I so e poentava so
Golum-ov na slikava ?
Denes vidoa deka vo EU moze samo preku Makedonija. (koj ke ti primi vo EU mnozinska muslimaska drzava, so narko bosovi koi go drzat siot biznis so marihuana, heroin , opium vo Evropa ?)
Albanija veke ja otkacija poradi Holandija.
Za deset godini pa i dvaeset godini, ete gi Albancite od Albanija po SevernoMakedonski EU pasos.
Ta neli e nivna vtora tatkovina ?
[DOUBLEPOST=1529702697][/DOUBLEPOST]
Јас одамна не сум чул некој да спакува куфери и да дојде во државава за да отвори некое производство, погон у кој ќе вработи наши луѓе.
Ако за тебе купен стан у Охрид, потрошени пари на одмор овде се пари од кои преживува државава, тоа ми звучи смешно. Не е дека тоа се занемарливи пари, ама не е нешто што паметно се инвестира за да расте, туку само се троши. Праќање пари за живот е позастапено меѓу шипт арскиот дел и торбешите. Кај нив девет од десет деца си одат, а десеттото седи со родителите и добива некакви пари по потреба, ако е од планинско село.
Еве ако ти значи нешто, јас имам роднини во западна Европа. Многу ретко доаѓаат и веќе се втора и трета генерација таму. Дури и имотот овде го распродаваат пошо животот им е таму. За праќање пари овде, не ми ни требаат додуша, ама и да ми требаат не верувам дека би ми пратиле.
Моите познаници и пријатели што се исселија исто, имаат за живот таму, висока кирија, кредити за коли, уште си го средуваат животот таму и повеќе ми личи дека од овде им праќаат само за да останат таму, отколку обратно. Да не ти зборам за лично искуство што имам од патувања, сум среќавал млади што по retail, ресторани, кафичи работат по 5-10 години и денар немаат на страна, дури би те заебале да ти земат нешто "на заем".
Многу ги идеализираш некако. Истиот народ е...ако е гамад дома, не знам зошто би бил различен у странство.
Samoto ocekuvanje deka dijasporata dolzi nesto , i treba da investira, dade ili podari za Makedonija ili za lugjeto vo Makedonija ti e pogresno.
Dali Grckata dijaspora od cela Evropa , Avstralija i USA se vrati vo Grcija da pomogne da izlezat od lajnata vo koi se zapikani vekje 10 godini ?
Dali vo Grcija cekaat dijasporata da dojde da im otvori rabotni mesta, ili da im investira ?
Dali Spanija ceka od deseticite iljadi Spanci otseleni po gragjanskata vojna po Venecuela, Argentina, Svajcarija,USA, EU da dojdat i da im ja opraat ekonomijata ?
Dali Italija ceka Italijancite od Argentina da im go namalat dolgot(emigrirajki vo vtora polovina na 20 vek) , i da im ja spasat ekonomijata ?
Spasot na Makedonija e da se napravi ekonomski plan po terkot na Polska, Ceska Bugarija i pred se Indija , kade polovina svetski kompanii investiraa vo otvaranje na centri za administravni servisi , za finansiski centri i administracija, da se vraboti mladinata vo MKD, da stekne iskustvo, znaenje, rabotna etika, i da ne kisne pred TV ili po terasi, stanuvajki vo 12 napladne.
Tie ke bidat idniot motor koj ke gradi sozdava i razviva kapital vo MKD.
Spasot e ekonomski plan za razvoj po terkot na Irska.... da investira vo informatika, i da stane evropski centar na IT.
Ircite (od koi poteknuva i samiot Trump) bea prva nacija po emigracija vo USA vo prvata polovina na 20 vek.
Dali Amerikaniziranite Irci im ja resija situacijata ? Mislam deka NE!
Makedonija treba da prekine i so SDSM i so VMRO, zemjata da ja zemat vo svoi race mladi lugje koi prethodno steknale znaenje i kapital, ama so cesen trud ...,mladi koi znaat sto e teska rabota, trud,stres, uspeh , godisni evaluacii vo kompaniite kade sto rabotele.
Mladi koi imaat iskustvo i obrazovanie, no i
moral i zelba za idnina i sozdavanje na pravicno i sovremeno opstestvo.
Makedoncite sami treba da prekinat so podrzuvanje na istite izveteni likovi, koi edinstvena kariera im e da bidat na cicka na drzavata vo administracija, ili vo sobranie, cel svoj zivot pocnuvajki od svojata prva rabota vo karierata do poslednata... Cel zivot administracija, pratenici, ministri.
Sednati na fotelji od mrsulkovci, do denes .
Makedoncite da ostavat zad sebe familii, oktopodi, TATovi , kriminalni privatizacii i piramidalni stedilnici.
Za zal materijalen dobrobit ne se sozdava so rasprodavanje na toa sto predcite ni go ostavile, bilo da se toa fabriki od vremeto na SFRJ ,ili abstraktni poimi kako Ime na nacija, kultura, kulturni obelezja tradicii, i jazik.Progres nema da dojde sam po sebe ni vo EU da vlezeme utre.
Prasaj ja Sekerinska neka ti kaze sto CV ima ?
Od koga se pojavi na 20 i kusur godini cela bubuljicava seuste cica od drzavava na drzavna funkcija.
Aj da ja evaluirame ? Sto postigna, kolku e uspesna vo ovie 20 godini na politickava scena ? Daj mi ti evaluacija od 1 do 5 (5 navisoka) .
Da bese Makedonija, IBM, Apple ili Intel ili Daimler i Saab, dali Sekerinska so svojot "performans" ovie 20 godini od pocetokot na svojata kariera ke preziveese da ne bide otpustena celi 20 godini ?
Ja zedov nea samo za primer, isto e i so nekoi likovi od VMRO.
Pozdrav....