the clip that shocked Bulgaria

Во 1944 година, црквата „Пресвета Богородица„ во центарот на Скопје е запалена од страна на бугарската фашистичка окупаторска војска, при што целосно изгореле иконостасите и живописите во храмот. „Мајка и„ на МПЦ некако не си го негувала чедото !

Црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е запалена од англо-америчко бомбардирање нок'та на 5-6 април 1944 г. "Бугарската фашистичка окупаторска војска" се борела да спаси што може од реликвиите на оваа екзархистка црква.

Црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е запалена од англо-америчко бомбардирање нок'та на 5-6 април 1944 г. "Бугарската фашистичка окупаторска војска" се борела да спаси што може од реликвиите на оваа екзархистка црква.

За малку ќе ти поверуваше некој.
За малку.

Драгоне, ако не веруваш, дојди во Софија, во архивите на Патриаршиата - иконостасите не се изгорели, току се вземани след бомбардировките, ни сега, за жал, не се знае каде се.
Дрворезбите се уникални, јас сум видел снимки - амвон, престол, олтар, иконостас
upload_2017-11-25_12-4-44.png

upload_2017-11-25_12-5-10.png

upload_2017-11-25_12-5-46.png

Драгоне, ако не веруваш, дојди во Софија, во архивите на Патриаршиата - иконостасите не се изгорели, току се вземани след бомбардировките, ни сега, за жал, не се знае каде се.
Дрворезбите се уникални, јас сум видел снимки - амвон, престол, олтар, иконостас
Прегледај го приврзокот 180722

Прегледај го приврзокот 180723

Прегледај го приврзокот 180724

Фотографиите ти се од 1938 година.

Ктитор нема туку се ктитори т.е.Скопските видни граѓани.

Изворите не се само србски (незнам зошто не треба да се земат како извори) пишани извори, плус, имаш и очевидци, жители на Скопје.

Ова се е оф топик, држете се до темата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom