- Член од
- 2 октомври 2017
- Мислења
- 183
- Поени од реакции
- 330
735 w/h на овие температури за 16м2 е страшно лош просек и далеку од економично. Мило ми е што има вакви објективни постови а не само маркетиншки, спреми се за тешки обвинувања...
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Не се плашам од обвинувања, сум го направил својот избор врз база на своите истражувања. Не мислам да го бранам мојот избор, пораснав пред 20 години. Сеуште немам ниту целосна претстава што купив, за тоа ќе треба да помини едно зимо. Уште еднаш ќе повторам, не сум овде да напаѓам ниту да фалам нечии јапонски или кинески корпорации во кои немам акции, туку да учествувам во конструктивна дискусија со споделување на точно измерени податоци. Верувам многумина ќе ги најдат моите податоци за релевантни и корисни. На пролет ќе донесам суд што сум купил и дали ги вреди уредов парите. Колку за информација, на хартија беше одличен, скоро без конкуренција.
Пишав во претходните пораки, не сакам да се повторувам. Јас имам големи топлотни загуби, веројатно и огромни. Но тука има нешто што не и е јасно. Ти имаш исто така куќа без изолација, грееш 5 пати поголем простор и трошиш помалце. И двајцата имаме ПВЦ и немаме изолација. Ти успеваш да згрееш 1м2 со 7.95W, мене ми се потребни 45.8W. Пресметката кажува дека ти имаш 5.778 пати помалку топлински загуби. Малку ми делува нереална бројкава твоја и би ми била логична доколку топлиш 30м2 во целосно изолиран стан со 3 внатрешни зида и 1 надоворешен, односно гарсоњера обиколена од сите страни со станови во кои се топли со парно. Јас живеев порано во изолиран стан и можам да кажам дека станот има 3пати помали загуби од куќата, но според бројкиве што ги кажуваш ти, твојата куќа има 2 пати помали загуби од квалитетен и изолиран стан. Со други зборови, не ти верувам.Изгледа дека има огромни загуби? Нека каже членот..
Во моментов не се плашам од бројката 735w/h за ова време од годината, повеќе ме плаши честиот дефрост што го правеше изминатите денови како и тоа што (на рака) климава немаше жежок издув, но тоа ќе се провери со термометар со жица и ќе бидете повторно известени, веројатно и со видеа и слики.