Најекономично греење и ладење

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Баче ако сум се решил баш тој модел да го земам, и го има ремаркиран за 16К поевтино - па се разбира дека би го купил, па не Вивакс - Мимакс нека залепат на него. :)

Ама не е тоа муабетот, прво се сомневам дека навистина е цели 16К поевтин, и дека е истиот модел ако е навистина 16К поевтин. Пошто Вивакс одамна премина на Мидеа (и полоши, кај поевтините модели), но не велам дека не е можно во некоја од највисоките серии да бапнат и Гри.
Второ, во тој ценовен ранг јас лично повеќе би гледал Мицибуши и Тошиба.[DOUBLEPOST=1509102233][/DOUBLEPOST]А инаку не знам зошто те листав и тебе, изгледа сум те собрал заедно со другиве момци. :)[DOUBLEPOST=1509102639][/DOUBLEPOST]
Немам контакти од Гримак, јас директно со мојот монтер преговарам па после тој си ја тера работата. :)
А ако сакаш на рати, тогаш човеков најверојатно нема да може да ти помогне.

Eве ти ги сајтовите, таму има контакти:
http://www.gree.com.mk/
https://www.facebook.com/Greemak-529192957167913/

Тогаш земи си обична он-оф сплит клима (ако не ти смета појако дување на воздух). Но ако веќе пазариш клима, зошто не инвертер - ќе баталиш и замарање со дрва и се, кога ќе видиш каков раат е греење со клима. Стиснеш копче и те грее, и тоа поевтино. Дрвца еден кубик, или пола, за кеиф (или зорт). :)
Благодарам на линковите.

Долу е доста ладно па затоа засега на дрва сум мада размислувам за клима али немам фасада/изолација квалитетна за таа работа и се' уште не се имам решено.

Колку би била во просек месечната потрошувачка само на климата во просек?
Пошто се грее отприлика 6 месеци по 6h во денот, ако ми иди приближно иста цена како со дрва тогаш вреди да се инвестира во добра клима соодветна за таа квадратура.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.466
Колку би била во просек месечната потрошувачка само на климата во просек?
Пошто се грее отприлика 6 месеци по 6h во денот, ако ми иди приближно иста цена како со дрва тогаш вреди да се инвестира во добра клима соодветна за таа квадратура.
Mесечната потрошувачка зависи од твоите услови дома, од топлотните загуби. Никој не може еда ти каже точно колкава ќе биде. Но со сегашната цена на дрвата, сосема извесно е дека ќе поминеш поевтно отколку со дрва. Тоа е во најладните месеци, во другите месеци ќе поминуваш МНОГУ поевтино, пошто климите се топлотни пумпу воздух-воздух и се поефикасни колку што надвор е потопло.

Најинтересно е што во вакво преодно време како сега ќе имаш минимална потрошувачка. Сега моментално е 20с надвор, но навечер паѓаат температурите и до 7с. Јас со 200-400 вати се греам навечер, а некој со дрва мора да го пали ќумбето исто како на најголем студ.
Сериозно ти кажувам дека повеќе на осветлување се троши, отколку на греење со клима, во ваквите преодни месеци. :)[DOUBLEPOST=1509113831][/DOUBLEPOST]И баче, обавезно инвестирање во термо фасада и изолација. Тоа да ти биде приоритет, кога ќе можеш да си дозволиш. Едноставно мора да се направи, а колку порано се направи, порано ќе почнат заштедите, и потоа секоја последователна година ќе имаш заштеди.
Изолација е многу, многу важна.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Eve da bideme malce konstruktivni, Setek ima akcija na Haier, cenite se mnogu pristojni a posebno gledam fer e ponudata na rati, pa koj ima namera da kupuva moze i da razmisli za ovaa ponuda
http://setec.mk/index.php?route=product/search&filter_name=haier tundra
Cenite za cudo se epten pristojni sporedeno i so scroutz.gr kade po obicaj ima sekogas poniski ceni od tuka
https://www.skroutz.gr/s/8539956/Haier-Tundra-AS12TA2HRA-1U12BE8ERA.html
https://www.skroutz.gr/s/8536409/Haier-Tundra-AS18TD2HRA-1U18EE8ERA.html

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
@Vanlok и поназад натишав и пак ќе повторам немам ништо против ГРЕЕ како бренд ама имам против начинот на кој брендот се форсира овде на форумов, друго јас немам клима заради тоа што во моментов не сум во можност да ја купам (финансиски) и кога би купувал би ја ставил ГРЕЕ меѓу фаворитите не зошто @Strelec или ти тука не убедувате туку заради 10-годишната гаранција (ако ја испочитуваат, бидејќи во најмала рака ми е дискутабилно некој кој не постои на пазарот 10 год. да дава толкава гаранција-на клими.мк никаде не е ставен линк ЗАНАС како би можело да се потврди кој стои позади сајтот/фирмата, дополнително на пример етаблиран продавач како ТЕХНОМАРКЕТ за истиот бредн нуди 2-3 години гаранција) а уредите обично се прават да траат додека имаат гаранција и да се расипуваат многу брзо после тоа.

И ДА ЌЕ ДОСАЌАМ ПРОТИВ грее СЕ ДОДЕКА некои досадуваат во обратна смисла, со убедување на се живо и диво дека се друго нечини само таа фирма и бренд се алфа и омега во климатизацијата, па кој како сака нека ме сваќа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.466
Баче, кој те убедува било што? Тоа што ти го перцепираш како форсирање е нешто што всушност е споделување на сопствени искуства (барам така е во мојот случај, со другите не се занимавам). Велиш да ќутам за да не те нервирам? :)

...кога би купувал би ја ставил ГРЕЕ меѓу фаворитите... заради 10-годишната гаранција
Најглупата можна причина, пошто ако треба 10 години да доплаќаш сума за сервис (за да ја добиеш гаранција), за тие пари ќе одбереш подобра клима па нека има и 3 годишна, или 5 годишна гаранција. Тој период е доволен за да се видат слабостите, а правилно димензионирана и правилно користена клима ќе работи доволно долго за да се исплати.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Баче, кој те убедува било што? Тоа што ти го перцепираш како форсирање е нешто што всушност е споделување на сопствени искуства (барам така е во мојот случај, со другите не се занимавам). Велиш да ќутам за да не те нервирам? :)

Најглупата можна причина, пошто ако треба 10 години да доплаќаш сума за сервис (за да ја добиеш гаранција), за тие пари ќе одбереш подобра клима па нека има и 3 годишна, или 5 годишна гаранција. Тој период е доволен за да се видат слабостите, а правилно димензионирана и правилно користена клима ќе работи доволно долго за да се исплати.
Не невелам да ќутиш, а и ти прв ме прозва мене јас мислев на друг член.
А јас колку и да е глупа причината според тебе пак помеѓу иста кинеска стока би ја избрал онаа со повеќе гаранција[DOUBLEPOST=1509124005][/DOUBLEPOST]На google напишав

Top 10 Best Air Conditioner Brands in the World

и случајно или не Gree на ниедна листа не го сретнав :-(

Последно уредено:
Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Ne e glupa, odlicna si e pricinata 10god da si i raat. Sekako za 800den godisno se ocekuva da proverat kako raboti klimata da dopunat freon ako e potrebno i da ocistat vnatresna i nadvoresna edinica. Ako samo doagaat i vikaat "U redu e klimava daj pari eve ti pecat" ko na vremeto nekoi firmi so pravea togas bolja opcija e ona sto vika Doktorot Zmigo da si napravis nekoj paket na osiguruvanje na klimata so nekoja osiguritelna kompanija iako cekam da spodeli nekoe info poveke koj go pravi toa kaj nas. Na zapad i dole u gr si funkcionira taa prodolzena garancija, na primer kaj klimite u MediaMarkt (razlicno e vo zavisno od Brandot na Klimata) ama cirka za od 80-110€ dobivas 5god prodolzena garancija za bilo sto da se rasipe sose majstorlak delovi transport znaci sve.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Ne e glupa, odlicna si e pricinata 10god da si i raat. Sekako za 800den godisno se ocekuva da proverat kako raboti klimata da dopunat freon ako e potrebno i da ocistat vnatresna i nadvoresna edinica. Ako samo doagaat i vikaat "U redu e klimava daj pari eve ti pecat" ko na vremeto nekoi firmi so pravea togas bolja opcija e ona sto vika Doktorot Zmigo da si napravis nekoj paket na osiguruvanje na klimata so nekoja osiguritelna kompanija iako cekam da spodeli nekoe info poveke koj go pravi toa kaj nas. Na zapad i dole u gr si funkcionira taa prodolzena garancija, na primer kaj klimite u MediaMarkt (razlicno e vo zavisno od Brandot na Klimata) ama cirka za od 80-110€ dobivas 5god prodolzena garancija za bilo sto da se rasipe sose majstorlak delovi transport znaci sve.
Mislam deka si u golema zabluda. Samo informativno cistenje celosno na klima, vnatresna i nadvoresna edinica e 1.000 do 1.200 denari. Ne stanuva tuka nikakov zbor za servis i garancija vo tie pari. I toa dali ke najdes nekoj strucen koj ke go napravi toa ili ke dojde nekoj malce da ja zaplakne za tie pari.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.466
^^
Ова gigovit што го напиша. Гаранција со доплата сметајте ја за поголема цена на уредот (цена + доплата).
Не невелам да ќутиш, а и ти прв ме прозва мене јас мислев на друг член.
...кинеска стока би ја избрал онаа со повеќе гаранција
Дали ти тоа ги браниш Gree? ;)
Како тоа имаат „повеќе гаранција“ ако 10 години треба да доплаќаш некоја сума за „редовен сервис“??

Ај размисли, ако треба да платиш некои 1000-1500ден годишно (нека каже некој ако знае точно колку е ставката), нели тоа се 10 или 15 илјади денари годишно?
Па тоа е разликата од Хансол до добар Мицибуши или Тошиба, кои реално се подобри уреди (на страна максималната моќност на ниски темп, која е адут на Хансол)... Ти навистина би земал попрво Gree заради 10 год. „гаранција“? Пак да те прашам, кој тоа овде ги брани Gree? Абе ти мора да си нивни човек, земаш процент, а? ;)

Мала шала, ама сепак да видиш колку ретардирано звучи кога ќе ти се каже такво нешто.

И не те „прозвав“, туку коментарот се однесуваше на низа твои постови (како тој цитираниот подолу). Пази јас лично сакам критики за било што - но сакам критиките да бидат издржани и аргументирани. Ме нервираат критики без никакви аргументи, посебно такви на база на некои лични мислења кои не се базирани на никакво искуство. Имаш Gree клима? Каква клима имаш?
Кажи врз основа на какво искуство, какви сознанија ги базираш мислењата (како ова подолу)?
...затоа и одговорот беше таков безвезален.
Ама сега си ја зема и ти бељата наглава, ќе те опоменат за богохуљење на богот на климите ГРЕЕ

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
ако е така дека треба да се доплатува за да се оствари правото од 10 год. гаранција а тоа не е наведено на сајтот на продавачот а јас ја купам климата онлајн тогаш станува збор за нефер рекламирање и доведување на потрошувачите во заблуда што според закон е забрането и казниво.
и да ти повторам немам пари да ја купам инаку ќе ја платам сега одма онлајн на
https://klimi.mk/product.php?id=264
и ќе ми дадат 10 год. гаранција како попчиња без доплата и плус ќе платат казна.
дека не зборувам без врска еве и слики од нивниот сајд

Kajgana Shop

На врв Bottom