Најекономично греење (затоплување)

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Fala druze.Kako sto pretpostavi dnevnata e okolu 20m2 ama e spoena so kujna.Ke go najdam planot pa ke stavam slika i mesta na montirani klimi.Odev na varijanta so 5.5 zosto samo so 3.5 ke trebase da stavam uste 2.5 vo dnevna(predhodnata e stavena vo kujna i butka povekje vo hodnik i spalna a vo dnevna e ladno) za da se trpi vo zima.Vo pravo si deka e jak izduvot eve sega probuvam i na zadadena 24c vo prva brzina veze .Sepak mi bese da ima snaga i na -20 da tera.Za 3.5 mozam da potpisam so dve race deka rabotese i koga bese lani -25c so pomos na panelka.A ke izumev da kazam imase prepirki na forumov za tem.na izduv.Lani pozajmiv meraci za temperatura i potrosuvacna na struja za eden den:Na laden start so nadoresna od okolu -6c vnatresna od okolu 19c i zadadena treta brzina i 30c na izduv pokaza 54c a potrosuvacka od 1500w.Posle 5min padna na 1000w i posle prodolzi da raboti so 750w.Ako pomaga i drugo grejno telo potrosuvacka pagja na 500 w.Me mrzese da gledam vo merac i mislam ke padnese i podolu ako postavev pod 26c i vtora brzina ama sto e tuka e.Ke postavam sliki i od dvete klimi so meraci denovive da se spremam
Iskreno me zainteresira probaj nacrtaj nesto bas sakam da vidam kakov ti e rasporedot, kade se postaveni klimite i nakade butkaat..
 
Член од
23 март 2009
Мислења
719
Поени од реакции
553
Прашање: што се добива со вакумирањето и зошто е потребно вакумирање од 30 минути?
со вакумирање се вади заробениот воздух во системот,во цевките.
30 ми вакумирање е премногу.доволно е 5-10 мин.нема мнгоу воздух во цевките.
инаку имам клима која е невакумирана и друга клима која е вакумирана...и двете работат одлично :)
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ajde uste ednas

Na kratko

Celta na vakumiranjeto e da se spusti pritisokot vo sistemot kako vodata bi isparila

Vo princip nema odredeno vreme kolku e potrebno za vakumiranje, bidejki vakumiranjeto zavisi od kapacitetot na pumpata.

Ima tocno opredelen podpritisok koj e preporacan za dadeniot system.

Preporaclivo e podolgo vreme bidejki nikoj kaj nas (barem nikoj) ne meri podpritiosok kolkav e posle vakumiranjeto, A I toj podpritisok moze da se postigne samo so dvostepeni vacuum pumpi sto kaj nas se retka pojava. So ednostepeni tesko deka ke moze. Ako ideme vo detail I samite creva na manometrite (pri kontrola na vakuumot) ne treba da bidat od obicna guma bidejki tie creva se permeabilni, odnosno propustaat gas, pa nemame relevaten podatok, itn itn…… da ne ja tupime vo detali
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Евен некој си ја завршил домашната:

VAKUMIRANJE

Nekoe vreme se prosvetuvav po ova internetov i sega moze da se kaze deka otprilika znam sto e toa famozno VAKUMIRANJE . Site sto ve interesira ovaa problematika mozat da go procitaat ova, taka da pri montaza ili popravka na klima uredite ne vi prodavaat muda za bubrezi.
Uste na pocetokot ce ve razocaram i ce vi kazam deka ne veruvam deka bilo koj od nas na forumov i posiroko ima pravilno vakumiran sistem.

FAKTI :
-Vakumiranje e vsusnost proces i na DEHIDRACIJA a ne samo proverka na nepropusnost na sistemot
-mnogupati e pisuvano deka vlagata e pogubna po poliesterskoto maslo sto go podmackuva kompresorot i freonot vo sistemot.
-Posebno e osetliv freonot r410a (tamu i se koristi bas poliestersko maslo)
-So odvlazuvanjeto treba da se dovede nivoto na vlaga vo sistemot na potrebnite 10 PPM(Parts Per Milion), sto e razumno prifatlivo nivo na vlaga
-Za ova nivo na vlaga treba potpritisok (vakuum) od 1.33 mbar ( 0.0013 bara apsoluten pritisok) ili 1 Torr
-Potpritisokot se meri vo mbari, mikroni, torri, Pa(paskali) i mmHg ( mm zivin stolb)
-Za proverka na nepropusnost treba da se ostvari vakuum od 0.66 mbar ili 500 mikroni ili 0.5 Torri
-Za merenje i pratenje na podpritisokot ( dali raste/opadja) isklucivo se meri so ELEKTRONSKI VAKUUM METAR
- Manometar obicen analogen ne e smee da se koristi bidejci e neprecizen ( montazerite gi koristat isti manometri kako i za polnenje na koi nisto nema ni da vidite zatoa sto se mnogu grubo bazdareni)
-Crevata preku koi se smuka so vakuum pumpata mora da se bakarni (so cvrsti zidovi) a ne onie armirani koi se koristat za polnenje na freon ( ova e poradi toa sto se tie stislivi i preku niv ednostavno ne se ostvaruva ovoj famozen vakuum od 0.66 mbara i posle nekolku dena vakumiranje)
- Vakum pumpata moze da vakumira najpovece 20 novi sistemi potoa MORA da se promeni uljeto vo nea bidejci i taa raboti na isti princip kako i kompresorot pa vlagata od sistemot zavrsuva vsusnost vo uljeto na pumpata ( za 20 novi sistemi i posle sekoj 1 star sistem MORA da se zameni bidejci stanuva kako mleko belo). Mozete da zamislite vo kakva sostojba se vakuum pumpite i kolkav vakuum tie mozat da postignat....
-Ako se vakumira star sistem vo koj vlagata vece go napadnala masloto na kompresorot ne pomaga tuka povece vakuum pumpa tuku mora nekolku pati da se promeni susacot za vlaga ( teska opercija so zavaruvanje/secenje), pa posle da se vakumira so pumpa.

POTREBEN ALAT ZA VAKUMIRANJE :
-Vakuum pumpa sposobna za podpritisok od 50 mikrona i povece
-ELEKTRONSKI vakuum metar
- Maslo za vakuum pumpata
-nepovraten ventil koj stiti vlagata sto vece e vo uljeto na pumpata ne se vrati vo sistemot ( na primer ako snema struja i sl )
-tvrdi bakarni creva za povrzuvanje

Ima uste edna rabota: NEPROPUSNOST na sistemot . Dozvoleno e gubenje na freon otprilika za domasnive klimi od 0.5-1.0 grami/god. Imate pretstava sto znaci ova pretvoreno vo potpritisok ( za kolku ce se zgolemi potpritisokot na kazalkata na manometarot za da za edna godina sistemot ne izgubi 1 gram freon) ? Toa e prakticno e merlivo samo so elektronskite vakuum metri ! Znaci prakticno so vakumiranje i ne moze da se proveri dali sistemot e nepropusten ( za toj pola saat vakumiranje i cekanje uste pola saat vo najdobar slucaj). Poradi toa najdobro e proverka na nepropusnost so koristenje na azot i nadpritisok od 15 bara. Bidejci ovde nas ne interesiraat montazi na novi klimi po defolt vnatresnata i nadvoresnata edinica se odvlazeni na potrebnite mimimalni 10PPm vlaga, ostanuvaat samo crevata i pertluvanjata koi gi pravi monterot. Ako napravi ubavo i cisto pertluvanje (prosiruvanje na krajot na cevkata ) bez ostri ivici i ostatoci od strugotini i ako go NAMASTI spojot pred steganjeto so maslo ( pazite tuka na ovie sitnici bidejci se od vitalno znacenje za nepropusnosta) postoi realna sansa deka toj spoj "vecno" ce drzi i ce bide nepropusten za freonot.

Ostanuva ODVLAZUVANJETO.
Ajde da vidime dali monterot i ce go napravi toa. Kako sto rekovme pred ova za da se dobie 10PPM vlaga MORA vakuumot da bide ispod 1.33 mbara sto moze da trae i vecno ako pumpata e slaba a ne samo 30 min. Dali e postignat toj podpritisok ce pokaze samo elektronskiot vakuum metar, a ne vremeto kolku pumpata sisa. Uste nesto za da se izvlece vlagata od sistemot potrebni se nekoi preduslovi. Vodata mora da e vo vid na para a ne vo tecnost. Znaeme deka so spustanje na pritisokot se spusta i T na isparuvanje na vodata, pa taka za ovoj podpritisok od 1.33mbara vodata isparuva na -19 C, no nemoze vednas i treba izvesno vreme koe mora da se obezbedi.
Vo praksa funkcionira vaka;
Ubava nova pumpa ( pomisluvas dobar monter) , prasanje dali uljeto e na dovolno dobro nivo i dali moze da napravi 50 mikroni podpritisok, vrzuva manometri koi i inace gi koristi (onoj za nizok pritisok bidejci e pokrupno bazdaren) i pumpa pola cas. Eden gospod znae kolku e podpritisokot, ceka pola cas ili eden cas vika dobro e. Sto e crno dobro? Za da skazalkata od manometarot napravi vidliv pomest od 0.1bar i nie vidime deka pumpata raboti e za 100 pati pogolemo od dozvolemata vlaga zatoa sto zboruvame za 1.33 mbara ili 0.0013 bara.
TOLKU OD VAKUMIRANJETO .
Ova ne se odnesuva verojatno za site monteri , zatoa i medju drugoto montazata e 50-60 e, treba i da bide ako se raboti strucno i ispravno, e sega sto razni "pekari" ova go koristat e drugo prasanje....
Sreca pak proizvoditelite vgradile susaci na izlezot od kompresorot ( na potisnata strana) taka da vlagata koja i e sosema vo mala kolicina, pri montaza na nov sistem, ja sobira zeolitot vo susacot i nas ni obezbeduva miren son i pri nestrucno i tkn "vakumiranje".
Изгледа кај нас вакумирањето е ради реда, затоа и не се замараат 30 минути..
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.362
Поени од реакции
29.835
Евен некој си ја завршил домашната:
Изгледа кај нас вакумирањето е ради реда, затоа и не се замараат 30 минути..
Одамна треба да се стават дузина постови како тој што си го цитирал, во една засебна тема со најчесто поставувани прашања. Да не се повторуваме постојано, кога нови членови ги поставуаат истите порашања, повторно и повторно, а одговорите се закопани во долга дискусија од илјадници мислења.

Инаку да, сите треба да инсистираме на 30мин вакумирање, без разлика што монтерите секогаш ќе мрчат за тоа.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
Точно, треба првите 2-3 страни да бидат со најчесто поставуваните прашања и одговори, да стојат како sticky. Не е можно да се пролистаат 930 страни за да се најдат 3 реда информација.
 
Член од
27 септември 2017
Мислења
68
Поени од реакции
126
Евен некој си ја завршил домашната:



Изгледа кај нас вакумирањето е ради реда, затоа и не се замараат 30 минути..
Steta sto go baniraa ovoj covek @tzlatko od forumov poradi gree lobito, imase sto da se nauci od nego.


Eve vo ovaa tema :https://forum.kajgana.com/threads/Кoј-кaкoв-климa-уред-кoристи-кoјa-мaркa.86637/
Koj ima vreme neka gi postavi naj bitnite prasanja i odgovori pri izbor na klima so toa sto bi bilo mnogu polesno da se odlucat lugeto koj ureda da go kupat za koristenje
Mislam deka vo 923 stranici nikoj ne moze da se snajde.
Coveku imas li malce oset?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.362
Поени од реакции
29.835

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.362
Поени од реакции
29.835
Климе - нагалено од Клима Уред, може така? :)
Климе, се мислеше на одделна тема каде нема да има никаква дискусија (и безброј постови, како тука), туку ќе има само дузина одбрани постови (кои сите ние ќе ги одбереме како најкорисни), постови со детални информации за одреден аспект (како тој погоре од Златко).

Ништо нема да се направи ако се создаде парелелна тема каде сите пак ќе постираат се и сешто. Впрочем, требаше да го замолиме Бранчез овде да ја постави анкетата, а не во одделна тема (која ќе се заборави наскоро).


Permanentno e baniran pred edna godina poradi raspravija so eden clen tuka. Posetigo profilot negov ke vidis
Гледам дека го нема профилот. Штета - еден од пописмените беше.
 
Член од
27 септември 2017
Мислења
68
Поени од реакции
126
Климе - нагалено од Клима Уред, може така? :)
Климе, се мислеше на одделна тема каде нема да има никаква дискусија (и безброј постови, како тука), туку ќе има само дузина одбрани постови (кои сите ние ќе ги одбереме како најкорисни), постови со детални информации за одреден аспект (како тој погоре од Златко).

Ништо нема да се направи ако се создаде парелелна тема каде сите пак ќе постираат се и сешто. Впрочем, требаше да го замолиме Бранчез овде да ја постави анкетата, а не во одделна тема (која ќе се заборави наскоро).



Гледам дека го нема профилот. Штета - еден од пописмените беше.
Човекот беше доктор за термодинамика ама го шутнаа и сега ке читаме постови од Климчета кој тешко дека и самиот може да си ги разбере.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom