja zema sudbinata vo svoi race, vo SDSM arogantno se smeeja na komentarite deka koalicija so teroristi simnati od planina i imenuvanje na kriminalci za direktori i načalnici vo prviot bran, ke im dojde do glava!

Arogancijata premina vo TRAOR vo juli 2006 koga ŠEKERINSKA terenski a TITO PETKOVSKI institucionalno go donesoa na vlast ČUDOVIŠTETO, samo za da mu se odmazdat na BUČKOVSKI. Togaš vo SDSM mu se smeeja na nesmasnoto odenje na PATOROT, na neinteligencijata i nesposobnosta da drži govor bez da čita. Posle pištea od nego 11 godini.

Arogancijata vo SDSM se vrati vednaš posle 1 juni lani, koga banditite od DUI (kvalifikacija od ZAEV!) se smilostivija i gi vratija na vlast. Posle toj datum doznavme deka plan za normalno nekleptomansko vladeenje vo SDSM nemale, deka kadrovska politika nemale i nemaat, deka se vratile na juriš na vlast, bez asolna ideja, deka samo se vratile na vlast po tret pat so namera beskrupulozno lično da go nadopolnat ona što lično go izgubile pred 11 godini. Na kolektivot koj mu ebe mater!

Denes masovno po socijalni mreži mu se smeat i podsmevaat na HRISTIJAN MICKOVSKI, koj so sestrinskite partii vo EU, vodeni od partijata na ANGELA MERKEL, pod instrukcija na novi isntruktori veke ima utvrdena agenda kako DPMNE (isčistena od ostatoci od Čudovišteto!) de se vrati na vlast vo RM.

Mnogu skoro, oti vremeto veke leta, nasmevkata i podbivot na SDSM ke se transformiraat vo plač i lelek skoro neviden i nečuen na ovie prostori. Koj da im objasni deka okolu polovinata od noviot kapacitet vo Idrizovo e rezerviran za socijaldemokrati!?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Јас не реков дека ќе ни ја земат сигурно, ама шансите тоа да се деси се огромни, посебно ако се стави точка на евроатлантските интеграции.

Не се огромни :)
На крај краева, граница е жива материја, се менува (ни се допаѓало тоа нас или не).

Makaron

Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Не се огромни :)
На крај краева, граница е жива материја, се менува (ни се допаѓало тоа нас или не).
Фокусот на цел муабет ми е дека ќе се изгубат границите на владеењето, без контрола и регулација едино на власт би преживеале тешки профитери и клептомани, би биле во уште потешка состојба него моменталнава која и сега д загрижувачка.

Јас иако сум гласач на сдсм ми смета тоа што никој не е затворен, ми смета коалицијата со дуи, ми смета што сиромаштијата е голема, вработеноста на младите е катастрофална, платата исто, образованието исто, здравството исто и овие градски шерифи никој што не ги чепка.

Се надевам дека со влез во НАТО ќе се стабилизира цела земја, ако не се спремам за во ЕУ сам да одам и да баталам оваа држава.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Фокусот на цел муабет ми е дека ќе се изгубат границите на владеењето, без контрола и регулација едино на власт би преживеале тешки профитери и клептомани, би биле во уште потешка состојба него моменталнава која и сега д загрижувачка.

Јас иако сум гласач на сдсм ми смета тоа што никој не е затворен, ми смета коалицијата со дуи, ми смета што сиромаштијата е голема, вработеноста на младите е катастрофална, платата исто, образованието исто, здравството исто и овие градски шерифи никој што не ги чепка.

Се надевам дека со влез во НАТО ќе се стабилизира цела земја, ако не се спремам за во ЕУ сам да одам и да баталам оваа држава.

Оди во ЕУ и НАТО, не мораш во Германија, ете ти ја Бугарија и таа е во НАТО и ЕУ.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Јас не негирам дека границите не ти се побезбедни во воен сојуз, јас се смеам на тезата дека ако не влеземе ќе ни ја земат државата.
Смееј се ,и те како ќе ни ја земат државава впрочем сега веќе почнаа па макар и виртуелно

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Леле кампањава... :popce:

Секој што живее во земја која е членка на еу може да извади здравствена картичка која се обновува на одреден период и со неа каде и да патува има бесплатни здравствени услуги низ сите земји во еу.

Makaron

Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Оди во ЕУ и НАТО, не мораш во Германија, ете ти ја Бугарија и таа е во НАТО и ЕУ.
Кај сакам ќе пробам да заминам, сигурно дека сакам да е Германија, како најреална опција.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Кај сакам ќе пробам да заминам, сигурно дека сакам да е Германија, како најреална опција.

Зошто толку далеку коа и Бугарија е членка на ЕУ и НАТО?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515

Со влез во Нато може да ти се гарантира колку толку безбедноста, иако ако не се лажам во начелата на НАТО е наведено дека НАТО не се меша во внатрешен конфликт и во конфликт помеѓу две НАТО членки, така да ако се побунат внатрешно браќата како 2001ва може пак да ти се одделат или пак ако се замериме со Албанија/Бугарија/Грција пак може да останеме со прстот во уста.
Инаку со влез во НАТО може и ќе се потсреди троа корупцијата, судството и полицијата, али магично нема ниту плати, ниту вработувања до толку да дојдат, можеби за нијанса повеќе инвеститори ќе има али чисто се сомневам дека повеќе од 2-3% во однос на сега, а во ЕУ не очекувај пред 2025 година, моја предикција е 2028-2030 ако постои Унијата што пак нема да ти подобри многу на финансиски план затоа што како што ќе се покачуваат платите, ќе ти стане поскап и животот, ете погледни ги Бугарија и Романија.
Ќе го живееме пак овој ебан филм, еден ќе оди да печали надвор за другите да може да живеат тука, или пак ќе се отсели се што не е пензионер и административец.

Makaron

Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Со влез во Нато може да ти се гарантира колку толку безбедноста, иако ако не се лажам во начелата на НАТО е наведено дека НАТО не се меша во внатрешен конфликт и во конфликт помеѓу две НАТО членки, така да ако се побунат внатрешно браќата како 2001ва може пак да ти се одделат или пак ако се замериме со Албанија/Бугарија/Грција пак може да останеме со прстот во уста.
Инаку со влез во НАТО може и ќе се потсреди троа корупцијата, судството и полицијата, али магично нема ниту плати, ниту вработувања до толку да дојдат, можеби за нијанса повеќе инвеститори ќе има али чисто се сомневам дека повеќе од 2-3% во однос на сега, а во ЕУ не очекувај пред 2025 година, моја предикција е 2028-2030 ако постои Унијата што пак нема да ти подобри многу на финансиски план затоа што како што ќе се покачуваат платите, ќе ти стане поскап и животот, ете погледни ги Бугарија и Романија.
Ќе го живееме пак овој ебан филм, еден ќе оди да печали надвор за другите да може да живеат тука, или пак ќе се отсели се што не е пензионер и административец.
Јас се надевам дека ќе се среди со влез, ако не знам кај е вратата, можеби не оваа година но за 2 до 3 се надевам дека ќе можам да заминам.

Иначе ќе не примат во ЕУ кога ќе бидеме за таму, немат да не примат па тогаш да не тераат да правиме реформи и да менуваме закони, тој процес ќе почне со влез во НАТО.

Кога ќе се среди цел хаос можеби ќе не биде и можеби ќе се покачи стандардот па ќе може да живееме колку толку нормален живот, затоа што ова сега е преживување а не живеење, работиш како вол цел ден и на крај неможиш да си дозволиш нормално јадење и сметки платени на време.

И смешно е да мислите дека ако гласам за сдсм се слагам со све што прават, не сум како тие што ги гласаа криминалците 10 години, ако не направат тоа што ветуваа мој глас не добиваат на следните избори.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Јас се надевам дека ќе се среди со влез, ако не знам кај е вратата, можеби не оваа година но за 2 до 3 се надевам дека ќе можам да заминам.

Иначе ќе не примат во ЕУ кога ќе бидеме за таму, немат да не примат па тогаш да не тераат да правиме реформи и да менуваме закони, тој процес ќе почне со влез во НАТО.

Кога ќе се среди цел хаос можеби ќе не биде и можеби ќе се покачи стандардот па ќе може да живееме колку толку нормален живот, затоа што ова сега е преживување а не живеење, работиш како вол цел ден и на крај неможиш да си дозволиш нормално јадење и сметки платени на време.

И смешно е да мислите дека ако гласам за сдсм се слагам со све што прават, не сум како тие што ги гласаа криминалците 10 години, ако не направат тоа што ветуваа мој глас не добиваат на следните избори.

За заминување можеш и сега, само е поголемо замарањето и ќе дадеш троа повеќе пари, не ти треба бугарски или да влеземе во ЕУ за да заминеш.
Стандард преку ноќ нема да се покачи, работодавците тешко дека ќе одврзат кесе за да ти дадат тебе, можеби државата ќе донесе повисока минимална плата, али пак ќе ги прават дубарите како сега, дел на сметка, дел на рака, пријавувања на 4 саати, договор на дело и што уште не, а тие ќе поскапат производите и услугите и пак ќе рмбаш како вол за на крај да не можеш ни еднаш месечно да отидеш со семејството во ресторан и да јадиш како човек.
Тоа за кого гласаш не ме интересира искрено, јас не планирам да одам на следни избори ниту пак на референдумот, ги мразам сите што се на политичката сцена затоа што се идиоти со криминален мајндсет и не ебаваат како што сакаат и ги бројам само месеците кога ќе ми излезе визата да ја збришам и никогаш да не се вратам повеќе. А искрено посакувам да дојде како во Кина да ги егзекутираат ако украдат, ама напротив со капиталистичкото судство секој што украл доволно може да плати за да си го спаси дупето и нема да гние по затворите или ќе отиде како на екскурзија 2-3 години, а украл стотици милиони.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Утре да речат: ако референдумот помине, од нареден ден сите на работа во Немачка и Европа, без бирократски процедури и работни визи, македонскиот пасош еднаков со Европскиот... на 30ти има редици, колони од народ да се создадат уште рано рано пред гласачките места за референдумот.

Она што сакам да кажам е дека времето на продавање магла помина. Ветувања од 500 евра плата веќе не бркаат работа. Народот бара нешто конкретно, не се задоволува со ветувања по билборди за нешто што би се десило во некоја далечна недефинирана иднина...
Поентата е што не постојат јасни гаранции за ништо во моментов.
Дури и изјавите на Европските политичари на тема "членство во ЕУ" се крајно претпазливи, во стилот "можда ќе влезете некад-никад, ќе видеме, вие само излезете на референдум па отом потом"
Во тој стил беше и изјавата на Меркел а и на сите нејзини предходници.

Нашиот народ за да гласа е научен за својот глас да бара и добива нешто за возврат од партиите, врз основ: личен бенефит. Така го научија и СДСМ и ВМРО низ годините.
Референдумот не нуди нешто конкретно за ниту една страна, ништо опипливо, во смисол партиско вработување...
Не постои доволен мотив за да се гласа воопшто. Членството во ЕУ на сите му е јасно дека не е конкретизирано и нема да се случи во блиска иднина. Главниот мотив ЕУ пасошот отсуствува во моментов. За рестото, кој ти знае што е ЕУ и НАТО и кои се придобивките од членството таму.
Тие само 3% го прочитале договорот со Грција, во суштина и поим немаат за што ќе гласаат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom