Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Prasanje do navijacite na topl.dali e strasen ovoj moment sto e pokrenata stecajna postapka protiv topl. Kako mislite da se naplatat parite od Beg /Teto ako otide pod stecaj i sto bi dobila topl ako od dogovorot so gradot ako ja izgubi kirijata koja samo taa im e priliv?

Granit za 10 dena uknizi 1.500.000eur .....(ako denes /utre gi prodade akcii od KMB) ......dogovor kuca gradi a i dzepovi polni -e sega dal ke otidat vo 3 dzepa ili ke frlat nesto na boranijava sitna .....will see soon :)

Prasanje do navijacite na topl.dali e strasen ovoj moment sto e pokrenata stecajna postapka protiv topl. Kako mislite da se naplatat parite od Beg /Teto ako otide pod stecaj i sto bi dobila topl ako od dogovorot so gradot ako ja izgubi kirijata koja samo taa im e priliv?

Da razgranicime navijaci od akcioneri, a ako ima nekoj akcioner koj posakuva zlo na drug ili na samiot sebe slobodno i bez rezil neka ja prijavi svojata najblago kazano malodusnost. Za otprilika eden mesec se ke se sredi, posledni niski i nezakonski ocajni "greski" pred noviot zakon za energetika, prevzemanje na licencite i realizacija na pobaruvanjata.

Prviov kvartal za KB vredi bar edna cista iljadarka :pijanco:

Многу страшен момент, посебно кој побарал стечајна постапка - :facepalm:

Според ова што си го пишал ти си шпекулант, не инвеститор, богзнае со кои мутни фаци си се спанџал да ти ги дадат овие информации. На сите тие случувања лани со Фени и други заглавени фирми купувал само некој близок до раководството на банката што знаел какви сметководствени финти ќе се прават во периодот што следи.
Лично сум завршил со КМБ, банка која го губи core бизнисот, водена од сумњиво комуњарско раководство, со 0 транспарентност на берзата (чистачките и шптекулантите како тебе ги знаат извештаите со недели унапред). Кога купував пред Х години ја земав заради тоа што е единствена банка што не е продадена на странци и се надевав на добар профит од евентуална продажба, али со последните случувања со Шведскиот фонд ми стана јасно дека овие никогаш нема да ја продадат и вечно ќе ја цицаат. СТБ и ТНБ на долг рок остануваат многу подобри опции.

Не знам зашто го нарекуваш шпекулант, кога скоро се што кажа @bosko007 така испадна. Си кажува реални причини зашто да и зашто не. А и да е врзан со некои луѓе мене не ми смета, уште подобро за нашето конто (y)
Да играше на странски берзи ќе мислев има магична кугла дома.
Боле трендовиве не знам како ги погодуваш, кај некоја гатачка ли идеш, ајахуаска ли пиеш, ама секоја чест :bravobe: :cuc:

@bosko007 ОХБ и КМБ [emoji122]

Не знам зашто го нарекуваш шпекулант, кога скоро се што кажа @bosko007 така испадна. Си кажува реални причини зашто да и зашто не. А и да е врзан со некои луѓе мене не ми смета, уште подобро за нашето конто (y)
Да играше на странски берзи ќе мислев има магична кугла дома.
Боле трендовиве не знам како ги погодуваш, кај некоја гатачка ли идеш, ајахуаска ли пиеш, ама секоја чест :bravobe: :cuc:

Добро е што има дечки што се реални и не се инаетат . . . Има и благодарни .
Јас всушност се трудам да бидам конструктивен.
И алал да Ви се парите што сте ги направиле, а посебно ми е драго ако јас сум придонел барем малку за тоа :) . . . @Branchez не слушаше, се инаетеше и затоа не доби повеќе. Прерано излезе од Комерцијална 3150 ден., влегуваше на 970 во СТБ пред една година, се караше на релација КМБ - СТБ . . . И кој загуби . . . . Тој . . . .
Искуство. Искуство. Искуство. Долгорочно. Трпение.
Тоа е рецептот. Без некои тајни извори, без инсајдери, иако имам некој канали не ги користам . . .
После 10 години секојдневно поминати на берза некој работи стануваат доста предвидливи. . .
Едноставно знаеш што е ефтино, а што скапо . . .
Големи банки беа фикс изминатите години, па така и не ми требаше ни кугла, ни инсајдери . . .
Многу е битно да си реален, самокритичен и да го познаваш македонскиот и директорскиот менталитет . . .
Јас моето искуство го споделувам по форуми. Тоа на сите ни одговара.

А Охридска и Комерцијална беа чист фикс, немаше промашување.

Da razgranicime navijaci od akcioneri, a ako ima nekoj akcioner koj posakuva zlo na drug ili na samiot sebe slobodno i bez rezil neka ja prijavi svojata najblago kazano malodusnost. Za otprilika eden mesec se ke se sredi, posledni niski i nezakonski ocajni "greski" pred noviot zakon za energetika, prevzemanje na licencite i realizacija na pobaruvanjata.

Prviov kvartal za KB vredi bar edna cista iljadarka :pijanco:
Na kajgana Sezam na moj novac Premier mozam da pretpostavam visok si metar i zilet sigurno ili si drug i nosis edna ista kosula na akc.sobranie .Dali znes ti sto e malodusnost gospodine akcioner (navijac) jas sum bil na sobraijata na topl i sum go videl toa ,da te potsetam to za mesec dena se ke se sredi vi e IZRECICA . I molam nekoj upaten akcioner okolu topl ako moze da mi odgovori.

BOLE - sekoja cest I respect...
:cuc:
KB ja kupuvav na 2750-3350 I posleno na 3892...
OHR na 5050

Deckoto sedna I si go otvori svoeto portfolio I iskreno si kaza sto mislese. Za razlika od nekoj so Po 5-6 akcii vo Po 2-3 firmi I ja tupat li tupat

USTE EDNAS BRAVO DRZE

Na kajgana Sezam na moj novac Premier mozam da pretpostavam visok si metar i zilet sigurno ili si drug i nosis edna ista kosula na akc.sobranie .Dali znes ti sto e malodusnost gospodine akcioner (navijac) jas sum bil na sobraijata na topl i sum go videl toa ,da te potsetam to za mesec dena se ke se sredi vi e IZRECICA . I molam nekoj upaten akcioner okolu topl ako moze da mi odgovori.

Ne sakav ama aj od kurto-murtoazija jali sum, jali ne sum ama toj sum sto znam izgleda samo samiot :) eve cekame nekoj po upaten ;) pa pozdrav

Па што да ти одговорат... Која стечајна постапка за ТПЛ ... ти поверува дека група акционери можат така лесно да активираат стечај. И што ќе добијат па тие акционери од стечај на фирмата во која се акционери :confused:
Јас се прогнозирав дека сдс ќе ја воскресне ТПЛ но некако споро иде :unsure:
Па на Телеком нели главниот акционер е во стечај од сам почеток, а милијарди има свртено. :cool:

Премиер ака @SE(ze)ZAM дека го тупи со ТПЛ тоа е повеќе од јасно, на мојновац се радува за тужбата на Кунико против КБ и Стопанска Скопје иако е исто без врска ко ова стечајот.

КМВ ми е шарена акција...апсолутно непредвидлива. Како може добивка да се зголеми за 3000% поради функционални или нефункционални кредити. Се ми изгледа на сметководствена алхемија. Не е лоша фирмата ама оваа добивка не е реална или резултат на редовна работа. Мислам дека Богов е кум на добивкава и правилата за отпишување на кредити.

КМВ ми е шарена акција...апсолутно непредвидлива. Како може добивка да се зголеми за 3000% поради функционални или нефункционални кредити. Се ми изгледа на сметководствена алхемија. Не е лоша фирмата ама оваа добивка не е реална или резултат на редовна работа. Мислам дека Богов е кум на добивкава и правилата за отпишување на кредити.
Како мислиш со отпишување кредити може да се ослободат резефвации или на кој начин може да влијае на билансот на успех ?

970м нето добивка или 1132 денари по акција за 3 месеци има НЛБ

Доколку се тргне продажбата на пензискиот фонд, добивката во однос на лани е повисока за 7-10 проценти

Последно уредено:
Како мислиш со отпишување кредити може да се ослободат резефвации или на кој начин може да влијае на билансот на успех ?
Средства се бришат или им се намалува вредноста па после се додаваат во добивка со полна вредност и се појавуваат во Биланс на успех. Исправка на вредност на средства е профитот на КМБ не е од оперативна активност. Слично беше и донекаде и со ТНБ, иако таму има повеќе од оперативна активност. КМБ игра многу со тие средства од големи загуби до големи добивки вади...ТНБ за кв1 исто има приходи исправка на вредност на средства само не е толку екстремна како кај КМБ. Додека па ТНБ има големи приходи од Останати дејности (мислам дека ова е НЛБ фондот).

Браво за Бошко и од мене , тоа што кажа 90 % излезе така ..
Неможе коа некој нешто овде на берза да погоди да кажеш дека е среќа или друго , треба да знаеш кај да купиш и коа ке купиш тоа да биде реална цена , тоа Бошко го кажа и еве ги резултатите околу Охридска и за Ком секоја чест ..
Мене ме интересира Гранит , мислам дека е ниска 760 , вчера поминаа 7.000 акции иако моментално градежништвото е во мал застој мислам дека оваа цена вреди да се проба , незнам дали е најавена дивиденда за оваа година по што рекоа добивката им се намалила од лани ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom