Patorot isto frlase troski i lapase ,sakom i kapom baska reket salata naprai i prisliskuenje nemilosrdno kako so pisa Tendo pogore ne zaduzi 5 milijardi evra plus ,ama rabotata e da ne se povtorat tie greski ako ne koj posleden gasi sijalicata.
Слаб со со бројките,Конечно MSE ќе добие нова веб страна почнувајки од 01/08/2018
@bosko007 малку ми е несфатлив твојот отпор кон процесите што се одвиваат во државата. Не ги знам бројќите ама можеби паторот имаше 100% реализација на капитални инвестиции во палми, рингишпили и плажи на Вардар со 5% на целото провизија.
Јас после толку многу години почнав да чуствувам некој оптимизам за државата како жител, а бидејќи сме на темата и како инвеститор
Toma pa ne e samo gradeznistvo zastapeno na berzata ,ima i sektor farmacija,energetika, bankarstvo koi se vo pomala mera zavisni od gore navedenite scenarija sto gi naveduvas.Слаб со со бројките,
задолжувањето не е намалено, а ги нема палмите и плажите, парите сега се наменети за грантови и слични проекти од кој корист имаат само комуњарите,
капиталните инвестиции се со процент од 16% за пола годнина , 3-ти квартал одсекогаш имал најслаба реализација поради временските услови и годишните одмории некоја максимална прогноза е дека ќе се качат некај 30-40% од планираното,
тоа значи дека градежните компании и сите останати компании кој имаат поврзаност со секторот градежништво оваа година ќе ја завршат со мали обрти/профити.
Друго, следната година во април/мај ќе има претседателски избори, а и 80% парламентарни со 100 дена техничка влада и уште 30-50 дена без нова влада, па може да се очекува дека и првата половина од 2019 ќе биде слична за градежниот сектор.
Државата троши највеќе пари на пензии, потоа на плати за администрацијата, на трето место се капиталните инвестиции, па следуваат потрошните материјали и сл.Toma pa ne e samo gradeznistvo zastapeno na berzata ,ima i sektor farmacija,energetika, bankarstvo koi se vo pomala mera zavisni od gore navedenite scenarija sto gi naveduvas.
Заеби РЖиња, таму можеш да заработиш ако имаш среќа да продадеш поскапо на некој што исто како тебе неразбира,Prasanje do site. Go gledam rz uslugi izvestajpt i ne go razbiram. Kke moze li nekoj da mi go objasni?
Sakam da vlezam na ovaa cena dali e ok za kocka 129 den. so mala kolicina? 5% od portfolio.
I sto mislite za promenite vo unibanka sto se spremaat?
Штом некој настапи со зборовите Паторот, Пастирот, Режимот, Фамилијата све ми е јасно и тука не барај логика, тука нема дискусија . . . Одма се гледа политичката наклоност и бројките кои се единствени меродавни немаат значење . . . Твојата политичка симпатија и омразата спрема паторот не ти дозволува објективно да ја гледаш ситуацијата . . .@bosko007 малку ми е несфатлив твојот отпор кон процесите што се одвиваат во државата. Не ги знам бројќите ама можеби паторот имаше 100% реализација на капитални инвестиции во палми, рингишпили и плажи на Вардар со 5% на целото провизија.
Јас после толку многу години почнав да чуствувам некој оптимизам за државата како жител, а бидејќи сме на темата и како инвеститор
Ја кога ти го пишав ова вреѓаше и ми бараше статистички податоци (секако дека не се замарав да ти цртам дека падот во градежништвото е главна причина за нулата кај бдп), сега ти кога го пишуваш се фураш дека си измислил топла вода. Уживај дечко, берзава ја разбираш повеќе од мене не викам не, ама не мора толку арогантно да настапуваш на форумов.
Еве јас купував во градежништво, кај и да е ќе продавам само да одлучам што ќе купам. Моментално тиквеш и уни банка ми се фаворити. Со цирка 15% во гранит од мај до денес сум ултра задоволен.
Ама ти изгледа не сфакаш дека парите пак ги нема, ако претходно оделе за стиропор и лажен раст сега пак задолжувањето си расте а парите никаде ги нема да генерират реален раст, не мора ништо да градат, доволно ќе беше да ги укинеа сите непродуктивни трошења, да намалеа плати на пратеници, да укинеа патни трошоци за функционери..........Иако не сум фан на Кочо Анѓушев една негова изјава беше многу точна, а тоа е подобро да нема капитални инвестиции одколку да има лоши.
Тоа што нешто е изградено, или почнато со градба не значи дека е платено. Еве ако јас лажамАма ти изгледа не сфакаш дека парите пак ги нема, ако претходно оделе за стиропор и лажен раст сега пак задолжувањето си расте а парите никаде ги нема да генерират реален раст, не мора ништо да градат, доволно ќе беше да ги укинеа сите непродуктивни трошења, да намалеа плати на пратеници, да укинеа патни трошоци за функционери..........
Преска прочитав нешто, економистите/експертите предложиле да се направи ребаланс на буџетот и да се намалил буџетот за капитални инвестиции за процентот на реализација да биде поголем,
еее секој ден се повеќе не изненадуваат со нивните генијални идеи (ако е од владините советници), незнам шо не го намалат буџетот на 1000 евра па да имаме 1000000000000% реализација.
Ne kazuvas kolku god. si akcioner u kmb kolku vreme dremese vnatre ts. dokupuvase moderno kazano.Штом некој настапи со зборовите Паторот, Пастирот, Режимот, Фамилијата све ми е јасно и тука не барај логика, тука нема дискусија . . . Одма се гледа политичката наклоност и бројките кои се единствени меродавни немаат значење . . . Твојата политичка симпатија и омразата спрема паторот не ти дозволува објективно да ја гледаш ситуацијата . . .
Јас на оваа влада и дадов година дена и се воздржував од плукање, за година дена тие не само што не покажаа ништо туку и ги уназадија работите. Провери го БДП, индустиски раст, девизни резерви, задолженост, стопираа проекти поради нивни хирови . . . Персоналниот состав на владата е катострофален . . . Самка, Вентили, Мерко, Шапурич спроти Самак, Бил Павлески, Џери Наумов, Адеми изгледаат како некоја заебанција . . . .
Кажи ми некоја добра економска мерка да имаат спроведено, дали даночната политика што ја ветија на избори ја остварија, дали растот на бдп е 5% како што ветуваа . . . . ???
Инаку тој ПАТОРОТ ги намали сите можни даноци, со години бевме ослободени од данок на добивка, направи систем за носење инвеститори во зоните, владееше за време на еконовски кризи а ја преполови невработеноста, платите се зголемија за 60+% . . . Во време на паторот БДП беше повисок за 3% од европскиот просек . . . Денес ништо не се гради, БДП е понизок 3% од европскиот просек, а имаме најава дека даноците ќе се зголемат (според најавите дивиденда ќе се оданочува со 18%) . . . Па кој луд се радува кога даноците му растат.
Кога владата ќе има раст 3% над европскиот БДП ете ме мене во оптимизам. Секој ден ќе ги фалам.
Твојот оптимизам се базира на „перење памет“, кажи еден позитивен економски параметар и јас да почуствувам некој оптимизам . . .
Сега брат немаш ни стиропор, ни палми, ни стадиони, ни сали, ни булевари задолженоста расте како и во време на паторот . . . значи парите испаруваат некаде . . . тогаш барем гледавме бродови и врби . . .
Значи нема отпор спрема процесите туку реален песимизам кој произлегува од способноста на владата . . . Владата на Грујо за овие се како Барцелона спрема Беласица . . . Тоа ќе го покажат и статистиките немора мене да ме слушаш . . . само што времето си поминува за џабе. . .
Берза не е заебанција многу луѓе заработуваат и губат пари . . .Форумот го читаат доста луѓе и влијае на нивните одлуки . . .Затоа треба да постои и одговорност... Се е супер кога расте ама кога ќе почне да паѓа . . . . Се трудам работите да ги насочам во вистинската насока, ако тоа Ви звучи арогантно . . . . ми е гајле, битно е дека не сум згрешил, на многумина сум донел пари и никого немам погрешно усмерено . . . Фактите и историјата се на моја . . . . Тоа што моето искуство го поделувам со сите е предност, а тоа што поединци се инаетат за некои предвидливи и јасни работи е проблем . . . .
Пример . . .
1. Јас бев единствен кој е преферираше лани КМБ пред СТБ и ТНБ . . . . Ме уништија со коментари.
2. Што бидна со Топлификација? Имаат ли грижа на совест оние што ја препорачуваа на 2000 денари ??? Јас 10 години ги одвраќам луѓето од ТПЛФ.
3.Каде се оние што претскажуваа индех како во 2007 поради НАТО еуфорија . . . Колку мина препорачуваа да се купи СТИЛ на 150/160. а билансите се тапа . . . .
4. Сега ќе ме растргнат поради што им ја плукам омилената Влада . . . како јас да сум крив што они се НУЛА,1 . . .
Нека има ароганција само нека има добра насока !!!
Камо ли јас да имав некој арогантен тип на мојновац во 2007 да ми спасеше 60.000 евра . . .
p.s.
На Гранит може и да ќариш повеќе . . . . Но јас претпочитам логика во инвестирање . . . А не приказни . .. . влегуваме во нато СТИЛ ќе биде 300 ден .... Градежништво паѓа 30%, ајде купувај Гранит и Бетон . . .
Bas Na Toa mislev duplo prihodi resetduplo duplo bula. Koja Im e prikaznata Na tie rzinja. Dali nekoj gi analiziral?Заеби РЖиња, таму можеш да заработиш ако имаш среќа да продадеш поскапо на некој што исто како тебе неразбира,
накратко имаат 1,8 пати поголеми приходи од лани ама добивка јок,
си имаш банки за да ги вложиш парите, од некоја повеќе од некоја помалку но од сите ќе имаш кар,
во УНИ мислам дека тоа е редовна промена и ништо значајно нема да влијае,
а Благој Ѓорев ти е типичен пример како не треба да функционира некоја фирма, поточно типичен пример како функционираат фирмите кај нас кај кој раководството не сака да го дели колачот со другите сопственици, имаат бренд кристал и место да го рекламираат и да го зголемуваат производството они гледаат како фирмата да не направи профит за да не мораат да даваат дивиденда на приоритетните.