Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Само ако мешаш со дестилирана вода тогаш нема проблем и кој ви кажа дека може да се оштети цревата и радијаторот .??? Па тоа е антифриз ,а не сулфурна киселина бе! Погледни ги русиве со лади и москвичи на сибир на минус 45 и си тера без проблем дури и на лете си вози така си тера.

Sent from my iPad using Tapatalk
Kafanski muabeti, deneska i toa go slusnav.
A sto ako stavas obicna voda ?

Обичната вода има доста бигор што не влијае поволно врз системот за ладење поради создавање на наслаги од бигор. Ако си од Скопје особено би ти препорачал да не користиш обична вода.

Стави обична вода во ѓезве и свари до вриење па ќе ви биде јасно и сакаш така да биде и во ладилникот во колата а?! Подбро дестилирана вода и на раат си. Впрочем обична вода прави бигор а дестилирана ЈОК освен ако е фалс. И што мислиш како настанал или кое е причина што многумина се оштетени ладилниците (хладњакот) ?!

Стави обична вода во ѓезве и свари до вриење па ќе ви биде јасно и сакаш така да биде и во ладилникот во колата а?! Подбро дестилирана вода и на раат си. Впрочем обична вода прави бигор а дестилирана ЈОК освен ако е фалс. И што мислиш како настанал или кое е причина што многумина се оштетени ладилниците (хладњакот) ?!

Една причина е што не се менува антифризот на време,или се меша,пример ако си ставил зелен од една фирма,на наредното дотурање ставаш зелен антифриз ама од друга фирма..Затоа најубаво цел да се испушти,да се испере системот за ладење со вода или сода бикарбона,и после да се стави чист антифриз..
Ако не го менуваш антифризот на време,во комбинација со водата тој предизвкува р'ѓа и е како мед густ..Затоа се препорачува менување на секои 2 или максимум 3 години..[DOUBLEPOST=1513722601][/DOUBLEPOST]
Dali e tocno deka ako stavas pojke antifriz vo kolata ili ako e pojke od -30 bi mozelo da napravi steta odnosno da gi osteti crevata i radiatorot ?

Антифризот е многу отровен,и може да ги оштети,точно си слушнал,затоа МОРА да биде разреден со вода,бидејќи ги нагризува и црева,и водна пумпа и ладњаците..[DOUBLEPOST=1513722655][/DOUBLEPOST]
Само ако мешаш со дестилирана вода тогаш нема проблем и кој ви кажа дека може да се оштети цревата и радијаторот .??? Па тоа е антифриз ,а не сулфурна киселина бе! Погледни ги русиве со лади и москвичи на сибир на минус 45 и си тера без проблем дури и на лете си вози така си тера.

Тоа е со посебен концетрат за екстра ниски температури,и биди сигурен дека не се базира 100% на антифриз,туку се меша и тој со вода...Мислам Ми-Лада се викаше ако не се лажам..[DOUBLEPOST=1513722901][/DOUBLEPOST]

Има големо нагризувачко дејство..Сакаш да ти донесам алуминска глава од Југо да видиш како е изгризана од лош антифриз?

Последно уредено:
jas pa citav deka destilirana voda ne se preporacuva bidejkji i falat minerali i deka taa voda bara to est natezznuva da go nagrize aluminskiot blok. navodno samo kaj motori so aluminium a ne kaj drugi bil toj problem. podobro bilo so obicna voda da se mesha, ne pravlea obicnata hemiski problemi. ako e zhelezo ne bilo problem, ali kaj aluminium da.

vo leto doturiv 1,5l cista voda, morav zatoa sto vozev po udolnica vo vtora dolgo vreme i mi svetna check lamp za hladnjakot zuta, da ti bil na minimum. sledniot den proveruvam tapata dole, shibnav 1,5l voda od ceshma.

go merev pred dve nedeli i majstorot mi rece da stavam 1 litro bidejki bil padnat antifrizot da go pojacame da trpi -35.
znaejkji deka vo avgust staviv 1,5l si mislev deka antifrizot ke bide na maksimum, pa ispustiv 1 l od stariot preku crevoto i pocnav da stavam od noviot, cist bez meshanje so voda.
i stavam jas taka cekam da se digne tapata, toa taa da ti bila negde zaglavena pa so strafciger ja zdrmnav malku i op nad maksimum mi dojde malku, staviv cist antifirz ca. 1,3l bez voda.
valjda e ok? ne veruvam nesto da bidne ili? sto sovet vie davate.
stariot bese baajgji potemnat nesto meshavina crnila so plava boja, uf si rekov od kade tolku prljavshtina. normalno li e antifrizot da e tolku prljav? najubavo da go smenam cel a?
si vikam da go izmeram uste ednas ako e do -25 -30 da ne go diram ako e -35 ili nad da ispustam pola litar da staam voda?

jas pa citav deka destilirana voda ne se preporacuva bidejkji i falat minerali i deka taa voda bara to est natezznuva da go nagrize aluminskiot blok. navodno samo kaj motori so aluminium a ne kaj drugi bil toj problem. podobro bilo so obicna voda da se mesha, ne pravlea obicnata hemiski problemi. ako e zhelezo ne bilo problem, ali kaj aluminium da.

vo leto doturiv 1,5l cista voda, morav zatoa sto vozev po udolnica vo vtora dolgo vreme i mi svetna check lamp za hladnjakot zuta, da ti bil na minimum. sledniot den proveruvam tapata dole, shibnav 1,5l voda od ceshma.

go merev pred dve nedeli i majstorot mi rece da stavam 1 litro bidejki bil padnat antifrizot da go pojacame da trpi -35.
znaejkji deka vo avgust staviv 1,5l si mislev deka antifrizot ke bide na maksimum, pa ispustiv 1 l od stariot preku crevoto i pocnav da stavam od noviot, cist bez meshanje so voda.
i stavam jas taka cekam da se digne tapata, toa taa da ti bila negde zaglavena pa so strafciger ja zdrmnav malku i op nad maksimum mi dojde malku, staviv cist antifirz ca. 1,3l bez voda.
valjda e ok? ne veruvam nesto da bidne ili? sto sovet vie davate.
stariot bese baajgji potemnat nesto meshavina crnila so plava boja, uf si rekov od kade tolku prljavshtina. normalno li e antifrizot da e tolku prljav? najubavo da go smenam cel a?
si vikam da go izmeram uste ednas ako e do -25 -30 da ne go diram ako e -35 ili nad da ispustam pola litar da staam voda?
Смени цел не си играј
Чим е потемнет менувај испушти цел и мешавина

jas na starata kola 10god ne smeniv antifriz, samo dodavav ako treba. kolata posle 5-6 god pocna bel/siv dim da mi pusta pri prvo palenje vo denot(samo eden oblak ce napravese). zborev so majstor mi rece dihtunzi treba da se smenat. no jas si vozev i ponatamu bez nikakov problem. temp do minis 27 imase i se bese ok. nekade na net procitav deka star anrifriz gi nagrizuva dihtunzite, pa verojatno zatoa mi ispustase bel siv cad.

Ај вака некој да даде мислење за Renault Megane 1.5 дизел оние кратките што се како свиткани назад, 2006 2007 година. Некои ми викаат моторите им се супер, единствено што деловите за некои поголеми дефекти им биле поскапи. Други ми викаат ептен дефекти им се прават, бегај подалеку од таква. Споделете мислење доколку некој има/л таква.

Антифризот не нагризува до толку степен да оштети моторот освен гумичките,диктоните и по некои лагери со гуми одстрана ама тоа тек ќе се случи над 10 години па и повеќе тоа е факт дека не нагризува до толку степен како што мислат ,а што се однесува дали е отровен? Да ама не до толку да го убие неук човек а камо ли лабораториски глушец инаку да беше толку отровен е ќе имаше масовно лудаци самоубијци ем посладок од солна киселина и ем на раат ќе се самоубие или пак да врши геноцид во народна кујна.
Постои фабричка препорака за моторот и каков антифриз треба да биде зелен,плав и црвен само така нема шанси да нагризува.

Антифризот не нагризува до толку степен да оштети моторот освен гумичките,диктоните и по некои лагери со гуми одстрана ама тоа тек ќе се случи над 10 години па и повеќе тоа е факт дека не нагризува до толку степен како што мислат ,а што се однесува дали е отровен? Да ама не до толку да го убие неук човек а камо ли лабораториски глушец инаку да беше толку отровен е ќе имаше масовно лудаци самоубијци ем посладок од солна киселина и ем на раат ќе се самоубие или пак да врши геноцид во народна кујна.
Постои фабричка препорака за моторот и каков антифриз треба да биде зелен,плав и црвен само така нема шанси туку-така да нагризува

Епа ај земи испиј 200 мл,една чаша и ќе видиме дали си во право..Чим си толку сигурен.[DOUBLEPOST=1513885380][/DOUBLEPOST]
jas na starata kola 10god ne smeniv antifriz, samo dodavav ako treba. kolata posle 5-6 god pocna bel/siv dim da mi pusta pri prvo palenje vo denot(samo eden oblak ce napravese). zborev so majstor mi rece dihtunzi treba da se smenat. no jas si vozev i ponatamu bez nikakov problem. temp do minis 27 imase i se bese ok. nekade na net procitav deka star anrifriz gi nagrizuva dihtunzite, pa verojatno zatoa mi ispustase bel siv cad.

Нема шанси ова..За 10 години стар антифриз ќе се згусне скроз..
Нема теоретска шанса да е вистина..

Епа ај земи испиј 200 мл,една чаша и ќе видиме дали си во право..Чим си толку сигурен.[DOUBLEPOST=1513885380][/DOUBLEPOST]

Нема шанси ова..За 10 години стар антифриз ќе се згусне скроз..
Нема теоретска шанса да е вистина..

Е па не сум неук или самоубиец ,и кажи ми барем еден случај во црна хроника што човек се самоубил со антифриз ајде кажи еден случај низ светот. И да 10 години стар антифриз ќе може да тера само ако е разблажен со повеќе вода колку за привремено ако е во план да смени нов антифриз и пак си тера повеќе време и има такви случаеви

Последно уредено:
Е па не сум неук или самоубиец ,и кажи ми барем еден случај во црна хроника што човел се самоубил со антифриз ајде кажи еден случај низ светот

Едно литро антифриз 120 денара..
Едно литро сулфурна киселина 18 денара..
:):)

Едно литро антифриз 120 денара..
Едно литро сулфурна киселина 18 денара..
:):)

Имаше случај во црна хроника за самоубиство со труење со солна киселна и во болница по неколку дена и се подобри и жива е, значи не е сулфрна киселина (мешаш баби жаби ) туку солна киселна 20 денари . Да бидеме логични од отров до отров има разлика ,а вистински отров по правило е ,,пакувано” во мало шишенце ,а не литар . А антифриз во кое спаѓа отров штом е еден литар шише па дури и концетрат?

Имам опел астра 2.0 дти кога е ладена колата менувачот малку потешко влегува во брзина ама кога ќе загрее го нема тај проблем исто така во 2ра кога се менува се слуша некој звук значи тај звук е само во 2ра што може да биде проблемот?

Имам опел астра 2.0 дти кога е ладена колата менувачот малку потешко влегува во брзина ама кога ќе загрее го нема тај проблем исто така во 2ра кога се менува се слуша некој звук значи тај звук е само во 2ра што може да биде проблемот?

Тоа е нормално кога е ладно тешко се менува менувачот освен ако си ставил погусто масло за менувач за лете иако тоа не е страшно само не форсирај посебно во зимно време ,а втората брзина тој звук што ти прави мене ми мириса ,,бирач во менувачот” типично Опел;овски проблем исто како Даеву бидејќи и тие се дел од опелот. Инаку бирач во менувачот чини околу 1500-2200 денари зависи од бренд делови

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom