FILM CLUB (КРУГ 5) (200. All Quiet on the Western Front (1930): 12.05-26.06.2024)

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.846
Поени од реакции
11.061
Може, не дека не може, ама не ти е убаво тука, со нас?
Не сум доволно присутен и активен за да бидам достоен член на друштвото :) Можеби ќе се убацувам одвреме-навреме со некој коментар :)
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.481
Поени од реакции
7.304
Последниот филм за оваа година, може слободно да се каже дека ќе го гледаме поради чуварот на клубов, Злате. 5х предизвикот(тема на Злате) ме однесе до еден добар унгарски филм Taxidermia. Го проверив режисерот што други филмови има и така пред скоро две години го открив филмот кој и ќе биде третиот предлог од мене:
Final Cut: Ladies and Gentlemen


Се работи за класична, едноставна, веќе видена љубовна приказна меѓу еден маж и една жена. Но главната љубов што ќе се почувствува, или што барем јас ја почувствував, е љубовта кон филмот. Ќе глеаме монтажа од стотици филмови од цел свет и од сите декади.
Мажот е всушност "тим маж" и за него играат: Брандо, Де Ниро, Пачино, Џек Николсон, Вуди Ален, Џејмс Стјуарт, Спејси, Боги, Чаплин, Кери Грант, Бруно Ганц, Чарлс Бронсон, Мастројани и многу други.
За "тим жена" играат: Одри и Кетрин Хепберн, Кетрин Денев, Мерлинка, Ингрид Бергман, Кејт Винслет, Грета Гарбо, Рита Хејворт, Мерил Стрип, Снежана, Клаудија Кардинале, Софија Лорен и мнооогу други.

Пред крај на рокот ќе му ја пишам оцената и зошто го сакам, а сеа само една препорака, да не го гледате со титл кај што ќе ги пишува филмовите и глумците за секоја сцена, зашто сепак монтиран е филмов да изглеа ко една течна приказна, и така само ќе се отежни следењето на филмот.

Го има на рутракер и пиратите по гига ипол.

Тоа е тоа, филм за филмомани, и се надевам ќе ве бендиса повеќето.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.146
Поени од реакции
35.000
Вака сега: Serendipity го гледаа дури 11 души, што е прв пат двоцифрена бројка по 46 филм, What Ever Happened to Baby Jane на @Хоуп . Средната оценка е 5,9, што е прв пат под 6,0 по The Crow на @devilko кој беше 42 филм, и е трета најслаба оценка во клубот, воопшто (рекордот 4,8 го држи 33 филм I'm Not There на @ob1 ). Е сега, ме радува тоа што голем дел од тие кои го гледаа се повратници во клубот, или нови играчи, па така клубот од 8, сега брои 16 активни членови (иако некои и не баш толку активни, па ќе го изгубат правото да предложуваат, ако во меѓувреме не изгледаат некој филм). Serendipity не го гледаа: @whatto (иако кажа дека во моментов нема активно да учествува, јас ќе ги запишувам и неговите оценки и ќе го сметам ова како прв негов неизгледан), @marinetti (исто, прв неизгледан), @Gazpapir и @ManUtdChampions (втор неизгледан) и @Хоуп (трет неизгледан, остануваат 4 недели до твојот термин, па во меѓувреме, во рок од овие 2 недели, гледај нешто, pls. За сега, црвен, за жал).

Само мало појаснување за @grande-juve - исто како што беше случајот со @wicked_1 , @grande-juve се врати во клубот во третиот круг, технички. Но бидејќи ние веќе бевме почнати со четвртиот круг (избран прв филм и сл.), он испушти да предложи филм во третиот, иако според правилата на клубот му следува, па затоа, за да ја исправиме неправдата, еве, се навраќаме назад, и ќе го сметаме ова за последен филм од третиот круг. Затоа, на листата во четвртиот, @grande-juve е поместен како последен предложувач (за сега), т.е. сите кои се вратија после него, сега се поместени пред него. Со тоа што, ако од овој момент натаму некој друг се врати или дојде нов член во клубот, тој ќе биде ставен по @grande-juve , а не пред него. За да биде појасно, еве како во моментов изгледа листата за предложување филмови во четвртиот круг:

1. @Anon (веќе помина)
2. @Zlatikevichius (веќе помина)
3. @wot
4. @Хоуп (моментално со црвен картон, ако не изгледа некој од последните 3, го губи правото)
5. @moongoses
6. @Corvus
7. @Gazpapir (два неизгледани, по ред)
8. @marinetti (еден неизгледан)
9. @Bojan Van Buuren
10. @ManUtdChampions (два неизгледани, по ред)
11. @whatto (ако одлучи да ни се придружи официјално, и изгледа уште минимум 2 филма, од кои еден од последните 3 додека да му дојде редот, ќе предложува 11-ти)
12. @Krk1
13. @Iceboy
14. @џимеј
15. @AceCaleb (ако одлучи да ни се придружи официјално, и изгледа уште минимум 2 филма, од кои еден од последните 3 додека да му дојде редот, ќе предложува 15-ти)
16. @grande-juve

Се надевам нема забелешки. За сите прашања, стојам на располагање.[DOUBLEPOST=1514196155][/DOUBLEPOST]@wot - Film Club (Final Cut: Ladies and Gentlemen: 25.12-07.01)[DOUBLEPOST=1514206062][/DOUBLEPOST]@wot си ја голтнал F во насловот. :P
 
Последно уредено:
Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Значи се мислев пп или публик значи пишав еднаш али ајде.
Филмскиот фестивал ми почнува за 6 дена(Неможеш ни да замислиш колку со нетрпение го очекувам),после тој фестивал оди се од Film Club,доаѓаме со целосна листа оценки можеби мал опис,извештај за филмовите...како што кажав и претходно го имате мојот збор го имам и одбрано првиот филм за предложување.
Февруари(не ме фаќајте за збор точно кога најверојатно во првите 10 дена) тука сум комплетиран и тргнуваме со нови сили да грабаме филмови во што е можно поголем број Ок Злате ве хаве а деал(y)

 
Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Мене торентот од pirate bay ми се укочува на иста секунда. Симнувајте од друго место за секој случај.
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.481
Поени од реакции
7.304
Мене торентот од pirate bay ми се укочува на иста секунда. Симнувајте од друго место за секој случај.
од пиратите овој е проверен:
Final Cut: Ladies and Gentlemen (2012)
Uploaded 10-16 2014, Size 1.48 GiB, ULed by cavallone

од рутракер:
Дамы и господа: Окончательныј монтаж / Final Cut: Ladies and Gentlemen / Final Cut: Hölgyeim és uraim (Дёрдь Палфи / Gyorgy Palfi) [2012, Венгрија, драма, комедија, кино-коллаж, DVDRip-AVC] VO (liosaa) + Sub Rus, Eng, Hun + Original
liosaa
1.45 GB ↓
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.734
Поени од реакции
2.553
Final Cut: Ladies & Gentlemen (2012)

Маестрално дело. Секоја чест на режисерот и на монтажерите. Особено на нив. Формата не е нова, но досега се што сум гледал биле кратки спотови од најмногу пар минути. Ова е комплетно друга димензија. Љубовна приказна, онаа најкласичната, раскажана на ваков начин. Кратки кадри од неколку стотици филмови, измонтирани во сосем нов контекст раскажуваат приказна. Од една страна не потсетува колку пати сме ја гледале истата приказна, со оглед на големиот избор на материјал што бил на располагање. Од друга страна пак, ни покажува како кадрите комплетно го менуваат контекстот во зависност од секвенцата во која се монтирани, со што ги потврдува монтажните теории на руската школа.

Уште на почетокот ја исклучив потребата да ги препознавам и именувам сите актери и филмови од кои се земени кадрите и едноставно да го гледам новиот филм.
Запазен беше континуитетот на движењето! Страшна работа. А речиси и да немаше два последователни кадра од ист филм. Можеби и немаше воопшто.

Звучно исто многу добро средено. Огромен број теми искористени на вистинско место и повторно во сосема нов контекст.

Ќе беше уште подобро миксот да беше во сараунд, оваа форма го трпи тоа и ќе беше многу повпечатливо. Исто така многу од кадрите не беа баш со најдобар квалитет, најверојатно пресудно била можноста за набавка на сите овие наслови.

Огромна работа, посветеност и познавање на филмската историја стои зад овој наслов. А најинтересно е што кој било може да направи вакво нешто. Се е на располагање. Баш сега ќе прогуглам да видам колку време им требало за монтажата и дали има некои додатни информации и евенутално список на филмовите кои се користени.

Браво и за предложувачот grande-juve што го ископа филмов.

Првично го оценив со осум, но заради кадарот од „Пред дождот“, музиката на Бреговиќ која е плагијат на „Леб и сол“ и благодарноста до isohunt.com во одјавната шпица, една деветка.

9/10.

P.s. @grande-juve, кој превод ги има насловите од филмовите што се користени? Откако го гледав, симнав неколку но не наидов на таков.
p.p.s. Среќна Нова Година на сите членови на клубот.
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.481
Поени од реакции
7.304
P.s. @grande-juve, кој превод ги има насловите од филмовите што се користени? Откако го гледав, симнав неколку но не наидов на таков.
од рутракер торентот, внатре во видеото, мислам не беа посебни преводите
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ај да го расположам Злате, вика му бегале членовите, иако подобар збор би било му ги бркале членовите. :icon_lol:

Land of Mine
Ми го препорачаа филмов, добар бил ми рекоа бидејќи јас сакам историски и немало шанси да не ми се допадне. Ми се допадна ама не е нешто wow, бидејќи јас иако сакам историски филмови сепак не сакам депресивни. Ми се допадна крајот кој го очекував бидејќи на крај краева тоа беа деца и со ништо не заслужија да деактивираат и бараат мини. Да, во вакви филмови секогаш сум на страната која ги убива Германците, но само кога заслужуваат. Не знам некако цел филм некакво чудно чувство, ко јас да копав мини. Сепак како што кажав, крајот ме радуваше и го очекував. 8/10

Chronicle
Интересен филм, краток, и брзо помина. Ме нервираат вакви филмови каде главните ликови држат камера и така го гледаме филмот, подобро ќе беше нормално да е. Ама сепак во овој случај не обрнував толку внимание на тоа бидејќи ми беше интересен филмот, некои така смешни сцени додека се зафркаваа со моќите ко на пример обидот за вадење на мастика :pos:. Не му се замарав многу иако можам да му најдам полно маани, сепак брзо ми помина времето. 7/10

Serendipity
:ROFLMAO: Романтики. Жанрот од кој бегам ко од оган. Никогаш не сум го засакал овој жанр а не знам ни дали некогаш ќе го засакам. Филмов го изгледав дека морав, инаку искрено никад не би го гледал. Зошто? Најпрво затоа што Кјузак ми оди на нерви и не можам да му ја гледам манијачката фаца, глумата ме иритира ненормално заедно со неговите изрази на лицето. Не можам да кажам дека филмот е срање ама не ми лежи, не е тоа тоа. Оваа му го запиша бројот на книга, тој на парата и ајдее, на почетокот во лифтот сцена видена милион пати, таа чека чека чека и баш кога си замина тој дојде. Нека ми прости предлагачот, не сакам романтики. 5/10

Phantom of the Opera
Романтичен маратон, шо ги ебам ќе ги гледам. Кога веќе почнав дај си реков сите изгледај ги. Но и за овој ќе кажам, не ми легна бидејќи не сакам вакви филмови, имаше право Corvus што рече дека нема да го сакам, јас се надевав на спротивното ама ништо. Нека ми прости и она ама не фала. Единствено музиката ми се допадна. 6/10

Final cut: Ladies and Gentelmen
What has been seen cannot be unseen. Толку, извини grande знаеш дека ти поштувам какви филмови сакаш ама не знам што да кажам за филмов. 6/10
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.146
Поени од реакции
35.000
Ај да го расположам Злате, вика му бегале членовите, иако подобар збор би било му ги бркале членовите. :icon_lol:

Land of Mine
Ми го препорачаа филмов, добар бил ми рекоа бидејќи јас сакам историски и немало шанси да не ми се допадне. Ми се допадна ама не е нешто wow, бидејќи јас иако сакам историски филмови сепак не сакам депресивни. Ми се допадна крајот кој го очекував бидејќи на крај краева тоа беа деца и со ништо не заслужија да деактивираат и бараат мини. Да, во вакви филмови секогаш сум на страната која ги убива Германците, но само кога заслужуваат. Не знам некако цел филм некакво чудно чувство, ко јас да копав мини. Сепак како што кажав, крајот ме радуваше и го очекував. 8/10

Chronicle
Интересен филм, краток, и брзо помина. Ме нервираат вакви филмови каде главните ликови држат камера и така го гледаме филмот, подобро ќе беше нормално да е. Ама сепак во овој случај не обрнував толку внимание на тоа бидејќи ми беше интересен филмот, некои така смешни сцени додека се зафркаваа со моќите ко на пример обидот за вадење на мастика :pos:. Не му се замарав многу иако можам да му најдам полно маани, сепак брзо ми помина времето. 7/10

Serendipity
:ROFLMAO: Романтики. Жанрот од кој бегам ко од оган. Никогаш не сум го засакал овој жанр а не знам ни дали некогаш ќе го засакам. Филмов го изгледав дека морав, инаку искрено никад не би го гледал. Зошто? Најпрво затоа што Кјузак ми оди на нерви и не можам да му ја гледам манијачката фаца, глумата ме иритира ненормално заедно со неговите изрази на лицето. Не можам да кажам дека филмот е срање ама не ми лежи, не е тоа тоа. Оваа му го запиша бројот на книга, тој на парата и ајдее, на почетокот во лифтот сцена видена милион пати, таа чека чека чека и баш кога си замина тој дојде. Нека ми прости предлагачот, не сакам романтики. 5/10

Phantom of the Opera
Романтичен маратон, шо ги ебам ќе ги гледам. Кога веќе почнав дај си реков сите изгледај ги. Но и за овој ќе кажам, не ми легна бидејќи не сакам вакви филмови, имаше право Corvus што рече дека нема да го сакам, јас се надевав на спротивното ама ништо. Нека ми прости и она ама не фала. Единствено музиката ми се допадна. 6/10

Final cut: Ladies and Gentelmen
What has been seen cannot be unseen. Толку, извини grande знаеш дека ти поштувам какви филмови сакаш ама не знам што да кажам за филмов. 6/10
:backa:[DOUBLEPOST=1514797906][/DOUBLEPOST]Среќна Нова година, најубав народе! Ви посакувам да сакате како Гвидо што сакаше, и да бидете сакани како Џејк што ја љубеше Роуз. Целата 2018 да ви е магична, исполнета со многу филмски ушивања, а вашиот последен ден во годината да е со happy end како на Сара и Џонатан.[DOUBLEPOST=1514797940][/DOUBLEPOST]уживања*
 
Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.146
Поени од реакции
35.000
Final Cut: Ladies and Gentlemen беше, во најмала рака, еден од најчудните филмови кои сум ги гледал. И навистина сум во една многу незавидна положба - не би знаел како да го оценам ова. Од една страна, веројатно е најоригиналниот филм кој сум го гледал, од друга - дали е ова воопшто филм? Дали воопшто режисерот и може да се нарече режисер (може, зашто создава almost-masterpiece, рециклирајќи), или само монтажер (што de facto е). За подвигот, и реализацијата заслужува не 10, туку 11,3 (Амди Бајрам style :D), ама многу е тешко да се следи. Понекогаш во кадарот се појавуваат по повеќе од една жена или маж. Која е нашата? Што всушност се случи? Вакви прашања многу често си поставував. Плус, ОК, разбирам, не ни може нешто покомплексна приказна да се направи од ваков мозаик, и онака и ова одзело цели три години на креаторите, ама филмов најмногу страда баш таму, во приказната. Да, сфаќам, наједноставната од сите можни приказни е, клише-љубовната: маж и жена случајно се запознаваат, излегуваат на состанок, имаат неверојатен секс, одлучуваат да бидат заедно, рутините ги одделуваат еден од друг, а војната и бебето на крај ги враќаат пак заедно, the end, ама мене ми беше здодевна. На крај, кога би балансирал помеѓу едното и другото, сепак една солидна 7/10 мислам дека филмов заслужува.

Е сега, ако ги оставиме на страна сите аспекти кои обично и традиционално ги оценуваме кај еден филм, и се задржиме кон анализа на нешто ново, на уметност која пре-создава од веќе создадено, која менува контексти на сцени кои нам ни се познати, вистински филмофил не може да не го сака ова. Забележав многу сцени и од нашите филмови тука, во клубот: All About Eve, Titanic, Life is Beautiful, Singin' in the Rain, The Crow, City Lights, Phantom of the Opera... можеби и други. Забележав кадар од некој југословенски (на еден весник пишуваше: Умро је друг Тито), само не знам кој е филмот. Забележав уште еден куп кадри од познати филмови ставени во нов контекст, и сето тоа ми беше преубаво и презабавно. Значи, пак ќе речам - ако го гледаш ова како мозаик отфрлајќи ги оние работи кои конвенционално ги оценуваме во филмовите, ова е вистинско ремек дело!
А речиси и да немаше два последователни кадра од ист филм. Можеби и немаше воопшто.
Не речиси и да немаше, туку немаше. Една од договорените работи при монтажата била од секој филм да има по максимум 2 кадри. Е сега, бидејќи режисерот бил огромен фан на Линч, единствено само со неговите филмови направил отстапки.

За Пред дождот прочитав дека го имало, ама јас не го забележав баш тој кадар, и ми идеше да си пукнам од мака на крај. :D

Исто така многу од кадрите не беа баш со најдобар квалитет, најверојатно пресудно била можноста за набавка на сите овие наслови.
Огромен број од филмовите ги симнале од торент. Затоа благодарноста за isohunt. Интересно е тоа што во некоја прилика самиот режисер рекол: од торенти го создадовме, како торент и ќе го споделиме. Филмов освен проекциите по фестивали и веројатно по кино сали, не се продавал како DVD/BR или што и да е, туку самиот режисер го поставил за симнување на паблик тракерите.

Еден интересен факт за филмов: во делот во кој е претставен сексуален чин е употребен кадар од порнич. Употребени се и кадри од ТВ серии.

Исто така, не знам дали забележавте, кон крајот на филмов, од 59:30, до 01:01:00 некаде, и после од 01:12:00 до 01:13:30 некаде се истите кадри, по ист редослед. :D

За оние кои сакаат да одат на повисоко ниво и сами да препознаваат, еве ја комплетната листа на филмови од кои е создаден: https://letterboxd.com/iwittmann/list/final-cut-ladies-and-gentlemen/ Јас сум гледал 84 од нив, или 19%.
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.481
Поени од реакции
7.304
За Пред дождот прочитав дека го имало, ама јас не го забележав баш тој кадар, и ми идеше да си пукнам од мака на крај. :D
Таа женската од Лондон шо се плеткаше со Шербеџија се јавуеше на телефон.

Забележав кадар од некој југословенски (на еден весник пишуваше: Умро је друг Тито), само не знам кој е филмот.
Underground на Кустурица

Исто така, не знам дали забележавте, кон крајот на филмов, од 59:30, до 01:01:00 некаде, и после од 01:12:00 до 01:13:30 некаде се истите кадри, по ист редослед. :D
Тоа дека првиот пат беше ко сон, а вториот пат реалноста. И во делот со сонот беше војната, а за бебето не знаеше, него само од причина шо не моеше без неа реши да и се врати.. не дека е до толку битно :D[DOUBLEPOST=1514842639][/DOUBLEPOST] 17917183_10210592076133154_4216911775664268611_o.jpg 00:39:26
 
Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.146
Поени од реакции
35.000
Underground на Кустурица
Не ќе да е Underground. Underground е во боја. Од него беше кадарот кога Мирјана Јоковиќ доживуваше оргазам удирајќи се од лустерот над неа. Овој кадар беше црно-бел, чинам.[DOUBLEPOST=1514845614][/DOUBLEPOST]Не, сепак во право си бил, не е црно бел тој кадар, туку тој пред него, и двата со весници, па затоа изгледа се помешав. Underground е, втор кадар од тој филм. (y)
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.481
Поени од реакции
7.304
Не ќе да е Underground. Underground е во боја. Од него беше кадарот кога Мирјана Јоковиќ доживуваше оргазам удирајќи се од лустерот над неа. Овој кадар беше црно-бел, чинам.[DOUBLEPOST=1514845614][/DOUBLEPOST]Не, сепак во право си бил, не е црно бел тој кадар, туку тој пред него, и двата со весници, па затоа изгледа се помешав. Underground е, втор кадар од тој филм. (y)
17917183_10210592076133154_4216911775664268611_o.jpg
претходниот кадар исто со весник е црнобел, на Годар
 

Kajgana Shop

На врв Bottom