- Член од
- 5 април 2012
- Мислења
- 8.151
- Поени од реакции
- 8.946
Економски аспекти од договорот со Грција
https://www.alsat-m.tv/mk/економски-аспекти-од-договорот-со-грц/
https://www.alsat-m.tv/mk/економски-аспекти-од-договорот-со-грц/
http://www.stat.gov.mk/Meta_godini.aspx@bosko007 јас БДП би го зел како релевантен податок само долколку од него се одземе вредноста на G (потрошувачката од страна на владиниот сектор). Би се добиле многу порелевантни информации за македонската екоомија.
БДП= C + I + G + (X-M)
каде што:
C - е потрошувачката на добра од страна на домаќинствата во (стан, храна, облека, возила, услуги итн.).
I - се однесува на инвестициите од страна на претпријатијата. Ова не се однесува на инвестирање во хартии од вредност. Според тоа, БДП ги вклучува само инвестициите во реални, производствени добра, а не и инвестициите во финансиски инструменти.
G - е потрошувачката од страна на владиниот сектор. Тука спаѓаат сите трошоци на владата за стоки и услуги, меѓутоа не се вклучени трошоците за социјални трансфери, со цел да се избегне нивното двојно пресметување.
X-M - во економијата, оваа категорија е позната како нето-извоз, односно извоз (X) минус увоз (М). Извозот се однесува на добрата и услугите што се произведени дома а се продадени во странство. Увозот ги опфаќа добрата што се произведени во странство а не во домашната економија, така што би било погрешно доколку тие добра ги вброиме во БДП[DOUBLEPOST=1530212842][/DOUBLEPOST]@StefusRefus ако ги имаш податоците за БДП разделени по делови, добро би било да се постираат тука, за да го видиме трендот.
Тоа е жалното што не паѓаше 5-6 дена и што не стагнираше 2-3 недели . . .Еве што пишав вчера
Да не кажете ултрасите незнаат да тргуваат
Денеска + 5 % КМБ , убаво кажав дека испаничија тие што продадоа на 4.900 а јас ке ја продадам над 6.000 коа ке дојде за брзо време ..
Големите играчи вчера начекаа ефтино и купија , само да го потсетам Bosko нели ке паѓаа 2-3 недели
Ова е Нато еуфорија ке иде МБИ 4.000 поени и врапците знаат
Јас очекувам 35-40 М ЕУР профит, а зошто сметаш дека бук ќе оди 5.600? Ако стварно бук биде толку со дивиденда од 350 ден и повеќе јас би ја проектирал на 7.000 ден.Тоа е жалното што не паѓаше 5-6 дена и што не стагнираше 2-3 недели . . .
Ама супер нека скока . . . . Корекција ќе има сакал Ти или не . . .
Само да не плаче некој после . . . како Татко ти 2008+ . . .
Некој ќе плаче после оваа игранка, а тоа нема да сум јас . . . Јас сум конзервативен и после минатонеделната продажба мене се ми одговара . . . и да расте и да паѓа . . .
Ако Ти си среќен што берзата лета и јас сум среќен поради тебе . . . .
Не сум јас намќор, сакам насмеани и среќни лица . . .
п.с.
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат . . .
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
друго само набљудувам . . .
Sumata ne znaci mnogu...poveke znaci rizikot i ocekuvanata dobivka i vremeto koe tie pari ke se na berzata i moznostite za nivno vadenje i dvizenje.Da receme 2 do 4k evra budjet za vlozuvanje vo segasnive uslovi (denesni na 30.06). Kade i kako najpametno bi gi vlozile? Prasanje do iskusnite
@bosko007.Тоа е жалното што не паѓаше 5-6 дена и што не стагнираше 2-3 недели . . .
Ама супер нека скока . . . . Корекција ќе има сакал Ти или не . . .
Само да не плаче некој после . . . како Татко ти 2008+ . . .
Некој ќе плаче после оваа игранка, а тоа нема да сум јас . . . Јас сум конзервативен и после минатонеделната продажба мене се ми одговара . . . и да расте и да паѓа . . .
Ако Ти си среќен што берзата лета и јас сум среќен поради тебе . . . .
Не сум јас намќор, сакам насмеани и среќни лица . . .
п.с.
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат . . .
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
друго само набљудувам . . .
Slobodno moze i dolgo da e vremeto. Bez ocekuvanje na prebrza dobivka, kade ti bi gi vlozil da receme periodov?Sumata ne znaci mnogu...poveke znaci rizikot i ocekuvanata dobivka i vremeto koe tie pari ke se na berzata i moznostite za nivno vadenje i dvizenje.
Може АЛК, СТБ, МТУР, ТНБ,ТЕЛ и слични....најверојатно за 20 години ќе имаш 10% годишен принос сигурно во просек...Ако не ти текне да ги вадише малку пред за време и по рецесија и нешто не се случи страшно со фирмата и ја реинвестирај редовно дивидендата а не да ја трошишSlobodno moze i dolgo da e vremeto. Bez ocekuvanje na prebrza dobivka, kade ti bi gi vlozil da receme periodov?
Околу грнт и пкб се согласувам дека имаат простор за раст, но без поголема дивиденда нема п/б над или околу 1. Ова особено значи за пкб, гранит има околу 3% толку има и алк но од причините што и ти ги пиша држи цена, а и има зошто.Јас не се сметам дека имам големо искуство бидејќи тргувам само 5-6 години, ама ќе го пишам моето мислење. Би ги вложил рамномерно во:
ТНБ, ОХБ како посигурна варијанта со стабилен мал раст + дивиденда
ГРНТ, ПКБ како поризична варијанта, со очекување во наредните 1-2 години пазарната вредност да дојде до книговодствената, односно да порасне дупло од моменталната.
АЛК е една од најстабилните компании со стабилен и предвидлив раст, ама мене ми е прескап на оваа цена според p/b и p/e параметри.