Буби не се нервирај . . .
Менталитет е во прашање . . . а кај некои фали и знаење . . .
Од 7 точки никој не одговара на ниедна, никаква бројка, се само памфлети и празни зборови . . .
Економија е бројки и берза се бројки се е мерливо . . . Берза не секогаш зависи од економија, но по правило треба . . .
1. Лошо е на берза кога те води емоција и кога од емоција неможеш да гледаш правилно.
2. Добро е што читам баш вакви постови . . . . Ќе има уште волна . . . Би се загрижил да е поинаку . Толку непознавање на економија мора да е на добро . . . ќе направиме пари!!
Но внимавајте некој ќе изгуби, а тоа нема да сум јас . . .
3. Кога во 2007 почнував со берза ич не ми беше јасно како психологија влијае на берзата . . . . И обратно како берзата влијае на расположението на луѓето . . . . Психологијата е најбитна, никакви економски параметри . . .
Некогаш си викам што кур трошиш време, пишуваш реферати, отвараш очи, откриваш трендови . . .
Ова излага дека грујо
1. не читаш. кажав не сум бил на митинг.
2. линкот е на курир ама тоа е официјален податок. 7% реализација на СВОИТЕ планови е страшно. Тоа значи дека ВЛАДАТА не работат . . . Ако не ти чини курир . . . еве ти time.mk па сам избери . . .
https://time.mk/c/bf7ad5556a/slaba-realizacija-na-kapitalnite-investicii.html
3.
Тука некој прави пари, а некој губи . . . . не прават сите пари . . . загрижувачки е ако берзата скокнала 35% ти да направиш само 12% . . . Нешто ти фали во стратегијата. Не треба да ја пикаш главата во песок . . . Цела година се инаетиш . . . Прво со СТБ, па со КМБ, а сега за реализацијата на владата . . . .
4. Јас никогаш не паламудам за дневна политика, туку за економски политики !!!
Џонсон Мети и Џонсон Контрол се две сосема различни глобални фирми со различни сопственици.
Тоа ти е како Стопанска Скопје и Стопанска Битола, тоа ти е како Баерн и Интер
.
А тие што ти удриле лајкови се дунстери како тебе. Некогаш сте жива смешка !!!
Гуштеров ги донеси Џонсон Контрол, а Груевски ја превзема Џонсон Мети која требаше во Полска да инвестира . . . Истиот тој Џонсон Мети (не оној на Гуштеров) уплатил оваа година 25 милиони евра во буџет на РМ.
Ако мислиш дека падот(до 2013) и растот(2006/07, 2014- 2016 ) на МБИ10 зависел од Грујо тогаш појма немаш од берза . . . Економијата зависеше од Грујо, но берзата не . . . Човекот 10 години по ред беше во топ 5 земји по раст на БДП во Европа, за разлика од 2017 кога бевме последни . . .
Јас да сум на твое место посериозно би се загрижил за себе, а не за други . . .
Јас сум добро . . . Добро ми оди . . . Правам пари одлично, за разлика од некој и продолжете со оптимизмот
.
Кога ќе ја досонуваш Топлификација анализирај ги другите.
p.s.
Kako и секогаш, така и сега бато Боле ќе ги погоди работите . . . па и овој пат околу неспособноста. Уште нема раст на БДП Q1/2018. Пишував во ноември/2017 , јуни/2018 . . . па пак при крај на годината . . .
Уште нешто. Грујо не го сакам зошто ми е симпатичен туку зашто сработи . . .
1. реформира даночен систем. многумина и врска немаат што е персонален данок, а камо ли да знаат дека беше 24%, данок на добивка беше 15% и сите го криеја . Денес се сите даноци 10% (барем засега
) . . .
2. Донесе 30-40 странски компаниии и во истите работат 50-60 илјади луѓе директно и уште 10-20 илјади индиректно . . .
И се тоа во светска и европска економска криза . . . .
Не сум му адвокат, но кажете еден кој направил повеќе од него . . . Со бројки и факти. . . . Доста памфлети . . .
И на крај сега го осудија, а не бараат од него да врати пари . . . Ако плукате плукајте со факти . .
Оние што плукаа по странските инвестиции во зоните, субвенциите, ниските плати не разбираат економија, се остаток од еден изумрен систем и треба да знаат дека така функционираат работите во цел свет. Грујо само ги прифати тие правила. Другите пред него не ни беа свесни и затоа пред него немаше странски инвестиции . . .
Дрекслермаер ги дигна платите од 7000 на 13/14000 во кавадарци и околина. Ако е толку лошо нема да работат таму 6000 луѓе за време на животот.
Кронберг и Шуберт исто вработува 6000 луѓе и таму се платите поголеми него било кој домашен битолски бизнисмен што дава . . .
Сите странски компании даваат поголеми плати и имаат подобри услови од домашните бизниси што нудат. . .
Да се толку лоши нема сите шарени министри да им одат на поклонение, а претходно ги плукаа.