Македонска берза

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Pu jzk.....:) korekcijava trebase da trae bar do.... Ponedelnik.:)....mi gi iznerviravte samo brokercinjata osobeno na Kb ......:))))))
33ka... Po samitot odma doma na generalno cistenje I zasukuvanje rakavi na realnite problemi .....patot e otvoren. ...sudstvo ekonomija policija.....drugoto samo ke si se sredi
PS... ...za podobrite I pomokni investi.... Ppiv....besk....tplf....grnt
Do sledniot mesec pozdrav do site forumasi ;):jeeee::ајнапиво:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
@bosko007 јас БДП би го зел како релевантен податок само долколку од него се одземе вредноста на G (потрошувачката од страна на владиниот сектор). Би се добиле многу порелевантни информации за македонската екоомија.

БДП= C + I + G + (X-M)
каде што:
C - е потрошувачката на добра од страна на домаќинствата во (стан, храна, облека, возила, услуги итн.).
I - се однесува на инвестициите од страна на претпријатијата. Ова не се однесува на инвестирање во хартии од вредност. Според тоа, БДП ги вклучува само инвестициите во реални, производствени добра, а не и инвестициите во финансиски инструменти.
G - е потрошувачката од страна на владиниот сектор. Тука спаѓаат сите трошоци на владата за стоки и услуги, меѓутоа не се вклучени трошоците за социјални трансфери, со цел да се избегне нивното двојно пресметување.
X-M - во економијата, оваа категорија е позната како нето-извоз, односно извоз (X) минус увоз (М). Извозот се однесува на добрата и услугите што се произведени дома а се продадени во странство. Увозот ги опфаќа добрата што се произведени во странство а не во домашната економија, така што би било погрешно доколку тие добра ги вброиме во БДП[DOUBLEPOST=1530212842][/DOUBLEPOST]@StefusRefus ако ги имаш податоците за БДП разделени по делови, добро би било да се постираат тука, за да го видиме трендот.
http://www.stat.gov.mk/Meta_godini.aspx
Еве овде ќе можеш да ги најдеш...јас немам работено некоја хронологија и анализи.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Еве што пишав вчера

Да не кажете ултрасите незнаат да тргуваат :)

Денеска + 5 % КМБ , убаво кажав дека испаничија тие што продадоа на 4.900 а јас ке ја продадам над 6.000 коа ке дојде за брзо време ..

Големите играчи вчера начекаа ефтино и купија , само да го потсетам Bosko нели ке паѓаа 2-3 недели :)
Ова е Нато еуфорија ке иде МБИ 4.000 поени и врапците знаат :)
Тоа е жалното што не паѓаше 5-6 дена и што не стагнираше 2-3 недели . . .
Ама супер нека скока . . . . Корекција ќе има сакал Ти или не . . .
Само да не плаче некој после . . . како Татко ти 2008+ :D . . .
Некој ќе плаче после оваа игранка, а тоа нема да сум јас . . . Јас сум конзервативен и после минатонеделната продажба мене се ми одговара . . . и да расте и да паѓа . . .
Ако Ти си среќен што берзата лета и јас сум среќен поради тебе . . . .
Не сум јас намќор, сакам насмеани и среќни лица . . .
п.с.
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат :D . . .
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
друго само набљудувам . . .

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Buy ви е Прилепска на оваа цена?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Некој ќе плаче после оваа игранка, а тоа нема да сум јас . . . Јас сум конзервативен и после минатонеделната продажба мене се ми одговара . . . и да расте и да паѓа . . .
п.с.
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат :D . . .
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
Јас очекувам 35-40 М ЕУР профит, а зошто сметаш дека бук ќе оди 5.600? Ако стварно бук биде толку со дивиденда од 350 ден и повеќе јас би ја проектирал на 7.000 ден.
Искрено се сомневам во тоа сценарио, по мене: 31.12.2018 профит пишав 35-40М, книг. вред околу 5.000 (но помалку од 5.600), дивиденда од 200-250 макс.

L

Löwe

Гостин
Da receme 2 do 4k evra budjet za vlozuvanje vo segasnive uslovi (denesni na 30.06). Kade i kako najpametno bi gi vlozile? Prasanje do iskusnite

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Da receme 2 do 4k evra budjet za vlozuvanje vo segasnive uslovi (denesni na 30.06). Kade i kako najpametno bi gi vlozile? Prasanje do iskusnite
Sumata ne znaci mnogu...poveke znaci rizikot i ocekuvanata dobivka i vremeto koe tie pari ke se na berzata i moznostite za nivno vadenje i dvizenje.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во мај2018 година, во однос на мај 2017 година, изнесува 108.9. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2018 година, во однос на мај 2017 година, бележи пораст од 1.7 %, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 9.9 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација oпaѓање од 0.2 %. Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во мај 2018 година, во однос на мај 2017 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 15.0 %, Капитални производи за 28.2 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 2.3 %, опаѓање бележи кај Енергија за 0.7 % и кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 0.3 %. Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – мај 2018 година, во однос на периодот јануари – мај 2017 година, изнесува 107.5.

П.С. Ваљда индустрија не вработува партиски копита, ваљда.....

Член од
24 јуни 2018
Мислења
11
Поени од реакции
4
п.с.
@bosko007.
Дали може да ми објасните како тоа организирана група ја крева цената на Комерцијална банка и зошто? Фала.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Slobodno moze i dolgo da e vremeto. Bez ocekuvanje na prebrza dobivka, kade ti bi gi vlozil da receme periodov?
Може АЛК, СТБ, МТУР, ТНБ,ТЕЛ и слични....најверојатно за 20 години ќе имаш 10% годишен принос сигурно во просек...Ако не ти текне да ги вадише малку пред за време и по рецесија и нешто не се случи страшно со фирмата и ја реинвестирај редовно дивидендата а не да ја трошиш;)

Член од
17 јули 2017
Мислења
11
Поени од реакции
23
Јас не се сметам дека имам големо искуство бидејќи тргувам само 5-6 години, ама ќе го пишам моето мислење. Би ги вложил рамномерно во:

ТНБ, ОХБ како посигурна варијанта со стабилен мал раст + дивиденда
ГРНТ, ПКБ како поризична варијанта, со очекување во наредните 1-2 години пазарната вредност да дојде до книговодствената, односно да порасне дупло од моменталната.

АЛК е една од најстабилните компании со стабилен и предвидлив раст, ама мене ми е прескап на оваа цена според p/b и p/e параметри.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Јас не се сметам дека имам големо искуство бидејќи тргувам само 5-6 години, ама ќе го пишам моето мислење. Би ги вложил рамномерно во:

ТНБ, ОХБ како посигурна варијанта со стабилен мал раст + дивиденда
ГРНТ, ПКБ како поризична варијанта, со очекување во наредните 1-2 години пазарната вредност да дојде до книговодствената, односно да порасне дупло од моменталната.

АЛК е една од најстабилните компании со стабилен и предвидлив раст, ама мене ми е прескап на оваа цена според p/b и p/e параметри.
Околу грнт и пкб се согласувам дека имаат простор за раст, но без поголема дивиденда нема п/б над или околу 1. Ова особено значи за пкб, гранит има околу 3% толку има и алк но од причините што и ти ги пиша држи цена, а и има зошто.
Макпетрол е компанија за која сметам дека има доста простор за раст, имавме на форумов доста пишувано за неа периодов, па кој сака може да побара да прочита.

Kajgana Shop

На врв Bottom