Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
@nE0n1nja фала ти вака на готово што ги нареди вежбите. Такво нешто барав. Во право си со претпоставките, вратило неам услови да имам и имам само бучици.

Кај грбот само ќе сменам One Arm Bent Over Raises и Hyperextensions и Shrugs за трапез. Се друго ми изгледа добро.[DOUBLEPOST=1514577862][/DOUBLEPOST]
Правам вежби дома со сопствена тежина и приметувам во последно време некоја чудна болка/притисок во зглобовите на рацете само при склековите (diamond push up)

Некој совет ? Инаку исхраната ми е прилично средена и пијам мултивитамин редовно
Пробај да ги загреваш зглобовите пред да почнеш со вежбање. Еве видео со вежби и немора сите да ги правиш.

@nE0n1nja фала ти вака на готово што ги нареди вежбите. Такво нешто барав. Во право си со претпоставките, вратило неам услови да имам и имам само бучици.

Кај грбот само ќе сменам One Arm Bent Over Raises и Hyperextensions и Shrugs за трапез. Се друго ми изгледа добро.

Да, тие плус додади ги ако сакаш, иначе shrugs намерно не ставив зашто со тежина од 20 кила трапез тешко да развиеш, ама можеш да пробаш :)

Кој вежби ги правите за масивен и шорик грб ? јас правам лат машина од напред лат машина позади врат долен котур весланје со едно рачен тег и весланје со Т шипка. дали се во ред ?

Кој вежби ги правите за масивен и шорик грб ? јас правам лат машина од напред лат машина позади врат долен котур весланје со едно рачен тег и весланје со Т шипка. дали се во ред ?

Згибови со тежини

26047343_1922992277738002_873806594148231523_n.jpg

Исфрли го тоа лат машина позади врат, нема никаков бенефит а може да ти направи штета во рамењата. Наместо тоа уфрли pulldown на лат машината со V handle. Сите вежби, поготово веслањето со Т шипка прави ги контролирано, со добар стреч во долната позиција и 1-2 секунди контракција горе.
Исто така како што е спомнато погоре згибови со тежини (па и без) се одличен избор.

Prva vezba vratilo od napred 5 seriii, vtora vezba pullovers so jaze 4 serii top vezba za latisimusot. Treta vezba lat masina od napred, cetvrta vezba veslanje so sipka nadfat,petta vezba dolen kotur tesen fat i sesta vezba veslanje so ednoracen teg. Vratiloto za sirina e najdobra vezba.

Овде ја заборави една од најдобрите вежби во ББ (Ако ти е здрав грбот) - дед лифт.
Ама ова вежба е со поголем ризик на повреда, внимавај и ако можеш земи тренер да ти покаже и објасни како се прави оти од јутуб видеа може погрешно да научиш и да си го заебиш грбот.

Иначе како кажа Мартин вратило со широк фат, контролирано бавно(треба да осетиш како ти работи грбот кога се подкреваш) треба да ги исклучиш рацете, од таа вежба грбот расте во ширина многу добро

Темава не е тоа што беше за жал
Овде ја заборави една од најдобрите вежби во ББ (Ако ти е здрав грбот) - дед лифт.
Ама ова вежба е со поголем ризик на повреда, внимавај и ако можеш земи тренер да ти покаже и објасни како се прави оти од јутуб видеа може погрешно да научиш и да си го заебиш грбот.

Иначе како кажа Мартин вратило со широк фат, контролирано бавно(треба да осетиш како ти работи грбот кога се подкреваш) треба да ги исклучиш рацете, од таа вежба грбот расте во ширина многу добро
Ако е во Мк, прилично сум убеден дека од youtube подобро ќе научи

So mislite za programava, za masa?

Workout A – upper body

Bench press – 3 sets x 10 reps
Dumbbell/Barbell/Cable rows – 3 sets x10 reps
Dumbbell overhead press – 2 sets x10 reps
Pull ups – 2 sets x 12 reps
Dumbbell triceps extension – 2 sets x12 reps
Dumbbell curls –2 sets x15 reps

Workout B – lower body

Front squat – 3 sets x 8 reps
Stiff-legged deadlift – 3 sets x 8 reps
Barbell lunges – 2 sets x 10 reps
Seated calf raises – 5 sets x 12 reps
Standing calf raises – 2 sets x 12 reps

Da ja pravam preku eden den, znaci 4 dena vo nedelata, mislenja?

So mislite za programava, za masa?

Workout A – upper body

Bench press – 3 sets x 10 reps
Dumbbell/Barbell/Cable rows – 3 sets x10 reps
Dumbbell overhead press – 2 sets x10 reps
Pull ups – 2 sets x 12 reps
Dumbbell triceps extension – 2 sets x12 reps
Dumbbell curls –2 sets x15 reps

Workout B – lower body

Front squat – 3 sets x 8 reps
Stiff-legged deadlift – 3 sets x 8 reps
Barbell lunges – 2 sets x 10 reps
Seated calf raises – 5 sets x 12 reps
Standing calf raises – 2 sets x 12 reps

Da ja pravam preku eden den, znaci 4 dena vo nedelata, mislenja?
Прво и основно ова не е програма.

Програма се состои од вежби, редослед, репетиции, серии, и најбитното - вградена прогресија и deload.
Што значи ова не е програма, ова е листа на вежби со серии и репетиции.

Али и ко таква има проблеми.

Премногу calf raises
нема Abs
нема traps
нема lower back
нема задно рамо (face pulls)
многу повеќе quad наспроти hamstring

Прво и основно ова не е програма.

Програма се состои од вежби, редослед, репетиции, серии, и најбитното - вградена прогресија и deload.
Што значи ова не е програма, ова е листа на вежби со серии и репетиции.

Али и ко таква има проблеми.

Премногу calf raises
нема Abs
нема traps
нема lower back
нема задно рамо (face pulls)
многу повеќе quad наспроти hamstring

da, sfativ podocna. Odma staviv ovde da vidam mislenja od drugi, ama otposle vidov deka eeee full of errors.

da, sfativ podocna. Odma staviv ovde da vidam mislenja od drugi, ama otposle vidov deka eeee full of errors.
ponedelnik gradi
vtornik grb
sreda noze
cetvrtok ramo
petok race. stomacni pravis ili sekoj den na kraj na trening ili sekoj vtor trening kako so ti odgovara.
mozis i ponedelnik gradi so biceps,vtornik grb so tricesp,cetvrtok noze so ramo. den pauza i posle pak gi vrtis vezbite. sam e najubavo da si sostavis programa da vidis kako teloto ke ti reagira. mene slaba tocka mi se nozete taka so vo ponedelnik treniram gradi so ramo,vtornik noze,sreda grb so trapez,cetvrtok race i petok pak noze. den pauza i pak gi vrtam vezbite.

ponedelnik gradi
vtornik grb
sreda noze
cetvrtok ramo
petok race. stomacni pravis ili sekoj den na kraj na trening ili sekoj vtor trening kako so ti odgovara.
mozis i ponedelnik gradi so biceps,vtornik grb so tricesp,cetvrtok noze so ramo. den pauza i posle pak gi vrtis vezbite. sam e najubavo da si sostavis programa da vidis kako teloto ke ti reagira. mene slaba tocka mi se nozete taka so vo ponedelnik treniram gradi so ramo,vtornik noze,sreda grb so trapez,cetvrtok race i petok pak noze. den pauza i pak gi vrtam vezbite.
Да не претера малце? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom