1. Да направиме дистинкција помеѓу преговорите кои ги имаа СДСШ и ВМРО.
- ВМРО - преговорите кои ги воделе се однесувале САМО на името, а не на менување на устав, националност, откажување од дијаспора, ерга омнес итн.
- СДСШ - преговорите кои ги воделе се однесувале на се можно и немало црвена линија за она што претставува национален интерес, што е НЕПРИФАТЛИВО.
2. Сите сакаат во ЕУ, а цената на промена САМО на името е залак кој најверојатно ќе го проголтаат мнозинството граѓани со крајна цел интеграција во ЕУ. (има тежина но не толку голема како тежината на промената која ја носи СДСШ и е рамна на самоукинување )
- Кога имаш менување на СЕ МОЖНО за НЕКАД МОЖЕБИ ќе влеземе во ЕУ е НЕПРИФАТЛИВО и не става во подредена заложничка улога и е причина за #БОЈКОТИРАМ.
3. Мој личен став е многу екстремени неразбирлив за тебе и за другите а тоа е целосен прекин на преговорите со јужниот сосед и терање на спорот преку правниот систем ( она што го објаснуваше Апасиев ), а ако ме прашаш мене дали овој народ заслужува влез во ЕУ би кажал дефинитивно НЕ. Зашто ? Отвори медиум прочитај црна хроника отвори вести и ќе ти стане јасно. Народот тука прво треба да се оправи во главата па после да бара влез во ЕУ.
4. Мене дилемата ми се академиците кои зимаат дебели плати во МАНУ, а еднаш не се произнесоа по ова прашање ( ама затоа на времето имаа бројчаник на нивната веб страна која го броеше долгот - а сега не го брои иако продолжува и тоа дебело задоложувањето ). Што е со таа институција и зашто воопшто постои, која е нејзината цел и кој се зема плата.