Сега го видов коментарот.
Тоа се монархии на хартија. Не зборам за такви, туку вистински, со сносење одговорност.
Друже, ти имаш некои проблеми во разбирање на модерните политички системи.
И мене како и тебе (колку што приметувам) омилен период од историјата ми е 18, 19 и почеток на 20 век, кога европските монархии владееле и доминирале со светот. И јас сметам дека во т.н. Бел епок е направен најголемиот напредок во човештвото. Само што во тој период две од тие големи и напредни сили биле републики, САД и Франција, две биле уставни или полууставни монархии, Британија и Германија, најнеразвиената од сите нив, Русија била абсолутна монархија.
Понатаму, тоа време помина, сега е историја и нема да се врати, премногу општествени и политички промени се случени и тој период и тие вредности се прегазени. Тој политички систем кој ти го посакуваш не постои, а реално никогаш ни не постоел така како ти си го замислил.
И трето, теориите кои веројатно ги читаш и анализираш за политичкото уредување се однесуваат за вистински држави, а не за куртон третокласна полудржава како оваа, каков сакаш систем воведи тука ништо нема да успее да функционира, Бизмарк, Дизарели и Метерних од мртивите да станат заедно нема да не оправат.
А да, демократијата не е совршен систем и е своевидна лотарија, но монархијата е уште поопасна, таа е генетска лотарија