Дали треба да се остава бакшиш?

• Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

• Да

Гласови: 127 69,8%
  • Не

Гласови: 55 30,2%

• Вкупно гласачи
    182
Не знам само како функционира ова со дали ќе пиеш или јадеш само. Мислам дека не ме прашале тоа, али ако речам ето ќе пијам, па после пола саат ми се пријаде и сакам да јадам, што ќе прават, ќе ме префрлат на друга маса? :D
Зависи што ќе јадеш, селски јадења се знае, таму во ќошот.

Сите кафичи ги направија Лаунч барови.Нит имаат услови нити пак заслужуваат човек да им се измоча у вц то.

Најмногу ме нервира таа појава, секоја будала стигна да пржи помфрит и пилешки прсти и да служи смредена цезар салата, немој гостите да умрат од глад дури испијат некоја пијачка

Најмногу ме нервира таа појава, секоја будала стигна да пржи помфрит и пилешки прсти и да служи смредена цезар салата, немој гостите да умрат од глад дури испијат некоја пијачка

Влечена е од профит и од економска точка, многу разбирлива и прифатлива. Факт е дека гост подолго ке ти седи и повеќе ке испие ако има "подлога" за пиење.

Влечена е од профит и од економска точка, многу разбирлива и прифатлива. Факт е дека гост подолго ке ти седи и повеќе ке испие ако има "подлога" за пиење.

За спортски натпревари се лигават со една даска и пиво точено.Се урла и вика намерно.Сите гости не седнале ради спортот во моментот.Келнерите накурчени од таквите гости, и атмосвера бит пазар.

Случајно ја најдов темава у последни мислења и прочитав некои мислења, не сите за среќа и само ќе кажам колку прости мислења и памет имаат некои страшно, едноставно е ако ти се допаѓа на кој начин си услужен дали со интересен муабет, навремено пратење на твојата маса зависно од висината на сметката оставаш ја заокружуваш цифрата.
Ептен е глупо да ми пиеш виски некое, Корона и што ти знам и на крај плаќаш 1470 денари до денар ситно све, тоа значи дека глумиш лудило и сакаш да се покажеш а не дека уживаш у тоа пиење и си "класа".

Lele sve stipsi ejj :D kolku saka neka zema plata ako mi ostavi dobar vpecatok, ako me usluzi kako sto dolikuva kje mu ostavam baksis cisto od mene posto sum zadovolna ne deka go sozaluvam ili deka moram.

ама за тоа е тој/таа ставен/а на таа позиција. Претходно со газдата се договорил за некоја сума да работи. се сложиле двајцата и започнала работата.. зошто сега јас да го мотивирам персоналот со оставање бакшиш? кога се пријавиле за дабидат келнери, ваљда биле свесни дека тоа им е работата да бидат љубезни и услужливи кон муштериите. за сите математики околу платата, газдата е тој што треба да го мотивира со денар плус или да го искара со денар минус на наредната плата.. а јас да му давам бакшиш на келнер,.. зошто? се на таблет прима порачки, значи мозокот е надвор од функција, негова задача е да ја земи пијачката од шанкот и да ми ја донеси, или да го земи јадењето од кујна и да ми го донеси. толку! нетреба филозофија за тоа. и јас треба сега да му оставам бакшиш на келнерот дека многу убаво ми ја донел нарачката? :) а куварот каде е? ako нешто не е во ред со јадењето тогаш кујната е крива и сите викаат по кујната, а ако е се како што треба тогаш келнерот да ги земи сите кредити и бакшиш за убавата храна? :) има одговорни лица, шеф, менаџер, газда,.. кои би требало да ја пратат ситуацијата и да одлучат дали одреден работник заслужува + или - на платата.[DOUBLEPOST=1533000344][/DOUBLEPOST]
Штoзнaм дo сегa не се сеќaвaм дa ми се десилa финтaтa "немaм ситнo". Oбичнo кaде и дa сум oдел келнерите биле пристoјни и не ме укрaле нa сметкa.

Зa бaкшиш oбичнo oстaвaм 20-50 денaри кoлку дa јa зaoкружaм сумaтa. И пo 10 денaри дa му oстaви секoј гoстин нa крaј нa денoт нa келнерoт ќе му излезе еднa дневницa плус пa ете би се сoбрaлa плaтaтa кoјa јa зaслужувaaт.

Инaче кaј нaс мнoгу пoтценувaчки се гледa нa прoфесијaтa келнер. Келнерoт е секoгaш крив кoгa нештo не чини, без рaзликa дaли шaнкерoт или кујната зaебaле рaбoтa.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk
ааа брат кенлерот никогаш не е крив. Келнер, до кај е бе јадењето се убив од чекање.. (келнерот со трчање иди во кујна и вика дај брат среди нешто побрзо, преку ред, заборајв да ја пишам порачката), келнерот оди до муштеријата и му вика извинете шо чекате кујната е бавна/куната е презафатена/проблеми со уредите/куварот е на цигара/бла бла бла.. и тој си го покрива неговото заборавено дело. и ко ќе седни газдата на маса, му вика донеси сок/кафе/пиво, без разлика.. и му вика како е? како се снаоѓате? и годи сеашо му вика келнерот... се е супер само кујната забушавање, ладни јадења, ненавремена услуга, влакно, игла, слон во јадењето... изгорено, живо месо... и ете ти.. пак тој најдобар на свет а кујната лом, за ништо не ја бива, 2 јајца незнае да испржи (според келнерот) и после јас да одам и да оставам бакшиш??? море марш...

Последно уредено:
ама за тоа е тој/таа ставен/а на таа позиција. Претходно со газдата се договорил за некоја сума да работи. се сложиле двајцата и започнала работата.. зошто сега јас да го мотивирам персоналот со оставање бакшиш? кога се пријавиле за дабидат келнери, ваљда биле свесни дека тоа им е работата да бидат љубезни и услужливи кон муштериите. за сите математики околу платата, газдата е тој што треба да го мотивира со денар плус или да го искара со денар минус на наредната плата.. а јас да му давам бакшиш на келнер,.. зошто? се на таблет прима порачки, значи мозокот е надвор од функција, негова задача е да ја земи пијачката од шанкот и да ми ја донеси, или да го земи јадењето од кујна и да ми го донеси. толку! нетреба филозофија за тоа. и јас треба сега да му оставам бакшиш на келнерот дека многу убаво ми ја донел нарачката? :) а куварот каде е? ako нешто не е во ред со јадењето тогаш кујната е крива и сите викаат по кујната, а ако е се како што треба тогаш келнерот да ги земи сите кредити и бакшиш за убавата храна? :) има одговорни лица, шеф, менаџер, газда,.. кои би требало да ја пратат ситуацијата и да одлучат дали одреден работник заслужува + или - на платата.[DOUBLEPOST=1533000344][/DOUBLEPOST]
ааа брат кенлерот никогаш не е крив. Келнер, до кај е бе јадењето се убив од чекање.. (келнерот со трчање иди во кујна и вика дај брат среди нешто побрзо, преку ред, заборајв да ја пишам порачката), келнерот оди до муштеријата и му вика извинете шо чекате кујната е бавна/куната е презафатена/проблеми со уредите/куварот е на цигара/бла бла бла.. и тој си го покрива неговото заборавено дело. и ко ќе седни газдата на маса, му вика донеси сок/кафе/пиво, без разлика.. и му вика како е? како се снаоѓате? и годи сеашо му вика келнерот... се е супер само кујната забушавање, ладни јадења, ненавремена услуга, влакно, игла, слон во јадењето... изгорено, живо месо... и ете ти.. пак тој најдобар на свет а кујната лом, за ништо не ја бива, 2 јајца незнае да испржи (според келнерот) и после јас да одам и да оставам бакшиш??? море марш...
Дa ти јa сoбрa некoј келнер женскaтa чим се регистрирa нa фoрумoв сaмo oвa дa гo пишеш?

Dobro jas sum greska ili na krajot na denot baksizot se deli so personalot? Koga rabotev kako kelner go delevme site (kuvari i kelneri)

Dobro jas sum greska ili na krajot na denot baksizot se deli so personalot? Koga rabotev kako kelner go delevme site (kuvari i kelneri)
Не сум чул некaде дa се дели. Мoже некoи рестoрaни имaaт тaкви пoлиси aмa се мнoгу ретки.

Колку што знам, на „запад“ е обичај 10% да се остави бакшиш, па дури е и „задолжителен“ некаде. Дури и тоа му е плата на келнерот.
Но, кај нас е тоа тешко. Нашиот стандард не е толкав да оставаме бакшиши. Да оставиш 10-20 денари е смешно, а за повеќе не сме богати. Зборувам генерално.
Инаку, не ми е јасно зошто треба да се даде бакшиш, особено зошто „по дифолт“? Келнерот зема плата за работата, како и другите што работат. На каса во продавница им се остава ли бакшиш на касиерите? Јас бакшиши не оставам. Можеби ситно сум заокружил цена. Пример, ако е 780 денари, да е 800. Инаку, келнерот има плата и газдата треба да го награди ако е добар, способен...
Може ти изгледа дека 10-20 денари е малку и смешно но ако местото е прометно и ако во денот 50 луѓе му остават 20 денари бакшиш, тоа е 1000 денари за келнерот, нека бидат и 500 пак не е малку.

Поо читам мислења понижувачки било кога ќе ве прашаат дали сте за пијачка/јадење. :D Сепак не ви е понижувачки кога едно еКспресо го пиете 3 саати. Или кога ќе седнете двајца на маса за шест души и ќе нарачате две кока коли. Народ без осет сме дефинитивно. Доколку не сакате да ве пречекуваат така при влез пошто ви е понижување, одете во маалскиот кафич кај што келнерот е и шанкер и газда, и уживајте таму.
Па скоро секаде во светот на влез на ресторани/кафичи ве пречекуваат хостови чија работа е баш тоа, да го направат распоредот на седење за да добиете квалитетна услуга. И пак сега да се докажиме дека не, не ве понижуваат доколку ве прашаат дали сте за јадење/пиење при влезот, келнерот кој служи маси кои се само со пиење може истовремено да опслужи повеќе маси. И мене не ми се свиѓа концептот на лаунч бар, се изгуби некако смислата на ресторан, ама побарувачката е таа која го диктира пазарот и тоа е тоа. И баш заради тоа ве прашуваат на влез дали сте за јадење/пиење.
Јас со години работев во пицерија, ова беше некаде уште пред да се појави концептот на лаунч бар кај нас, или тогаш беше на почеток. Не ми беше сфатливо како луѓе кои седнале во пицерија, италјански ресторан, стануваат од маса бидејќи сме немале пилешки прсти или цезар салата. И реално дојде време сега да во секој "ресторан" може да најдете од пиле месо, е сега колку е квалитетно е дискутабилно.

Дa ти јa сoбрa некoј келнер женскaтa чим се регистрирa нa фoрумoв сaмo oвa дa гo пишеш?

не бе брат нема врска тоа. а за форумов,..јбг, од негде мора да се почни, и почнав од то шо најмногу ми смета. да оставам бакшиш на келнери.

Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.

Во право си, во Америка земаат плата испод минимала, а кај нас и повеќе од доволно. Каков црн бакшиш, беај таму!

Не треба зошто не сме Америка.
Кај нас келнери работат за плата.
Во Америка работат за бакшиш.
Ако не му даеш бакшиш џабе работел пошо платата му е најниско што е легално дозволено.
Сеа ако сакаш некој да почастиш зашо се осеќаш расположено и си добро ситуиран никој не ти брани.
Ама тогаш зашо баш келнери. Зашо не тој бензин шо ти пуни на бензиска. Зашо не аптекарката.
И јас тоа го зборам. зошто да му оставам бакшиш на некој шо работи како и сите останати? тој се одлучил да работи келнер, не го натера никој со сила да го работи тоа. ако му е малку платено нека бара друга работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom