Македонска берза

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Čovek koga neznae što so sebe,se zanimava so drugite okolu sebe.Nekoi ovde mozebi ke se pronajdat vo ovaa recenica.Abe lugje,kažete što imate bez komentiranje tugji mislenja.Sekoj eden ima pravo na svoe sopstveno.Procitaj,procesuiraj,što odgovara prifati što ne odi ponataka..:kafence:
Uslovite na teren se menuvaat sekoj den taka da se što e kazano vcera e zastareno.Ne deka ekonomijava nešto ni e vo rascut,se e isto mozebi i poloso,no ete želbata da se iskešira ovoj momentalen optimizam preovladuva.Covekot(007) bil iskren ovde so nas spodelil i portfolio i strategija so nas,a toa mu se zema za zlo.Epa ne e ubavo.Tolku.

P.s. Nemoj da ja narušuvas tisinata ako nema što da kažeš.[DOUBLEPOST=1517135200][/DOUBLEPOST]Eve kaj mene,povtorno se vrateno na MSE.
KMB,OHB,PPIV,BESK.
Nadvor od MSE,BTC,VEN

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Тој е подобар од што можеш да замислиш. Пример долго време „се дружевме“ на мојновац, единствено ми остана нејасно до сега, како луѓе од калибарот на Бафет или Сорос го немаат земено во нивните аналитички тимови.

Како што пишал Максимус погоре, тој вели дека распродава, онака НАЈТРАНСПАРЕНТНО, и кога по 2 месеци се дебатира одредена ситуација, тој е толку голем што распродал само 20% од портфолиото, никогаш не бил под 80% во акции :masa:

По слободна проценка, еве ја ќе се обидам да одговорам на твоето прашање, сигурно почнал со заем од братучед му од 2000 евра, ама пошто е неподносливо добар, до сега е на х75, па има заработено еден стан во Центар и Волво XC90, до сега.
007 kolku kratno si zarabotal na berza do sega? NPR: si pocnal so 100k evra segasi 600k znaci puta x6
Некој луѓе повеќе се грижат за туѓото портфолио отколку за своето . . .
Повеќе гледаат во туѓиот отколку во сопствениот двор . . .
Но никако не пишуваат ни што портфолио имаат, ни што купуваат . . . . Само плукаат . . . и се некој друг им е крив Влада, Грујо, Заев, Америка, Бошко, Фондови . . . . јебига тоа е Македонија . . . плукачка нација без самокритика . . . . .
Јас од овие ликови никогаш немам прочитано купив Х на таа цена, продадов Y на толку, тоа ми е портфолио . . . . од нив можеш да прочиташ само деструктивност и листа на кривци за нивната малодушност, партиски памфлети, лоповлук на Фамилијата . . . . .
Дечки јас со берза се фатив во 2007 година, во најлош момент, на 30 години . . . Го поебав заштедениот стан од 60,000 евра играв на РЖ, Жива, ЗПКО, Тетекс, Кабли, Макошпед и бев темно зелен . . . Место да кукам и плачам за изгубените 60.000 евра, јас се повлеков, простудирав и вложив етапно нови 30.000 евра . . . Имав среќа што странските фондовите распродаваа џабе во 2010/11/12 , па купував скоро за без пари . . . . Тие 30.000 скокнаа 6 пати за 5-6 години и тоа е тоа . . .
На берза не си профитирал се додека не претвориш све пак во кеш, но ако Ве интересира потенцијалната добивка . . . . таа е некаде околу 120,000 евра + 30,000 евра за блиски од фамилија.
Јас сум среќен што си ги повратив моите 60.000 евра, а не што сум заработил нови 120.000 евра.

Сите пари се лично мој, никој не ми дал ништо, сам сум ги заработил и на тоа сум посебно горд.
Водам портфолио што е скоро половина од просечен македонски акциски фонд . . . Уживам во тоа последниве 4 години зошто ми се редат коцките, но еуфорија нема . . . Ситна риба сум јас, но достоинствено и фер пливам, сам. Дури ни инсајдери не ми требаат, после 11 години бавење со берза некои работи се очигледни!!!!
Возам Сеат Леон и живеам во стан на моите, чиниите во кујна сам си ги купив . . . .
Сите мои пари играат на берза и во последниве години се заработува по 30/40.000 евра годишно, но нагласувам тоа се потенцијални пари, ги немаш се додека не распродадеш . . . А јас сигурно останувам да играм на берза . . . сакам да го наплатам моето искуство . . .

p.s.
Ова го пишувам за оние што сега почнуваат на берза. Трошам време да им укажам дека нема лесни пари на берза. Да не се залетуваат. . .Мене во 2007 ме заебаа некој ликови кои ширеа лажна еуфорија на мојновац со цел лична корист . . . Од тогаш се зареков дека нема да бидам таков . . . . Штета што user name-ot Robin Hood беше зафатен :) .
А оние душегрижници воопшто не ме тангираат . . . . .
Можат да препрочитаат последните десет постови и ќе видат дека во неколку наврати купував ОХБ на 4600, 4750, 4850, 4800 цела среќа што сум транспарентен, а не како нив „плукач“ :) .

Последно уредено:
Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Bravo :aplauz:sekoja cest, glumec neviden ne statista, Grujo shkola nema shto uspea "da go ukrades shouto" ovde barem, postovi na kilo nebare milioner alal vera.

Ama samo malku da se prelista nazad ovde, posebno mojnovac pa da se vidi kolku propaganda, otrov, omraza, lagi i spinovi imas frleno svesno ili po naredba od otrovnata Gebels matrica, pa sega nesto menuvas svest ili peres sovest :aplauz:

MSE bese potop do sega zaradi totalna uzurpacija i kontrola na se i sesto i ogromniot pritisok na firmite i akcionerite za eftino ili nasilno prevzemanje. Za srekja zavrsi taa tortura na site setila i mozebi konecno ke se mrdne od zastojot pa ke resime shto sakame, pravime i kade odime, izvesna perspektiva.

Se izvinuvam za licnite komentari :semolam: ama...

B

Bafra

Гостин
007, znaci 90k sigi napravil 210k za 11 godini +130% zarabotka?
Ај бе доста го тупиш на темава, еден пост немаш напишано ова имам купено, ова планирам да купам или ова ќе продадам поради таа и таа причина.

Од тукашните членови @dekis и @bosko007 се едни од ретките кои кажуваат ова купувам/продавам и причините поради тоа.
Акциите што ги кажуваа дека ги купуваат сите се пораснати, некои и по 300% .

Бошко збореше дека е тапа берзава ама од тогаш до сега поминаа неколку недели, а тоа е доволно човек да смени мислење.

Јас на пример тргнав кај брокерот да ставам налог за СТБПрио.. по пат се одлучив да појачам УНИ и ОКТА, а стбп за 3 месеци, нормално ако има сеуште на оваа цена и ако излезам од КБ, кои ми се купени на 2900-3000 :tapp: (ама дивиденда плус растов сега, не е страшно).
Да не се лажеме, тренд на берза не можеш да промениш преку форум, други сили се во игри :P

И да повториме
P.s. Nemoj da ja narušuvas tisinata ako nema što da kažeš.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
bafra Isto i ti so kakov uspeh si investiral? Jas sum pochetnik kogo da poslusam koj najgolem povrat imal

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Од сево ова можам да кажам дека ние овде на форумов не сме медицински лица, значи дозволени се сите жанрови комедија, драма, крими, фантазија.... истите причини зашто пропадна мојновац и тамо почна со грујо и политика, лажги навлекување отидоа до тој степен да и хрватите кои имаа портфолио во МК го правеа истото.

Мојновац веке отиде никој не постира истите ликови се преселени овде со истите навики, читајки ги постовите тамо и тука приметувам дека има ликови со по неколку иминња тамо, а чудно и овде се сега дојдени ако се продолжи вака незнам до каде ке се стигне.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Од сево ова можам да кажам дека ние овде на форумов не сме медицински лица, значи дозволени се сите жанрови комедија, драма, крими, фантазија.... истите причини зашто пропадна мојновац и тамо почна со грујо и политика, лажги навлекување отидоа до тој степен да и хрватите кои имаа портфолио во МК го правеа истото.

Мојновац веке отиде никој не постира истите ликови се преселени овде со истите навики, читајки ги постовите тамо и тука приметувам дека има ликови со по неколку иминња тамо, а чудно и овде се сега дојдени ако се продолжи вака незнам до каде ке се стигне.
Moj Novac si bese o.k. nego forumot ne rabotese skoro edna godina posle padot na Agrokor i mislam deka toa e pricinata so se povlekoa lugjeto imase tamu mnogu dobri i korisni informacii.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
мојновац и порано не работеше мислам 2010 беше долго време потоа пак сите пишуваа сега веќе не се враќаат, бар мојот впечаток е таков.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
мојновац и порано не работеше мислам 2010 беше долго време потоа пак сите пишуваа сега веќе не се враќаат, бар мојот впечаток е таков.
Moze kje se vrati moze ne, ama ovoj barem neka opstoi, poarno da ima forum nego da nema, pa sto i da se pisuva za berzata ne e loso. I losa reklama e reklama .

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Еве мала транспарентност и од моја страна. На сам почеток споделив дека имам КМБ и АЛК. Алкалоид влегов пред 5÷6 години на 4.000 а КМБ на 1.800 пред 4 год. Немав поим ни за форумот тогаш а немав поима ни за инвестирање. И двете акции во периодот кога ги купив ми се видоа евтини па затоа и влегов . Кога КМБ не делеше дивиденда мислев дека сум се заебал и дека сум си ги фрлил парите во вода. Потоа почнав да го следам форумот и мислам дека е доста корисен особено за почетници. Има и навлекување, но и сериозни анализи и споделување на корисни информации. На крајот на краиштата одлуката за инвестирање во една или друга акција секој сам си ја носи.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Sudime invest. fondovi po dobivka dalida kupime udel a da slusam nekoj od forum so ushte polos rezltat sepravi pameten. kako pocetnik me interesira uspeh nemora full iznos kako 007 sto napisal moze samo procent

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Бошко си купуваше високо ризични акции, како СТБ или БЕСК, пошто после јака загуба инвеститор може да се опорави само со таква стратегија. Како што знаеме, со ризични акции може многу да се добие, а и многу да се изгуби за кратко време.

Јас пак играв на поконзервативни акции, со исклучок на мали инвестиции како ОКТА или ТНБ. Од денешна гледна точка, камо среќа да му ја следев стратегијата, сега ќе бев пензиониран со трајно боравиште во Бора Бора.:)

Иако уште има апетит за ризик (читај ЗПКО), интересно е како Бошко се прешалта постепено во поконзервативна опција, како КМБ. Треба ли од тоа поголем доказ дека заработил солиден капитал?

Ако имам нешто да му замерам во однос на портфолиото, тоа е преголемата изложеност во банкарски сектор. За останатото, само фул респект :aplauz:

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Бошко си купуваше високо ризични акции, како СТБ или БЕСК, пошто после јака загуба инвеститор може да се опорави само со таква стратегија. Како што знаеме, со ризични акции може многу да се добие, а и многу да се изгуби за кратко време.

Јас пак играв на поконзервативни акции, со исклучок на мали инвестиции како ОКТА или ТНБ. Од денешна гледна точка, камо среќа да му ја следев стратегијата, сега ќе бев пензиониран со трајно боравиште во Бора Бора.:)

Иако уште има апетит за ризик (читај ЗПКО), интересно е како Бошко се прешалта постепено во поконзервативна опција, како КМБ. Треба ли од тоа поголем доказ дека заработил солиден капитал?

Ако имам нешто да му замерам во однос на портфолиото, тоа е преголемата изложеност во банкарски сектор. За останатото, само фул респект :aplauz:
Банкарскиот сектор е моментално најстабилен во МК, не знам зошто мислиш дека преголема изложеност на истиот е за замерка.Моето портфолио 70% го сочинуваат банкарски акции.

Kajgana Shop

На врв Bottom