Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2013
Мислења
4.391
Поени од реакции
13.361
Затоа што им одговара да лажат :)

Секој што ќе го погледа убаво видеото, сам може да пресмета квадратура и број на луѓе. Не ќе да се 30.000 :LOL:
Тоа не се луѓе, тоа се небањати сендвичи.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Истата багра со истечен мозок се протестантите во грција како и овие нашиве ќосиња тука, истата бедотија- црни маици, попови, антички симболи за историја и работи што не ги разбираат.

Што не прошетаат малку денес по моловите во Солун ако се толку храбри и нека ги избркаат сите „словени“ што сакаат да им ја земат „нивната македонија“
Па тоа ти е се исто дали се Албански националисти кои се дерат УЧК веат Албански знамиња и карти со Голема Албанија, дали се Бугарски националисти кои пак истакнуваат карти со Голема (Сан-Стефанска) Бугарија (од Охрид до Црно море), дали се Грчки националисти со толкави крстови обесени на градите и кои истакнуваат карти на Голема Грција (Мегали Елада) или пак се Српски националисти исто така со толкави крстови обесени на градите и со четнички знамиња (за краља и отаџбину) и секако со карти од Велика Србија ... да за жал и нашиве Ќосиња и Тврдокорни толку им е умствениот капацитет јбг и тие да не бидат покуси од нивните националистички комшии исто така опнале толкави крстови на себе и секако со карти од Македонија (Вардар-Егеј-Пирин) ... секој има право да протестира да и треба да протестира да, но за реални работи подобар живот, подобар стандард, демократија, слобода... а не за историски глупости т.е. за тоа на кој му бил подолг, кој бил постар, автохтон и.т.н.
Овие работи немаат крај ... Албанците викаат ние сме најстари и автохтони овде, Грците викаат не ние сме најстара античка цивилизација, лулка на демократијата, Бугарите исто со нивната приказна, Србите па со нивната теорија дека биле постари дури и од амебите брееејјјјјј бравос бе... овие историски глупости немаат крај и предизвикуваат само омраза, поделби и војни !

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.935
Поени од реакции
23.360
@true blue nekako mi imas ostaveno vpecatok kako najkompetenten za ova sto me interesira pa si rekov da te prasam. Vo vrska so referendumot mi e prasanjeto. Dali ima zakon ili propis koj obvrzuva dosledno da se pocituvaat odlukite od nekoj referendum i kolkav e toj vremenski rok ako ima takov. I kako e reseno toa vo drugite drzavi, ete da recime Grcija. Prasanjeto konkretno mi e da ako ete Grcija sprovede referendum za imeto na nasata republika i toj pomini vo smisla da gragjanite na Grcija se izjasnat pozitivno deka ne prifakjaat vo naseto ustavno ime da se sodrzi zborot Makedonija, kolku vreme toa resenie od referendumot bi bilo vo sila. Ete i za kaj nas konkretno vo slucaj da ima referendum po toa prasanje i gragjanite se izjasnat deka ne sakaat promena na ustavnoto ime na republikata , kolku vreme odlukata od toj referendum bi bila vo sila. Kako e toa zakonski reseno ?
Ako bilo koj drug tocno znae ne si ja stegajte dusata, slobodno napisete.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Кралевина СХС дури 1929 ја формира Вардарска Бановина , а таа опфаќала не само Вардарска Македонија туку и Косово и Јужна Србија.
Значи поимот само Вардарска е иредентистички за Косово и Јужна Србија ако не се нагласи Вардарска Македонија !!!
а поделба меѓу вардарски македонци и егејски македонци постои од 1948, кога емигрираа егејските македонци низ цел свет а голем дел во СР Македонија каде уште и ги нарекуваа погрдно ослободители од белиот леб
Oj Вардаре МАКЕДОНСКИ
од извора, дур до СОЛУНА

Последно уредено од модератор:
T

Terroir

Гостин
Во живо од Солун, повеќе од 300.000 луѓе на протест. Така се сака држава.

Дај бе престанете со глупостиве 300.000 народ имало :pos:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=80&v=ZaJ1dQR3RUg

Се живо се откажа од ДПМНЕ, само Цветчето-педерчето останува лојално, неверојатна креатура :pos::pos::pos:
Ех волку гласни да беа додека ДПМНЕ на власт може и нешто ќе беше поинаку ќе се корегираа малку, али сега им секнаа паричињата па почнаа да критикуваат..

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.986
Поени од реакции
11.628
@true blue nekako mi imas ostaveno vpecatok kako najkompetenten za ova sto me interesira pa si rekov da te prasam. Vo vrska so referendumot mi e prasanjeto. Dali ima zakon ili propis koj obvrzuva dosledno da se pocituvaat odlukite od nekoj referendum i kolkav e toj vremenski rok ako ima takov. I kako e reseno toa vo drugite drzavi, ete da recime Grcija. Prasanjeto konkretno mi e da ako ete Grcija sprovede referendum za imeto na nasata republika i toj pomini vo smisla da gragjanite na Grcija se izjasnat pozitivno deka ne prifakjaat vo naseto ustavno ime da se sodrzi zborot Makedonija, kolku vreme toa resenie od referendumot bi bilo vo sila. Ete i za kaj nas konkretno vo slucaj da ima referendum po toa prasanje i gragjanite se izjasnat deka ne sakaat promena na ustavnoto ime na republikata , kolku vreme odlukata od toj referendum bi bila vo sila. Kako e toa zakonski reseno ?
Ako bilo koj drug tocno znae ne si ja stegajte dusata, slobodno napisete.
Искрено, треба да видам што вика законот. Никогаш го немам разгледувано да видам за рокови. Уште помалку би знаел за Грција. Кај нас знам само дека има задолжителен (облигаторен) и советодавен референдум. Прашање како името, спаѓа во првата група, за кои треба задолжителен референдум и одлуката мора да се почитува.

Еве што најдов: Член 30 став 2 од Закон за референдум и други облици на непосредно изјаснување на граѓаните.
(2) Собранието е должно во рок од 60 дена по објавувањето на резултатите од референдумот да го уреди прашањето, односно законот по кој се одлучувало на референдумот, во согласност со резултатите од референдумот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.935
Поени од реакции
23.360
Искрено, треба да видам што вика законот. Никогаш го немам разгледувано да видам за рокови. Уште помалку би знаел за Грција. Кај нас знам само дека има задолжителен (облигаторен) и советодавен референдум. Прашање како името, спаѓа во првата група, за кои треба задолжителен референдум и одлуката мора да се почитува.

Еве што најдов: Член 30 став 2 од Закон за референдум и други облици на непосредно изјаснување на граѓаните.
(2) Собранието е должно во рок од 60 дена по објавувањето на резултатите од референдумот да го уреди прашањето, односно законот по кој се одлучувало на референдумот, во согласност со резултатите од референдумот.
Vo red toa, do tolku e jasno, no kolku vreme treba da pomini za da nemoze da ima referendum po istoto prasanje ili do koga vladata ili parlamentot se dolzni da ja pocituvaat taa odluka pred da probaat da go smenat. Mislam malce e glupo da recime po edna godina po referendumot da se napravi drug ili vladata da reci pomina dovolno vreme. Ne sum siguren no mislam deka rokot e 20 godini ama ne sum bas siguren pa si rekov da prasam. Konkretno toa me interesira, kolkav e vremenskiot rok za koj resenieto od referendumot mora da se pocituva no mater what.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.986
Поени од реакции
11.628
Vo red toa, do tolku e jasno, no kolku vreme treba da pomini za da nemoze da ima referendum po istoto prasanje ili do koga vladata ili parlamentot se dolzni da ja pocituvaat taa odluka pred da probaat da go smenat. Mislam malce e glupo da recime po edna godina po referendumot da se napravi drug ili vladata da reci pomina dovolno vreme. Ne sum siguren no mislam deka rokot e 20 godini ama ne sum bas siguren pa si rekov da prasa. Konkretno toa me interesira, kolkav e vremenskiot rok za koj resenieto od referendumot mora da se pocituva no mater what.
2 години мора да помине за да се распише референдум за исто прашање.

Член 19 од истиот Закон: „Референдум за исто прашање не може да се повтори пред истекот на рокот од две години од денот на одржаниот референдум.“

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Во живо од Солун, повеќе од 300.000 луѓе на протест. Така се сака држава.

Тие се донесени и од другите градови со организирање со 400 автобуси,а ние во Скопје без организирање ни ништо и сите се од Скопје

Sent from my iPad using Tapatalk

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom