Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.479
Поени од реакции
81.927
Кривична за жител од село Пантелеј за сеча на 148 дабови стебла

Дваесетгодишен жител од кочанското село Пантелеј заработи кривична пријава за бесправна сеча на 148 дабови стебла.

Како што информираат од МВР, Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кочани поднела кривична пријава против Д.З. поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „пустошење шуми“.

– Во текот на ноември 2012 година во селото Пантелеј-кочанско од шума во сопственост на манастирот „Свети Пантелејмон”, пријавениот, извршил бесправна сеча на 148 дабови стебла, се наведува во полицискиот билтен.




Ја овој би го тепал, онака, јакичко.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.153
Поени од реакции
5.636
Се согласувам за влегувањето во ЕУ дека би го имало тој ефект, иако државите од ЕУ си прават селекција и луѓе од струки што им се во недостаток како медицински персонал и лекари си работат без проблем таму. Лично познавам такви. Тие луѓе во Македонија не се враќаат никогаш. Германија е многу блиску, ако ги спука носталгија или некаква мака, веќе следниот ден се дома. Тоа што го добиваат таму како квалитет на живот, па макар и биле третирани како странци е неспоредливо со овде.
Гледаме колку време би требало да се влезе во таа фамозна ЕУ, сигурно уште 6-7 години, ако се' оди како подмачкано (а никогаш не е така).
Дека не се исселуваат заради грујо или заев - воопшто не се согласувам. Најголем работодавец е државата и директно преку вработување во администрација и преку тендери - селективноста во распределбата на овие пари и лошото даночење е главниот проблем, а одговорноста се знае чија е за тоа. Не можеш да кажеш дека сите не ги бива за бизнис. Плус и куповната моќ на населението е срозена, платите се минимални долго време, заштедите се одамна прејебани, изедени и логично е да бараат луѓето средина кај што може да пркнат - е баш во оваа смисла го кажувам ова за „населување на луѓе од други места“ - попатна станица сме и не сме ничиј сон, посебно не за луѓе од држави каде што нема војна. Луѓето што бегаат од такви земји се најчесто луѓе што си живееле достоинствено пред тоа и сакаат пак да работат за пари, а не да висат на државна социјална помош - што ќе праат овде, кога за нас нема работа, а не за нив?
selekcija pravat koga se vo prasanje non EU drzavjani, ne koga e vo prasanje EU drzavjanin. togas prasanjeto e koj e spremen da raboti mnogu za malku pari. najdobri primeri se drzavi kako romanija, bugarija i hrvatska. vo germanija 80+% od ljugeto koi dojdoa od tie drzavi se rabotnici bez fakulteti odnosno ljuge koi ne rabotat po struka. ustvari slicno e i so drzavi kako polska, ceska pa duri i portugalija i spanija. nekoi duri se so zavrsen fakultet, no tuka rabotat po hoteli, restorani, na gradezno, cistat itn. dobrite rabotni mesta gi dobivaat pred se germanci/tuka rodeni ljuge, pa sledi kvaliteten stranski personal, a i vrskite igraat se pogolema uloga i toa cesto duri za random raboti. ljugeto koi navistina gi biva i se uporni i tuka mozat da se probijat, no da ne se lazime, procentot na takvite e mal vo makedonija (kako i vo site drugi drzavi). pogolemiot del i od tie so fakulteti ne moze po struka da raboti vo zapadnite drzavi (osven lekari, programeri i ostanatite od baranite struki, no i od takvite ne moze sekoj da se probie bidejki ima konkurencija od sekade i ne e dovolno da imas samo diploma). seljak koj e spremen da rmba 10 saata na den za minimalec tuka ima pogolema sansa da se probie odkolku covek so random fakultet (ekonomsko, novinarstvo, jazici itn.) koj misli deka zasluzuva podobra rabota samo so toa sto zavrsil faks. kako i da e, ne ocekuvam da se podobri situacijata vo makedonija, taka sto dolgorocno skoro sekoj koj e sposoben da raboti (bilo sto) ke bega, a kako sto kazav ke ostanat samo starite, totalno nesposobnite i malkute koi ke imaat soliden zivot za makedonski standard.

toa za ekonomijata vo makedonija, vidi, svesen sum deka i politicarite igraat uloga, no IMHO ne tolku golema kako sto go mislat toa zitelite na makedonija. sekako vo slucaj makedonija da bi imala politicari koi gi biva i ne kradat deka zivotot vo makedonija bi bil podobar, no togas prosecnata plata mesto 300 bi bila mozda 400 evra, a i od takva sredina golem del bi begal (kolku ljuge samo poznavam vo makedonija koi pecalat i 400+ do 800 evra mesecno, pa i takvite sakaat da zaminat bidejki se svesni deka vo drugi drzavi finansiski uste povise bi napreduvale, znaci ne drzi voda muabetot deka samo minimalen broj bi se iselil prosekot da bi bil na primer 400-500 evra). ednostavno nema golem potencijal, kolku i da e tazno. opkruzeni sme od siromasni drzavi (najbogati komsii ni se grcite..), nemame nafta, nemame stotini kilometri plaza pokraj more. kolku i da e tesko da se prifati, drzavi kako makedonija, kosovo i srbija posledni ke napreduvaat vo evropa bidejki mestopolozbata e daleku od idealna. retko ima iznenaduvanja koga e vo prasanje ekonomskiot razvoj na edna drzava, poznati se faktorite koi se vazni. albanija na primer ima finansiski verojatno podobra idnina od makedonija samo so toa sto vo sporedba so naselenieto imaat prilicno golemo parce pokraj moreto i od drugata strana e italija. ne deka toa ke gi napravi bogati, ama imaat barem eden izvor povise za pravenje pari (hrvatska i grcija bez toj faktor bi bile daleku posiromasni drzavi).

inaku kaj delot "naseluvanje na ljuge od drugi mesta" mislam dolgorocno, iako oficijalno nema nisto konkretno. jasno e deka na svetot ima mesta koi ne se idealni za ziveenje iako se prilicno gusto naseleni (vo sporedba so moznostite) i tuka veke nekolku godini nanazad (uste pred masovnoto doagane na begalcite) ima diskusii za toa kako dolgorocno da se podobri situacijata. se razmisluva vo pravec deka edna pricina (pokraj red drugi) za krizite vo bliskiot istok i afrika e deka na mesta kade sto nema idealni uslovi za zivot ziveat previse ljuge. vo sporedba so toa vo evropa ima plodni mesta koi se prilicno slabo naseleni i tie lokacii bi mozele da podnesat pogusto naselenie. makedonija kako za primer ima 80 ziteli na kvadraten km (ako se zemi brojka od 2+ milioni ziteli, a znaeme deka veke se pomalku kako i vo drugi drzavi od regionot), bugarija 64, romanija 84, srbija 91, grcija 83, a germanija kako prilicno gusto naseleno mesto 231. vo evropa ljugeto se iseluvaat od siromasnite mesta koi i taka se prilcno slabo naseleni kon pobogatite, taka sto se otvara se povise prostor. ne slucajno posebno arapi kupuvaat postojano nedviznosti sirum evropa, i toa ne samo vo pobogatite drzavi tuku na golemo i vo drzavi kako bugarija, romanija, srbija i bosna. sekako deka i arap, afganec, pakistanec ili afrikanec pre ke saka da se preseli vo germanija ili francija, no toa nema da bide izvodlivo za site taka sto ako se spremi terenot ke ima mnogu koi pre bi sakale da ziveat vo na primer makedonija, srbija i albanija odkolku vo nekoja pustina kade sto infrastrukturata e uste polosa i od kade dolgorocno uste potesko bi bilo da se stigne do zapadna i severna evropa. ne sakam da kazam deka toa ke se sluci za 2-3 ili 10 godini, no ubeden sum deka ke ima obid da se ostvari takvo scenario, previse ocigledno e vo koj pravec odat muabeti na politicari i vlijatelni ljuge od ekonomijata.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не ми се верува дека поради албанците ќе се иселиш, кога се случуваше најголемата албанизација во државата штом си ја премолчел и не си се иселил, не ќе да е проблемот до албанците.
Признај си дека те шутнале од администрацијата, или те уназадиле. :)
А бугарски пасош имаш ? :D
veruval ili ne za mene toa e edinstvenata pricina. mi se povraka koga gledam 20 nepismeni ljocki u sobranie kako mocaat na cel makedonski narod a 100tina makedonski kurvi u sobranie da se guzat namesto zaedno da go ponistat ramkovniot. a i narodot mirno i krotko gleda i si kjuti dodeka se vrsi planska kosovizacija. makedonceto osven kolektivno samoubistvo drugo ne zasluzuva, ne se krivi ljockite, krivi sme si sami.
U partija nit sum bil nitu me interesira, nikogas ne sum glasal, administracija samo u snu, ama sekogas sum protiv komunjarska cizma zato so pogolemo gjubre od komunjar nema.
 
Последно уредено:
И

Име И Презиме

Гостин
Се извинувам за офф топик.
Не ми е целта да навредам некој,а не алудирам конкретно на никој.Сакам да кажам потрудете се да пишувате кирилично.Со латиницата правите очобол на форумов.
 

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.634
Поени од реакции
16.691
И на што тешки дроги си?
Јас не употребувам дроги, а вие употребувавте дроги додека ви беше убаво под репресиите на паторот и додека убаво живееја членовите на партијата, па и се имаше пари за некој опијат. Ја пак ке кажам и сдс се зло, али поголемо зло од вемеро нема да доживее оваа земја. Ни Турците не биле толку сурови како паторот[DOUBLEPOST=1525118651][/DOUBLEPOST]
А што денеска зарем не се апси народ, зарем нема монтирани процеси, зарем има поголема слобода на говор и изразување, поголема демократија, зарем денеска има подобри шанси за отварање на бизнис, зарем денеска нема нови иселувања од државава, зарем денеска институциите се поефикасни од претходно, зарем денеска народот не се заплашува со високите казни ко што беше и претходно ... подобро секоја година-две да менуваме нови влади и нови премиери (ко чорапи) отколку да ги оставаме да си владеат по цели 1, 2 или 3 мандати како претходните, јас не сум задоволен од владеењето на новата власт и мислам дека треба да си заминат бидејќи ништо од она што ветија не исполнија, а се цела една година на власт и имаа време да направат многу работи, но тоа е тоа !
Кажи ми пример за едно политичко апсење, кажи ми една телевизија кои како во времето на паторот на секои вести прдеа за него, казните ги воведе паторот и секако требаше заев да ги намали, бидејќи ако не не казнуваат нема да ни дојде аклот. Инаку и јас се сложувам, мада би дал на некои млади да пробаат да ја управуваат државата. Доста беше од комуњарски и пост комуњарски мозгови[DOUBLEPOST=1525118755][/DOUBLEPOST]
Dobro ti ja isprale tikvickata pa zatoa ne moze realno da gi sogledas rabotite. i na glava da ti se poserat pak ke go tvrdis istoto.
Da rezimirame, na sila dojdoa na vlast, neustavno stavija ljocka za pretsedatel na sobranie, albanizacija so nasila zakon za dvojazicnost (pazi, na zakon so treba da se glasa so ustavno mnozinstvo si izmislija evropsko znamence), nepotizam i korupcija preku site granici, ekonomijata e pred kolaps, selektivno sudstvo od nevideni razmeri, aboliciran kriminalec e premier povtorno faten na delo, patoloski lazgo koj laze uste pred da ja otvori ustata.
Mladite se iseluvaat i od drzavi mnogu ponapred od nasiov bananistan, ako nasite dosega odea nadvor zaradi ekonomski pricini sega ke se bega zaradi albanizacija (pojse od pola vlada se nepismeni ljocki, sramota za makedonija i makedoncite) vo drzavata e defakto tivka vonredna sostojba, so nelegalna vlada, premier i sudstvo. mirisa na vojna.
Абе научи да пишуваш кирилица, мене ми се исрале на тиквичката. Ајде сега оди во штабот земи некој сендвич и гратис сокче за мислењево. А за војна не секирај се ЕУ и САД нема да дозволат создавање на Голема Албанија, но на испрани мозоци како тебе немам време да им објаснувам :)
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.675
Поени од реакции
28.116
Дoбрo бе сегa јa гледaв снимкaвa oд Зaев пред суд.Кoи се бе oние пoзaди негo штo стoјaт кoгa дaвa изјaвa и пoсле седеa дo негo у судницa?Луѓе ли се мoнструми ли се?Пa уште тoј едниoт вoл теснa припиенa мaицa пo куси рaкaви oгoленa oкoлу врaтoт a свињa не му е рaмнa у врaтoт кoлкaв беше,три фaлти нa гушaтa имaше.Леле бе земјo oтвoри се гoлтни ги.Тaкa ли се влегувa вo присуствo нa премиер нa држaвa у судницa? ц ц ц ц
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.675
Поени од реакции
28.116
Јас не употребувам дроги, а вие употребувавте дроги додека ви беше убаво под репресиите на паторот и додека убаво живееја членовите на партијата, па и се имаше пари за некој опијат. Ја пак ке кажам и сдс се зло, али поголемо зло од вемеро нема да доживее оваа земја. Ни Турците не биле толку сурови како паторот[DOUBLEPOST=1525118651][/DOUBLEPOST]

Кажи ми пример за едно политичко апсење, кажи ми една телевизија кои како во времето на паторот на секои вести прдеа за него, казните ги воведе паторот и секако требаше заев да ги намали, бидејќи ако не не казнуваат нема да ни дојде аклот. Инаку и јас се сложувам, мада би дал на некои млади да пробаат да ја управуваат државата. Доста беше од комуњарски и пост комуњарски мозгови[DOUBLEPOST=1525118755][/DOUBLEPOST]

Абе научи да пишуваш кирилица, мене ми се исрале на тиквичката. Ајде сега оди во штабот земи некој сендвич и гратис сокче за мислењево. А за војна не секирај се ЕУ и САД нема да дозволат создавање на Голема Албанија, но на испрани мозоци како тебе немам време да им објаснувам :)
Зa oвa oкoлу Гoлемa Албaнијa не се сoглaсувaм.Акo мислиш декa грaниците немa дa се пoместaт,дa у прaвo си.Кoгa шaкa неписмени ти oдредувaaт кoј е влaст у држaвaвa и пред институции ти се вее знaме нa туѓa држaвa....Гoлемa Албaнијa зa жaл е реaлнoст кoјa мoрa дa јa прифaтиме.
 

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Ја пак ке кажам и сдс се зло, али поголемо зло од вемеро нема да доживее оваа земја. Ни Турците не биле толку сурови како паторот
А слушна ли паторот дека сакал да го отвара Уставот за промена на името?
али поголемо зло од вемеро нема да доживее оваа земја
 
И

Име И Презиме

Гостин
Командант спајдермени алијс бечо пак го пуштил пајакот или не?:uzi: _20180430_224141.JPG _20180430_224220.JPG
 

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.634
Поени од реакции
16.691
А слушна ли паторот дека сакал да го отвара Уставот за промена на името?
Види, ако сакаме да ни појде треба да се завртиме накај западот, бидејќи Путин на кој мастурбираш му чуе за ова парче земја и секако мора некои работи да менуваме, за жал и името.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.009
Поени од реакции
16.082

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.634
Поени од реакции
16.691
Зa oвa oкoлу Гoлемa Албaнијa не се сoглaсувaм.Акo мислиш декa грaниците немa дa се пoместaт,дa у прaвo си.Кoгa шaкa неписмени ти oдредувaaт кoј е влaст у држaвaвa и пред институции ти се вее знaме нa туѓa држaвa....Гoлемa Албaнијa зa жaл е реaлнoст кoјa мoрa дa јa прифaтиме.
Види друже во нивните мисли може да постои како што постои кај одреден дел на Срби Велика Србија. Често се допишувам со Срби, а и општо сите да ги прашаш дали 25% заостанати како браЧава би признале дека секој ја сака Голема Србија. За жал увидоа дека војните им одзедоа, а не им дадоа ништо. Така и Албанциве ке се свестат дека можат само да изгубат, не и да добијат територија
 
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Види, ако сакаме да ни појде треба да се завртиме накај западот, бидејќи Путин на кој мастурбираш му чуе за ова парче земја и секако мора некои работи да менуваме, за жал и името.
Со овој најде да дискутираш?
Овој ако треба Трамп и на газот ќе го истетовира, зависи од тоа каква е волјата на неговиот господар.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom