Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ај ова е 50.000 евра. Во бомбите чувме дека потрошиле најмалку 150.000 за чартери за гласачите од дијаспората. Среќа што нема правда во земјата, инаку ваквите менаџери ќе го јадеа за грабежот на акционерите.
Ова во Сад го прават сите моќни компании и го викаат лобирање и донации...
Инаку баш ме интересира како го книжеле дали е репрезентација или инвестиција во нематеријални средства.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ова во Сад го прават сите моќни компании и го викаат лобирање и донации...
Инаку баш ме интересира како го книжеле дали е репрезентација или инвестиција во нематеријални средства.
Станот мора да се книжи како донација и да се плати персонален и непознат расход. Ова за авионите не знам пошто не е легално.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Каде е Бошко сега да збори за чесниот начина на работа на ВМРО: Бидејки во тој момент имав акции тогаш Бетон трпев директна штета како акционер, долкку се организира некој да тужи ке се придужам со задоволство. Не е ни чудо што танка акцијава надоле пандорина кутија се отвори.
Тука сум јас . . . Никаде и не бегам . . . Убаво ми е во МКД . . .
Баш би сакал да тужиш и да докажеш криминал . . . .
Ако ги добиеш јас частам вечера... Само незнам што е тука криминал . . .
Еве ги адвокатите на Бетон (погледни фото во линкот), па види дали ќе ги добиеш . . . . Јак тим има Минчо . . .

https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/50-godini-chelichna-industrija-vo-makedonija-20-godini-makstil

Премногу се бавите со малограѓански работи, а ја промашувате суштината . . .
Неможеш да ми најдеш една реченица во која тврдам дека ВМРО се чесни . . . . Но тврдам дека имаат поспособни министри од СДСМ и тоа го потпишувам . . . . Времето ќе покаже . . . И не зборувам за политика туку за економија, математика, бројки, менаџмент, способност . . .

Следи следната година . . . .

1. Колку ќе расте економијата? Се под 3,5% е катастрофа бидејќи оваа година ќе бидеме околу нула.
2. Билансите на банките и кредитниот раст ??? Оваа година има слаб кредитен раст, а ако следната година е под 7% и тоа е лошо . . . .
3. Ако не се отворат 2 нови странски фабрики со вкупно 2-3000 вработени следната година економијата ќе стагнира. Домашните менаџери се неспособни за да генерираат иднина . . . .

Ова се моите три критериуми за успешна 2018 година. Ако еден од овие три критериуми не е исполнет годината ја сметам за џабе потрошена.

Незнам што е целта на форумов... Политичко навивање или економија, раст на фирмите кој ќе донесе до раст на акциите т.е. НАШ ПРОФИТ. Јас сметам дека бројките во економијата се најбитните. Моите фирми во 2017 стагнираат и јас не сум среќен со тоа. Ставот јавно го споделувам да можете за некоја година да ме исмејувате дека сум дунстер за економија и берза. Можеби некого ќе потикнам да си бара своја логика за идните инвестиции.

Инаку Јас 20% од моето портфолио веќе распродадов и чекам нови сигнали да видам во кој правец ќе се движам. Од 2007 до 2017 секогаш само сум купувал, за прв пат продавам и чувам кеш. Сигурноста ми е побитна од профитот. За прв пат сум песимист за движењето на македонската економија и берза. Очекувам стагнација.
Продавав СТБ, Бетон, малку КМБ иако претходно купував 100 денари поскапо . . .

п.с.
И покрај сите подароци, поткупи, мито и корупција, Бетон има 3 пати поголем профит отколку во 2006 . . . Незнам како ќе поминеш на суд :). Јас излегов од таму и не мислам да ти се придружам. Си имам јас мака со Хари Ебачот, па Минчо ми е ван опсег ;) .
Извини што ми се бендисува Грујо и што јавно го потенцирам . . . Извини што не сум фан на БОМБИ и кур ме боли кој какви завеси имал и кој што ебел . . . Си го гледам мојот интерес и одвај чекам да станам фан на ЗАЕВ. Но по Грујо нема да плукам зошто го ценам она што го изработи во неговите 10 години. Отвори 30 фабрики а во негово време банките ги триплираа билансите и депозитите, вработи 150.000 луѓе, а даноците ги смали колку се можеше. Ако не беше Скопје2014 моето портфолио (Бетон, Гранит, банки) немаше да биде ни пола од ова што ми е денес. Бетон никогаш немаше да подели дивиденда. Тој ми донесе профит и јас тоа го ценам. Ако некој изработи подобро од него секоја чест . . . .
И батали политика и те молам не ме чепкај за тоа.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
незнам зашто секогаш гледате негативно на работите.
се е начин на перцепција добро е тоа што растело од 2007 до денес инвестирано и профитирано но сведоци дека осцилации мора да има (корекции) во секоја сфера пример е светската економија и светските кризи кој се повторуваат пример е и кризата цената на нафтата пример е и цената на биткоинот неможе се да оди бесконечно нагоре...

Грујо работел како што работел со таа политика тие компании растеле и профитирале ако сте го увиделе тоа сте профитирале сега продавај и реинвестирај. Заев како ке рабти ке видиме ако е така како што предвидуваш/аат тогаш тука јас гледам повеке можности за инвестирање.

1. Да инвестираме во градежништво и банките по поволни цени со голем попуст нели сите ги посакуваме старите цени кој беа пред 5 години - еве можност
2. Инвестирање во другите компании што сметаме дека Заев може повеке да ги фаворизира а овие години наназад беа репресирани па сега гледаат бел ден...

јас искрено мислам дека има добар потенцијал ако убаво паднат КМБ, ОХБ, БЕСК, ГРНT... и уште 2-3 а и реално оваа година има простор за 15-20% пад...

Тука сум јас . . . Никаде и не бегам . . . Убаво ми е во МКД . . .
Баш би сакал да тужиш и да докажеш криминал . . . .
Ако ги добиеш јас частам вечера... Само незнам што е тука криминал . . .
Еве ги адвокатите на Бетон (погледни фото во линкот), па види дали ќе ги добиеш . . . . Јак тим има Минчо . . .

https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/50-godini-chelichna-industrija-vo-makedonija-20-godini-makstil

Премногу се бавите со малограѓански работи, а ја промашувате суштината . . .
Неможеш да ми најдеш една реченица во која тврдам дека ВМРО се чесни . . . . Но тврдам дека имаат поспособни министри од СДСМ и тоа го потпишувам . . . . Времето ќе покаже . . . И не зборувам за политика туку за економија, математика, бројки, менаџмент, способност . . .

1. Колку ќе расте економијата? Се под 3,5% е катастрофа бидејќи оваа година ќе бидеме околу нула.
2. Билансите на банките и кредитниот раст ??? Оваа година има слаб кредитен раст, а ако следната година е под 7% и тоа е лошо . . . .
3. Ако не се отворат 2 нови странски фабрики со вкупно 2-3000 вработени следната година економијата ќе стагнира. Домашните менаџери се неспособни за да генерираат иднина . . . .

Ова се моите три критериуми за успешна 2018 година. Ако еден од овие три критериуми не е исполнет годината ја сметам за џабе потрошена.

Незнам што е целта на форумов... Политичко навивање или економија, раст на фирмите кој ќе донесе до раст на акциите т.е. НАШ ПРОФИТ. Јас сметам дека бројките во економијата се најбитните. Моите фирми во 2017 стагнираат и јас не сум среќен со тоа. Ставот јавно го споделувам да можете за некоја година да ме исмејувате дека сум дунстер за економија и берза. Можеби некого ќе потикнам да си бара своја логика за идните инвестиции.

Инаку Јас 20% од моето портфолио веќе распродадов и чекам нови сигнали да видам во кој правец ќе се движам. Од 2007 до 2017 секогаш само сум купувал, за прв пат продавам и чувам кеш. Сигурноста ми е побитна од профитот. За прв пат сум песимист за движењето на македонската економија и берза. Очекувам стагнација.
Продавав СТБ, Бетон, малку КМБ иако претходно купував 100 денари поскапо . . .

п.с.
И покрај сите подароци, поткупи, мито и корупција, Бетон има 3 пати поголем профит отколку во 2006 . . . Незнам како ќе поминеш на суд :). Јас излегов од таму и не мислам да ти се придружам. Си имам јас мака со Хари Ебачот, па Минчо ми е ван опсег ;) .
Извини што ми се бендисува Грујо и што јавно го потенцирам . . . Извини што не сум фан на БОМБИ и кур ме боли кој какви завеси имал и кој што ебел . . . Си го гледам мојот интерес и одвај чекам да станам фан на ЗАЕВ. Но по Грујо нема да плукам зошто го ценам она што го изработи во неговите 10 години. Отвори 30 фабрики а во негово време банките ги триплираа билансите и депозитите, вработи 150.000 луѓе, а даноците ги смали колку се можеше. Ако не беше Скопје2014 моето портфолио (Бетон, Гранит, банки) немаше да биде ни пола од ова што ми е денес. Бетон никогаш немаше да подели дивиденда. Тој ми донесе профит и јас тоа го ценам. Ако некој изработи подобро од него секоја чест . . . .
И батали политика и те молам не ме чепкај за тоа.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Vo odnos na politika nema potreba tolkavo pisuvanje oti uste po smesno i po glupo izgleda baranje na bilo kakvo opravduvanje za nesto ne samo sto ne moze da se opravda tuku vo istorijata na eden narod i izgubena generacija za zal ke bide zapisano deka DPMNE bilo kako cuma i nevideno zlo koe cel normalen svet edvaj go oprava, eden psiho sakase da ja deli, drug uste pogolem psiho ja sakase cela za sebe i toa bukvalno, demek toj e partijata, ne daj boze drzavata. :zloo:
Potocno do lugjeto e, ne do partijata, oti taa e samo alatka za totalna zloupotreba.
Ne pisav VMRO oti toa vekje treba da bide zabraneto za privatiziranje i bilo kakva ponatamosna licna psiho zloupotreba.

Vo odnos na MSE ke ima nekoi prevzemanja periodov paaa vnimavajte.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Да не е премногу политика оти темата е за берзата ама си слушнал ли за опортунитетен трошок.

Еве ако не си ги слушал бомбите дали ги знаеш обвиненијата на СЈО. Како може грабеж од 155м евра да биде позитивен за економијата. Или како може уривање на станбено деловен комплекс од 50м евра да биде позитивен настан. Да не зборувам за правната држава која што не постоела и била заменета со тефтерчето.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Mnogu politika , ama za zal vo zarobena drzava caruva politika , ne ekonomija. Ne moze da imas dobra ekonomija vo drzava vo koja ne funkcionira pravoto kade sto site tri vlasti sudska izvrsna i parlamentarna se spoeni vo edno. Mozese gradeznistvoto da se razviva i so mnogu poproduktivni gradbi za razlika od spomenicite, vrbi , betonski galii, palmi, plazi i sl. Taka da jas ne bi go velical tuka SK2014. Edino ako se uvede taksa za fotografiranje kako vladikata moze kje imame mal povrat na investiciite.[DOUBLEPOST=1509178777][/DOUBLEPOST]Nego Dekis go nema , pomina mesec dena za STB nema nisto na povidok.:)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Mnogu politika , ama za zal vo zarobena drzava caruva politika , ne ekonomija. Ne moze da imas dobra ekonomija vo drzava vo koja ne funkcionira pravoto kade sto site tri vlasti sudska izvrsna i parlamentarna se spoeni vo edno. Mozese gradeznistvoto da se razviva i so mnogu poproduktivni gradbi za razlika od spomenicite, vrbi , betonski galii, palmi, plazi i sl. Taka da jas ne bi go velical tuka SK2014. Edino ako se uvede taksa za fotografiranje kako vladikata moze kje imame mal povrat na investiciite.[DOUBLEPOST=1509178777][/DOUBLEPOST]Nego Dekis go nema , pomina mesec dena za STB nema nisto na povidok.:)
Da, pomina, a jas ushte sum vo zaseda.... pocna se da me boli od cekanje... kaj cekav tolku kje pocekam ushte malku... :)

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635

Си имам јас мака со Хари Ебачот, па Минчо ми е ван опсег ;) .
Извини што ми се бендисува Грујо и што јавно го потенцирам . . ..
Ако може накратко да ти одговорам, па макар и грешел :)

1. Идната година БДП ќе расте над 4%, полека ќе ја надминеме катастрофата која твојот бендис Грујо ја донесе
2. Кредитниот и депозитниот раст ќе се стабилизираат на ниво околу 10%, да годинава е тапа, ама голем дел од блиските на твојот бендис Грујо си ги собраа парталите сосе депозитите од банки (пошто не беа паметни поинаку да чуваат пари) и ја дувнаа оттука (пр. Мартин Протогер, Иво Ивановски .....)
3. Доволно е да се рестартираат ФЕ-НИ и Југохром, ете ти скоро 2000 вработени. Апсолутно сме на исто мислење за домашните менаџери. И не заборавај дека ќе започне со изградба на новите хали на саем.

Најинтересно е што вие кои ги презирате комуњарите се фативте во последните замки на најкомуњарската банка.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ако може накратко да ти одговорам, па макар и грешел :)

1. Идната година БДП ќе расте над 4%, полека ќе ја надминеме катастрофата која твојот бендис Грујо ја донесе
2. Кредитниот и депозитниот раст ќе се стабилизираат на ниво околу 10%, да годинава е тапа, ама голем дел од блиските на твојот бендис Грујо си ги собраа парталите сосе депозитите од банки (пошто не беа паметни поинаку да чуваат пари) и ја дувнаа оттука (пр. Мартин Протогер, Иво Ивановски .....)
3. Доволно е да се рестартираат ФЕ-НИ и Југохром, ете ти скоро 2000 вработени. Апсолутно сме на исто мислење за домашните менаџери. И не заборавај дека ќе започне со изградба на новите хали на саем.

Најинтересно е што вие кои ги презирате комуњарите се фативте во последните замки на најкомуњарската банка.
Сакаш во едно 100че евра да се кладиме дека во 2018 бдп годишен во однос на 2017 нема да е над 3%? :misticen:

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Сакаш во едно 100че евра да се кладиме дека во 2018 бдп годишен во однос на 2017 нема да е над 3%? :misticen:
Малку ти е двосмислено прашањево, иако ти не си крив, таков ни е јазикот.

1. Сакаш опклада дека растот на БДП во 2018 ќе биде за три процентни поени поголем од 2017?
2. Сакаш опклада само дека БДП во 2018 споредено со 2017 ќе порасне за 3%? (од она што си пишал поверојатно ми е второво)

Ги прифаќам и двете, сериозно :noze:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Малку ти е двосмислено прашањево, иако ти не си крив, таков ни е јазикот.

1. Сакаш опклада дека растот на БДП во 2018 ќе биде за три процентни поени поголем од 2017?
2. Сакаш опклада само дека БДП во 2018 споредено со 2017 ќе порасне за 3%? (од она што си пишал поверојатно ми е второво)

Ги прифаќам и двете, сериозно :noze:
Значи вкупен бдп за 2018 година наспроти 2017 година вкупен раст под 3.0%. Резултати ќе има окулу фебруари 2019та...плус гратис ручек во кафана на моја сметка (нормален без претерување:)) во фебруари 2019та...договор? Сведоци има :)...се надевам се гледаме професоре:misticen:

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Значи вкупен бдп за 2018 година наспроти 2017 година вкупен раст под 3.0%. Резултати ќе има окулу фебруари 2019та...плус гратис ручек во кафана на моја сметка (нормален без претерување:)) во фебруари 2019та...договор? Сведоци има :)...се надевам се гледаме професоре:misticen:
Договорено, се гледаме на почеток на 2019, и немој да одлагаш со муабети од типот „ама чекај уште не ми легнала денда од Бетон“ :P

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Договорено, се гледаме на почеток на 2019, и немој да одлагаш со муабети од типот „ама чекај уште не ми легнала денда од Бетон“ :P
Супер гарантирано се гледаме без оглед на мсе...
Инаку на 31 декември 2020 година и @Branchez има 100е да спреми ако РМ не банкротира...дефиниција дифолт на обврски од обврзници. :)

B

Bafra

Гостин
Се извинувам што Ви се мешам во кладбата, ама совет мој сменете Валутата, во ДОЛАРИ нека. Подобро за победникот :cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom