Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
ОХБ со над 6 мил. евра добивка во прво полугодие.
https://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=44114

Изгледа мал број форумаши ја имаат оваа акција . . .
Се приметува по тишината . . . Никој да примети освен Идадија. . . Да беше СТБ во прашање 15 постови ќе имаше. Тука секој навива САМО за своето портфолио и гледа да го напумпа само своето.
Лани кога резервираа тоа беше рафално плукање, а сега кога нормално работат и книжат убави профити Штама . . .
Одамна не ме бендисал некој квартал на ОХБ вака . . .
Од сите 4 големи банки во овој квартал најмногу ме бендиса ОХБ иако другите 3 банки имаат страшни профити 30+ милиони . . . но органскиот раст на ОХБ е одличен . . .
Не само профитот . . . Профитот е остварен при нормално ниво на резервации . . .
Имаат убав кредитен раст од 4,4%, во исто време ТНБ и СТБ имаат раст околу 1% т.е 1,5% . . . А КМБ има пад на кредити . . .
Убав раст на актива, добар профит од провизии незнам зошто . . . и добар раст на депозити . . .
Убав залет фатиле во 2Q/2018 . . . Ако вака продолжат ова ќе биде одлична година за нив.
Со овие бројки ОХБ ми е најефтина акција од сите банкарски акции . . .

п.с.
ОХБ после КМБ ми е најголема позиција во портфолио . . .
ОХБ не е на ниво на ТНБ и СТБ дупло е помала и со доста послаба позиција на пазарот . . . ама убаво се развива . . . Јас не би сакал да се продаде зошто мислам дека повеќе ќе ќарам ако остане СГ . . . .

Член од
15 август 2018
Мислења
73
Поени од реакции
63
Znae li nekoj kolku e vistinskata knigovodstvena cena na ohridska banka, zashto na stranata mse ima dve razlichni ceni?

D67FF4DC-AD50-4930-BF04-A1960A693CDB.jpeg

B05EF6D4-8106-4627-BC61-BE224E85ED74.jpeg

Ako e knigovodstvenata cena 7586, togash na momentalna pazarna cena 6493 so ovie postignati rezultati e dosta eftina i primamliva akcija.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Znae li nekoj kolku e vistinskata knigovodstvena cena na ohridska banka, zashto na stranata mse ima dve razlichni ceni?

Прегледај го приврзокот 196009

Прегледај го приврзокот 196010

Ako e knigovodstvenata cena 7586, togash na momentalna pazarna cena 6493 so ovie postignati rezultati e dosta eftina i primamliva akcija.
Чудно е ова, за никоја друга акција, нема ваква update-ирана книговодствена вредност во текот на годината.
Иако би било корисно да го имаме како податок.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

Прегледај го приврзокот 196009

Прегледај го приврзокот 196010

Вистинската книговодствена цена . . . . ???
Отвори го последниот ФИ и сам пресметај . . . така е најточно . . .
КАПИТАЛ / број на акции

4.090.123.000 денари : 516.350 вкупно акции = 7921 денари

Тоа што стои 6443 на сајтот на м. берза е срамота, незнаење и незаинтересираност . . .

Чудно е ова, за никоја друга акција, нема ваква update-ирана книговодствена вредност во текот на годината.
Иако би било корисно да го имаме како податок.
ОХБ е единствена компанија од тие што ги следам што во 2018 направи докапитализација . . .
Па така да нормално е да се апдејтира после докапитализација . . .
Но треба правилно да се апдејтира а не на различни места различни бројки да стојат . . .[DOUBLEPOST=1535463471][/DOUBLEPOST]
Не е баш примамлива на таа цена
Времето ќе покаже . . .
Ако моментално ја споредиш со останатите големи банки е најпримамлива . . .
ОХБ е фокусирана на раст. Неможе да дели убава дивиденда. Но за некоја година ако продолжи со ова темпо на развој ќе стигне и убава дивиденда, тоа што моментално го нема . . .
Е тогаш ќе биде ХИТ, но работата е како една АКЦИЈА да ја препознаеш кога не е во мода . . .
Секој раст и развој носи и поголем ризик . . .
Јас сега типувам на ОХБ . . . .
Истото го правев и со БЕСК и СТБ пред 6-7 години кога претходно никогаш не беа исплатиле дивиденда . . . Истото беше и со КМБ лани кога профитот и беше НУЛА во 3Q/2017 . . . .
Лесно е да ги земеш 10% на ТНБ и СТБ денес . . . но како да заработиш 30+% годишно на мсе е вистинска уметност . . .
Запрашајте се кој од Вас купуваше СТБ и ТНБ во 2011/12/13 и врати се назад по форумите да испиташ што се тргувало тогаш и на кој цени ( КМБ, ТПЛФ . . .), а за Тетекс да не правиме муабет . . . неа само вистински визионери како Декис ја погодија . . .

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Вистинската книговодствена цена . . . . ???
Отвори го последниот ФИ и сам пресметај . . . така е најточно . . .
КАПИТАЛ / број на акции

4.090.123.000 денари : 516.350 вкупно акции = 7921 денари

Тоа што стои 6443 на сајтот на м. берза е срамота, незнаење и незаинтересираност . . .

ОХБ е единствена компанија од тие што ги следам што во 2018 направи докапитализација . . .
Па така да нормално е да се апдејтира после докапитализација . . .
Но треба правилно да се апдејтира а не на различни места различни бројки да стојат . . .[DOUBLEPOST=1535463471][/DOUBLEPOST]

Времето ќе покаже . . .
Ако моментално ја споредиш со останатите големи банки е најпримамлива . . .
ОХБ е фокусирана на раст. Неможе да дели убава дивиденда. Но за некоја година ако продолжи со ова темпо на развој ќе стигне и убава дивиденда, тоа што моментално го нема . . .
Е тогаш ќе биде ХИТ, но работата е како една АКЦИЈА да ја препознаеш кога не е во мода . . .
Секој раст и развој носи и поголем ризик . . .
Јас сега типувам на ОХБ . . . .
Истото го правев и со БЕСК и СТБ пред 6-7 години кога претходно никогаш не беа исплатиле дивиденда . . . Истото беше и со КМБ лани кога профитот и беше НУЛА во 3Q/2017 . . . .
Лесно е да ги земеш 10% на ТНБ и СТБ денес . . . но како да заработиш 30+% годишно на мсе е вистинска уметност . . .
Запрашајте се кој од Вас купуваше СТБ и ТНБ во 2011/12/13 и врати се назад по форумите да испиташ што се тргувало тогаш и на кој цени ( КМБ, ТПЛФ . . .), а за Тетекс да не правиме муабет . . . неа само вистински визионери како Декис ја погодија . . .
Работата е што кај нас одма саламе да имаме профит,
и јас и давам некој 5 години па да почне да дава дивиденди како овие другите, ама моментално може да заработи повеќе пари на други акции, па дури потоа да се купи ОХВ,
туку не ја разбирам работата со Гранит и Бетон, не очекувам да имат којзнае какви резултати па да одат вака во плус.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
И мене не ми е јасно по кој основ растеа градежниците. Сигурно не поради информацијата дека нов Клинички Центар нема да се гради а државата ќе ги враќа парите : https://www.faktor.mk/makedonija-gi-vrakja-nazad-70-milioni-evra-za-klinichki

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Зар некој очекува добри ФИ од Бетон и Гранит :) ????
Освен се разбира оние што ги поседуваат овие акции . . .
Се расфрлаа овде на форумов на неколку пати со стотици милиони евра . . . и надеж дека само што не тргнало и економијата, и градежништвото, и БДП . . . пуста желба има ама нема кој да сработи . . .
Каде отидоа тие тешки милиони ?? Не ги гледам ни над земја, ни во ФИ 2Q/2018 . . .
Сите 2Q/2018 ФИ за градежништвото се поразителни . . .
Адинг, Усје, Бетон Штип и најновиот на Карпош зборуваат за дебакл на економските политики . . . а во Петок и Бетон СК и Гранит ќе го покажат истото . . .
Анѓушев сонува добри проекти, а за 1,5 година никако еден да изработат . . .
Примерот со клинички е вистинската слика за функционалност на Владата . . . Сега ги вратија парите, допрва ќе прават проект, па археолошки истражувања, а за градба 2030 година . . . а рекоа за 4 години ќе имало нов клинички во Бардовци . . .
Ама пусти инат . . .

Јас оптимизам за градежништвото не гледам, само за преживување . . . фали одлучност и ангажираност во влада . . .
Задолжувањето расте, а капиталните инвестиции ги нема . . .

https://www.alsat-m.tv/mk/задолжувањето-и-капиталните-инвести/

https://faktor.mk/otidoa-tri-chetvrtini-od-planiranoto-zadolzuvanje-za-godinava

p.s.
Затоа само банки му е мајката . . . .
ОХБ за неколку месеци од 4800 денари на 6800 денари (денес) . . . Убав скок и убав профит. Бравос . . .
Купуваше тогаш бате Боле и јавно препорачуваше. Како и секогаш, не заебав . . . .
Не се крстев во НАТО трезвено расудував. Заебаа оние партиски полтрони не ја напумпаа берзата за да се пензионирам, а денес никаде ги нема :) . . .

Продадов денес ситно ЗПКО, намалувам ризик . . . не сакам да губам . . . Но брокерката вика дека некој интензивно купува на таа цена. така да нема паника . . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Po grafikonov izgleda UNi e na red da si dojde na svoe so 2800 denari do petok :) Cestitki za OHB keep walking pa kaj i da e i 7ca e redno da vidime :)

Член од
27 јули 2017
Мислења
54
Поени од реакции
37
Зар некој очекува добри ФИ од Бетон и Гранит :) ????
Освен се разбира оние што ги поседуваат овие акции . . .
Се расфрлаа овде на форумов на неколку пати со стотици милиони евра . . . и надеж дека само што не тргнало и економијата, и градежништвото, и БДП . . . пуста желба има ама нема кој да сработи . . .
Каде отидоа тие тешки милиони ?? Не ги гледам ни над земја, ни во ФИ 2Q/2018 . . .
Сите 2Q/2018 ФИ за градежништвото се поразителни . . .
Адинг, Усје, Бетон Штип и најновиот на Карпош зборуваат за дебакл на економските политики . . . а во Петок и Бетон СК и Гранит ќе го покажат истото . . .
Анѓушев сонува добри проекти, а за 1,5 година никако еден да изработат . . .
Примерот со клинички е вистинската слика за функционалност на Владата . . . Сега ги вратија парите, допрва ќе прават проект, па археолошки истражувања, а за градба 2030 година . . . а рекоа за 4 години ќе имало нов клинички во Бардовци . . .
Ама пусти инат . . .

Јас оптимизам за градежништвото не гледам, само за преживување . . . фали одлучност и ангажираност во влада . . .
Задолжувањето расте, а капиталните инвестиции ги нема . . .

https://www.alsat-m.tv/mk/задолжувањето-и-капиталните-инвести/

https://faktor.mk/otidoa-tri-chetvrtini-od-planiranoto-zadolzuvanje-za-godinava

p.s.
Затоа само банки му е мајката . . . .
ОХБ за неколку месеци од 4800 денари на 6800 денари (денес) . . . Убав скок и убав профит. Бравос . . .
Купуваше тогаш бате Боле и јавно препорачуваше. Како и секогаш, не заебав . . . .
Не се крстев во НАТО трезвено расудував. Заебаа оние партиски полтрони не ја напумпаа берзата за да се пензионирам, а денес никаде ги нема :) . . .

Продадов денес ситно ЗПКО, намалувам ризик . . . не сакам да губам . . . Но брокерката вика дека некој интензивно купува на таа цена. така да нема паника . . .
За ЗПКО имаат одлука за сопствен откуп така да сами си ги купуваат, во вести на МСЕ има повеке објави дека извршиле сопствен откуп.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Тикерот работи на фактор.мк , а на мсм.мк не

Каков добар раст на нето приходите од камата и провизии има Стопанска Битола.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во јули 2018 година, во однос на јули 2017 година, изнесува 108,4.
Индексот на индустриското производство во периодот јануари - јули 2018 година, во однос на периодот јануари - јули 2017 година, изнесува 105,5.

http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbr=2735

Kajgana Shop

На врв Bottom