Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.873
Поени од реакции
21.781
Да скратиме, промена на име прифаќаме само ако ВМРО ДПМНЕ го договори тоа.
Да скратиме, промена на име и знаме има напрвено само СДСШ, а сега и промена на идентитен на еден народ сака да го направи истата багра која не сака да постои Македонија. Затоа овој референдум ќе биде неуспешен а СДСШ како партија ќе се врати во дувлото од каде што дојде и ќе си биде овој пат опозиција наредните 50 години.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Imeto ne e glavniot problem vo dogovorot.
patem north of macedonia ne e severna makedonija tuku praviot prevod e severno od makedonija.
Чекај сега, државата ќе ни се вика Северна Македонија или Северно од Македонија?

Н

невидливио

Гостин
Чекај сега, државата ќе ни се вика Северна Македонија или Северно од Македонија?
Мислам дека ќе бидеме известени накнадно, прво да сменат па ќе не известат со соопштение.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Еве ќе ти кажам зошто шака луѓе од дијаспората е неважна. Во петок спроти сабота на работа Боге или Ангеле или Гоце шефот сеедно е името, ќе ги собере сите 20 души од неговото одделение и со убаво ќе им даде до знаење дека од понеделник тие што нема да излезат подобро да не му доаѓаат понеделник на работа јер ќе дели решенија. А по тивко со усул да не речам со ишарет ќе им даде до знаење дека ако излезат ќе може и понатаму да си ја копаат нивата в село во работно време.
Шемата од минатото, само што Боге во минатото немаше начин да знае кој за кого бил, а сега Боге во понеделник ќе има список на кој точно ќе знае кој бил и кој не бил. И тоа Боге со ишарет такоџе ќе им го даде на знаење во петок на неговите.
Ами ако излезат на референдум и на ливчето, напишат БОЈКОТИРАМ. Шу прајме тогаш?[DOUBLEPOST=1533293045][/DOUBLEPOST]
Не е последен Мохиканец, затоа што можеше да направи многу работи а не ги направи, затоа што само паламуди по емисии. Не може да си туквар 9 години од твое „владеење“ и сеа оддеднаш да глумиш нешто патриот и да објаснува како требало. Повеќе е хипокрит и лицемер, него мохиканец зошто вака знае што ќе се деси, ќе изгуби избори за 8-9 месеци, кога и да се истите и до тогаш ќе пробува да си го бели образот. Кога ќе го исшутираат од кабинет, ќе каже, јас барем се борев за државата додека можев, сега сум обичен граѓанин, жал ми е што ја изгубивме вака бла бла бла...
Мислам дека повеќето кои даваат подржка на Иванов, не е заради него како личност а заради фактот што се противи на промена на името.

S

silmarillion

Гостин
Да скратиме, промена на име и знаме има напрвено само СДСШ, а сега и промена на идентитен на еден народ сака да го направи истата багра која не сака да постои Македонија. Затоа овој референдум ќе биде неуспешен а СДСШ како партија ќе се врати во дувлото од каде што дојде и ќе си биде овој пат опозиција наредните 50 години.
Никој не спори што ќе се деси со СДС. Ја само прашав едноставно прашање, зошто кога преговараше ВМРО ДПМНЕ ниеден интелектуалец, професор, навивач, политичар, член на форум не побара да прекинат преговорите. А кога почна да преговара СДС сите се побунија. Не навлагам што е преговарано, самиот чин на преговарање е претставен како предавство. Тоа ме интересира. Тоа што вие не верувате во снимките дека Груевски бил за Македонија (Скопје), и јавно кажа дека било какво име ќе оди на референдум, е ваш проблем а богами и дијагноза.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
И каде е Иванов во целава прича, за тогашниот ЗЈУ? Уште ли не ти е јасно од кога почнува првиот мандат на Иванов.
Никаде, како тогаш така и сега.Обичен мапет. Два мандати нула на секое поле и сега некој сака од него да направи херој, не оди тоа така, среќа негова шо договорот од Преспа и законот за албанизација се ужасно скоцкани. Сето тоа паралелно со сите успеси на новата власт.

Тоа „прича“ на руски или македонски е?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.449
Поени од реакции
84.852
Иванов не е еднаш интересите на државата и народот, ги стави во служба на интересите на Груевски и неговата партија. Така и сега, го здоболе него за државата и народот.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Не знам, објасни ми. Дали е тоа можно решение?
Да за оние што ќе бидат принудени да излезат на референдум. Другите ќе си БОЈКОТИРАМЕ од дома.[DOUBLEPOST=1533294591][/DOUBLEPOST]
Арно ама Ел Президенте денес се затепа да бранел национални интереси, ЗУЈ 2008 не му сметаше, а до тогаш тоа беше најобемен закон..
Никаде, како тогаш така и сега.Обичен мапет. Два мандати нула на секое поле и сега некој сака од него да направи херој, не оди тоа така, среќа негова шо договорот од Преспа и законот за албанизација се ужасно скоцкани. Сето тоа паралелно со сите успеси на новата власт.
Дудук, 2008 кога се носел ЗЈУ Бране беше претседател, Иванов мандатот му започнува 2009 кога ЗЈУ е веќе донесен. Што се правиш мутав.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Никој не спори што ќе се деси со СДС. Ја само прашав едноставно прашање, зошто кога преговараше ВМРО ДПМНЕ ниеден интелектуалец, професор, навивач, политичар, член на форум не побара да прекинат преговорите. А кога почна да преговара СДС сите се побунија. Не навлагам што е преговарано, самиот чин на преговарање е претставен како предавство. Тоа ме интересира. Тоа што вие не верувате во снимките дека Груевски бил за Македонија (Скопје), и јавно кажа дека било какво име ќе оди на референдум, е ваш проблем а богами и дијагноза.
Колку и да не ми се допаѓаа твоите претходни постови низ темиве општо, колку и да не сме се сакале како членови, за ова си во право и те поддржувам.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Да за оние што ќе бидат принудени да излезат на референдум. Другите ќе си БОЈКОТИРАМЕ од дома.[DOUBLEPOST=1533294591][/DOUBLEPOST]

Дудук, 2008 кога се носел ЗЈУ Бране беше претседател, Иванов мандатот му започнува 2009 кога ЗЈУ е веќе донесен. Што се правиш мутав.
Дудуци и мутави сте по дома изглеа па така си се обраќате, мене немаш фаца.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.873
Поени од реакции
21.781
1. Да направиме дистинкција помеѓу преговорите кои ги имаа СДСШ и ВМРО.
- ВМРО - преговорите кои ги воделе се однесувале САМО на името, а не на менување на устав, националност, откажување од дијаспора, ерга омнес итн.
- СДСШ - преговорите кои ги воделе се однесувале на се можно и немало црвена линија за она што претставува национален интерес, што е НЕПРИФАТЛИВО.
2. Сите сакаат во ЕУ, а цената на промена САМО на името е залак кој најверојатно ќе го проголтаат мнозинството граѓани со крајна цел интеграција во ЕУ. (има тежина но не толку голема како тежината на промената која ја носи СДСШ и е рамна на самоукинување )
- Кога имаш менување на СЕ МОЖНО за НЕКАД МОЖЕБИ ќе влеземе во ЕУ е НЕПРИФАТЛИВО и не става во подредена заложничка улога и е причина за #БОЈКОТИРАМ.
3. Мој личен став е многу екстремени неразбирлив за тебе и за другите а тоа е целосен прекин на преговорите со јужниот сосед и терање на спорот преку правниот систем ( она што го објаснуваше Апасиев ), а ако ме прашаш мене дали овој народ заслужува влез во ЕУ би кажал дефинитивно НЕ. Зашто ? Отвори медиум прочитај црна хроника отвори вести и ќе ти стане јасно. Народот тука прво треба да се оправи во главата па после да бара влез во ЕУ.
4. Мене дилемата ми се академиците кои зимаат дебели плати во МАНУ, а еднаш не се произнесоа по ова прашање ( ама затоа на времето имаа бројчаник на нивната веб страна која го броеше долгот - а сега не го брои иако продолжува и тоа дебело задоложувањето ). Што е со таа институција и зашто воопшто постои, која е нејзината цел и кој се зема плата.

Член од
29 февруари 2016
Мислења
569
Поени од реакции
641
Каква војска да повика Иванов? Македонската со три пушки или УЧК? Иначе нема потреба од ваков потег освен ако сакате граѓанска војна.

Да прашам тие што пишуваат против Иванов. Без оглед на ликот, дали поред вас треба да потпише за двојазичност и промена на име или не? Мислам како функција претседател?

Во меѓувреме во Северен Фиром:
СДСМ: МТВ ги погази националните стратешки интереси, оставки!
https://plusinfo.mk/сдсм-мтв-ги-погази-националните-страт/

Скандалот е во тоа што во живо беше пренесена на МТВ свеченоста на Илинден. Требале некој класичен концерт да дадат како секојпат при предавнички периоди во државава.[DOUBLEPOST=1533287795][/DOUBLEPOST]

Пак 900.000 не може да извади. Чиста фантазија е тоа освен ако не се полнат кутии до безсвест,
Барат оставки за еден пренос во живо, а за криминалот со тендерите и конкурсите за иновација немало смисла, немал со кого да работи. Боже, Боже!

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Дудуци и мутави сте по дома изглеа па така си се обраќате, мене немаш фаца.
Дудук е оној што пишува километарски постови за Хорхе, а не знае од кога му почнал мандатот.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Дудук е оној што пишува километарски постови за Хорхе, а не знае од кога му почнал мандатот.
Не знам дали сакаш да ме испровоцираш...сеедно.

Него една добронамерна забелешка, те читам и на други теми на форумот, со тоа шо настапуваш со така именуван профил и аватар со вкрстени знамиња на РМ и РФ, значително го зајакнуваш стеротипот дека во овој момент проруски настроени се само глупави, закоравени и ограничени ликови. Шо е неточно.
Повеќе зулум него арно народски кажано :icon_lol:

Во секој случај слободно може да се заклучи дека Б.Ц покажал поголемо државништво од овој мапетот шо го немаше да бекне два мандати без разлика кога стапил на функција.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom