A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.515
Поени од реакции
2.886
Како надоврзување на претходните постови на @Dexter26, денеска забележав дека Вип и во Карпош 1 и 2 до голем број на згради веќе има поставено подземни црева за кабли, и исто така воочливо е дека и ова претставува заедничка инвестиција на Телекабел и Вип, бидејќи по иста линија истовремено се пуштани црева и од Телекабел и од Вип. Како што успеав да забележам овие објекти се веќе поврзани на постоечката мрежа на Вип која е преку коаксијални кабли.

Да се надеваме дека ќе го следат примерот на Телекабел со поставувањето на оптика. :)
IMG_20171129_124105.jpg

Член од
24 април 2008
Мислења
11.049
Поени од реакции
12.591
Како надоврзување на претходните постови на @Dexter26, денеска забележав дека Вип и во Карпош 1 и 2 до голем број на згради веќе има поставено подземни црева за кабли, и исто така воочливо е дека и ова претставува заедничка инвестиција на Телекабел и Вип, бидејќи по иста линија истовремено се пуштани црева и од Телекабел и од Вип. Како што успеав да забележам овие објекти се веќе поврзани на постоечката мрежа на Вип која е преку коаксијални кабли.

Да се надеваме дека ќе го следат примерот на Телекабел со поставувањето на оптика. :)
Прегледај го приврзокот 180900
Мразам да го рушам оптимизмот кој го поттикнав на темава, но можно е сепак да си бил во право за тоа што го спомна дека пуштањето на овие црева е поради преместување на постоечката кабелска мрежа под земја поради регулативите воведени од страна на АЕК.

Денес поминав во Лисиче, каде што исто така на некои улици се пуштени подземни црева за оптички кабли, не застанав за да видам од кој оператор се, но се погоди да наидам на монтери од Вип ТВ кои пуштаа коаксијален кабел кон краен корисник. Ги прашав монтерите дали цревата кои ги пуштаат се за оптички кабли, а тие ми рекоа дека Телеком Австрија никаде не пушта оптички кабли до крајните корисници, дури ни во неговата матична држава Австрија, туку секогаш се фокусирани исклучиво на хибридниот DOCSIS кабелски Интернет.

Си помислив дека можеби типот појма нема за што му зборувам, па затоа ме мавта, но ги проверив пакетите на Телеком Австрија во Австрија и на Випнет во Хрватска, и никаде не нудат Интернет пакети со симетрични Интернет брзини.

https://www.a1.net/internet/festnetz-internet/tarife/s/internet-pur

За волја на вистината, хрватскиот Випнет нуди оптички пакети, но без симетрични брзини, што говори дека најверојатно станува збор за хибридниот DOCSIS кабелски Интернет кој веќе го користиме во Македонија.

http://www.vipnet.hr/kucni-internet

Така да, навистина мразам да бидам песимист поради ваквите инвестиции на Вип, бидејќи вака полесно би можеле да пуштат подземни оптички кабли наместо само да ги преместуваат коаксијалните кабли под земја, но можно е целиот оптимизам од минативе месец дена да е чиста илузија, вистинска штета.

Освен ако - дај Боже - Македонија стане една од првите држави во кои Телеком Австрија ќе почне во блиска иднина да нуди оптички Интернет пакети со симетрични Интернет брзини кај кои оптичките кабли ќе завршуваат кај крајните корисници - дај Боже ова да биде опфатено со ребрендирањето во А1 Телеком. Во спротивно, за жалење се парите кои Вип ТВ ги има фрлено на раскопувањата на улиците и на пуштањето на подземните црева за оптички кабли, а да не заборавиме дека тоа претежно се пари кои дошле од нас - корисниците.

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Едно логично прашање што си го поставувам во врска со каблите...
Зошто VIP би инвестирал во оптика кога нели се збореше за воведување на docsis.3.1. full duplex?
А колку што знам, што сум прашувал техничари, оптика има само за деловните субјекти, за резиденцијалните корисници не нудат... Верувам оптиката што ја нудат за бизнис субјектите е најверојатно таа што ја наследиле од поранешното One.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.049
Поени од реакции
12.591
Зошто VIP би инвестирал во оптика кога нели се збореше за воведување на docsis.3.1. full duplex?
А колку што знам, што сум прашувал техничари, оптика има само за деловните субјекти, за резиденцијалните корисници не нудат... Верувам оптиката што ја нудат за бизнис субјектите е најверојатно таа што ја наследиле од поранешното One.
Затоа што Македонски Телеком и Телекабел веќе нудат оптички Интернет и за домашни корисници, односно за физички лица.

Неотел исто така инвестира во сопствена оптичка телекомуникациска мрежа, а таму каде што ја нема ги нуди своите телекомуникациски услуги преку оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, или можеби преку оптичката телекомуникациска мрежа на Телекабел - ако е достапна на конкретната локација на која живее крајниот корисник.

Убаво што Оне нуделе оптички Интернет за деловни корисници, но денес Македонски Телеком и Телекабел се фокусираат на нудење оптички Интернет за сите корисници - и деловни и домашни, односно физички лица, поради што по логика на нештата, Вип би требал да го следи ваквиот тренд, бидејќи оптичкиот Интернет секогаш ќе напредува побрзо во споредба со кабелскиот Интернет, особено во поглед на симетричните Интернет брзини.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.515
Поени од реакции
2.886
Затоа што Македонски Телеком и Телекабел веќе нудат оптички Интернет и за домашни корисници, односно за физички лица.

Неотел исто така инвестира во сопствена оптичка телекомуникациска мрежа, а таму каде што ја нема ги нуди своите телекомуникациски услуги преку оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, или можеби преку оптичката телекомуникациска мрежа на Телекабел - ако е достапна на конкретната локација на која живее крајниот корисник.

Убаво што Оне нуделе оптички Интернет за деловни корисници, но денес Македонски Телеком и Телекабел се фокусираат на нудење оптички Интернет за сите корисници - и деловни и домашни, односно физички лица, поради што по логика на нештата, Вип би требал да го следи ваквиот тренд, бидејќи оптичкиот Интернет секогаш ќе напредува побрзо во споредба со кабелскиот Интернет, особено во поглед на симетричните Интернет брзини.
Останува да видиме. Но дефинитивно ако Неотел, Телекабел, Телеком продолжат интензивно со проширувањето на оптичката мрежа е тогаш ќе си имаат проблеми Вип, со оглед на тоа што очекувам и цените на оптичкиот Интернет да паднат така да останува да видиме.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.811
Поени од реакции
4.254
ova i mene me interesira za docsis 3.1 , i jas mislam deka niz podzemnite creva ne znaci deka ke pominuvaat samo opticki kabli tuka mozi i koaksijalni da odat ,zada cela mreza od visejne kabli po banderi od evn,da se simne podzemi ....

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.208
Поени од реакции
8.306
Има ли некој потрошено повеке од 500гб, да направи еден тест на брзина?
Јас со мој поминати 500гб брзината од 100мбпс намалена на 30мбпс

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Има ли некој потрошено повеке од 500гб, да направи еден тест на брзина?
Јас со мој поминати 500гб брзината од 100мбпс намалена на 30мбпс
Со поминати 500 гб без разлика на кој пакет од cable технологија ќе ти се намали брзината за 50%.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Моментално според вип.мк

587.37 GB

И брзината е

Последен пат над 600гб се намалуваше брзината, односно од 150 на 50, а ми се има случено и на 5мбпс да ми падне.
Во Јули се случи такво нешто. 965.08 GB :D

Не знам дали е точно ова што го пишува, или не е апдејтирано, НО ако е точно нека си ебат мајката у пичка. Да цркнат сите до еден од тие горе.
Ако не е сменето, нека не го земаат пцуењето у обЅир. :D

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.208
Поени од реакции
8.306
Моментално според вип.мк

587.37 GB

И брзината е

Последен пат над 600гб се намалуваше брзината, односно од 150 на 50, а ми се има случено и на 5мбпс да ми падне.
Во Јули се случи такво нешто. 965.08 GB :D

Не знам дали е точно ова што го пишува, или не е апдејтирано, НО ако е точно нека си ебат мајката у пичка. Да цркнат сите до еден од тие горе.
Ако не е сменето, нека не го земаат пцуењето у обЅир. :D
Screenshot_20171231-233529.png

Mene od 100 na 30 me simnaa
Tebe od 150 na 50 70% linguri

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Јас ова не го знаев дека се случува, и го дознав во Јуни, кога дојде екипа нешто да проба да среди, бидејќи имав проблеми.
Според вип.мк, дури тогаш сум с*ебал 600+.
Кога го потпишав договорот со Близу, не ми текнува дали постоеше фер политика, иако мислам дека немаше такво нешто.
Кога ќе плаќам сметка, ќе прашам. Не може да мењаат како ќе им текне.

И така сум 9 месеци со поминат договор, нека продолжат, па ќе си кажеме чао.

Edit: У Јуни, кога мереа брзина, измери 50, па се јавуваа да прашаат зошто е таква, па дознав за ФПК.

Им пратив маил сеа, но не со „поплата“, туку информација. :D

Последно уредено:
Член од
6 септември 2007
Мислења
8.208
Поени од реакции
8.306
Јас ова не го знаев дека се случува, и го дознав во Јуни, кога дојде екипа нешто да проба да среди, бидејќи имав проблеми.
Според вип.мк, дури тогаш сум с*ебал 600+.
Кога го потпишав договорот со Близу, не ми текнува дали постоеше фер политика, иако мислам дека немаше такво нешто.
Кога ќе плаќам сметка, ќе прашам. Не може да мењаат како ќе им текне.

И така сум 9 месеци со поминат договор, нека продолжат, па ќе си кажеме чао.
Јас потпишав на 30.01, а ова педерско правило стартува на 21.03,

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Вие со намалени брзини, ви се врати брзината сеа на 1-ви или ја сум единствен со намалена?

Kajgana Shop

На врв Bottom