jas pa citav deka destilirana voda ne se preporacuva bidejkji i falat minerali i deka taa voda bara to est natezznuva da go nagrize aluminskiot blok. navodno samo kaj motori so aluminium a ne kaj drugi bil toj problem. podobro bilo so obicna voda da se mesha, ne pravlea obicnata hemiski problemi. ako e zhelezo ne bilo problem, ali kaj aluminium da.
vo leto doturiv 1,5l cista voda, morav zatoa sto vozev po udolnica vo vtora dolgo vreme i mi svetna check lamp za hladnjakot zuta, da ti bil na minimum. sledniot den proveruvam tapata dole, shibnav 1,5l voda od ceshma.
go merev pred dve nedeli i majstorot mi rece da stavam 1 litro bidejki bil padnat antifrizot da go pojacame da trpi -35.
znaejkji deka vo avgust staviv 1,5l si mislev deka antifrizot ke bide na maksimum, pa ispustiv 1 l od stariot preku crevoto i pocnav da stavam od noviot, cist bez meshanje so voda.
i stavam jas taka cekam da se digne tapata, toa taa da ti bila negde zaglavena pa so strafciger ja zdrmnav malku i op nad maksimum mi dojde malku, staviv cist antifirz ca. 1,3l bez voda.
valjda e ok? ne veruvam nesto da bidne ili? sto sovet vie davate.
stariot bese baajgji potemnat nesto meshavina crnila so plava boja, uf si rekov od kade tolku prljavshtina. normalno li e antifrizot da e tolku prljav? najubavo da go smenam cel a?
si vikam da go izmeram uste ednas ako e do -25 -30 da ne go diram ako e -35 ili nad da ispustam pola litar da staam voda?