Најекономично греење и ладење

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
каде им е наведено дека треба да доплатувам за продолжување на гаранцијата они само пишале дека има 10 год. гаранција?

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Mislam deka si u golema zabluda. Samo informativno cistenje celosno na klima, vnatresna i nadvoresna edinica e 1.000 do 1.200 denari. Ne stanuva tuka nikakov zbor za servis i garancija vo tie pari. I toa dali ke najdes nekoj strucen koj ke go napravi toa ili ke dojde nekoj malce da ja zaplakne za tie pari.
Mozam da bidam vo zabluda ako tvrdam nesto a vo slucajov ocenuvam sto bi bilo ferski. Kazi ti ako znaes sto tocno znaci odnosno sodrzi toj godisen pregled na Gree sto kosta 800den?? Najbolje @klimi.mk i @Gree info neka se izjasnat pa da zavrsi nagagjanjevo [DOUBLEPOST=1509127541][/DOUBLEPOST]
каде им е наведено дека треба да доплатувам за продолжување на гаранцијата они само пишале дека има 10 год. гаранција?
Ne e navedeno ako se javis na tel i prasas za konkretnoto ti kazuvaat..

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
пример не се јавувам и ја плаќам онлајн, и не сум член на форумов и од никаде не сум чул дека треба да доплаќам, тоа по афтоматизам значи дека не сум информиран и фирмата ме носи свесно во заблуда да го купам нивниот производ, плус сите информации јас ги добивам од нивниот официјален сајд не од трета страна

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Zakonski mislam deka tehnickata roba ima 2 god. garancija bezuslovno. Zatoa najcesto i se operira so toj period. Se nad toa treba da se navede dali e uslovno ili bezuslovno Vo ovoj primer po mene ne smeat da naplakaat za prvite 2 god. a tie go pravat izgleda i toa za da vazi i ponatamu garancijata, ako ne platis izgleda garancijata se otkazuva.

Член од
27 февруари 2017
Мислења
12
Поени од реакции
4
Se iznacitav tuka na ovaa tema, i znaete sto svativ, deka Gree e edinstven brend sto e spomnat mnogu poveke od site drugi, deka ima poveke korisnik iskustva za nekoi modeli, deka ima detalni objasnuvanja za nego i.t.n. ednostavno kazano najpopularen e i naj diskutiran, a i najosporuvan od "nekoi" deka se favorizira, deka ova deka ona i.t.n , zbunuvacki sepak, zosto e taka neznam, a ostanatite brendovi se samo spomnati, so mnogu malku korisnik iskustva, so malku detalni informacii. Da ima poveke info za niv mozebi ke bide druga slika i ne ke bide vakva. Stvarno nema bas za niv mnogu .
Sporedbata za japanec i kinez e katastrofa, zbunuvacka i tesko deka nekoj ke se odluci da kupi od ednite ili drugite bas poradi takvite sporedbi. Jas licno se trudam da najdam poveke informacii za toa sto mene mi treba od drugo mesto, zatoa sto ovde ima kontraverznosti i toa ne e dobro, se unistuva temata i ne pomaga nikomu, a narocito na novite clenovi koi sto baraat informacii i pomos za da si kupat nesto dobro za sebe
Sekoja informacija e potrebna za da se odluci nekoj za da kupi brend spored negovite potrebi i moznosti. Znaci citanjeto na ovaa tema e poveke gubenje vreme od kolku dobivanje na "slika" sto treba da kupis, i odlukata se sveduva na odkazuvanje od kupuvanje na klima ured, da ne zboruvam za ona najvaznoto, klima ured za ekonomicno zagrevanje, a zamislete temava e NAJ-ekonomicno greenje i zatopluvanje, znaci jas kako nov clen vi kazuvam kakov vpecatok ima ovaa tema i dali vredi da se cita ili ne.
Da ne citam i navleguvam poveke vo temava, ke se razocaruvam uste.
Ajde da recime deka nauciv sto treba da imaat dobrite inverteri i dali toa go nudat evtinite brendovi isto kako skapite ( Panasonic, Mitsu. , Toshiba, Daikin ).
Zosto nema korisnicki iskustva za skapite brendovi neznam, eve jas za Panasonik ne najdov nekoj sto ima Panasonik iskustva. Edinstveno Strelec znae da dade detalno informacii za site brendovi ( japanec/kinez )so linkovi i fakti. Ima uste nekolku sto se trudat da ti pomognat okolu nacinot na izbor na dobar inverter sekoja im cest za toa na takvite clenovi koi sto pridonesuvaat za temava.
Najvazno e da se spodeluvaat iskustva i da se davaat tocni informacii za brendovite i modelite, samo taka ke pomogne ovaa tema na sekogo.
Vi se izvinuvam na site za moeto dolgo izlaganje, bev izrevoltiran poradi etiketiranjeto od nekoi deka sum eden podrzuvac na "nekoj" brend, etiketiranje bez osnova, bez argumenti, jas kako nov clen ne go zasluzuvam toa, sramota e za takvite clenovi koi sto go pravat toa so nekoja cel, koja i da e.
Vi blagodaram na site sto mi odgovorivte

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Se iznacitav tuka na ovaa tema, i znaete sto svativ, deka Gree e edinstven brend sto e spomnat mnogu poveke od site drugi, deka ima poveke korisnik iskustva za nekoi modeli, deka ima detalni objasnuvanja za nego i.t.n. ednostavno kazano najpopularen e i naj diskutiran, a i najosporuvan od "nekoi" deka se favorizira, deka ova deka ona i.t.n , zbunuvacki sepak, zosto e taka neznam, a ostanatite brendovi se samo spomnati, so mnogu malku korisnik iskustva, so malku detalni informacii. Da ima poveke info za niv mozebi ke bide druga slika i ne ke bide vakva. Stvarno nema bas za niv mnogu .
Sporedbata za japanec i kinez e katastrofa, zbunuvacka i tesko deka nekoj ke se odluci da kupi od ednite ili drugite bas poradi takvite sporedbi. Jas licno se trudam da najdam poveke informacii za toa sto mene mi treba od drugo mesto, zatoa sto ovde ima kontraverznosti i toa ne e dobro, se unistuva temata i ne pomaga nikomu, a narocito na novite clenovi koi sto baraat informacii i pomos za da si kupat nesto dobro za sebe
Sekoja informacija e potrebna za da se odluci nekoj za da kupi brend spored negovite potrebi i moznosti. Znaci citanjeto na ovaa tema e poveke gubenje vreme od kolku dobivanje na "slika" sto treba da kupis, i odlukata se sveduva na odkazuvanje od kupuvanje na klima ured, da ne zboruvam za ona najvaznoto, klima ured za ekonomicno zagrevanje, a zamislete temava e NAJ-ekonomicno greenje i zatopluvanje, znaci jas kako nov clen vi kazuvam kakov vpecatok ima ovaa tema i dali vredi da se cita ili ne.
Da ne citam i navleguvam poveke vo temava, ke se razocaruvam uste.
Ajde da recime deka nauciv sto treba da imaat dobrite inverteri i dali toa go nudat evtinite brendovi isto kako skapite ( Panasonic, Mitsu. , Toshiba, Daikin ).
Zosto nema korisnicki iskustva za skapite brendovi neznam, eve jas za Panasonik ne najdov nekoj sto ima Panasonik iskustva. Edinstveno Strelec znae da dade detalno informacii za site brendovi ( japanec/kinez )so linkovi i fakti. Ima uste nekolku sto se trudat da ti pomognat okolu nacinot na izbor na dobar inverter sekoja im cest za toa na takvite clenovi koi sto pridonesuvaat za temava.
Najvazno e da se spodeluvaat iskustva i da se davaat tocni informacii za brendovite i modelite, samo taka ke pomogne ovaa tema na sekogo.
Vi se izvinuvam na site za moeto dolgo izlaganje, bev izrevoltiran poradi etiketiranjeto od nekoi deka sum eden podrzuvac na "nekoj" brend, etiketiranje bez osnova, bez argumenti, jas kako nov clen ne go zasluzuvam toa, sramota e za takvite clenovi koi sto go pravat toa so nekoja cel, koja i da e.
Vi blagodaram na site sto mi odgovorivte
Ova tvoeto mene mi lici na vakva situacija- vleguvas vo supermarket i go prasuvas prodavacot ili nekoj od kupuvacite abe izvini koj prasok za perenje e najdobar ???? Sto treba da ti kaze za ti da bides zadovolen so odgovorot??? Ako ti kaze ARIEL ili PERSIL mozda ke kazes aj ne zaebavaj ti sakas najskapoto da mi go butnes, drugite ne li perat ??? Ako ti kaze SAVEX ili MERIX ke kazes aj ne zaebavaj od tie masinata ke se rasipe ???
Konkretno da ti odgovoram za Panasonikot, super klima za blaga zima, ekonomicna ne e kako tie kineskite traktori (gree) koi lapat struja ko da se panelki, gi preporacuvaat na site sajtovi vo okolinata samo tuka ne, posebno sum iznenaden od bugarite koi imaat pojaki zimi od nas a sekoja vtora preporaka na forumite im e Panasonik. Po mene ne se za pogolemi prostorii od tie za koi se preporacuvaat i ako go ispolnis toj uslov ke imas super konfort i ekonomija. Happy li si sega!!

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Zakonski mislam deka tehnickata roba ima 2 god. garancija bezuslovno. Zatoa najcesto i se operira so toj period. Se nad toa treba da se navede dali e uslovno ili bezuslovno Vo ovoj primer po mene ne smeat da naplakaat za prvite 2 god. a tie go pravat izgleda i toa za da vazi i ponatamu garancijata, ako ne platis izgleda garancijata se otkazuva.
ако не е стрикно наведено дека има услов за продолжување на гаранцијата до 10 год. а во конкретниов случај НЕМА (дека треба да се плаќа годишен сервис или дополнително сеекоја година одредена сума) - несмеат да наплаќаат дополнително и точка, еве јас лично ги повикувам да се изјаснат тука лично се присутни на форумов како @klimi.mk и да разјасниме што и како е дали вие или јас сум во право

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Za mene najkvalitetni brendovi se TOSHIBA PANASONIC I MUTSHUBISI
Steta sto Fonko propadna imase jak potencijal vo svetot na klimatizacijata

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Дечки ми треба совет од вас. Правам нова куќа, не голема, малечка е, 55 квадрати. Две соби се по 13 квадрати, дневната е 21 квадрат. Има одлична изолација и секаде има нови квалитетни прозори и врати.

Сакам секаде да ми е топло и на најладно, тоа ми е најбитно и ниту една соба да не биде зависна од друга, што значи дека не ми е во план да седам со отворени врати колку да стоплам, колку и да се мали собите. Најпрвин во план ми беше да поставам парно на пелети, со тоа што би го приклучил и бојлерот на него доколку има можност, но се повеќе се предомислувам и размислувам на идејата да поставам клими во трите соби.

Во тие од 13 m2 во план ми е да ставам по една 2.5-ка инвертер, а во таа од 21 m2 во план ми е да ставам 3.5-ка инвертер. Климите најверојатно би биле Gree. Е сеа јас сум комплетен лаик, а стварно немам време да исчитам 800 страни колку да ги дознаам сите информации, па ве замолувам за совет. Дали е добар планов со климиве или да се вратам на планот со парно на пелети. Не е проблем почетната инвестиција, се додека месечно би поминувал ефтино за загревање. Колкави сметки би очекувал за загревање, особено што моето работно време е 09:00 - 17:00, али седам до многу касно, до кај 03:00 сигурно, барем 5 дена во неделата. И што во купатило? Доброто со парното е што и во купатило ќе биде топло, а со климиве со што би го топлел купатилото за поефтино, а стоплено? Исто така ме интересира и разликата 3 клими со мулти сплит во однос на топлина и на потрошувачка.

@Vanlok @Strelec би сакал совет од вас ако може, ми изгледате доста компетентни на темава.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Можеби регистер на струја би било добро решение за во WC-то

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Eve od oficijalniot sajt na Gree u Grcija kako oni ja imaat objasneto 10godisnata garancija so google translate na makedonski:

NIPPON - Д. МАВРОГЕНИС СА Ви благодарам за изборот што го покажавте со купување на истакнатите
квалитетни климатизери што ги претставува и ви дава десет (10) година гаранција за сите делови
на уредот, со условите наведени подолу:
УСЛОВИ И ВАЖНОСТИ НА ГАРАНЦИЈАТА
1. Доказ за гаранција е купувачкиот прием на апаратот (малопродажба,
фактура, итн.), копија од која треба да се испрати до компанијата во секој случај на бесплатна поправка
во рамките на гаранција. Во никој случај компанијата не плаќа за резервни делови и за труд
ако ова не е придружено со копија од куповниот документ.
2. Гаранцијата важи од денот на купувањето и ги покрива за десет (10) години било каква неправилност или штета
машината и компресорот се должат исклучиво на дефект или неисправна компонента на
машина.
3. Реставрацијата на штетите е целосно бесплатна со замена или поправање на неисправниот дел.
Под никакви околности уредот нема да биде заменет или вратен.
4. Нашата компанија го задржува правото да го утврди начинот, локацијата и времето на поправката на штета во апсолутна форма
нејзината пресуда.
5. Ако треба да се направи поправка во нашите лаборатории, трошоците за превоз (до и од) се наплаќаат
клиентот.
6. Гаранцијата не ги опфаќа штетите директно или индиректно предизвикани од лошата инсталација и било каква интервенција
уредот, небрежност, грешка и злоупотреба на машината.
7. Покрај тоа, нашата компанија не е одговорна за штета поради слаба електрична врска, во напон, освен
на табличката со натпис на апаратот, на не-заземјен приклучок или на промена на струјниот напон.
8. Во секој случај, нашата компанија, поради хигиена и безбедност, препорачува редовно одржување на климатизери
машини.
9. Оваа гаранција не ја покрива опремата (или делови од него) во која се направени следните предмети
активности: Инсталација, поправка, одржување или поправка, затворање на опрема, локализација контрола
истекување, рекултивација на флуорирани гасови или поврзана работа од професионален техничар или друго лице
има законско уверение кое се бара според важечката институционална рамка, како што е дефинирано од страна на
Регулатива 517/2014 и сите други акти за спроведување.

https://drive.google.com/file/d/0BzijSC1eY01EWnY4LV9hNUQzaE0/edit

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Дечки ми треба совет од вас. Правам нова куќа, не голема, малечка е, 55 квадрати. Две соби се по 13 квадрати, дневната е 21 квадрат. Има одлична изолација и секаде има нови квалитетни прозори и врати.

Сакам секаде да ми е топло и на најладно, тоа ми е најбитно и ниту една соба да не биде зависна од друга, што значи дека не ми е во план да седам со отворени врати колку да стоплам, колку и да се мали собите. Најпрвин во план ми беше да поставам парно на пелети, со тоа што би го приклучил и бојлерот на него доколку има можност, но се повеќе се предомислувам и размислувам на идејата да поставам клими во трите соби.

Во тие од 13 m2 во план ми е да ставам по една 2.5-ка инвертер, а во таа од 21 m2 во план ми е да ставам 3.5-ка инвертер. Климите најверојатно би биле Gree. Е сеа јас сум комплетен лаик, а стварно немам време да исчитам 800 страни колку да ги дознаам сите информации, па ве замолувам за совет. Дали е добар планов со климиве или да се вратам на планот со парно на пелети. Не е проблем почетната инвестиција, се додека месечно би поминувал ефтино за загревање. Колкави сметки би очекувал за загревање, особено што моето работно време е 09:00 - 17:00, али седам до многу касно, до кај 03:00 сигурно, барем 5 дена во неделата. И што во купатило? Доброто со парното е што и во купатило ќе биде топло, а со климиве со што би го топлел купатилото за поефтино, а стоплено? Исто така ме интересира и разликата 3 клими со мулти сплит во однос на топлина и на потрошувачка.
Ako finansiite ne ti se problem togas odi na japonski proizvod ne kineski moj predlog ti e zemi 2 klimi 2.5kw Toshiba i edna 3.5kw Toshiba a za vo kupatiloto radijator kako onie sto se za susenje peskiri podobro koga veke vlozuvas finansii za 3 klimi odi na proveren japonski brend odkolku na kineski moj sovet ti sepak odlucisi.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
@Carter za sobite idi na klimi a kupatiloto ako ne ti e zavrseno zasto ne stavis elektricno podno greenje koe se pominuva ispod plockite ima na temava i za toa. Ja licno ke go napravam koga ke renoviram definitivno zasto e najprakticno resenie za banjata kade se gazi bos kade se rasprskuva voda koja posle se nagazuva so suv corap pa se nervira :)[DOUBLEPOST=1509138291][/DOUBLEPOST]Fincive se merele na izduv na -25 i poveke..
Interesno za razgleduvanje:
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=11996.75

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.466
Правам нова куќа, не голема, малечка е, 55 квадрати. Две соби се по 13 квадрати, дневната е 21 квадрат. Има одлична изолација и секаде има нови квалитетни прозори и врати.

Во тие од 13 m2 во план ми е да ставам по една 2.5-ка инвертер, а во таа од 21 m2 во план ми е да ставам 3.5-ка инвертер. Климите најверојатно би биле Gree.... И што во купатило?
Исто така ме интересира и разликата 3 клими со мулти сплит во однос на топлина и на потрошувачка.
Многу незгодно е користење на клима во помали простории. Како што кажуваш дека имаш добра изолација, дури и 2.5кв клими ќе бидат предимензионирани за 13м2. Можеби некоја мулти-сплит варијанта, немам искуство со тоа. Ако може во конбинација со парапетни внатрешни единици.

Идеално би ти било ако можеш да инвестираш во воздух вода топлинска пумпа, со хидронички систем (подно греење со топла вода/флуид).
https://en.wikipedia.org/wiki/Underfloor_heating#Hydronic_systems
Нормално ако сеуште можеш да ставиш подно греење (aко не си ставил кошулица). Дури и да имаш ставено кошулица, ова треба да го размислиш (можеш да ставиш втор слој кошулица).

Ова решение ќе те кошта поскапо, ама нема подобро и поевтино и поудобно греење од тоа. Еве зошто:

Направи муабет со фриготехника дуќаните, пред се дали имаат послаби модели од некои 5 до 7киловати (колку би ти требало тебе). Сите подобри производители на клима уреди, имаат и воздух вода варијанти.

На пример:
http://www.daikin.com/products/ac/lineup/heat_pump/index.html
http://www.toshiba-aircon.co.uk/products/air-to-water-heat-pumps
http://www.tepse.gr/D4037928.en.aspx

Oва ми изгледа интересно за кај тебе:
Air/water Heat pump GREE 6,0 Kw GRS-CQ6,0Pd/Na-K INVERTER
http://www.tepse.gr/4F19EAD1.en.aspx
Имаш и опција за загревање на топла вода во бојлер - плус да го споиш на подно греење. Одлично е пошто е евтино мислам дека би ти било ова решение таман, ако навистина имаш добра изолација. Уште ако прошверцаш од Грција и ќариш поврат на ДДВ...ТОП! :)

едит:
upload_2017-10-27_23-17-19.png

HEAT PUMP GREE VERSATI DC INVERTER
ΤΥPE: GRS-CQ10Pd/Na-K

Get Heating, Cooling and Hot Water with very low cost.

● Power: 220-230V –1N-50Hz
● Heating capacity: 10,0 kw / Cooling capacity: 10,5 kw
● Absorbed power heating (kw): 2,50 Cooling: 3,14
● EER: 3,3 COP: 4,0
● Dimesnsions: 921 Χ 427 791
● Weight: 69 kg
● Refrigerant: R410A
1 installation for 4 applications: radiators with low temperature, underfloor heating, sanitary hot
water, cooling.
● Easy installation

Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Realno Toshiba e podobra klima osven sto toplinskata mok e na stranata na Hansol.

Bidejki slucajno ili neslucajno imam Gexi (Hansol) 39000den i Suzumi 16 67000 (so montaza) mozam da kazam (a nanazad pisuvav mnogu za ovie dve klimi) deka po nisto ne e realno podobra toshimata od hansolot. Odnosno po sve e polosa osven toa sto mozebi kvalitetot na samite elektronski komponenti e na povisoko nivo. A toa ne se gleda tek taka. Koj ne veruva, ide zimo (i togas go ponudiv istoto na mnigu skeptici) bujrum na rakija i salata. Najlosa investicija mi e sto su dal tolku pari za nesto sto ne vredi. Od toa sto brci kako traktor, trosi poveke struja ..... (vo odnos na hansolot) pa sve ponataka. Vo sveve polosa osven tia sti go spomnav gore.

Kajgana Shop

На врв Bottom