Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
П/Б е 1.27 незнам ни кој купува ни дали ќе има преземање на чаршиски муабети не верувам зошто ги продадоа сите банки 2 пати за последниве година дена.
Подобро ке биде да си ги стави парите во банка за 1.4% годишна камата ни замарање ни бутур тогаш боокот ке му биде 1. А јас пак мислев обратно зашто се тргува под 1000денари искочи ради рекла казала ке дава уште оваа година после ке се продаде, епа видоа дека нема продажба 995 денари и снема акции.

Ако НБГ одобри конверзија на приоритетните, ќе направам харакири на лице место таму на собрание :lolzz:
Самурај.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Подобро ке биде да си ги стави парите во банка за 1.4% годишна камата ни замарање ни бутур тогаш боокот ке му биде 1. А јас пак мислев обратно зашто се тргува под 1000денари искочи ради рекла казала ке дава уште оваа година после ке се продаде, епа видоа дека нема продажба 995 денари и снема акции.

Самурај.
СТБ се однесува како ТЕЛ на времето. Имаш гарантиран доход од 10% и варира во тесен реинџ Иако СТБ е подобра фирма од ТЕЛ. Сепак мислам дека СТБ е подобра од депозит...10% на орочен депозит не добиваш. Сега КМБ, ТНБ и ТТК од банките ми се допаѓаат повеќе од СТБ имаат раст на добивка и барем 2 од нив имаат раст на дивиденда...ТНБ има проблеми со АК и чудни менаџери. СТБ мислам дека нема раст на добивка ако грешам нека ме исправи некој.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Тоа што некоја точка е ставена на дневен ред не значи дека ќе се изгласа. Нели беше така со предлогот на НЛБ во Македонија Турист.

Инаку на сите им е јасно дека СТБ е речиси блиски до плафонот, сепак тоа не значи дека акцијата не е привлечна за инвестирање.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Интересна работа како од оваа перспектива делува докапитализацијата на ОХБ по 5.500. Обични луѓе се спремни да плаќаат 10% премија во однос на мнозинскиот акционер :popce:

B

Bafra

Гостин
Јас го послушав @TENDO пред неколку месеци за СТБ приоритетни па ќе видиме :D

Ако НБГ одобри конверзија на приоритетните, ќе направам харакири на лице место таму на собрание :lolzz:
Ти ќе си носиш алат за харикирито или ние да ти купиме :cautious:
Јас како што сфатив од објаснувања, не е дали сака или не сака НБГ, туку купувачот ќе му го бара тоа. Што порано си ја заврши таа работа, полесно и побрзо ќе се заврши процесот со купопродажбата. НБГ/СТБ дивиденда дава од што сака или :unsure:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Макпетрол има одличен квартален биланс за периодот јан-мар повеќе од дупло споредено со истиот период лани.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Макпетрол има одличен квартален биланс за периодот јан-мар повеќе од дупло споредено со истиот период лани.
Да, мене пак многу добро ми изгледа Алкалоид.

Одвај чекам да видам што резултат ќе извади Охридска, но ако го задржат нивото на исправка на вредност од лани тешко дека ќе ја оправда цената од 6.000 денари.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
СТБ допре историски макс од 1030 ама издишаа купувачите, изгледа не им е доволно 10% поврат за некој месец.
Кога ке излезе Q1, тогаш ќе може да зборуваме за нов историски максимум, цца 1.100 ден. и м х о.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Да, мене пак многу добро ми изгледа Алкалоид.

Одвај чекам да видам што резултат ќе извади Охридска, но ако го задржат нивото на исправка на вредност од лани тешко дека ќе ја оправда цената од 6.000 денари.
Што да читаш АЛК секоја година плус 5-10% од кога знам за МСЕ а најсекси им е маржата 100% ко да дилаат дрога или во превод дури и да има 3та светска војна АЛК ќе биде во плус:D. АЛК има најдосадни извештаи и собранија на акционери...не се замарам со нив. MPT е поинтересно таму има дуплирање на добивка и тоа воглавно од оперативни приходи што ми се допаѓа.

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
СТБ допре историски макс од 1030 ама издишаа купувачите, изгледа не им е доволно 10% поврат за некој месец.
Кога ке излезе Q1, тогаш ќе може да зборуваме за нов историски максимум, цца 1.100 ден. и м х о.
Како што пиша Грим, купувачите се преселија кај ОХБ со време да фатат по 1% дивиденда. :confused:
А тие на продажна страна на СТБ се приказна сами за себе.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
ОХБ на 6000 е поефтина од СТБ на 1000 денари.
Заклучно со 31.03.2018 приближно, проектиран book на ОХБ е 7450 денари, а на СТБ 830 денари.
ОХБ има p/b=0,8 и p/e= 8,9
ОХБ има p/b=1,2 и p/e= 8,8
p/e на двете банки со Q1/2018 е подобро . . .
Не е само дивидендата одлучувачка за растот на цената . . .
ОХБ има поголем кредитен раст, а со тоа можност за поголем раст на профитот . . . .
А СТБ скоро и да го достигна плафонот, СТБ нема да се продаде над 1200 денари т.е. 1100+105 денари дивиденда . . .
Очигледно кај ОХБ поминуваат одлични количини . . . . затоа и расте . . .

p.s.
Ова е само мое мислење низ бројки, а не препорака за купување . . .
Ме чуди големиот оптимизам што владее на мсе . . .
Дури ни на КМБ не и даваат можност за корекција и после убавиот раст . . .

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Заклучно со 31.03.2018 приближно, проектиран book на ОХБ е 7450 денари, а на СТБ 830 денари.
ОХБ има p/b=1,2 и p/e= 8,8
Не е само дивидендата одлучувачка за растот на цената . . .
ОХБ има поголем кредитен раст, а со тоа можност за поголем раст на профитот . . . .
А СТБ скоро и да го достигна плафонот, СТБ нема да се продаде над 1200 денари т.е. 1100+105 денари дивиденда . . .
Очигледно кај ОХБ поминуваат одлични количини . . . . затоа и расте . . .

p.s.
Ова е само мое мислење низ бројки, а не препорака за купување . . .
Ме чуди големиот оптимизам што владее на мсе . . .
Дури ни на КМБ не и даваат можност за корекција и после убавиот раст . . .
За волја на вистината, букот на ОХБ на крај на 2017. бил 6.450, а направиле 680 денари профит за цела година, такашто нема теоретска шанса за прв квартал да направиле илјадарка како што ти си пресметал.

Инаку, мене ми е пресмешно што мнозинскиот сопственик пали-гаси, докапитализира како сака, цеди преку договори за услуги и субординирани кредити - а ја проценува акцијата на 5.500 денари, додека малцинските сопственици коишто немаат апсолутно никакво влијание врз нејзиното работење и се жртви на самоволието на СЖ - ја проценуваат на 6.100!

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
За волја на вистината, букот на ОХБ на крај на 2017. бил 6.450, а направиле 680 денари профит за цела година, такашто нема теоретска шанса за прв квартал да направиле илјадарка како што ти си пресметал.

Инаку, мене ми е пресмешно што мнозинскиот сопственик којшто пали-гаси, докапитализира како сака, цеди преку договори за услуги и субординирани кредити - ја проценува акцијата на 5.500 денари, а малцинските сопственици коишто немаат апсолутно никакво влијание на нејзиното работење и се жртви на самоволието на СЖ - ја проценуваат на 6.100!
Ако цениш по сметководствена и Х2 пресметка не е нелогична. п/б 2 е преценета акција ама ако се земе во предвид дека се преценети во светот и на крај на бизнис циклус и секуларен бул маркет оди и над 2...не е нереално иако крајно оптимистички 2Х6450+10%*3 т.е. за 3 години да е окулу 15.000. Се зависи колку си оптимиста. Ама и 15.000 ден е во граници на некоја реалност.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
СТБ има p/b=1,2 и p/e= 8,8

Инаку, мене ми е пресмешно што мнозинскиот сопственик пали-гаси, докапитализира како сака, цеди преку договори за услуги и субординирани кредити - а ја проценува акцијата на 5.500 денари, додека малцинските сопственици коишто немаат апсолутно никакво влијание врз нејзиното работење и се жртви на самоволието на СЖ - ја проценуваат на 6.100!
Зар стварно веруваш дека би ја згрешил книговодствената на Охридска банка ????
Па зар мислиш дека јас сум обичен административец вработен во „Македонска берза“ . . .
Само на официјалниот сајт можат да им стојат вакви глупости . . .

http://www.mse.mk/mk/stats/current-ratios/163

А да ги додадете 7 милиони ЕУР што ги уплати СГ при докапитализацијата ???? Зар тоа не е капитал?
Или само бројот на акции го зголемивте на 516,350 ???
Така да BOOK-от на ОХБ e околу 7500 денари заклучно со Q1/2018.

Околу останатото не би дискутирал . . .
Ама ако направам споредба со СТБ и ако го вратиш филмот таму пред 2014 година . . . . Филмот во ОХБ е далеку потранспарентен. . . Прашај го менаџментот на ОХБ за било кој проблем, ќе кажат доста работи, а останатите фирма измотаваат. Зар заборави што се минувавме на акционерски собранија . . .
Знаеш што поминавме во СТБ до првата дивиденда . . . Сега е ОК, а тогаш ???

Па јас бев најгласен таму . . . .
Самоволието на НБГ беше далеку побезобразно од СГ . . . .
Кај СТБ чекавме денда 15 години, а кај ОХБ 9 години . . . .
За некоја година ќе компарираме . . .
Околу докапитализацијата . . . Во тој момент секој можеше да си купи на берза по 4800 денари, а СГ плати 5600 денари . . .
А знаеш ли НБГ по која цена докапитализираше и дали тоа било самоволие ???
Знаеш ли колку пати НБГ докапитализираше ???
p.s
исправка во горниот пост . . . .
СТБ има p/b=1,2 и p/e= 8,8 сум напишал 2 пати ОХБ . . .

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Зар стварно веруваш дека би ја згрешил книговодствената на Охридска банка ????
Па зар мислиш дека јас сум обичен административец вработен во „Македонска берза“ . . .
Само на официјалниот сајт можат да им стојат вакви глупости . . .

http://www.mse.mk/mk/stats/current-ratios/163

А да ги додадете 7 милиони ЕУР што ги уплати СГ при докапитализацијата ???? Зар тоа не е капитал?
Или само бројот на акции го зголемивте на 516,350 ???
Така да BOOK-от на ОХБ e околу 7500 денари заклучно со Q1/2018.

Околу останатото не би дискутирал . . .
Ама ако направам споредба со СТБ и ако го вратиш филмот таму пред 2014 година . . . . Филмот во ОХБ е далеку потранспарентен. . . Прашај го менаџментот на ОХБ за било кој проблем, ќе кажат доста работи, а останатите фирма измотаваат. Зар заборави што се минувавме на акционерски собранија . . .
Знаеш што поминавме во СТБ до првата дивиденда . . . Сега е ОК, а тогаш ???

Па јас бев најгласен таму . . . .
Самоволието на НБГ беше далеку побезобразно од СГ . . . .
Кај СТБ чекавме денда 15 години, а кај ОХБ 9 години . . . .
За некоја година ќе компарираме . . .
Околу докапитализацијата . . . Во тој момент секој можеше да си купи на берза по 4800 денари, а СГ плати 5600 денари . . .
А знаеш ли НБГ по која цена докапитализираше и дали тоа било самоволие ???
Знаеш ли колку пати НБГ докапитализираше ???
p.s
исправка во горниот пост . . . .
СТБ има p/b=1,2 и p/e= 8,8 сум напишал 2 пати ОХБ . . .
Не е ни нивна грешка, напишале состојба од 31.12.2017. што е и точна. Јас пошо скоро година дена не ја пратам детално, мислев дека докапитализацијата била извршена во текот на 2017, ама сепак било во февруари.

Меѓутоа, тоа не менува дека СЖ ти докапитализира бук од скоро 8.000 по 5.500. Па ако тоа не е самоволие и финансиско насилство од страна на мнозинскиот акционер, јас стварно не знам што е??

Просто е неверојатно да имаш добро мислење за партнер кој дава 2 денари на твои 3, а имате исто. Ич да не зборам за лошото управување што доведе до пад на профит у златното доба на банките кога дури и најголемите слепци направија рекордни профити

Kajgana Shop

На врв Bottom