Никој не спори што ќе се деси со СДС. Ја само прашав едноставно прашање, зошто кога преговараше ВМРО ДПМНЕ ниеден интелектуалец, професор, навивач, политичар, член на форум не побара да прекинат преговорите. А кога почна да преговара СДС сите се побунија. Не навлагам што е преговарано, самиот чин на преговарање е претставен како предавство. Тоа ме интересира. Тоа што вие не верувате во снимките дека Груевски бил за Македонија (Скопје), и јавно кажа дека било какво име ќе оди на референдум, е ваш проблем а богами и дијагноза.
1. Да направиме дистинкција помеѓу преговорите кои ги имаа СДСШ и ВМРО.
- ВМРО - преговорите кои ги воделе се однесувале САМО на името, а не на менување на устав, националност, откажување од дијаспора, ерга омнес итн.
- СДСШ - преговорите кои ги воделе се однесувале на се можно и немало црвена линија за она што претставува национален интерес, што е НЕПРИФАТЛИВО.
2. Сите сакаат во ЕУ, а цената на промена САМО на името е залак кој најверојатно ќе го проголтаат мнозинството граѓани со крајна цел интеграција во ЕУ. (има тежина но не толку голема како тежината на промената која ја носи СДСШ и е рамна на самоукинување )
- Кога имаш менување на СЕ МОЖНО за НЕКАД МОЖЕБИ ќе влеземе во ЕУ е НЕПРИФАТЛИВО и не става во подредена заложничка улога и е причина за #БОЈКОТИРАМ.
3. Мој личен став е многу екстремени неразбирлив за тебе и за другите а тоа е целосен прекин на преговорите со јужниот сосед и терање на спорот преку правниот систем ( она што го објаснуваше Апасиев ), а ако ме прашаш мене дали овој народ заслужува влез во ЕУ би кажал дефинитивно НЕ. Зашто ? Отвори медиум прочитај црна хроника отвори вести и ќе ти стане јасно. Народот тука прво треба да се оправи во главата па после да бара влез во ЕУ.
4. Мене дилемата ми се академиците кои зимаат дебели плати во МАНУ, а еднаш не се произнесоа по ова прашање ( ама затоа на времето имаа бројчаник на нивната веб страна која го броеше долгот - а сега не го брои иако продолжува и тоа дебело задоложувањето ). Што е со таа институција и зашто воопшто постои, која е нејзината цел и кој се зема плата.