Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.916
Поени од реакции
23.323
2 години мора да помине за да се распише референдум за исто прашање.

Член 19 од истиот Закон: „Референдум за исто прашање не може да се повтори пред истекот на рокот од две години од денот на одржаниот референдум.“
Malce, mnogu malce. Dve godini se pickin dim.
Dali ima sansi da proveris sto kazuva grckoto zakonodavstvo okolu toa prasanje.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.334
Тоа што е при вас, тоа се вика државјанство. И Албанците во Македонија се македонски државјани. Државјанство и национална припадност се различни работи. Ама не можете да го разберете тоа бидејќи не сте го достигнале тој степен на развој и човекови права. Грција е полоша и од вас.
и албанец со мкд документи ако фанат за криминал во странство кажуваат македонски државјанин напраавил тоа и тоа... тоа нема врска со националните права..
А грците да ги праша некој, ама званично, на високо ниво, што биле по националност солунските атентатори ( Boatmen of Thessaloniki ) ај да видам што ќе кажат... Не само што не биле блгари, туку не биле ниту славомакедонци од егејска Македонија туку велешки Гемиџии

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.986
Поени од реакции
11.628
Грција 1995 се сложи на име што ќе содржи „Македонија“ во него. Тогаш не било проблем, сега било проблем. Ја мајката...

Ако ме прашува некој мене, Република Македонија за домашна употреба, друго име за употреба во меѓународни организации(ОН, Совет на Европа, ЕУ, НАТО, ОБСЕ, итн итн). Е сега, не знам како за билатерална употреба. Дали некако да може да се бира меѓу името што е во домашна употреба или другово...пошто реално не можеш на некој да му кажеш: „Сакаш да ме викаш Р.Македонија? Ааа не може.“ И не знам што толку им е битно на Грците какво име ќе се користи во билатерални односи со други држави.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.194
Поени од реакции
16.334
Заначи во иднина секој македонски прецедател ќе треба да учи албански,во спротивно ќе биди казнет.И ова е тек почеток на уцените!
јас да сум инспектор за албански јазик прво овој и другите наши политичари од неговата партија ќе ги казнам за непознавање литературен албански јазик[DOUBLEPOST=1516552297][/DOUBLEPOST]
Грција 1995 се сложи на име што ќе содржи „Македонија“ во него. Тогаш не било проблем, сега било проблем. Ја мајката...

Ако ме прашува некој мене, Република Македонија за домашна употреба, друго име за употреба во меѓународни организации(ОН, Совет на Европа, ЕУ, НАТО, ОБСЕ, итн итн). Е сега, не знам како за билатерална употреба. Дали некако да може да се бира меѓу името што е во домашна употреба или другово...пошто реално не можеш на некој да му кажеш: „Сакаш да ме викаш Р.Македонија? Ааа не може.“ И не знам што толку им е битно на Грците какво име ќе се користи во билатерални односи со други држави.
Грција 1995 НЕ ја ратификувала спогодбата од ООУН, па си зема право ФирМакедонија да го прекрсти во ФИРОМ... а ние молчевме за тоа место да го покренеме во ООУН

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.986
Поени од реакции
11.628
јас да сум инспектор за албански јазик прво овој и другите наши политичари од неговата партија ќе ги казнам за непознавање литературен албански јазик[DOUBLEPOST=1516552297][/DOUBLEPOST]
Грција 1995 НЕ ја ратификувала спогодбата од ООУН, па си зема право ФирМакедонија да го прекрсти во ФИРОМ... а ние молчевме за тоа место да го покренеме во ООУН
Има нешто во меѓународното право се вика „естопел“. Али тоа треба да се докажува. Плус, за жал, тука не игра улога меѓународното право, туку меѓународните политички односи. Инаку, имаме чиста пресуда од Меѓународниот суд на правдата.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.281
Поени од реакции
8.683
Ципрас: Не е неразумно да се вклучи „Македонија“ во името

Повеќе од 25 години, нашите соседи се признати како „Република Македонија“ од многу земји ширум светот, додека ние насекаде се бориме сите да ги нарекуваат ФИРОМ. Не е неразумно терминот „Македонија“ да биде вклучен во новото име за земјата. Ова го изјави грчкиот премиер Алексис Ципрас во интервју за „Етнос“.

Грчкиот премиер рече дека ја разбира загриженоста и чувствата на неговите сонародници од северна Грција, кои сега протестираат во врска со спорот за името, бидејќи на крајот на краиштата, како што рече, и тој бил половина Македонец.

„Ги повикувам нашите сограѓани да бидат трезвени и да го разликуваат она што е добро за националниот интерес и она што не е, а недостатокот на решение за спорот околу името го поткопува националниот интерес. Во текот на 25 години нашите соседи се признати под името „Република Македонија“ од голем број земји во светот, додека ние се бориме секаде, да ги нарекуваат ФИРОМ. И не е апсурдно да се вклучи името „Македонија“ во едно сложено географско име, за на сите да им биде јасно дека тоа нема да содржи претензии кон историјата и територијалниот интегритет на други народи“, истакна Ципрас.

Во однос на различните позиции за прашањето во грчката влада Ципрас рече дека Панос Каменос бил свесен за проблемот, но тој бил чесен политичар и патриот кој имал сомнеж што го изразил пред Владата, но истовремено изразил и уверување во напорите на министерот за надворешни работи и неговата желба да постигне широк консензус меѓу политичките партии по ова прашање, доколу биде постигнат задоволителен договор.

„Би било национална глупост доколку не се искористи шансата за решавање на овој спор доколку се отстранети негативните факти наметнати во 1992 година“, вели грчкиот премиер.

S

silmarillion

Гостин
Истата багра со истечен мозок се протестантите во грција како и овие нашиве ќосиња тука, истата бедотија- црни маици, попови, антички симболи за историја и работи што не ги разбираат.

Што не прошетаат малку денес по моловите во Солун ако се толку храбри и нека ги избркаат сите „словени“ што сакаат да им ја земат „нивната македонија“
А дека на нашиве им е јако ако искочи дека се 300.000 а не 30.000?:) Шизото на најако пуштено.

Член од
24 ноември 2017
Мислења
29
Поени од реакции
29
Како бе волку ви се замара за македоња, страници сте изнапишале, земете фрлете им државјанство и пасош, јас долги години сум надвор од мк и искрено мило ми е што вака се дешава.Земете напуштете ја, не вреди ни да се плукне на таа земја

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Како бе волку ви се замара за македоња, страници сте изнапишале, земете фрлете им државјанство и пасош, јас долги години сум надвор од мк и искрено мило ми е што вака се дешава.Земете напуштете ја, не вреди ни да се плукне на таа земја
Ако ти е убаво, јас ти посакувам да живееш 300 години, се разбира, освен ако не те собере некој "Камион на мирот"[DOUBLEPOST=1516553656][/DOUBLEPOST]
Да, ама Путин е заеба "Единаја Россиjа" и се кандидатирал како независен, зашто при КПРФ се jави едно грдо момче Грудинин, а не путката Зјугашка.
Е добро де, што има тоа везе.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Кралевина СХС дури 1929 ја формира Вардарска Бановина , а таа опфаќала не само Вардарска Македонија туку и Косово и Јужна Србија.
Значи поимот само Вардарска е иредентистички за Косово и Јужна Србија ако не се нагласи Вардарска Македонија !!!
а поделба меѓу вардарски македонци и егејски македонци постои од 1948, кога емигрираа егејските македонци низ цел свет а голем дел во СР Македонија каде уште и ги нарекуваа погрдно ослободители од белиот леб
Ха ха ха... Бог да чува![DOUBLEPOST=1516555821][/DOUBLEPOST]
КАТИМЕРИНИ

Атина е за Вардарска Македонија, а Скопје за Нова Македонија

Во прилог на Демократиа Неа Македонија оди актуелната изјава на Ципрас, уште ако се земе во предвид изјавата на бугарската министерка за надворешни дека за нив е неприфатливо Горна или Северна Македонија, а еве и тука бугаристанските тролови фураат за Вардарска, тука сме некаде.
Згора на тоа во изјавата стои дека без разлика на политичката штета која ќе ја претрпи, Ципрас вели дека ќе постигне решение за спорот со името, кај нас знаеме дека се даваат изјави во овој контекст може да се каже далеку поприемчиви од било кога претходно, веројатно се е финализирано, некаде за Нова Година :icon_lol: како се ќе се пласира сево ова во јавноста кај нас кога е веќе јасно дека се работи за пакетче, ќе видиме.

Да прашам некој од патриотите како гледа изјавата подолу:

:rolleyes:

Барак Обама почна да ги пишува своите мемоари, кој знае дали ќе спомне зошто баш Алексис Ципрас беше претпоследниот странски лидер со кој се сретна пред завршувањето на неговиот мандат.

Во меѓувреме,

Јбга, да не биде тепаниот тепан, ебаниот ебан може и ќе не утешат со некои разумни измени за законот за албанизација, кој сепак останува тоа шо во суштина е.[DOUBLEPOST=1516540920][/DOUBLEPOST]

Кога ќе признаете фиромско малцинство во Бугарија, признајте ги како како народ ист со тој во фиром, нека учат на фиромски јазик и сите останати права кои им следуваат како малцинство, какво казваш на ова?

Нели не сте фашисти, навредени сте поради минатото а ги повторувате истите чекори во сегашноста?
;)
Само не разбрав русофилските тролови на каков став са :lol:

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Тоа што е при вас, тоа се вика државјанство. И Албанците во Македонија се македонски државјани. Државјанство и национална припадност се различни работи. Ама не можете да го разберете тоа бидејќи не сте го достигнале тој степен на развој и човекови права. Грција е полоша и од вас.
Е вие сте по "развити" това цјал свјат не ви го оспорва.

Изпратено от мојат Pixel 2 XL с помоштта на Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom