Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
jas ne sum patriot, naprotiv jas sum prilicno dosta liberalen i globalist ako veke sakas da me klasificiras

ti od druga strana zaedno so pedza i nekolku drugi si kazavte deka ste gzo lizachi :toe:
Океј либералу и глобалисту ама сепак си от Оустрејлиа или от Њу Зиленд а не ко нас дупелижците од Македоња !
позз

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Во споредба со македонците, србите ги има многу повеќе по број, во многу повеќе држави, многу похрабри и понапредни, имаат силна влијателна православна црква ... но сепак и покрај тоа што емоционално се поврзани со русите, никогаш не добија некоја значајна помош .... Но и самите никако не се осмелуваат да се свртат кон Русија.

Ако србите не виделе добро од Русија, а и самите тие се свртени кон Европа ... од каде па еден македонец толку надежен дека Русија ќе помогне нешто?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.424
Поени од реакции
24.597
Аааа не, нече мочи овака пријателе. Тоа е таа дијаспора што ја прозивам цело време, затоа заобиколи ме во иднина.
citaj ubavo.

ste se odnesuva na makedoncite vo mkd. za toa do utre mozes da se bunis ama taka e.

nas se odnesuva na drzavata makedonija.

ti mozes kolku sakas da ja preziras dijasporata ama fakt e deka sekoj si e odgovoren za svojata sudbina. toa sto ti si tolku sposoben si e tvoja odlika neznam sto baras krivica na drutgo mesto

Член од
24 април 2008
Мислења
10.947
Поени од реакции
12.348
Нема проблем.
Ќе сакаш да ми покажеш/докажеш со што во овие 27 години независност ние сме докажале и покажале дека како нација и народ не „ќутиме и пушиме“?
Па до 1999 година кога за прв пат дозволивме странски војски да си ги возат тенковите низ македонските патишта, мислам дека горе-долу ниту ќутевме, ниту пушевме.

Но тоа е мое мислење, не мораш и ти да размислуваш така, но истовремено тоа не значи дека мораме да ќутиме и да пушиме бидејќи некој од надвор ни се заканува со војна.

Има луѓе кој несакаат војна...А сојуз со Русија и антиСАД може да не донесе до тоа.
Не можеш да знаеш, бидејќи не сме го испробале тоа.

Ма да, горе-долу и САД и Русија во 2001 година демонстрираа колкави сојузници се на Македонија со тоа што одбиваа да ни продадат оружје.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Па до 1999 година кога за прв пат дозволивме странски војски да си ги возат тенковите низ македонските патишта, мислам дека горе-долу ниту ќутевме, ниту пушевме.

Но тоа е мое мислење, не мораш и ти да размислуваш така, но истовремено тоа не значи дека мораме да ќутиме и да пушиме бидејќи некој од надвор ни се заканува со војна.
Никој не ни се заканува, толку сме небитни што кога некоја држава ќе „кивне“, ние не викаме „наздравје“ туку „извини“. Недај боже да ни се закани некоја држава, тек тогаш го ебавме ежот.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Во споредба со македонците, србите ги има многу повеќе по број, во многу повеќе држави, многу похрабри и понапредни, имаат силна влијателна православна црква ... но сепак и покрај тоа што емоционално се поврзани со русите, никогаш не добија некоја значајна помош .... Но и самите никако не се осмелуваат да се свртат кон Русија.

Ако србите не виделе добро од Русија, а и самите тие се свртени кон Европа ... од каде па еден македонец толку надежен дека Русија ќе помогне нешто?
Точно ако Србинот не добил ништо од Русинот, исто и Бугаринот која е логиката па малиот и слаб Македонец да има некаква полза од братската Словенска и Православна Русија !

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
citaj ubavo.

ste se odnesuva na makedoncite vo mkd. za toa do utre mozes da se bunis ama taka e.

nas se odnesuva na drzavata makedonija.

ti mozes kolku sakas da ja preziras dijasporata ama fakt e deka sekoj si e odgovoren za svojata sudbina. toa sto ti si tolku sposoben si e tvoja odlika neznam sto baras krivica na drutgo mesto
Па тоа е работата, што кога нешто ти одговара сме „ние“ ама кога не ти одговара сме „вие“.
Во врска со дијаспората, не ја презирам. Го презирам лицемерието кое го демонстрираат, само што ти не можеш или не сакаш да направиш разлика.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.947
Поени од реакции
12.348
Никој не ни се заканува, толку сме небитни што кога некоја држава ќе „кивне“, ние не викаме „наздравје“ туку „извини“. Недај боже да ни се закани некоја држава, тек тогаш го ебавме ежот.
Да ти бидам искрен, до некаде ми е мило бидејќи живееме во ваква анти-македонска, апартхејдска и пред се` - квислиншка држава, бидејќи ене ги Хрватите за споредба - тие имаа татковинска војна и победија во истата, па станаа полноправна членка на НАТО и ЕУ, и еве ги денес, се жалат бидејќи младината нивна си заминува во странство, Далмација речиси испразнета била.

Ако сите тие жртви за татковината на крајот резултираат со мртва држава, тогаш борбата е бесмислена.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.424
Поени од реакции
24.597
Океј либералу и глобалисту ама сепак си от Оустрејлиа или от Њу Зиленд а не ко нас дупелижците од Македоња !
позз
jok. jas sum od makedonija. roden vo makedonija, drzavjanin na makedonija duri i na glasacki spisok vo makedonija (ova so godini probuvam da go smenam ama botovite u dik gi mrzi)... jas za razlika od tebe mozam kade sakam da ziveam i sum odbral toa da e australia momentalno, utre moze da bide makedonija ili tunguzija toa si e moe pravo. ti kaj zivees si e tvoe pravo isto i dali ke lizes necije dupe.

pozz

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.424
Поени од реакции
24.597
Па тоа е работата, што кога нешто ти одговара сме „ние“ ама кога не ти одговара сме „вие“.
Во врска со дијаспората, не ја презирам. Го презирам лицемерието кое го демонстрираат, само што ти не можеш или не сакаш да направиш разлика.
daj kazi sto mene ne mi odgovara? podelba na crno i belo nemogas mora da ima zasto e toa taka. nemozes da kazes deka nema razlika koga ima. ne mislis deka e glupo da ja krivis dijasporata za pozicijata na mk denes koga taa e uglavno bezglasna bukva? tuka e crno/belo situacija, nema licemerije.

da sme na ista branova dolzina toa treba da go pocne/povlece drzavata. dijasporata moze sama samo do nekoj stepen da se samo organizira ako nema liderstvo od drzavata nema da ima efektivna dijaspora i jazot ke se zgolemi. komplicirano e ova i ke zabegame epten od temata ama malku skokas so predrasudi bez pritoa realno da ja razberes cela problematika. ako sakas na pvt ili na nekoja soodvetna tema ke diskutirame poveke vaka samo mozam da ti kazam deka imas totalna gresna slika za dijasporata koja si ja donel vrz baza na nekoj tvoj rodnini/prijateli i face palm karakteri od socijalni mrezi koj ne se nikakov reprezent na dijasporata

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Ти текнува ко мали кога не' учеа, во прашање ти е пола одговор. Тебе во прашање ти е цел одговор, ти болдирав за да ти биде полесно.

Во врска со втората и третата реченица, не се слагам, затоа што според мене наш интерес се ЕУ и НАТО и поддржување на нивна политика е она што треба да го правиме доколку сакаме и се стремиме кон влез во Унијата и да станеме рамноправна членка во истите организации.

Доколку сакаме да бидеме Јужна Осетија, ондак може и војна да им објавиме на НАТО.
И као демек и ние ако сакаме да станеме ЕУ членки треба да играме како што тие ќе ни свират?
Па ние скоро 30 години го играме нивното оро и еве до каде догуравме.
Подобро речи оти ние како држава немаме таква геополитичка тежина како Бугарија и Грција и затоа не сме членки на ЕУ и НАТО. Нашето умилкување нема да не внесе таму со сигурност. Условите за членство се јасни и ни беа потврдени од највисоките инстанци на овие организации милион пати до сега. Без решение на спорот со името ние не стануваме членки на НАТО и ЕУ.

Ако се вратиме назад низ нашата кратка историја на умилкувања на релација со Западот, нив ги има еден куп. 1999 дозволивме прелет на НАТО авиони кога тогаш НАТО ја бомбандираше тогашна СРЈ. Довлечкавме еден куп Косовари, бегалци во услови кога ние немавме леб да јадеме за нас, а ги прибравме нив, како знак на добра воља. Дури бевме обвинети за нехуман третман и нехумани услови за бегалците тогаш од Западот. 2001 ни подвалија конфликт кој де факто не осакати за навек и не претвори во полу држава со тој рамковниот договор. Испраќаме контингенти во НАТО мисиите од војната во Авганистан и сме прва земја по број на испратени војници по глава на жител, после САД и УК. На калето во Скопје дозволивме изградба на амбасада на САД која е најголема на Балканот и тоа на подрачје кое е археолошки локалитет, заштитена зона, за време на бегалската криза пред некоја година потрошивме еден куп пари...и повторно се на крајот се сведува на решение на спорот со името. Каков бенефит ние како држава видовме од овие потези до сега?

Ние што и да направиме, нашата геостратешка важност е таа. Ние не можеме да се споредуваме со Грција и со Бугарија по тој основ. Па Бугарите низ целата нивна историја кокетираат со Западот и Истокот. Дали некој нив може да ги нарече верни сојузници и луѓе од збор?
Црногорците беа до вчера Руско дувло а денес се членки на НАТО, преку ноќ. Имаа добра стратешка позиција. Во интерес на НАТО им беше да го затворат во целост потегот на Јадранското крајбрежје со свои земји членки и го направија тоа. Црна Гора, држава колку Скопје по број на жители, супер сила.

Така ќе биде и со нас. Ние дали сме се умилкувале или не, ако е од интерес на НАТО и ЕУ утре да станеме членки тоа ќе се случи.

А тоа дека наш интерес се НАТО и ЕУ се согласувам. Да се разбереме, јас не сум русофил. Ако треба да се бира меѓу ЕУ и Русија сигурно би ја одбрале ЕУ.
Јас само велам дека ако нема потреба од растурање на односите со Русија, ако е возможно тоа да се избегне, треба да се оди на таа варијанта. А не веднаш со избрзани одлуки, па ембарга како што предлага членот на кој што му реплицирав. Тоа нема логика.

Уште една работа која зборува колку несериозна држава сме ние. Еве сега, оваа власт се декларира како прозападна, океј. Утре доаѓа некој нов Грујо и вели нас од сега па натаму Русија и Кина ќе ни бидат стратешки партнери, што е нонсенс. Муабетот ми е дека ние немаме една универзална надворешна политика која ќе ја следат сите влади кои ќе доаѓаат. Апропо на сето ова, одлуката за протерување на рускиот дипломат и да е добар потег, што фајде од неа ако утре дојде некој и рече: од сега водиме проруска политика.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.424
Поени од реакции
24.597
Ова не ти е потребно, доколку вистински си ја сакаш државата во која си роден.
neznam na sto aludiras, ama jas ima nekolku pati se imam odjaveno pa uste sum na spisok u dik vo mkd. konkretno mislam deka ne e fer da glasam na lokalni izbori vo mkd, toa neka si glasaat tie sto ziveat tamu. na parlamentarni i pretsedatelski bi sakal da moze da si glasam vo aus ama da ni se ovozmozat adekvatni uslovi ova sega e cirkuz

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056

Не можеш да знаеш, бидејќи не сме го испробале тоа.

Ма да, горе-долу и САД и Русија во 2001 година демонстрираа колкави сојузници се на Македонија со тоа што одбиваа да ни продадат оружје.
Не фала, ти бори се со имагинарно руско оружје против Албанци и САД...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom