- Член од
- 2 март 2017
- Мислења
- 1.396
- Поени од реакции
- 441
Дечки ми треба совет од вас. Правам нова куќа, не голема, малечка е, 55 квадрати. Две соби се по 13 квадрати, дневната е 21 квадрат. Има одлична изолација и секаде има нови квалитетни прозори и врати.
Сакам секаде да ми е топло и на најладно, тоа ми е најбитно и ниту една соба да не биде зависна од друга, што значи дека не ми е во план да седам со отворени врати колку да стоплам, колку и да се мали собите. Најпрвин во план ми беше да поставам парно на пелети, со тоа што би го приклучил и бојлерот на него доколку има можност, но се повеќе се предомислувам и размислувам на идејата да поставам клими во трите соби.
Во тие од 13 m2 во план ми е да ставам по една 2.5-ка инвертер, а во таа од 21 m2 во план ми е да ставам 3.5-ка инвертер. Климите најверојатно би биле Gree. Е сеа јас сум комплетен лаик, а стварно немам време да исчитам 800 страни колку да ги дознаам сите информации, па ве замолувам за совет. Дали е добар планов со климиве или да се вратам на планот со парно на пелети. Не е проблем почетната инвестиција, се додека месечно би поминувал ефтино за загревање. Колкави сметки би очекувал за загревање, особено што моето работно време е 09:00 - 17:00, али седам до многу касно, до кај 03:00 сигурно, барем 5 дена во неделата. И што во купатило? Доброто со парното е што и во купатило ќе биде топло, а со климиве со што би го топлел купатилото за поефтино, а стоплено? Исто така ме интересира и разликата 3 клими со мулти сплит во однос на топлина и на потрошувачка.
Ako finansiite ne ti se problem togas odi na japonski proizvod ne kineski moj predlog ti e zemi 2 klimi 2.5kw Toshiba i edna 3.5kw Toshiba a za vo kupatiloto radijator kako onie sto se za susenje peskiri podobro koga veke vlozuvas finansii za 3 klimi odi na proveren japonski brend odkolku na kineski moj sovet ti sepak odlucisi.
[DOUBLEPOST=1509138291][/DOUBLEPOST]Fincive se merele na izduv na -25 i poveke..