Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Сега во Македонија имаме 2 официјални јазици.
За неупотреба на македонски јазик нема казни ( слободно нека ме поправи некој).
За неупотреба на албански јазик неколку илјади евра казна.
Епа сега видете вие кој е газда во Мк и најважна работа кој јазик е појак и подоминантен.

Е ова си го направивме ние Македонците.
Од желба за пари и фотеља политичарите ја направија државава лајно во секој поглед.
Абе еднаш НЕ да не можело да им се рече на Албанците.

Епа сега вие државни службеничиња Македонци тресете се кога ќе ви дојде Албанец на шалтер или во канцеларија.
Некои прашања во 2004-та не заслужуваа одговор???
Епа сега ќе одговарате двојазично и оро ќе играте.

V

viktora

Гостин
Па најверојатно со она истото со кое вмровците бараа гласови после амнестијата, и добија повеќе отколку што имаа. Значи ако некој треба да го критикува ова тоа се неутралните а не вие партиски војници кои еднаш ќутевте а сеа демек јаки нешто. Ок, не викам не, излези протестирај насилно ама шо кур си ќутел порано. Смешни сте сите, исто ко сега шо плавиве ќутат, кога ќе бидат опозиција први ќе се за зборење. Циркузи маму ви ебам партиска.
Знаеш која е разликата од амнестијата до целосна двојазичност на Р.М?А бе цреп еден државата ја изгубивме благодарение на вашите гласови ти уште мелеш за амнестијата.Вакво предавство никад се нема случено до сега.Па споредби уште дава.Не ти е срам да се појавиш на форумов?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Малце офтопик (од темата за јазиците). Овие од СЈО тотално аматери се бре. Сите нивни сведоци во случајот со фамозниот Мерцедес како да се сведоци на одбраната, ја не знам што воопшто ги предлагале ако овие кажуваат дека цела постапка била регуларна.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Само граѓанска непослушност, неплаќање сметки, даноци, масовно повлекување кеш од банките може да направи нешто.
Ова не. За повлекување пари од банка би се сложил. Али најдобро е да се блокираат булеварите, институциите и аеродромот.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.309
Поени од реакции
21.472
африм гаши од Беса не гласал за законот.
Сите имаат гласано, само проблемот е што или пред време имаат гласано или прекасно или неубаво притиснале на копчето за гласање, па затоа гласовите не им се регистрирани.

Еве и изјава од Форина:
Или сте притиснале пред време или сте притиснале после време и не можело да се регистра гласањето. Не се сомневам во тоа што го кажувате дека сте гласале за Законот. Но времетраењето на гласањето е десет секунди, и во таа гужва или сте го пристиснале копчето предвреме или прекасно. Може и картицата не била до крај на своето место. Инаку нема моќ системот селективно да ги пребројува гласовите и да интервенира во однос на искажаната волја на пратениците – рече Џафери.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Само граѓанска непослушност, неплаќање сметки, даноци, масовно повлекување кеш од банките може да направи нешто.
Potreben ni e nekoj kako Andon Kjoseto. Onaka bez golemi emocii da kine red po red. Su rekol i pak ke recam deka zatoa e smetnat prv - si se prepoznavaat sebesi i se plasat nekoj stvarno da mu tekne da gi likvidira.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.870

Mimoza Ristova

Најтешката последица од законот е следнава: наредните години во државната администрација ќе се вработуваат само двојазични МК-АЛ. Во превод, ќе има работа само за младите албанци и за никој друг. Според тоа, македонците и неалбанските мацинства ќе можат до леб да дојдат само преку ЗАМИНУВАЊЕ од сопствената грутка. ТИВОК ЕГЗОДУС. И после 5 години ќе решат да ни "доделат" попис, кога навистина резултатите ќе покажат дека албанското малцинство брои над 20%. Аферим за пратениците фотељаши и нивниот вмро-нски начин на безмозочно гласање во стадо. Ги повикувам албанците, моите блиски пријатели кои се за соживот во оваа тажна земја, да кренат глас, макар заради оваа последица на раселување на неалбанската младина од Македонија. Барам аналитичност и непристрасност за да се согледа дека овој насилнички закон ќе вроди многу тага, нетрпение и конечно, меѓуетничка омраза.

За донесување на ваков закон беше неопходна темелна подготовка во високото образование. Требаше да се направат 100% СУБВЕНЦИОНИРАНИ студиски програми за двојазичност (МК-АЛ), па да излезат минимум 5 генерации дипломирани двојазичари, одбрани на пропорционален етнички принцип. На тој начин сите ќе добиеја подеднаков пристап до тие вработувања. Вака, се работи за сериозна ПЛАНИРАНА ДИСКРИМИНАЦИЈА која води кон ТИВОК ЕГЗОДУС.

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Малце офтопик (од темата за јазиците). Овие од СЈО тотално аматери се бре. Сите нивни сведоци во случајот со фамозниот Мерцедес како да се сведоци на одбраната, ја не знам што воопшто ги предлагале ако овие кажуваат дека цела постапка била регуларна.
Sega jasno stanuva deka SJO imase druga cel a taa bese da padne vlasta i do nekade poranesnite da se drzat pod pritisok zatoa sto vo sekoj moment mozat da gi stavat vzatvor. Grujo moze da isturi casa ama nisto poveke oti odma ke go snema. Moram da kazam dobro izmisleno scenario ali ne znam kolku e toa dobro za drzavata. Inace nikojpat ne su mogol da gi sfatam simpatiite prema trojcava zeni koi se totalno neuspesni vo nivnata zadaca koja barem oficijalno ja imaat.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Не само ова, читај и ја целата изјава, кажува нешто многу потрагично за жал. Вели, имавме закани ама не очекувавме да дојде до ова. Значи свесни се гомната дека сме и ние пичка од народ, дека не би биле радикални. „Ми се закани дека ќе ме запали? Мех, нема гз, само се курчи“
Se kladam vo 100evra deka sami si ja imaat zapaleno kolata. Dobrojodovte vo republika PR makedonija. Sve e laga i PR. Sea use malce kje pocnat da gi zalat ovie sto glasaa za dvojazicnost

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.027
Sega jasno stanuva deka SJO imase druga cel a taa bese da padne vlasta i do nekade poranesnite da se drzat pod pritisok zatoa sto vo sekoj moment mozat da gi stavat vzatvor. Grujo moze da isturi casa ama nisto poveke oti odma ke go snema. Moram da kazam dobro izmisleno scenario ali ne znam kolku e toa dobro za drzavata. Inace nikojpat ne su mogol da gi sfatam simpatiite prema trojcava zeni koi se totalno neuspesni vo nivnata zadaca koja barem oficijalno ja imaat.
За тоа и беа поставени Ленче и Фатима.Оваа главната не знае да чита а не пак друго.Затоа ставија лик како Ленче која е убава и згодна и Фатима кој освен дрскиот говор кој го држи друго нема.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Se kladam vo 100evra deka sami si ja imaat zapaleno kolata. Dobrojodovte vo republika PR makedonija. Sve e laga i PR. Sea use malce kje pocnat da gi zalat ovie sto glasaa za dvojazicnost
Ново ниво на шизофренија кај владеачкиве, што секако не би ме изненадило.

B

Bafra

Гостин
Тоа е резервирано за шќиптарите, ако ти го правиш тоа, извршител заедно со полиција ќе ти дојде на гости :D

Me zamoli @jamajka da go prenesam negoviot stav posto e baniran. Neznam dali e vo soglasnost so pravilata a i i iskreno mi e gajle,... Не се плашете од полицијата и војската, они се наши ќе застанат позади нас, ако не видат сложни...

Поздрав до Јамајка но и самиот е свесен дека тие ниту 2001 ниту Куманово НЕ си ја завршија работата и тие имаат уште поголема вина за се ова.
Бидејќи воено способни, вооружени, а слепо следат наредби од Јаничари, гинат како глинени гулаби и си ќутат. Ќе им пуштат пак по некое евро и ќе видиш како војска и полиција тепа и роднини :sakasuste:

Посмирени, НЕ дозволувајте партијата СДС-ДПНЕ и нивниот удбашки сателит ДУИ да ве искористат по незнам кој пат

Туку дајте имајте осет за @jamajka и @Almeida да се одбанираат на темава. Правда за Јамајка и Алма :oeoeoe:

Треба да се земе во обзир дека и 2та имаат добри постови и во други теми. Не се тоталка небањати или шарени презервативи.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511

Mimoza Ristova

Најтешката последица од законот е следнава: наредните години во државната администрација ќе се вработуваат само двојазични МК-АЛ. Во превод, ќе има работа само за младите албанци и за никој друг. Според тоа, македонците и неалбанските мацинства ќе можат до леб да дојдат само преку ЗАМИНУВАЊЕ од сопствената грутка. ТИВОК ЕГЗОДУС. И после 5 години ќе решат да ни "доделат" попис, кога навистина резултатите ќе покажат дека албанското малцинство брои над 20%. Аферим за пратениците фотељаши и нивниот вмро-нски начин на безмозочно гласање во стадо. Ги повикувам албанците, моите блиски пријатели кои се за соживот во оваа тажна земја, да кренат глас, макар заради оваа последица на раселување на неалбанската младина од Македонија. Барам аналитичност и непристрасност за да се согледа дека овој насилнички закон ќе вроди многу тага, нетрпение и конечно, меѓуетничка омраза.

За донесување на ваков закон беше неопходна темелна подготовка во високото образование. Требаше да се направат 100% СУБВЕНЦИОНИРАНИ студиски програми за двојазичност (МК-АЛ), па да излезат минимум 5 генерации дипломирани двојазичари, одбрани на пропорционален етнички принцип. На тој начин сите ќе добиеја подеднаков пристап до тие вработувања. Вака, се работи за сериозна ПЛАНИРАНА ДИСКРИМИНАЦИЈА која води кон ТИВОК ЕГЗОДУС.
За болдираното :pos::pos::pos::lolzz::lolzz::lolzz:

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099

Mimoza Ristova

И оваа испадна вмровка. Шо им е на луѓево,еден по еден сите си ги покажуваат националистичките лица! Вака нема влагање во ЕУ и НАТО.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom