Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
https://kanal5.com.mk/articles/347436/novi-dva-aneksa-na-dogovorot-za-avtopatot-kichevo-ohrid-najavena-intenzivna-izgradba

Владата направи договор и ке продолжат 57 км автопат за Кичево - Охрид во која беше вклучена Кинеската компанија а претходната власт направила катастрофални грешки во некои работи .
Со ова продолжува исплатата на домашните градежни компании, овој автопат продолжува да се прави во Септември , Октомври и Декември ..

Ова е добар знак дека ке оди нагоре градежништвото и економијата ..

А ке дојде денот и кога судот ке докаже дека Груевски и Јанакиевски ке одговараат за провизијата што ја лапнаа од 5 % за оваа зделка ..

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Растот на потрошувачката е клучен. Во економските дебати пред изборите кој слушал внимателно тоа е онаа што ја велеа спирала на платите.

Сепак е прерано да се каже, 2019та ќе биде клучна година да се оцени економската политика на оваа влада.
Добар показател е и порастот на извозот за 13%, додека порастот кај увозот е 4%.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
За мене најбитно е што растот на БДП истовремено не е движен само од вкупната потрошувачка, туку е распределен во сите сектори, или што би рекол еден проминентен стручњак на форумов, растот е генерички.

Само за споредба, во цела 2016 година учеството на финалната потрошувачка во БДП било 82,1%, за сега во втор квартал од 2018 да е 69,6%.

П.С. Тетка Ангела ќе ни прати појачување https://p.dw.com/p/34PJL

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Uste skrativ TNB denovive eden period i do 75% bev TNB sega posle 6-7 godini pod 30%...se dvojam od stara ljubov :D Sega za sega parite otidoa vo mkd. Inaku me interesira sto mislite kaj e sega sansa da se vleze? Gradeznici? Devizi? Trgovija? Sredni banki? Zlato?

B

Bafra

Гостин
Uste skrativ TNB denovive eden period i do 75% bev TNB sega posle 6-7 godini pod 30%...se dvojam od stara ljubov :D Sega za sega parite otidoa vo mkd. Inaku me interesira sto mislite kaj e sega sansa da se vleze? Gradeznici? Devizi? Trgovija? Sredni banki? Zlato?
Убаво ти одговорил Бранче з (y)

Ти да не не дупчиш :icon_lol: ... еднаш пишуваш дека има подобри акции од ТНБ, без да кажеш на кои мислиш.
Сега велиш си излегол од ТНБ, а немаш одберено подобра акција/можност. Веќе ако излегувам од ТНБ би требало со голема сигурност да знам каде да ги реинвестирам.
Згора на се па, девизи, злато, трговија :unsure:

Штом излегуваш од сигурна акција, значи бараш повисок поврат, па ете фаќај позиции во Гранит.[DOUBLEPOST=1536238939][/DOUBLEPOST]
П.С. Тетка Ангела ќе ни прати појачување https://p.dw.com/p/34PJL
убаво ја појачаа и Грција. Со Голдман Сакс им ебаа мамата. Не дека не заслужуваат, ама ете да повториме.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Убаво ти одговорил Бранче з (y)

Ти да не не дупчиш :icon_lol: ... еднаш пишуваш дека има подобри акции од ТНБ, без да кажеш на кои мислиш.
Сега велиш си излегол од ТНБ, а немаш одберено подобра акција/можност. Веќе ако излегувам од ТНБ би требало со голема сигурност да знам каде да ги реинвестирам.
Згора на се па, девизи, злато, трговија :unsure:

Штом излегуваш од сигурна акција, значи бараш повисок поврат, па ете фаќај позиции во Гранит.[DOUBLEPOST=1536238939][/DOUBLEPOST]

убаво ја појачаа и Грција. Со Голдман Сакс им ебаа мамата. Не дека не заслужуваат, ама ете да повториме.
TNB не мислам дека е лоша фирма само не ми се допаѓа тоа што имаат преголем РОЕ и виско п/б. А згора на тоа мислам дека нема да го повторат и продолжат растот на добивката од последните 5-6 години. Како опција има повеќе да ГРНТ и БЕСК се од нив имаат лоши резултати но со причина можности се исто СТБ, СБТ, РЕПЛ можно е и физичко злато можно е и УСД или СХФ па и АУД па и кеш на страна во ЕУР или МКД и да се чека шанса...на трговија мислев на МПТ, ФЕРШ и слични. Имам повеќе опции на маса сакав само сакав да се отвори дискусија.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Раст на БДП од само 3,1% при ниска споредбена основа од лани поради падот во 2Q/2017 (-1,8%) е ЛОШ . . . . СРАМОТА . . . Да не испадне не сум го искоментирал овој успех на владата од +3,1% . . .
Еве како расте економијата во ЕУ во 2018, па споредете со земјите во ЈИЕ. . . Убедливо сме последни . . . Видете како расте Романија, Унгарија, Полска . . .
Од цела европа само Англија и Италија имаат помал раст, но тие се високоразвиени држави со кои не треба да се споредуваме . . .

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9105264/2-14082018-BP-EN.pdf/e28c60ea-1ad0-47fd-b7e1-668cdb9ba016

Тоа што владата е неспособна да потикне економски раст не е моја перцепција туку стварност . . . Од неа се разочарани и нејзините подржувачи . . .
https://kurir.mk/makedonija/ekonomija/popovski-vladata-nema-koncepcija-za-ekonomijata/
Тие што очекуваат градежен бум во зима појма немаат од економија . . .
Автопатите, гасовод, клиника, магистрални патишта, рудници, ефтини летови све закочија и сега демек ќе ги оправиле . . .
p.s.
Груевски во 10 години владеење секоја година имаше поголем раст од ЕУ, а Заев веќе 2 години е послаб од ЕУ . . . Нека продолжи само со празни зборови и дебати.
Кога ќе стигнат во топ 5 во Европа по раст ја имаат мојата подршка .
Груевски беше скоро секогаш во топ 5 . . . .[DOUBLEPOST=1536243207][/DOUBLEPOST]Па нели автопатот беше промашен ???
Види сега трасата не се менува . . .
https://telma.com.mk/nema-da-se-menuva-trasata-na-avtopatot-kichevo-ohrid/

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Зедд што е проблематично тоа се решава во градба, се препроектира . . . А клучки и приоди се допроектираат . . . Тоа не е причина да стопираш проект 1,5 година . . . Многу врева и политика за ништо . . .
На крај трасата не се менува :) . . .
Исто беше и со Градско - Прилеп . . .

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Зедд што е проблематично тоа се решава во градба, се препроектира . . . А клучки и приоди се допроектираат . . . Тоа не е причина да стопираш проект 1,5 година . . . Многу врева и политика за ништо . . .
На крај трасата не се менува :) . . .
Исто беше и со Градско - Прилеп . . .
Се е проблематично во Кичево - Охрид и поради тоа ќе чини плус стотици милиони повеќе и 5 години каснење. Еве бидејќи не веруваш во она што јас го пишувам погледни ја емисијата на КОД.

Исто во КОД гледав дека Прилеп - Градско е проектиран во заштитена зона во која 6 месеци од годината не смее да се гради поради сезона на парење на птици, а тоа не им било кажано на изведувачите.

Битно се гради.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
TNB не мислам дека е лоша фирма само не ми се допаѓа тоа што имаат преголем РОЕ и виско п/б. А згора на тоа мислам дека нема да го повторат и продолжат растот на добивката од последните 5-6 години. Како опција има повеќе да ГРНТ и БЕСК се од нив имаат лоши резултати но со причина можности се исто СТБ, СБТ, РЕПЛ можно е и физичко злато можно е и УСД или СХФ па и АУД па и кеш на страна во ЕУР или МКД и да се чека шанса...на трговија мислев на МПТ, ФЕРШ и слични. Имам повеќе опции на маса сакав само сакав да се отвори дискусија.
Не си ми баш јасен да ти кажам право- да излегуваш од акција со ~10% поврат во облик на дивиденда па и капитален раст заедно нека биде, и да чекаш 1.5 или 0,8 % камата на денари или АУД. некако ми нема логика, ама ти си знаеш.:несвест:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Не си ми баш јасен да ти кажам право- да излегуваш од акција со ~10% поврат во облик на дивиденда па и капитален раст заедно нека биде, и да чекаш 1.5 или 0,8 % камата на денари или АУД. некако ми нема логика, ама ти си знаеш.:несвест:
Ne e 10% tuku e 4-5%. 10% e ako ostvarat ista dobivka kako lani i nesto ekstra i menagment bide darezliv. Dve golemi ako plus rizik za izdisuvanje na cena ako ovie optimisticki scenarija ne se ispolnat i se e OK so makroekonomijata i kreditniot rast vo slednive 6-12 meseci...a za posle toa nisto ne se znae. Da od druga strana kamatite na devizi se recisi nepostoecki no moze na apricijacija da se dobie 10-20% so pomal rizik. Denari se najlosa moze opcija ama ako trgne nastrmno berzava moze mnogu da se ulovi....ne deka sigurno ke paga berzata ama barem 20-30% na strana e pametna rabota. Ni pod razno ne bi odel 100% vo akcii.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Ne e 10% tuku e 4-5%. 10% e ako ostvarat ista dobivka kako lani i nesto ekstra i menagment bide darezliv. Dve golemi ako plus rizik za izdisuvanje na cena ako ovie optimisticki scenarija ne se ispolnat i se e OK so makroekonomijata i kreditniot rast vo slednive 6-12 meseci...a za posle toa nisto ne se znae. Da od druga strana kamatite na devizi se recisi nepostoecki no moze na apricijacija da se dobie 10-20% so pomal rizik. Denari se najlosa moze opcija ama ako trgne nastrmno berzava moze mnogu da se ulovi....ne deka sigurno ke paga berzata ama barem 20-30% na strana e pametna rabota. Ni pod razno ne bi odel 100% vo akcii.
Koga kazav 10% mislev dividenda +kapitalna dobivka [ najloso mozno scenario], a ocekuvam poveke barem za ovaa godina zasto ke legnat parite od prodazbata na PF.Koga spomna zlato ne znam kako mislis da vlozuvas vo zlato koga voRM. ne moze da sekupi t.n. investicisko zlato-HERAUS plocki i dr.Toa sto ne si 100% vo akcii sekako deka e pametna odluka.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Koga kazav 10% mislev dividenda +kapitalna dobivka [ najloso mozno scenario], a ocekuvam poveke barem za ovaa godina zasto ke legnat parite od prodazbata na PF.Koga spomna zlato ne znam kako mislis da vlozuvas vo zlato koga voRM. ne moze da sekupi t.n. investicisko zlato-HERAUS plocki i dr.Toa sto ne si 100% vo akcii sekako deka e pametna odluka.
Ima nekolku opcii za zlato...direktno kupuvanje od nbrm zlatnici so 18 ddv i 2% izrabotka, mozen e mislam povrat na ddv ako si ddv obvrznik-firma ili fizicko lice, od zlatara so okulu 5-10% provizija, moze da e rizicno da ti ufrlat nesto lazno, da imas stranska smetka pa da kupis zlatni sertifikati ili etf ama ako go imas toa najverojatno mozes da kupis sto sakas na svetski berzi, da kupis aud ili cad zosto imaat dobra korelacija so zlato, ne e bas toa i ima drugi rizici no dobivas nekoja kamata i mozes da zemes kredit so devizen depozit so 2% kamata i 90-100% zalog ne e losa opcija ako sakas porizicno da igras t.e. da dobies leverage legalno ama treba da smetas na kursni razliki toa e dobar minus. Inaku ne bi igral na zlato sega...poveke usd i chf pa i eur(mkd) mi se dopagja.

Kajgana Shop

На врв Bottom