Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Ете, за ова зборев. На тоа се сведе нашата дијаспора, што е одраз на нашата анархија и поделеност на секое поле.

А добро ти беше у Преспа од прва рака да збориш или и ти се информираш од (лупам) макфакс, кајгана и тн?
Беше у пржино или и ти се информираш од кајгана, грид, мкд.мк и тн?
Беше у собрание на 27ми или од вести се информираше?
Што ако живееме овде кога и ние преку мање-више истите медиуми се информираме, освен кога директно присуствуваме на протести,митинзи или што и да е.

Пак ќе кажам, ја не навлегов у она што он го збореше. Ја само сакам да ти кажам дека не треба така да глеаш на дијаспората. 90% од младите така ги перцепираат македонците од светот.
Тоа е уште една од милионите поделби кои постојат во македонија.
Сакам да кажам дека треба да има колаборација меѓу нашата (рационална) дијаспора и домицилното население овде. А не тоа да биде повод за поголемо разделување на македонското ткиво.
Дијаспората е ресурс и треба да се стимулира колаборација со населението овде. Тоа ми е поентата
Абе види вака,ако нашиве не ја сакаат дијаспората македонска, бугарите со задоволство би ја прифатиле.Едно време таков став се имаше и за македонците муслимани и откако ги прифатија албанците сега се кука дека голема грешка се направило.Ама тоа е тој македонски самоуништувачки синдром на самораздробување!

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.647
Поени од реакции
22.377
Благодарам на објаснувањето. Значи со добивање на германски пасош, ти си германец.

Не е тоа најјак аргумент ама е еден од аргументите кои се на страна на оние кои останале во државава. Дали сме останале поради патриотски причини, дали поради тоа што сме неспособни да отидеме или не сакаме поради семејство, на крајот од денот ние сме останале. Вие сте отишле поради ваши причини и се' тоа е во ред, супер за вас. Трагично е кога ти, кој што си отишол ги судиш моите постапки и рассудуваш моите размислувања а не си дел од државава со години, некои со децении а некои и со поколенија се немаат вратено.
Ја за тебе ни судам ни кажувам нешто. Горе објаснив пишував за нешто што можам да го оценам. Не пишав за дупките по улиците или состојбите во болниците. Не можам да ги проценам. Бараш само рачки за да ги оквалифицираш мислењата на дијаспорците како нерелевантни.

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.996
Поени од реакции
51.163
Е ај сега

Лик број 1. Има бугарски пасош веќе 3 години, жена му е исто во завршна процедура за Бг пасош, работи во државна фирма со плата од 34K денари, полага за А2 германски - Кука како во државата ништо не функционира, не му стасуваат пари и дека ќе мора да си го фаќа џадето ама сепак смета дека договорот е капитулантски и не ни се потребни ЕУ и НАТО под такви услови. Затоа #Бојкотира.

Лик број 2. Нема бугарски пасош. Верен е, крева кредит свадба на направи. Работи во приватна фирма 9 сати 6 дена во неделата со плата од 14000ден.- Кука како во државата ништо не чини ама гледа дека нема други алтернативи и со сила сакаат да ни ја протнат државава во тоа НАТО по цена на промена на идентитет. Си вика што имам да изгубам, кој ми се алтернативите и онака животот ми е срање може да биде само боље од ова. Затоа Гласам #За Европска Македонија

Лик број 1 -Вмровец, успешен човек, патриот.
Лик број 2 -Сдсмовец, пропалица, предавник.

Ликовите не се од Научно-фантастична книга.
Ликовите се реални јадат леб од Жито-лукс и дишат ПМ10 честички.
Јас обратно го знам шанлонов ама сепак фала што ни ги отвори очите . Доброто со прикаскава што си ја склопил е што во неа место мекотели испаѓате жртви па и херои дури.

Најубав дел ти беше кај што проба сдсмовецот да го прикажеш како сиромав и утепан, тука не купи сите буквално и одма гласањето за доби смисла.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Е ај сега

Лик број 1. Има бугарски пасош веќе 3 години, жена му е исто во завршна процедура за Бг пасош, работи во државна фирма со плата од 34K денари, полага за А2 германски - Кука како во државата ништо не функционира, не му стасуваат пари и дека ќе мора да си го фаќа џадето ама сепак смета дека договорот е капитулантски и не ни се потребни ЕУ и НАТО под такви услови. Затоа #Бојкотира.

Лик број 2. Нема бугарски пасош. Верен е, крева кредит свадба на направи. Работи во приватна фирма 9 сати 6 дена во неделата со плата од 14000ден.- Кука како во државата ништо не чини ама гледа дека нема други алтернативи и со сила сакаат да ни ја протнат државава во тоа НАТО по цена на промена на идентитет. Си вика што имам да изгубам, кој ми се алтернативите и онака животот ми е срање може да биде само боље од ова. Затоа Гласам #За Европска Македонија

Лик број 1 -Вмровец, успешен човек, патриот.
Лик број 2 -Сдсмовец, пропалица, предавник.

Ликовите не се од Научно-фантастична книга.
Ликовите се реални јадат леб од Жито-лукс и дишат ПМ10 честички.
Лик број 3-Работи за 4000 денари во државна болница како волонтер и на референдум ќе излези меѓу првите со надеж дека можда ќе му дадат решение.Лик број 3. Успешен партиски плакатолепач со надеж дека можда на некои избори ќе добие решение. Вакви пациенти имаше и меѓу претходните,некои од нив чекаа и по 9 години,за на крајот да извисат.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Јас обратно го знам шанлонов ама сепак фала што ни ги отвори очите . Доброто со прикаскава што си ја склопил е што во неа место мекотели испаѓате жртви па и херои дури.

Најубав дел ти беше кај што проба сдсмовецот да го прикажеш како сиромав и утепан, тука не купи сите буквално и одма гласањето за доби смисла.
Па гласањето секако има смисла.
Еве да речеме националната свест проработува. Референдумот, двотретинското мнозинство, договорот од Преспа. Се пропаѓа. Ама се, се, се!!!!
СДСМ губи напролет, Доаѓа ВМРО-ДПМНЕ
Ципрас губи напролет, Доаѓа Мицотакис.

Македонија 2019та. Силна и просперитетна. Со свртен грб према ЕУ и НАТО и замрзнати Грчко-Македонски односи. 18-20-25% албанско население кое врие од незадоволство поради националистичката атмосвера која не им оди во прилог.

Кај ќе тераме понатаму?
Значи да му ебам Република Македонија и да му ебам Република Северна Македонија.
Кај ќе тераме понатаму?

Мене не ми е проблем да дојде некад до дестабилизација до државава. Ќе потпали некој Нит имам инвестиции нит пари нит ми плаче дете нит ништо. Имам служено војска и ќе тепам албанци, македонци, НАТО војници, што ќе ми каже старешината тоа ќе пукам.
Ама тогаш да не бегате ко пички него да застанете машки да ја браните мајка Македонија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Абе види вака,ако нашиве не ја сакаат дијаспората македонска, бугарите со задоволство би ја прифатиле.Едно време таков став се имаше и за македонците муслимани и откако ги прифатија албанците сега се кука дека голема грешка се направило.Ама тоа е тој македонски самоуништувачки синдром на самораздробување!
Зарем треба да се каеме што се плукало по луѓе што си ја продале верата за пари? И сеа за луѓе што си ја продаваат нациналноста за пари со бугарски пасоши? Слободно нека си ги земе кој сака.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Па гласањето секако има смисла.
Еве да речеме националната свест проработува. Референдумот, двотретинското мнозинство, договорот од Преспа. Се пропаѓа. Ама се, се, се!!!!
СДСМ губи напролет, Доаѓа ВМРО-ДПМНЕ
Ципрас губи напролет, Доаѓа Мицотакис.

Македонија 2019та. Силна и просперитетна. Со свртен грб према ЕУ и НАТО и замрзнати Грчко-Македонски односи. 18-20-25% албанско население кое врие од незадоволство поради националистичката атмосвера која не им оди во прилог.

Кај ќе тераме понатаму?
Значи да му ебам Република Македонија и да му ебам Република Северна Македонија.
Кај ќе тераме понатаму?

Мене не ми е проблем да дојде некад до дестабилизација до државава. Ќе потпали некој Нит имам инвестиции нит пари нит ми плаче дете нит ништо. Имам служено војска и ќе тепам албанци, македонци, НАТО војници, што ќе ми каже старешината тоа ќе пукам.
Ама тогаш да не бегате ко пички него да застанете машки да ја браните мајка Македонија.
Немој, немој не раскажувај повеќе цела вечер нема да можам да заспијам од помислата.
Одам да гласам ЗА Македонија во НАТО и ЕУ на 30-ти, без војни и конфликти!

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Ја за тебе ни судам ни кажувам нешто. Горе објаснив пишував за нешто што можам да го оценам. Не пишав за дупките по улиците или состојбите во болниците. Не можам да ги проценам. Бараш само рачки за да ги оквалифицираш мислењата на дијаспорците како нерелевантни.

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
Па не сте релевантни, освен што чмаете на интернет и објаснувате. Дури и кукате како некогаш се инвестирало во државава, уствари сте пробувале ама од некои властодршци во тоа време ви било барано мито и сеа и од тоа се откажувате. Излезете бре, со докази, со име и презиме, кој ви барал пари, колку пари ви барал, за што ви барал пари а не како муценца некои, без доказ, без име и презиме да превртувате.
Вашето мислење и вие надвор од државава сте релевантни за состојбата во Македонија колку што сум јас релевантен за економскиот развој на Луксембург.

И

Име И Презиме

Гостин
Па не сте релевантни, освен што чмаете на интернет и објаснувате. Дури и кукате како некогаш се инвестирало во државава, уствари сте пробувале ама од некои властодршци во тоа време ви било барано мито и сеа и од тоа се откажувате. Излезете бре, со докази, со име и презиме, кој ви барал пари, колку пари ви барал, за што ви барал пари а не како муценца некои, без доказ, без име и презиме да превртувате.
Вашето мислење и вие надвор од државава сте релевантни за состојбата во Македонија колку што сум јас релевантен за економскиот развој на Луксембург.
Не ме мешјте мене :P:D.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Не ме мешјте мене :P:D.
:ROFLMAO::ROFLMAO:

Ама така е бе брат, глеј сеа, тука иам прочитано како дури и дијаспората во минатото пробала да инвестира (што верувам дека е така) ама им било барано многу пари за мито (што и ова верувам дека е така). Тогаш, со податоци, со факти, се' на виделина извади сега, да се знае. Нема да се гонат кривично пошто веројатно е застарено дело ама мора да се знае.

И

Име И Презиме

Гостин
:ROFLMAO::ROFLMAO:

Ама така е бе брат, глеј сеа, тука иам прочитано како дури и дијаспората во минатото пробала да инвестира (што верувам дека е така) ама им било барано многу пари за мито (што и ова верувам дека е така). Тогаш, со податоци, со факти, се' на виделина извади сега, да се знае. Нема да се гонат кривично пошто веројатно е застарено дело ама мора да се знае.
Да се надоврзам на дискусијата но за некои работи не сум сигурен колку се точни.
Доколку живееш-престојуваш подолго од 6м или 1 год во Хх земја легално, имаш законско право да гласаш таму (во амбасада).
Доколку е проблем зошто гласаат од дијаспората мое мислење е вакво: Ние како граѓани и жители одлучуваме со гласање, тука живееме и тука плаќаме даноци.Речиси сите иселеници без разлика на вера, нација и партија имаат имот во Македонија.Се плаќа данок и сите режиски трошоци, се учествува во градење на заедницата (станови ) како реновирања дефекти и одржување на објектите.Кога некој има имот некаде (од кај што потекнува) сигурно планира да се врати.Никој нема право да се меша кој каде ке живее, се додека ги исполнува законските должности.
Мене многу повеќе ми пречи пр. цела топаана што е на диво приклучена на вода и лето-зимо тече вода а некој на 8ми кат нема притисок добар, ми пречи крадење струја и немање гз да исклучуваат такви, ми пречи градба со доградба на дивоградба до тротоар каде никој не плаќа данок.
Парите што се трошат од иселениците се многу.Било која власт ако чепне таму се заебува на големо.
Еве некој нека каже зошто не се даночат парите преку вестерн унион?
Си знае сега и Заев и Аљи а знаеше и Груевски дека од таму се пумпаат пари во државава (најчесто од шошоните).
Јас би им земал гласачко право на тешки криминалци и би го притегнал обрачот кој каде работи.Банда без команда сме дома, а други ни се криви демек.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.773
Поени од реакции
17.000
Во член 8 став 5 од Договорот со Грција пишува:
"..Комитетот ќе разгледа и доколку утврди дека е соодветно, ќе изврши ревизија на кои било учебници и помошни наставни материјали како што се карти, историски атласи, наставни упатства кои се користат во секоја од Страните, во согласност со начелата и целите на УНЕСКО и Советот на Европа. За оваа цел, Комитет ќе дефинира конкретни временски рамки за да се обезбеди дека во секоја од Страните ниту еден учебник или помошен наставен материјал што се користи во годината по потпишувањето на оваа спогодба не содржи какви било иредентистички/ревизионистички упатувања. Комитетот, исто така, ќе ги проучи и новите изданија на учебниците и помошните наставни материјали, како што е предвидено во овој член..."
#СоДругиЗборови, се менува македонската историја темелно во учебниците, идните генерации ќе учат нова вештачка историја за вештачка држава. Старите учебници и помошни материјали стануваат ѓубре, а милиони и милиони се потребни за изработка на нови, од џебот на граѓаните.Колку ќе се оптерети буџетот на Република Македонија? Како во светот третираат една вештачка творба?
#ФактиЗаДоговорот
некаде читав ќе се РЕВИДИРА и Археологијата, можеби ќе се ископуваат античко македонски артефакти и ќе се дислоцираат во Грција а од таму пајонски артефакти и ќе се носат кај нас :cool:

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Па северна не надира во идентитетот и националната посебност.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

сами се ла؟име[DOUBLEPOST=1536164193][/DOUBLEPOST]за се ова се криви магарињата од вмро, а сдс се продадоа за пари؛ народот труден؛ бојкотирам за навек сите

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom