Е овој не сум го гледал, ама мене на друг ми текна: When Marnie Was There.забораив прееска, а одговара на цитираното.. The Tale of Princess Kaguya
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Е овој не сум го гледал, ама мене на друг ми текна: When Marnie Was There.забораив прееска, а одговара на цитираното.. The Tale of Princess Kaguya
Го гледаше 5 Centimeters Per Second?Јапонците отсекогаш доминирале со квалитетни филмови, но секогаш останале покуси за оскар наспрема Америте со нивните дечји филмови, кога Kimi no na wa не зема, изгубив секаква надеж во оваа категорија, Makoto Shinkai e гениј на новово време.
Во план ми е, ама Hoshi no Koe што му е шортот многу ме погоди, генијално изрежирано во 25минутиГо гледаше 5 Centimeters Per Second?
Не ми е од најврвните али мноогу добарЕ овој не сум го гледал, ама мене на друг ми текна: When Marnie Was There.
5 Centimeters Per Second е многу истрипано филмче. Ко поезија на екран/платно. Препорачувам.Во план ми е, ама Hoshi no Koe што му е шортот многу ме погоди, генијално изрежирано во 25минути
Кон крајот на месецов ќе презентираат кратка листа од 9 филма кои продолжуваат понатаму, од листата од 92 предложени, а номинациите ги објавуваат заедно со останатите.А кога ќе бидат познати номинациите за странски филм од неанглиско говорно подрачје? Заборавив до кога треба да се поднесат номинации и како одеше процедурата, пошто оваа година оскарите се најкасно, дури во март.
Продолжуваме со наградите кои поминаа до сега:Пред да продолжам со другите категории, мала анализа на она што од наградите помина до сега:
GOTHAM AWARDS - награди кои ги доделува Здружението на независни филмски работници во САД, и обично се наградуваат само инди-филмчиња. Последните 3 години освојувачот на Оскар за најдобар филм освои и Gotham награда за најдобар филм: Moonlight лани, Spotlight за 2015 и Birdman за 2014. Во 2013 Inside Llewyn Davis ја зеде наградата, иако освојувачот на Оскар 12 Years a Slave беше меѓу номинираните.
Годинава, наградата за најдобар филм ја зеде Call Me By Your Name, кој е 4 на мојата листа. Номинирани беа и: The Florida Project (8 кај мене), Get Out (7), I, Tonya (14) и Good Time (го нема на мојата листа). Покрај него, голем победник на вечерта беше и Get Out (7), кој освои 3 награди: најдобро сценарио, најдобар прв филм на режисер и награда од публиката. Вреди да се спомене и наградата за Mudbound (11 на мојата листа), за најдобар актерски ансамбл. Останатите награди, актерски и сл. откако ќе ги објавам моите листи за тие категории.
Оваа награда не може секогаш да е релевантна, и покрај коинциденцијата да ги погодат последните 3 освојувачи на Оскар, затоа што филмовите финансирани од големите студија не можат да се најдат меѓу номинираните и наградените, а годинава такви се топ 3 филмовите од мојата листа.
Тука ќе ги спомнам само наградите од позначајните доделувања, па така, некои, како HFA (Hollywood Film Awards) кои не се многу значајни, ќе изостанат.
NATIONAL BOARD OF REVIEW AWARDS - ги организира NBR, здружение кое е основано пред повеќе од еден век, во 1909 година, и се едни од најзначајните награди во Холивуд. Награди доделуваат од 1920 до денес. Освен наградата за најдобар филм, и другите категории, ги бираат и ТОП 10 филмовите на годината. Во 2008 последен пат го погодиле Оскаровецот за најдобар филм, Sludog Millionaire. По тоа, наградите отишле кај: Up In The Air, The Social Network, Hugo, Zero Dark Thirty, Her, A Most Violent Year, Mad Max: Fury Road и Manchester by the Sea - со исклучок на некои, сите номинирани за најдобар филм во нивната година, но никој не освоил Оскар. Но, од 2004 навака, освојувачот на Оскар за најдобар филм секогаш е во нивната листа од ТОП 10, па претпоставувам таму треба да го бараме и годинава. Лани погодија и 7/9 номинирани. Не ги погодија само Fences и Lion.
Годинава, најдобар филм беше прогласен The Post (9 кај мене). ТОП 10 филмови на годината се: Dunkirk (2), Call Me By Your Name (4), Lady Bird (5), Get Out (7), The Florida Project (8), Phantom Thread (15), Downsizing (20), The Disaster Artist (30), Baby Driver (36), Logan (41). Зошто ги нема најголемите 2 фаворити од мојата листа, не можам ни да претпоставам. Вреди да се спомене и дека наградата за најдобар ансамбл ја доделија на Get Out (7).
NEW YORK FILM CRITICS CIRCLE - името на организацијата само кажува кој членува во неа - филмските критичари од Њу Јорк. Постојат од 1935, награди доделуваат од 1936. Последен пат го погодиле освојувачот на Оскар во 2011 - The Artist. По него, добитници на најдобар филм според нив биле: Zero Dark Thirty, American Hustle, Boyhood, Carol и La La Land. Пак како и кај NBR, освен Carol сите други биле номинирани за Оскар.
Годинава наградите се доделија пред 2-3 дена, а најдобар филм е Lady Bird (5 кај мене), а награда за најдобар дебитантски филм доби Get Out (7)
Во месецов следуваат следните награди:
а во јануари 2018:
- Европски филмски награди - 09.12
- Британските независни филмски награди - 10.12
- објавување на номинации за Златен Глобус - 11.12
- објавување на номинации за SAG (Screen Actors Guild) наградите, едни од најзначајните, зашто меѓу нив е најголемото гласачко тело на Академијата - актерите - 13.12
и во февруари и март 2018:
- Palm Springs International Film Festival - 02.01
- Златни Глобуси - 07.01
- објавување BAFTA номинации - 09.01
- Critics’ Choice Awards - 11.01
- PGA (producers guild) Awards - 20.01
- SAG (screen actors guild) Awards - 21.01
- објавување на номинации за Оскар - 23.01
- Art Directors Guild Awards - 27.01
Во меѓувреме ќе има и еден тон Critics Awards од здруженијата на критичарите по градови, а најинтересните, како Los Angeles, National Society od Film Critics, и сл. ќе ги следиме и тука. Следете ја темава![DOUBLEPOST=1512124005][/DOUBLEPOST]Заборавив, од она помина до сега, може да се види дека ќе биде разновидна филмска година на награди, и може да се очекува да има некое изненадување, со оглед на тоа што, ете, ТОП 3 филмовите од филмските портали речиси и да не ги спомнаа на првите 3 доделувања на награди (2 од нив и буквално не ги спомнаа).
- DGA (directors guild) Awards - 03.02
- WGA (writers guild) Awards - 11.02
- BAFTA (British academy film) Awards - 18.02
- CAS Awards - 24.02
- Independent Spirit Awards - 03.03
- ОСКАРИ - 04.03