Па нормално,то е нај грозоморен и себичен чин од страна на “љубителите“ на миленичиниња.
Не знам како да ти одговорам на ова зашто сум пробувал многу пати да се разубедувам со луѓе што имаат таков примитивен став, ама џабе е. Само ќе ти кажам дека заради такви како тебе имаме наезда на кучиња и мачки скитници кои се мачат и умираат по улиците, а тие што ќе успеат да преживеат имаат мизерен живот од 3-4 години во просек.
Ако ме прашуваш мене јас би донел закон според кој е задолжително да се регистрираш како одгледувач и да имаш лиценца и да плаќаш одреден данок ако сакаш да го париш миленикот, во спротивно задолжителна стерилизација по закон.
Mislev deka e do kako gi tretiraat dodeka gi sobiraat ama tvojot e izoliran slucaj kaj kuce so gazda i pak isti simptomi.
Најверојатно си во право, нема врска што кучето е со газда. Јас направив таква грешка со мојата со тоа што ја оставив да се разбуди после операција кај ветеринарот во кафез. Требаше да ја земам додека беше под анестезија и да се разбуди дома.
Додека дојдов да ја земам таа веќе доживеала стресови, ветеринариве се обидувале канелата да и ја вадат, таа затворена во кафез, непознати луѓе, лево-десно и на крај кога дојдов како побудалена ја откорна канелата сама со заби и шмугна низ врата. После тоа беше како на штрек цело време и некој непознат кога ќе ѝ пружеше рака 'ржеше. Тоа траеше месец-два, така да веројатно тоа однесување е привремено.
Значи многу е битен односот и пристапот пред и после операцијата, а самата интервенција нема никаква врска врз однесувањето.
iam zenska persiska i e neso nad godina ipol. Dali moze da ja steriliziram bez pritoa nitu ednas da e parena. Mi rekoa pred da odlucam na zafat ili hormonski apcinja trebalo ednas da ja param. Drzi voda muabetot?
Не држи вода. Не знам кој ти го кажал тоа, веројатно некој како slicer од погоре. Единствено нешто на кое што треба да пазиш е тоа што персиските мачки се доста осетливи и може да има одредени компликации од самиот зафат, анестезија и слично така да осигурај се дека ветеринарот е добар и има стерилизирано персиски претходно.