Bojan Van Buuren
Колектор
- Член од
- 11 април 2008
- Мислења
- 8.394
- Поени од реакции
- 12.058
Како тоа не можеш да бараш долг со тужба ?Не може да го бараш долгот со тужба, ама може на пример да го фатиш некаде на премер пребивање, или некоја неопходна услуга и кога било да му кажеш да ќе ти ја направам ова услуга ама долгот да ми го вратиш.
Значи не се исти барем во мојата област кај што работам закупнина, затоа штој тој ги плаќа 2014,2015,2016 а 2013 се повикува на застарување, а пак земјиштето го користи не му е раскинат договорот.Значи пак ние сме закуподавач и закупец.Значи ако тој сака некоја суштествена измена кај е потребна и мој потпис и моја согласност тогаш ќе го фатам.
Еве имаме ситуација кога А му должи на Б. Што во ситуација кога нема да настане долг на Б во однос на А ?
Нема со што да го пребиеш првиот долг. Во таква ситуација не можеш никако да си го бараш долгот ?
Си поднесуваш тужба, судот утврдува дали постои долг и колкав е и после си одиш на извршител ако лицето нејќе доброволно да ја исполни пресудата. Добро можеш и преку нотар да одиш кога се работи за фактури.
А за пребивањето еве што вика ЗОО:
Застарено побарување
Член 328
(1) Долг може да се пребие со застарено побарување само ако тоа уште не било застарено во моментот кога се стекнале условите за пребивање.
(2) Ако условите за пребивање настанале откако едно од побарувањето застарело, пребивање не настанува ако должникот на застареното побарување истакнал приговор за застареноста.[DOUBLEPOST=1517850576][/DOUBLEPOST]
А зошто не си приговарал на решението чим не си добивал услуга ?Zdravo Decki,
Imam problem i neznam od kade da pocna co resavanje.
Vo 2015 godina koristev Blizu internet kako pravno lice(firma)
za neplatena smetka mi go isklucija internetot no tie
prodolzile da mi prakaat polni smetki10000 denari mesecno
bez da mi dadat internet.Najstrasno sto fakturite gi prakale na pogresna adresa i jas ne gi dobivav.
Minatata godina no mart mi stigna resenie za naplata deka treba da im platam 14000 denari za neplateni
smetki(za koi ne dobivav nisto vo Vip koj e naslednik na Blizu i so odgovornite za regulativa razgovarav,
ti mi rekoa deka nemoze taka i se javija vo finansii no tie potvrdija deka tie taka rabotele.Odgovornite od regulatorniot
del rekoa deka nema problem deka ke go sredat slucajot i taka se zavrsi, no odednas vo petokot smetkata mi bese
blokirana sekga na 200000 od Vip za istiot slucaj. Jas nesum dobil nikakvo pismo ili predupreduvanje od nikiogo za slucajot. Se javiv na notarot no toj vika moze se povikale na lanskoto resenie ,no toa bese na druga suma i vo zakonot za izvrsuvanje pisuva deka rok za izvrsuvanje e 30 dena. Ve molam za mislenje sto da pravam.
Чива сметка е блокирана, твојата или на фирмата ?
Ако е твојата, каков тип на друштво имаш основано ?
Чим ти праќале сметка на погрешна адреса, претпоставувам си го сменил седиштето на фирмата. Ваљда си го средил тоа во ЦРМ и си требал да ги известиш дека ти е сменето седиштето на фирмата.
ВИП како ВИП не може да ти блокираат сметка. Сметка може да блокираат единствено извршител или УЈП. Може ВИП од кога не си платил по решението од нотар те дале на извршител, а ако фактички си го сменил седиштето на фирмата, но тоа не си го сторил и во ЦРМ може извршителот пробувал на старата адреса да ти достави барање за доброволно плаќање на долгот (може и поинаку се викаше, не знам сеа точно како беше во Законот за извршување), но не можел да направи уредна достава и се собрале камата и трошоци за извршител па затоа сеа ти е толкав долгот.
Мислам дека најдобро ти е да се консултираш со адвокат, да му објасниш убаво и да види он што имаш ти од документација, па ако може сега нешто да се направи.
Последно уредено: