Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Помина зимава веќе. Тешки плусови надвор. Една од најефтините зими со највисок SCOP кај сите што се на инвертери. Да се надеваме дека ќе се прошират позитивните искуства и помалку ќе се труеме следната зима.

Гледам дека бајаги луѓе се префрлени на инвертери, и дека полека полека им се разјаснува принципот на работа. И секако заштедите кои си доаѓаат со SCOP4 и нагоре.
Фасцинантно ми е кога ќе ми текне дека една панелка што како од шала сме ја палеле и троши 2500W, е незамисливо многу пари преточено во инвертер.

Гледам и згради веќе што ги прават помаливе поготово што се поквалитетни со PVC и со изолација само со клими се предвидени да се греат.

По новиве куќи па да не ни зборувам, или 5-6 инвертери или мултисплит - се разбира.

Малку да мрднеме со птрошувачкава на енергија, добро е. :)

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Eve i jas da kazam gream 55m2 izoliran prostor so stiropor fasada so inverter VIVAX AEZI 18BTU posledna smetka 4.300den klimata e uklucena nonstop.
Jas sum stoplen zadovolen i sto e najvazno e najcisto najlesno i najekolosko greenje.

L

lleeoo

Гостин
Ja prashav zena mi shto najmnogu ja pali, mi vika:
"Nishto ne me pali povekje od suv defrost na 7000btu kompresor, so 690m3 maksimalen izduv, na +5 nadvoreshna temperatura so vlaznost na vozduh 35%."
i rekov: "Poveli WN35 za tebe srce."
Ne si normalen :)))))))))))))))[DOUBLEPOST=1520421846][/DOUBLEPOST]
Eve i jas da kazam gream 55m2 izoliran prostor so stiropor fasada so inverter VIVAX AEZI 18BTU posledna smetka 4.300den klimata e uklucena nonstop.
Jas sum stoplen zadovolen i sto e najvazno e najcisto najlesno i najekolosko greenje.
Klimd taa smetka ti e za januari ili februari?

D

Deleted member 95595

Гостин
Taka i mislev ti sj od prvata nedela za dostava[DOUBLEPOST=1520433151][/DOUBLEPOST]Prekrasno vreme za cistenje filtri navalete klimadzii:cool:
Jas vikendov ke pravam dve nedeli od kako gi staviv klimive, I ke gi cistam filtrite. Moram da gi isklucam koga ke gi vadam filtrite, taka, i samo so mlaka voda da vi zamijam?

L

lleeoo

Гостин
Jas vikendov ke pravam dve nedeli od kako gi staviv klimive, I ke gi cistam filtrite. Moram da gi isklucam koga ke gi vadam filtrite, taka, i samo so mlaka voda da vi zamijam?
Jas sekogas gi isklucuvam klimite taka mi kazaa taka pravam i obavezno na dve nedeli gi cistam ne se mnogu zasiteni filtrite ama standard mi e 2 nedeli. Kaj badzanakot koga bev ednas zimovo on ne gi bese iscistil 2 i pola meseci mislam deka pecurki imaase vnatre:)))jas mu pomognav za filtrite ama za generalno vikase servis bogami bas gi zarabotija tie 800 denari :)))ama ja napravile bas super bleskase po servisot.

P.s. inaku lg e cel stan go gree so nea 50kv ama ima neverojatna izolacija zgradata e stara 5 god.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Ako ne e tajna koj servis mu ja cistel klimata.
Bidejki iako e 2-ro zimo vo funkcija sakam letovo hemisko cistemje da i pravam bidejki turbinata ima prljavstina
Denes vo firma kaj sto bev,gi cistea klimite. So voda,gi napravija dvete edininici staklo cisti,izvadija edna kofa crna voda. Mi ostavi vpecatok sto ne napravija lom pozadi niv. Denes ke mi dadat broj

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Треба да се најде со кое средство може да се чистат изменувачите лесно и сами да го правиме чистењето.

Сепак за тоа е форумот. А чистење треба да е препроста работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom