Македонска берза

B

Bafra

Гостин
Од завчера знаев дека ќе се збогатам . . .
1. Штом @maksimmus е во СТБ, КМБ и Охридска оваа година ќе експлодираат . . . . . .
2. @dekis влезе во ОХБ, а следниот влез му е КМБ, а за него се лепат пари . . . Така да и јас ќе профитирам :) . . . Штом Тетекс го фати и ОХБ гарант ќе ја фати . . .

http://www.seinet.com.mk/?docID=42697

Ревизорскиот на КМБ не го погледнав, но планот го ѕирнав и видов планиран профит од 24 милиони ЕУР за 2018 . . . . . А планот секогаш сите го исполнуваат . . .
Другите ставки од планот не ги коментирам . . . .
За следната година храбро прогнозирам дивиденда 250 денари, па да видиме . . .
Цената на акцијата ја очекувам на 4500 денари за година дена + дивидендата од 2017(162 денари) . .

Секој нека внимава што ќе купува, мојата прогноза немора да е вистина. . . Тоа е само прогноза. . . Но добро ми одат овие прогнози без инсајдерски информации :) !!

p.s.
Уште еднаш се потврди правилото . . . Купувај тоа што другите не го сакаат . . . .
Колку профитиравме на СТБ од август до денес???? Јас на КМБ 25-30% . . . Само Тетекс е со подобар раст . . . .
Има КМБ и за лоповлук и за дивиденда, на следни 2-3 години и за големи профити . . . Хари потер е заебан играч ќе има уште изненадувања . . .
Денес КМБ допре 3500 денари . . . . А @Branchez не ме послуша кога му зборев дека 3450 ќе стигне за кратко време, па прерано продаде . . .
И јас не те послушав, од КБ (3.300) отидов во НЛБ. Сметам поголем раст ќе има НЛБ за пократок период а и Словенците ќе притискаат за поголема дивиденда :D.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Бошко дај бе малку олади, го отупи со КМБ и ОХБ секој ден. Разбравме ОХБ ќе оди на 12.000, а КМБ ќе оди на 6.000.
Не го искоментира коментарот на нерецидираните извештаи. Има еден интересен дел таму, за одлагање на еден дел од резервациите за после 01.01.2018. Да не беше тоа одлагање на резервациите, поинакви ќе беа бројките во ексел фајлот, кој го спуштаат и гледаат сите.
Некој је мало нервозан . . .
Промашио је тренд да сад је љут :) . . .
Да разбирате Вие дека ОХБ и КМБ ќе одат на тие ценовни нивоа 250% немаше така да ги плукате туку ќе ги купувавте . . . . но вие сепак заглавивте за 10% годишно во СТБ и ТНБ . . .
Пред да се појавам, за ОХБ и КМБ се пишуваше најлошо . . . . Се подјебававте со профитот и си се самопоклонувавте на СТБ и ТНБ, па јас тогаш не Ви викав ОЛАДЕТЕ, туку ве предупредив на цената . . . . И види во право сум бил . . . .
И место да кажеш фала Бошко за проекциите и предупредувањата, Вие олади . . . .
Кога некој би ми отворил очи мене, јас нозе би му миел цел живот :) . . . .
Јас не ви ја буткам цената на СТБ, туку пазарот . . . Но не се секирај добри банки се СТБ и ТНБ (тнб е најдобра во МКД) !!!!
Акциите што ви ги нагласувам правеа 0 профит и беа на ниски ценовни нивоа кога ги НУДЕВ КМБ(2700), ОХБ (4600 -- 4800 тогаш јас купував).
Дај понуди 2 фирми кои имаат слаби резултати, кои се ефтини, да јас направам пари +200% . . . Цел живот ќе ти бидам благодарен . . .
Околу резервациите. Нема што да коментирам . . . Тоа е нормална банкарска работа . . . Можам да ти кажам дека кај КМБ драстично ќе се намалат е не да се зголемат . . . Сакаш да се кладиме.

p.s.
За ОХБ и КМБ пишувам само кога има некоја новост, нов момент, нова бројка . . .
Сега ќе се изгубам малку до новиот момент.
Не пишувам јас за искусни експерти како Вас, туку за оние што се нови во овој бизнис.

И јас не те послушав, од КБ (3.300) отидов во НЛБ. Сметам поголем раст ќе има НЛБ за пократок период а и Словенците ќе притискаат за поголема дивиденда :D.
Твои пари !!! Твое право!!!
Времето ќе покаже . . .
Јас математика не удирам на краток рок туку на 3 години . . .
Целта ми е да погодам тренд . . .
Мислам дека не сум те заебал до сега.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060

41% поврат на портфолио за последните 365 дена плус дивиденда цирка 48-9%. Генерално АЛК и ТНБ...висока бета ама затоа боље од МБИ10

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Некој је мало нервозан . . .
Промашио је тренд да сад је љут :) . . .
Да разбирате Вие дека ОХБ и КМБ ќе одат на тие ценовни нивоа 250% немаше така да ги плукате туку ќе ги купувавте . . . . но вие сепак заглавивте за 10% годишно во СТБ и ТНБ . . .
Пред да се појавам, за ОХБ и КМБ се пишуваше најлошо . . . . Се подјебававте со профитот и си се самопоклонувавте на СТБ и ТНБ, па јас тогаш не Ви викав ОЛАДЕТЕ, туку ве предупредив на цената . . . . И види во право сум бил . . . .
И место да кажеш фала Бошко за проекциите и предупредувањата, Вие олади . . . .
Кога некој би ми отворил очи мене, јас нозе би му миел цел живот :) . . . .
Јас не ви ја буткам цената на СТБ, туку пазарот . . . Но не се секирај добри банки се СТБ и ТНБ (тнб е најдобра во МКД) !!!!
Акциите што ви ги нагласувам правеа 0 профит и беа на ниски ценовни нивоа кога ги НУДЕВ КМБ(2700), ОХБ (4600 -- 4800 тогаш јас купував).
Дај понуди 2 фирми кои имаат слаби резултати, кои се ефтини, да јас направам пари +200% . . . Цел живот ќе ти бидам благодарен . . .
Околу резервациите. Нема што да коментирам . . . Тоа е нормална банкарска работа . . . Можам да ти кажам дека кај КМБ драстично ќе се намалат е не да се зголемат . . . Сакаш да се кладиме.

p.s.
За ОХБ и КМБ пишувам само кога има некоја новост, нов момент, нова бројка . . .
Сега ќе се изгубам малку до новиот момент.
Не пишувам јас за искусни експерти како Вас, туку за оние што се нови во овој бизнис.

Времето ќе покаже . . .
Малку забегуваш со Комерцијална, Охридска е во ред, некој што купил на 1000-2000 денари (па и за 5000 не е лошо) за 3 години отприлика, ќе добива над 500 денари дивиденда,
ама Комерцијална е нај (да не кажам што од банките), ти ни кажуваш дека ќе имало 35% во капитална добивка, ама не кажуваш дека е 5% во дивиденда, за разлика СТБ ќе има над 10% дивиденда,
не сите сакаат да препродаваат нонстоп акции, некој си чекаат дивиденда и не ги интересира дали акцијата ќе биде 3к или 5к тие ќе си чуваат и ќе ја продадат само во ептен незгодна ситуација.

но ајде да ја тргнеме и стопанска, ако место во КМБ на 2700 некој влегол во ТНБ под 13к (пред една година беше 10к), ТНБ ќе оди над 15к годинава и ќе даде 10%+ дивиденда, а следната година уште поголема дивиденда, со што на истата сума потрошени пари за 5 години кај ТНБ ќе имаш поголема вредност.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

41% поврат на портфолио за последните 365 дена плус дивиденда цирка 48-9%. Генерално АЛК и ТНБ...висока бета ама затоа боље од МБИ10
Незнам што се случува со алк. ако се менаџментот ајде ок имаат пари фрлаат, ама ако се фондовите тогаш значи дека веке се во лајна ако не продолжат да ја качуваат со оглед дека голем дел имаат алоцирано наредната состојба од последниот пресек ке им оди надоле. Дивдендата со платен данок доаѓа околу 2.5% од сегашната цена, да е обврзница пак некако ама у портфолио со акции неможе ни трошоко за управување да го покрие.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Незнам што се случува со алк. ако се менаџментот ајде ок имаат пари фрлаат, ама ако се фондовите тогаш значи дека веке се во лајна ако не продолжат да ја качуваат со оглед дека голем дел имаат алоцирано наредната состојба од последниот пресек ке им оди надоле. Дивдендата со платен данок доаѓа околу 2.5% од сегашната цена, да е обврзница пак некако ама у портфолио со акции неможе ни трошоко за управување да го покрие.
И ја не разбирам што е работата со Алкалоид, максимум 6500 требаше да биде во највредната варијанта, они над 8000 даваат, да не планираат дупла дивиденда со 1000 вкупно кој ти ги знае.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Se brani zivkood hostile da nemu vleze nekoj samo book Mue 100 evra ja napumpale epten

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
АЛК е подобро од обврзица, имаат со децении раст на добивка од 10-15% како швајцарски часовник се. Инаку модел обврзици го користеа на NYSE па испадна дека неважи кога дивидендата падна под принос на УСбондс а цената уште растеше. Инаку АЛК имам малку во главно е ТНБ портфолиото. Например СТБ има 10% дивиденден принос а сепак не расте...очигледно валју инвестмент не важи веќе за МСЕ побитен раст на добивка од дивиденден принос. АЛК има поголем раст за последните 365 дена од СТБ плус реинвестирана дивиденда на пример. На пример АЛК во 2008ма имаше дивденден принос под 1% а беше 10.000 ден акцијата. Секоја акција си има свои карактеристики и малку тешко е да се споредува со други акции или обврзници. Инаку АЛК е релативно скапа во однос на други ама во овој бизнис циклус ако уште потрае може се да се случи. Дури и АЛК 16.000 ден.
ТНБ исто имаат цена над сметководсвена и ROE им раст и тие се прашање колку е тоа одржливо и до кога ќе трае. Јас мислам дека ќе продлжат нелогичностите на МСЕ се додека не колабира овој бизнис циклус. Макс му давам 2-3 години пред се да се сруши. Не сум венчан со МСЕ а не ни мислам да станам.

B

Bafra

Гостин
АЛК е подобро од обврзица, имаат со децении раст на добивка од 10-15% како швајцарски часовник се. Инаку модел обврзици го користеа на NYSE па испадна дека неважи кога дивидендата падна под принос на УСбондс а цената уште растеше. Инаку АЛК имам малку во главно е ТНБ портфолиото. Например СТБ има 10% дивиденден принос а сепак не расте...очигледно валју инвестмент не важи веќе за МСЕ побитен раст на добивка од дивиденден принос. АЛК има поголем раст за последните 365 дена од СТБ плус реинвестирана дивиденда на пример. На пример АЛК во 2008ма имаше дивденден принос под 1% а беше 10.000 ден акцијата. Секоја акција си има свои карактеристики и малку тешко е да се споредува со други акции или обврзници. Инаку АЛК е релативно скапа во однос на други ама во овој бизнис циклус ако уште потрае може се да се случи. Дури и АЛК 16.000 ден.
ТНБ исто имаат цена над сметководсвена и ROE им раст и тие се прашање колку е тоа одржливо и до кога ќе трае. Јас мислам дека ќе продлжат нелогичностите на МСЕ се додека не колабира овој бизнис циклус. Макс му давам 2-3 години пред се да се сруши. Не сум венчан со МСЕ а не ни мислам да станам.
На кој бизнис циклус попрецизно кажи ... Сега моментално почнува борбата за премин од јавен во приватен циклус. Тој премин секогаш е крвав, па парите кај ќе ги ставиш :toe:

Времето ќе покаже . . .
Не реков дека си ме зезнал, ти ферски си кажа, само овој дел од влог решив малку да го шетам од кол на кол, се надевам ќе го промашам газот :lolzz:.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
На кој бизнис циклус попрецизно кажи ... Сега моментално почнува борбата за премин од јавен во приватен циклус. Тој премин секогаш е крвав, па парите кај ќе ги ставиш :toe:
.
Јавен и приватен бизнис циклус?

B

Bafra

Гостин
Јавен и приватен бизнис циклус?
Јавен се мисли на државите и нивното безмозочно трошење и задолжување. Веќе тој период на евтини пари завршува. Големиот капитал нема веќе доверба и бара кај да си ги осигура парите. Кога ќе почне и народот да губи доверба тогаш циркуз :D
Пензиските фондови купуваат државни обврзници, ама државата за да им исплати мора да се задолжува, а тоа не може до бесконечност плус и ниски каматни стапки. Долга тема е, па да не тупиме тука.
И Ротшилд изјави дека прашање ќе биде каде да се вложат парите за да се заштити вредноста а не дополнителен профит.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Јавен се мисли на државите и нивното безмозочно трошење и задолжување. Веќе тој период на евтини пари завршува. Големиот капитал нема веќе доверба и бара кај да си ги осигура парите. Кога ќе почне и народот да губи доверба тогаш циркуз :D
Пензиските фондови купуваат државни обврзници, ама државата за да им исплати мора да се задолжува, а тоа не може до бесконечност плус и ниски каматни стапки. Долга тема е, па да не тупиме тука.
И Ротшилд изјави дека прашање ќе биде каде да се вложат парите за да се заштити вредноста а не дополнителен профит.
Па ова врска нема со тоа што го напиша членот, сигурен сум дека тој мислеше на proper бизнис циклусот.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Има само еден бизнис циклус, а парите може во девизи, депозити, злато, недвижност итн. Зошто кај и да е ова ќе пукне тешко е да се замисли дека вечно ќе трае растот на МСЕ.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
На крајот од 2008г Алкалоид се продаваше за 3000 денари и првата половина на 2009г за помалку од 4000 денари,
што значи оние кој ја шитнале на 9000+ си ги удвоиле акциите по само 1 година,
исто е и сега, оние што ќе ги шитнат за 8000, ќе си купат нови за 6000 и нешто, освен ако не дадат двојна дивиденда.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
На крајот од 2008г Алкалоид се продаваше за 3000 денари и првата половина на 2009г за помалку од 4000 денари,
што значи оние кој ја шитнале на 9000+ си ги удвоиле акциите по само 1 година,
исто е и сега, оние што ќе ги шитнат за 8000, ќе си купат нови за 6000 и нешто, освен ако не дадат двојна дивиденда.
Не е се до дивиденда...цени растат поради раст на добивка тоа се growth invesment обично прикрај на бизнис циклус се случува тоа. Тоа е кога растат највече акции со раст на добивка...треба убава анализа за да се види дека акции со висок дивиднден принос не носат добар раст на цена туку акции кои имаат константен пораст на добивка. Мислам дека сега веќе нема смисла да се брка дивиденда зошто не е таков пазарот. АЛК ќе падне ама не сега туку најверојатно за неколку години и тоа заедно со многу акции. Кај и да е време е за рецесија од глобален тип. Финтата е сега само да се купуваат акции кои растат на цена и да се шпекулира не е време за долгорочно инвестирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom