Атеизмот денес...

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Pardon...sega go prochitav tvojot predhoden post...
ps. i sektashot ti stavil lajk za "zadgroben zivot"

bbabyflip.gif
ти текнува? :X3:

Nassa.jpg Мислев дека оние луѓе во вселената се атеисти. Хаха, но ова случајно го забележав на клипот (иконата зад човекот).

Оние што мислат дека е (Photoshop) некоа го извртат видеото на 31:43 :)
https://www.youtube.com/watch?v=afBm0Dpfj_k

Последно уредено:
Незнам што да кажам...Колку интелегенција и заробена слобода треба да има човек да верува го чисти глупости...Навастина незнам... :(

Прегледај го приврзокот 90431 Мислев дека оние луѓе во вселената се атеисти. Хаха, но ова случајно го забележав на клипот (иконата зад човекот).

Оние што мислат дека е (Photoshop) некоа го извртат видеото на 31:43 :)
https://www.youtube.com/watch?v=afBm0Dpfj_k

Ок.. и што мислиш дека тоа значи?

ова е фрапантен податок за тоа дека се казнува со смрт атеизмот во некои земји
колку сум среќен само што не сум се родил во тие земји :свиркам:
али пак ако сум се родил во тие земји најверојатно ќе сум бил верник ... ебати логиката :pos: али тоа ти е пропаганда, кога од мал ќе ти тупи некој со алах алах ќе го гледаш татко ти како се клања, секој трети збор му е алах и ти тоа ќе бидеш за жал. не дека нешто многу различно е и со исус али...

Многу често (не)верувањето е одраз на моменталните состојби. Најголемиот дел од луѓето се и биле а/теисти. Кога ептен ќе тргнат надолу работите, кога ќе се фати некоја тешка болештина или кога староста ќе стигне, многу убедени неверници (не сите, се разбира) му праќаат ишарети на бога и на по некој светец или светица, или пак бајачите им стануваат најдобри другари. За чудо, смртта, колку и да е неизбежна и нормална, не е баш најприфатлива појава :) .
Од друга страна врие од народ кој се крсти (или нешто друго, во зависност од верата) кај ќе стигне, оти така е воспитан, оти некои непишани општествени правила налагаат да се глуми верник (како „гаранција“ за моралност, подобност, како плус при прием во стадото, кое неретко е вистинска глутница), но кај кој, во основа, религијата никогаш нема важно место во животот.
Во развиените, добро организирани и богати општества, каде што грижата за поединецот е на повисоко ниво од вообичаеното, очекувањата најчесто се насочени кон понепосредните и поочигледни „сили“ кои повеќе или помалку успешно им излегуваат во пресрет.

Атеизмот и нихилизмот имаат многу допирни точки!Ако се е ништо зошто тогаш многу врева за ништо!?Шо има врска развојот на науката подобрување на животните услови,размножување кога на крајот останува, дека еден ден ќе не снема,ќе се вратиме на предходниот статус тоест едно големо ништо?:toe:

ова е фрапантен податок за тоа дека се казнува со смрт атеизмот во некои земји
колку сум среќен само што не сум се родил во тие земји :свиркам:
али пак ако сум се родил во тие земји најверојатно ќе сум бил верник ... ебати логиката :pos: али тоа ти е пропаганда, кога од мал ќе ти тупи некој со алах алах ќе го гледаш татко ти како се клања, секој трети збор му е алах и ти тоа ќе бидеш за жал. не дека нешто многу различно е и со исус али...

Во држави кои се поисламистички, мислам на држави на пр. од Азија или Африка кои се населени доминантно со порелигиозни Муслимани да си религиозен Муслиман е голема гордост и чест и на тој начин ќе бидеш прифатен во тамошното општество и средина на живеење ... од друга страна пак човек не вреди да е религиозен без разлика дали е Христијан или Муслиман во Атеистичките контитенти Европа, Америка(северна) или Австралија т.е. ќе бидеш исмеван и отфрлен од средината и општеството ... што сакам да кажам, океј е човек да биде религиозен (но во религиозни средини) и секако океј е да биде нерелигиозен во нерелигиозни средини се со цел полесно и подобро да биде прифатен од општеството и секако од средината на живеење !
Македонија како и сите други Балкански и Европски држави е држава во која и покрај тоа што повеќето луѓе велат дека се верници всушност појма си немаат од религија и од нејзиното значење и затоа Македонија според мене е атеистичка држава, ниту Муслиманите се толку големи и верни Муслимани, ниту пак Христијаните се толку големи и верни Христијани ... се е една голема политика и глума и кај едното и кај другото стадо !

Атеизмот и нихилизмот имаат многу допирни точки!Ако се е ништо зошто тогаш многу врева за ништо!?Шо има врска развојот на науката подобрување на животните услови,размножување кога на крајот останува, дека еден ден ќе не снема,ќе се вратиме на предходниот статус тоест едно големо ништо?:toe:
Нихилизмот е производ на неспособноста да се разбере примарната особина на постоењето и неговите импликации.
Ова прекрасно е срочено во оваа мисла на грчкиот филозоф Anaximander:

- ,,In order that coming-to-be shall not cease, primal being must be indefinite"

–Nietzsche, Philosophy in the Tragic Age of the Greeks, p. 47-8.

Атеизмот и нихилизмот не да имаат допирни точки, туку тие практично се надополнуваат еден со друг. За паралела, можеме да ги земеме основачите на атеизмот, а тоа се славните ликови Маркс и Дарвин, кои, пишувајќи ги своите заблуди речиси истовремено, се сетиле дека еден со друг се „на иста линија„ во областа од масовното лажење.

Така, Маркс ја опишува материјалноста, а Дарвин животот произведен од таа материјалност.

Ако го земеме и фактот дека атеизмот и нихилозмот историски се поврзани причински-последично, така што Маркс и Дарвин Го истераа Бога од реалноста (средина од 19-от век), а Ниче, како основач на нихилозмот (втора половина и крај на 19-ти век), отиде и понатаму па си даде луксуз за да ја објави Божјата смрт, рабоќето стануваат појасни...

Нихилизмот е производ на неспособноста да се разбере примарната особина на постоењето и неговите импликации.
Ова прекрасно е срочено во оваа мисла на грчкиот филозоф Anaximander:

- ,,In order that coming-to-be shall not cease, primal being must be indefinite"

–Nietzsche, Philosophy in the Tragic Age of the Greeks, p. 47-8.
А која е примарната особина на постоењето и неговите импликации?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom