- Член од
- 5 април 2012
- Мислења
- 8.152
- Поени од реакции
- 8.946
Економски аспекти од договорот со Грција
https://www.alsat-m.tv/mk/економски-аспекти-од-договорот-со-грц/
https://www.alsat-m.tv/mk/економски-аспекти-од-договорот-со-грц/
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
http://www.stat.gov.mk/Meta_godini.aspx@bosko007 јас БДП би го зел како релевантен податок само долколку од него се одземе вредноста на G (потрошувачката од страна на владиниот сектор). Би се добиле многу порелевантни информации за македонската екоомија.
БДП= C + I + G + (X-M)
каде што:
C - е потрошувачката на добра од страна на домаќинствата во (стан, храна, облека, возила, услуги итн.).
I - се однесува на инвестициите од страна на претпријатијата. Ова не се однесува на инвестирање во хартии од вредност. Според тоа, БДП ги вклучува само инвестициите во реални, производствени добра, а не и инвестициите во финансиски инструменти.
G - е потрошувачката од страна на владиниот сектор. Тука спаѓаат сите трошоци на владата за стоки и услуги, меѓутоа не се вклучени трошоците за социјални трансфери, со цел да се избегне нивното двојно пресметување.
X-M - во економијата, оваа категорија е позната како нето-извоз, односно извоз (X) минус увоз (М). Извозот се однесува на добрата и услугите што се произведени дома а се продадени во странство. Увозот ги опфаќа добрата што се произведени во странство а не во домашната економија, така што би било погрешно доколку тие добра ги вброиме во БДП[DOUBLEPOST=1530212842][/DOUBLEPOST]@StefusRefus ако ги имаш податоците за БДП разделени по делови, добро би било да се постираат тука, за да го видиме трендот.
Еве што пишав вчера
Да не кажете ултрасите незнаат да тргуваат
Денеска + 5 % КМБ , убаво кажав дека испаничија тие што продадоа на 4.900 а јас ке ја продадам над 6.000 коа ке дојде за брзо време ..
Големите играчи вчера начекаа ефтино и купија , само да го потсетам Bosko нели ке паѓаа 2-3 недели
Ова е Нато еуфорија ке иде МБИ 4.000 поени и врапците знаат![]()
Јас очекувам 35-40 М ЕУР профит, а зошто сметаш дека бук ќе оди 5.600? Ако стварно бук биде толку со дивиденда од 350 ден и повеќе јас би ја проектирал на 7.000 ден.Тоа е жалното што не паѓаше 5-6 дена и што не стагнираше 2-3 недели . . .
Ама супер нека скока . . . . Корекција ќе има сакал Ти или не . . .
Само да не плаче некој после . . . како Татко ти 2008+. . .
Некој ќе плаче после оваа игранка, а тоа нема да сум јас . . . Јас сум конзервативен и после минатонеделната продажба мене се ми одговара . . . и да расте и да паѓа . . .
Ако Ти си среќен што берзата лета и јас сум среќен поради тебе . . . .
Не сум јас намќор, сакам насмеани и среќни лица . . .
п.с.
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат. . .
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
друго само набљудувам . . .
Sumata ne znaci mnogu...poveke znaci rizikot i ocekuvanata dobivka i vremeto koe tie pari ke se na berzata i moznostite za nivno vadenje i dvizenje.Da receme 2 do 4k evra budjet za vlozuvanje vo segasnive uslovi (denesni na 30.06). Kade i kako najpametno bi gi vlozile? Prasanje do iskusnite
Тоа е жалното што не паѓаше 5-6 дена и што не стагнираше 2-3 недели . . .
Ама супер нека скока . . . . Корекција ќе има сакал Ти или не . . .
Само да не плаче некој после . . . како Татко ти 2008+. . .
Некој ќе плаче после оваа игранка, а тоа нема да сум јас . . . Јас сум конзервативен и после минатонеделната продажба мене се ми одговара . . . и да расте и да паѓа . . .
Ако Ти си среќен што берзата лета и јас сум среќен поради тебе . . . .
Не сум јас намќор, сакам насмеани и среќни лица . . .
п.с.
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат. . .
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
друго само набљудувам . . .
Slobodno moze i dolgo da e vremeto. Bez ocekuvanje na prebrza dobivka, kade ti bi gi vlozil da receme periodov?Sumata ne znaci mnogu...poveke znaci rizikot i ocekuvanata dobivka i vremeto koe tie pari ke se na berzata i moznostite za nivno vadenje i dvizenje.
Може АЛК, СТБ, МТУР, ТНБ,ТЕЛ и слични....најверојатно за 20 години ќе имаш 10% годишен принос сигурно во просек...Ако не ти текне да ги вадише малку пред за време и по рецесија и нешто не се случи страшно со фирмата и ја реинвестирај редовно дивидендата а не да ја трошишSlobodno moze i dolgo da e vremeto. Bez ocekuvanje na prebrza dobivka, kade ti bi gi vlozil da receme periodov?
Околу грнт и пкб се согласувам дека имаат простор за раст, но без поголема дивиденда нема п/б над или околу 1. Ова особено значи за пкб, гранит има околу 3% толку има и алк но од причините што и ти ги пиша држи цена, а и има зошто.Јас не се сметам дека имам големо искуство бидејќи тргувам само 5-6 години, ама ќе го пишам моето мислење. Би ги вложил рамномерно во:
ТНБ, ОХБ како посигурна варијанта со стабилен мал раст + дивиденда
ГРНТ, ПКБ како поризична варијанта, со очекување во наредните 1-2 години пазарната вредност да дојде до книговодствената, односно да порасне дупло од моменталната.
АЛК е една од најстабилните компании со стабилен и предвидлив раст, ама мене ми е прескап на оваа цена според p/b и p/e параметри.