Македонска берза

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Бошко малку претерува со СТБ, ама ај нема се сити иако е супер спрема цена/дивиденда и во иднина ќе има солидна добивка само малку помала (80-90 денари), се радува на резервацијата на КМБ во Фени, ама заборава дека и СТБ има солена резервација таму.

ОХБ е акција за во иднината, во следните години се очекува над 500 денари дивиденда, ќе видеме кога ќе биде тоа.

КМБ е во некаква еуфорија и којзнае колку ќе оди, ама и којзнае колку ќе паѓа после
еве како била цената спрема дивидендата

и како што гледате нема врска цената со дивидендата, туку се води со некаква еуфорија, сите во КМБ па и јас таму, а дали вреди за тие пари на долг рок не сум сигурен.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.948
Поени од реакции
15.117
Зошто никој не ја коментира Комерцијална денес ???
Вчера и денес не успеав да купам има некоја чудна побарувачка . . . Навикнат сум на 2600-2900, па тешко ми се даваат пари . . . Изгледа ќе докупам на 4000 :) .
Гледам куповен налог на 3650 денари . . .
Фала :icon_lol:
Пред да почнам се мислев меѓу КМБ, Стб и Тнб, за на крај да се одлучам КМБ на 3250 и ТНБ на 13300.
Инаку општо за сите прашање. Што мислите за гранит? Гледам доста падна последниов период (70тина денари). Оптимистички ако има реализација од 75+% на капиталните инвестиции цел сектор би требало да расте, вклулувајќи го и гранит. Вреди да се купува или не. Лични искуства со градежниве компании споделете.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Зошто никој не ја коментира Комерцијална денес ???
Вчера и денес не успеав да купам има некоја чудна побарувачка . . . Навикнат сум на 2600-2900, па тешко ми се даваат пари . . . Изгледа ќе докупам на 4000 :) .
Гледам куповен налог на 3650 денари . . .
Па никој фала да каже . . . .
Цели 7 месеци ја препорачувам уште кога беше со профит НУЛА и сите ја плукаа. . . И види од пред месец дена пресврт . .

А сега околу профитот на КМБ . . . Резервациите во последните 6 години беа над 200 милиони евра, е сега дел од тие тешки милиони дојдоа за наплата . . .
Брилијант продаден .7 милиони ЕУР . .
Фени се крчка за продажба таму се 25 милиони евра . . . Јас одма би го продал на Минстрој ама Хари изгледа бара нешто, а од грците има . . .
Некој спомна КОГЕЛ :) . . . Зошто Зоран Петревски го нема веќе :) . . .
Еве Топлификација се нуди за 15 - 20 милиони ЕУР . . . Ова се тешки милиони само од резервации.
Плус некои 20 милиони еур од редовно работење . . . .
Онаа проекција од 4500 денари ја подигам на 5000 денари . . .

Што стана со СТБ . . . ? Денес сите банки пораснаа само СТБ црвена? Се откажавте ЈУНАЦИ . . . Па има константно понуда на 920 последниве 2 дена . . . А добар е резултатот иако е малку послаб од лани, за мене одличен . . . Тој не би требало да е причина за апатија . . . .
@Branchez
, извини друже . . . . лоша процена имав 3450 денари . . . . Ова не застанува . . . Се надевам дека парите од КМБ ги префрли во СТБ . . .
@dekis пријателе извини за провокацијата . . . случајно те најдов, ништо намерно . . . Тетекс се ќе врати кај тебе :) . . .
Од толку силно и бројно СТБ лоби не добив никаква благодарност за предупредувањата, а така силно работев за ваше добро :) .
Ако ја паднете СТБ уште 7-9% сигурно се враќам назад .
Дури и да си во право не го разбирам твојот пост. Значи дискутиравме за ова. Нормално е дека кај КМБ има голем простор за раст поради тоа што работеа лошо.

Инаку на сите им одговара да расте Комерцијална зошто таа и уште неколку други се носители на МСЕ така што позитивниот ефект сигурно ќе влијае и на останатите компании.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Jas koga kazuvav za komercijalna site zborevte deka ve navlekuvam vtoro tutunska uste lani ova vreme spomnuvav deka 15 ke ide a toa sto kasni e sto vrie paceri so po 200 evra na forumov a citaat i seriozni biznismeni so para u dzeb !! Koga ke sitnete za 300 evra a vo tie pari imate 10% dobivka zborite kako da ste eksperti a ste vlegle so sitna para od sto samite ne si veruvate na toa sto go zborite !! Stopanstvoto e realna rabota i ova se slucuva pred vas !!! Ako feni teto i brilijant se 40 miliona kako doagate do cena od 4000 ili 4500 i posto ste tolku mnogu jaki na zborovi koj denes kupi na 3600 i zosto ne ? Abe na vas 200 miliona da ima dobivka firmata skepticni ste dali da kupite za sto denari poskapo!! Tnb zdrobi 35 miliona i akcijata edvaj 1000 denari se kaci a ima dividenda 1400 denari ??? So promet od 100.000 evra i vakvi sitni ribi ne e ni cudo sto berzata e tamu kaj sto i e mestoto !!

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
1. Интересно е што не забалежав медиумите да дадат на значење на ваква пресуда (мислам на Топлификација- ТЕТО) освен
http://time.mk/c/bb72f72dd3/toplifikacija-ad-skopje-dobi-sudski-spor-i-ocekuva-da-naplati-nad-11-milioni-evra.html
телевизија не гледав, сепак 11М ЕУР не е мала сума за наши услови.

2. Што мислите за акцијата на МАКСТИЛ ? Одамна не сум прочитал нешто околу неа, знам дека дивиденда не дели, имаше инвестиции околу филтрите... Има ли простор за раст?

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
@dekis друже 100% си прав. Така беше и во летото . . . Самопромоција, СТБ, ТНБ и плукање по различно мислење и етикетирање . . . Ова што го пишувам на тема КМБ/СТБ е пародија и мал револт од тогаш . . . А за сите нови акционери школо да не влегуваат во еуфорија и да не се залетуваат, зошто се е релативно.
И не се откажувај, ако тука има поединци што не го ценат искуството и знаењето што го споделуваш со нив . . . Чекај прво СТБ да ја продадеме, ти најдобро го познаваш процесот од сите на форумов . . . А за Тетекс треба капа да ти симнеме . . . А види никој не те послушал . . .

So zalenje konstatiram deka forumot stana reklama5 :popce:...

jas se odjavuvam...

poz za site :цицки:

Бошко малку претерува со СТБ, ама ај нема се сити иако е супер спрема цена/дивиденда и во иднина ќе има солидна добивка само малку помала (80-90 денари), се радува на резервацијата на КМБ во Фени, ама заборава дека и СТБ има солена резервација таму.
ОХБ е акција за во иднината, во следните години се очекува над 500 денари дивиденда, ќе видеме кога ќе биде тоа.
Не се ситам, пародија си правам . . . .
На рака ми оди оваа експлозија со КМБ, ја очекував во 2017, но ја промашив тогаш ама тоа беше шанса да дополнам . . .
Признавам претерувам :) и доволно беше, душа им извадив се откажувам . . .

Го возвраќам ударот од порано кога ме правеа блесав :) . . .
И се поради изнесен став кој беше едноставен „Излегувам од СТБ, влегувам во КМБ“.
Мои пари, моја одлука . . . Ама многумина се најдоа засегнати и навредени, незнам зошто . . .
Инаку се е релативно. Некогаш си погодил, некогаш си промашил
- за дивидендата на ОХБ е твоја прогноза, не моја . . . Но јас знам дека СГ секаде влечат по 1/3 од профитот.

охридска денес црвена кај што си до гуша со 0 дивиденда не ја гледаш, ама стопанска ја виде со солиден принос на дивиденда дека е црвена.
Намерно не те цитирав, ако ти највеќе скокаше . . . . и навлекуваше на СТБ. Но сепак се закачаш.
Ништо не си научил. Џабе ти цртам. КМБ имаше профит 0 до пред 1 месец и сите ме правевте блесав.
Охридска ќе направи бум во 2018/19, +30% годишно . Памти ми го муабетот. Еве ти шанса да влезеш да заработиш . . . КМБ ти ја кажав ја промаши, фати ја барем ОХБ :). Доста губеше пари на разни Топлификации . . . Гледај што купувам и прави го истото . . .

Макстил
Што ќе ти е СТИЛ ??? Тоа типична коцкарска акција. може да добиеш 70%, но и да изгубиш 60% . . . И никој незнае зошто ја купува . . . Нешто како Биткоин, но тој барем убаво е спакуван и има добар маркетинг. Ако си склон на ризик може да пробаш. Таму нема ни профит ни дивиденда, само на некој да му ги препродадеш.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
@Branchez
, извини друже . . . . лоша процена имав 3450 денари . . . . Ова не застанува . . . Се надевам дека парите од КМБ ги префрли во СТБ . . .
Извинето друже, ама па и ти го потиш без причина, на КМБ направив околу 400 ден по акција (после провизии) и си ги уновчив парите. Не гледам нешто трагично околу тоа дека сум можел и повеќе. Секоја чест на твојата прогноза дека ќе оди на 3500+, не ја релативизирам твојата прогноза, ама мене парите ми требаа заради заминување во странство и КМБ делот од портфолиото отиде курбан.
СТБ ја земав на 923, а сеа е 920, не гледам ни тука трагедија, особено што очекувам фин dividend yield на оваа цена.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Decki malku humor i satira vo kontekst na prognozite za KMB eve si kupiv KMB kako i do sega i zamislete TPL ne znam zosto ?!

Bubi te nema nesto kaj odleta aj kazi sho e buy ili sell?!
Momentalno sve na HOLD, so tendencija kon SELL

BUY posle presek[DOUBLEPOST=1520408607][/DOUBLEPOST]Okolu TPLF: ne go otvarajte shampanjskoto pred da legnat parite

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Momentalno sve na HOLD, so tendencija kon SELL

BUY posle presek[DOUBLEPOST=1520408607][/DOUBLEPOST]Okolu TPLF: ne go otvarajte shampanjskoto pred da legnat parite
Aaaaa se koregira ama bez gajle ne edno cel paket ke otvarame oti lele shto se pominavme, rabotata vo sustina e zavrsena, finito, odnosno ima mnogu povekje pobaruvanja od obvrski ili prakticno obvrski 0, a pobaruvanja baaaaagji, taka sto formalnost e se ostanato se ke si bide podmireno "legnuvanjeto" ke bide so odredena dinamika ne moze se naednas, shto e mnogu, mnogu e i aj ziveli :pivo2:

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
More KMB! Otide preku 3900

Fundamentalno e seushte potceneta, ama tehnicki prebrz rast sugerira skora korekcija.

Da se shorta ili ne, prashanje e sega?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ќе биде интересно да се види првиот квартал на КМБ, дали сите овие позитивни вести ќе се одразат веднаш на профитот или пак ќе продолжи тактиката на Хари со експлозија на резултатот во 4ти квартал.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Samo da potsetam deka p/e na KMB. pomina 10 t.e na ovaa cena e 10.3 pa Vie razmislete si:D

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Samo da potsetam deka p/e na KMB. pomina 10 t.e na ovaa cena e 10.3 pa Vie razmislete si:D
Тоа е за добивката за 2017та, овде луѓето плаќаат повеќе за идни добивки односно се позиционираат.

Ова е за Амазон

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Да не останеме на празни зборови.
Денес купив 91 акција од Охридска на 5020 ден.
Прв пат пишувам број на акции, гледам дека има многу скептици, па можеби некој сака да ја провери трансакцијата . . . .

p.s.
Кај КМБ не се гледа p/e . . . . Тие оваа година може да имаат и 60 милиони евра профит. Голем дел од тој профит ќе бидат вондредни приходи. Колку би изнесувала тогаш цената на акцијата според p/е=8 . . . 220 еур ??? . . . p/е можеш да гледаш кај Алкалоид, а не кај КМБ . . .
Кај КМБ на цената влијаат очекувањата и некој игри што јас дома од фотеља не ги знам, а инсајдерите ги снема :) .
b.t.w. КМБ денес 3920 допрела. Машала.
Ум во глава луѓе !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom