Најекономично греење и ладење

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
https://klimi.mk/product.php?id=282

Вреди ли климичево? Имате ли некое искуство? Премногу добра цена, на други места Gree под 20k неможам да најдам.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec i ostali loma, aj be olabavi da go forsiras gree brandot. definitivno ne ti e tuka mestoto. dosta forsiras chinese shit, ne gi lazi lugjeto.ke se greele kolku duvale, kolku trosele. glup e zapadniot svet sto samo japanci kupuva i prodava. ova tvoevo extra go stavaat po kontejneri na gradilista. ete kolku e dobro. i dosta so toa edno reden, kapilara, tablicki iskopirani od proizvoditel. prestani da manipuliras, vekke sekoj zastapnik si ima svoj showroom i sajt kade sekoj moze realno da se informira i da dobie pretstava za proizvodite.osekam se citame za mnogu skoro. nemoj da napagas modeli so tabeli od kineski sajtovi. pak ke kazam prestani da nabeduvas lugje.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Доброто го заменуваш со уште подобро,нели
се целиме секогаш кон подоброто
:))))нешто го нема шефот твој да кажи нешто со сечено лепено :))
Кој лајкнал кај лајкнал па те испрача теб :))))
ПозДрав секое добро:))[DOUBLEPOST=1530852859][/DOUBLEPOST]
Alter ego No.2
Да навистина малКу трошеше ама оваа уште помалку ке троши имам постирано сметки со сите потрошувачи ви домот.
Како што му пишав на другарти alter ego no.3 се стремиме на подоброто секогаш барем некои од нас поздрав и за тебе и за тебе секое добро
Ај сега вака
Од каде сум можеш да видиш по моите постови и тоа ако си ја читал темата од почеток, тоа штом сум од друг град значи дека погоре споментатиот неможе да ми биде шеф, во мојот град нема греесторе продавница...Ниту пак јас имам намера да отворам една :)
Но ти другар очигледно воопшто не си ја прател темата...Факт е дека новата клима е многу подобра од претходната што си ја имал...Но факт е и дека претходната не била добра како што ја прикажуваш, ако не дуваше ладно во стенд бај ти немаше ни да ја замениш, нели затоа и се зачлени на темата за да побараш помош(и ова е факт), за таа негативна работа на Аерито???Пошто не си читал можеш видиш дека и јас сум погрешил и сум зел како твојата клима само постариот модел, и никаде потаму не сум рекол дека таа клима е добра..Читајки ја темата увидов научив и зедов друга клима која ќе ги задоволи моите потреби, Хансол во мојот случај...Е сега јас викам дека оваа клима е добра ама има и подобри од неа ај сега јас по една сезона (две се сега кај мене а кај тебе само една сезона) да земам подобра клима кога оваа што ја имам е добра, или ти другата година земи подобра од ФХ, земи Даикин Уруру сега...Во Скопје што има насекаде Аери незначи дека тие се добри, едно време (незнам колкав си ти) сите возеа тико, ама дали то значеше дека Тикото беше добар автомобил?
Со влегување во безпотребни конфликти и без факти со тој кој го споменуваш и други кои се задоволни корисници на еден модел во случајот грее ја упропастивте темата...
Поздрав и долго да те служи новата клима, за старата си знаеш и самиот..

L

lleeoo

Гостин
Ај сега вака
Од каде сум можеш да видиш по моите постови и тоа ако си ја читал темата од почеток, тоа штом сум од друг град значи дека погоре споментатиот неможе да ми биде шеф, во мојот град нема греесторе продавница...Ниту пак јас имам намера да отворам една :)
Но ти другар очигледно воопшто не си ја прател темата...Факт е дека новата клима е многу подобра од претходната што си ја имал...Но факт е и дека претходната не била добра како што ја прикажуваш, ако не дуваше ладно во стенд бај ти немаше ни да ја замениш, нели затоа и се зачлени на темата за да побараш помош(и ова е факт), за таа негативна работа на Аерито???Пошто не си читал можеш видиш дека и јас сум погрешил и сум зел како твојата клима само постариот модел, и никаде потаму не сум рекол дека таа клима е добра..Читајки ја темата увидов научив и зедов друга клима која ќе ги задоволи моите потреби, Хансол во мојот случај...Е сега јас викам дека оваа клима е добра ама има и подобри од неа ај сега јас по една сезона (две се сега кај мене а кај тебе само една сезона) да земам подобра клима кога оваа што ја имам е добра, или ти другата година земи подобра од ФХ, земи Даикин Уруру сега...Во Скопје што има насекаде Аери незначи дека тие се добри, едно време (незнам колкав си ти) сите возеа тико, ама дали то значеше дека Тикото беше добар автомобил?
Со влегување во безпотребни конфликти и без факти со тој кој го споменуваш и други кои се задоволни корисници на еден модел во случајот грее ја упропастивте темата...
Поздрав и долго да те служи новата клима, за старата си знаеш и самиот..
Како почна аха
Ајде вака
Незнам кој си сегаа no.2 ili ni. 3
Ама баш шефо твој е тој што нин стоп ја униптува темава не сум едини што го пишува тоа па барем едно 15члена ке ти потврдат мислам баш сега пред мене пишуваа да олади. А тоа што ја сменив е баш случајност затоа што брат ми го убедив да ги батали ДРВАТА а тој најде две митцу со 10%попуст што на оваа цена баш и не е малку. Е сега аерито мораше да иде некаде па отиде кај родителите наши иште едена потрошувачна дрва помалку. Е ако не беше добра немаше да ја ставам на нив. Да јас си знам лошите и ДОБРИТЕ страни на аерито. А една од добрите е ГРЕЕ како луда бре брате за смешни смети за 5.5ка клима нензма што не е јасно. Да небеше шансава со митсибупито ќе си ја чував. колку пари толку музука. Ајт сеа може да кажувате прикаски за мали деца.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Почитувани,
Добронамерници (кои ја одржуваат во живот)и Лошонамерници (оние кои ја упропастуваат) и новајлии(кои сакајки да се отерасат од ќумбињата доаѓаат на темата)
Биди маж и земи Грее ако можеш, одма ќе му ги ставиш парите на Стрелец во џеб,само што ќе помислиш на Грее,а можеме и ние "приправниците" да лапнеме некој денар,нели секој што има Грее работи за Стрелец или е бот негов :)
Од друга страна земи ако можеш Вивакс одма негативни коментари со факти издржани или не од Стрелец и други негативни изнесени работи од корисниците кои "работат" за Стрелец...
Од трета страна пак "верувај" му на Климе и тој нека одлучи што да земеш место тебе,тој ги има сите роднини,пријатели,комшии зад себе како корисници на неговите посочени клими, Без разлика дали се "Tide" или Ariel"..
Од четврта страна земи си Мицу ФХ 35 и крцкај си, ако веќе имаш илјадарче за фрлање, шо прајме тие шо немат, кого тие да слушат..
Петта страна новајлии..Една зима корисничко искуство и тоа најблагата и одма стануваат експерти,слушај ги нив,а до пред тоа молеле за помош...и најбитно напаѓај по Стрелец и сите негови ботови и приправници...(еј навистина ако има толку ботови и има толку луѓе што работат за него аферим за човекот бравос по нашки)...
Абе ја укакавте темата скроз,тоа што е добро е лошо,а тоа што е лошо е добро,ај сега снајди се!?
Совет за сите новајлии, читај,размислувај,сумирај и донеси сам заклучок...Читај некаде до 600-700 стр..нема толку перипетии го нема Климе,Стрелец дава многу корисни информации совети,искуства,никој не го напаѓа,тука е и златко..Да не бидам погрешно сфатен и понатаму на темата до крај има многу корисни информации,ама тука ќе Ви треба напреден Филтер кој никако неможе да го добиете ако не сте почнале да читате од почеток..
Јас сум OUT од темата и нема да коментирам повеќе,не вреди..
Поздрав

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Живеам во куќа на поткровје и сакам да греам соба под 40 квадрати, а ако топли вишок да отварам врата да подстопли и во другите соби.
Изолација тервол 15цм, врата од собата дрво и врата кон тераса дрво, два прозорци (баџи) алуминиум.

Првично бев решен за ГРЕЕ Амбер Нордик, но сега нема Амбер никаде да се купи. Некаде велат Септември, некаде дека можи нема ни да ја донесат пак.

Бидејќи сакам и преку ова лето да дишам треба да се одлучам за некој друг избор.

Која е разликата помеѓу единечен и двоен компресор?
Кај Amber 18ка е двоен, а кај Hansol 18ка е единечен.

Привлечно ми изгледа Toshiba Suzumi Plus RAS-16PKVSG-E

За ладење било која клима би ладела, мене ми е важно да грее.

Кај Suzumi-то номинална за греење е 5.5kw а распонот 0.9-6.5.

Кај Amber-от номинална 5.5 со распон 1.2-9.2.

Suzumi 18-ка e 12000 поскапа, речиси исти спецификации за греење, но има двоен компресор.

Кога се јавив кај еден од продавачите на Toshiba да прашам што во реални услови би била разликата ми рекоа дека со двојниот компресор побрзо би се постигнувала температурата.
Затоа што инвертерот треба да се пушти и да се зголемува/намалува температурата за климата да ја одржава, дали воопшто е воочлива разликата?

Од други мислења со двоен компресор климата би работела поелегантно, дали разликите се очигледни, од аспект на бучност или (не верувам) значителна штедливост?

Дали би згрешил со избор на Suzumi 16-ка?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Pa zemi si Suzumi16 so dvoen -.4orak :)
Какви лажги искачаат од шоурумов на Литхиум тоа чудо едно Tesla ne im e ramen,но сепак е добро да ги слушнеме :)

Амберот има не само двоен туку двоен-двостепен...а тоа има гооолема разлика при греење.
Амберот брка грејна моќ, а Тошибата COP на рачун на помало греење.
Ти што бараш, ладно или топло ?
Амбер има на лагер, и тоа таков Амбер што ке ги спржи и 16ката и 18ката сузуми :)
Сузуми 16 на -7 неможе да повлече повеќе од 1,37Kw, има документи за тоа од Тошиба.....на подолг период у просек влече 1,19Kw на саат со COP=2,93 што значи на -7 неможе да даде повеќе од 3,48kw.......Амбер 3,5ката влече и 2,8Kw на -7 и дава пута 3 од тоа или 7Kw (види у moj потпис видеа)

Сузуми на R32 freon e единиот модел што сега може да се набави и тoj модел на Р32 16ка НЕМА ДВОЕН компресор....двоен или Twin-rotary имаше стариот модел Сузуми16 на R410 freon, и ова треба да го знаат сите од Триглав до Гевглија :)
Сега за да добиеш двоен треба да земеш 18ка.
А што ке добиеш повече знеш ?
Сузуми 16ката дава 3,48kw на -7
Сузуми 18ката дава 3,69kw на -7.....едвај ни 200W повеќе ке даде.
SuzumiR32_18.jpg
Значи у грејна моќ ако ремњаш, Сузумито до 22ја се у класа на Амбер12ка.....за 18ката имаат уште леб да јадат.
Или на прашањето на крајот што го прашуваш....да секако би згрешил, нема да добиеш тоа што очекуваш затоа што 16ката нема двоен-компресор а секако нема 2степен.

Ја да сум, амберот 12ка би го качил барем на 65.000 зашто му нема рамен......18ката и на 90к.

Suzumi16_R32.jpg SuzumiR32 kompresor.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Значи која е предноста на двоен ротари?

Кај можи да се купи Амбер 18?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
У ладењето е предноста ако ме прашуваш за Сузуми 16/18 од кои двоен има само 18ката од 70к :)
Ако збориме за греење на 40м2 Амбер12 е доволен за таа квадратура а не 18ка, затоа Амбер18 за 40м2 и нема да го добиеш и да го има...плус и ке ти заштедат 20к.

Последно уредено:
Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Hansol 18 не е twin.
Amber 18 e twin.

Дали има разлика за греење?

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
За ладење било која клима би ладела, мене ми е важно да грее.

Кај Suzumi-то номинална за греење е 5.5kw а распонот 0.9-6.5.

Кај Amber-от номинална 5.5 со распон 1.2-9.2.
Само имај на ум дека во првиот случај тие спецификации се потврдени од еуровент додека во вториот случај потврдени се само од производителот.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
U prevod kazano ako imas izolacija zemi toshiba suzumi 16 ke te ladi i gree ko sto treba i so pomali smetki,ako nemas izolacija zemi hansol so toa sto pod -2 Ke trosi struja maltene ko grealka zs odi na moknost;)

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Значи која е предноста на двоен ротари?

Кај можи да се купи Амбер 18?
Ima edna rabota koja ne ja pisuva nigde,pa ni kaj eurovent,a toa e kolku ke ti trae klimata!
Hartija trpi se,umre cigankata sto gi falese kineskite kanti,pa eve deckive davaat se od sebe da zarabotat nekoj denar.
Se znae koj e koj na pazarot, sakas kvalitet ili sakas "plati 1 zemi 2",ti si znaes kako ti e budzetot

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.499
Поени од реакции
11.461
Се пробиваат на пазар затоа се поефтини иначе ммогу се добри
стара македонска...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom